ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Alpha 989 fm. Δευτέρα, 15/10/2018


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Alpha 989 fm



Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018




Ημερίδα Κινήματος Αλλαγής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο και από την ποιότητα των θέσεων που έχουν διατυπωθεί στην ημερίδα για την Υγεία, που διοργάνωσε χθες το ΚΙΝΑΛ. Αυτό το διάστημα κάνουμε εκδηλώσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Παρ' όλες τις προσπάθειες που ισχυρίζονται οι κυβερνώντες ότι έχουν γίνει, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει μείνει πολύ πίσω. Ο Πρωθυπουργός πήγε το 2017 να εγκαινιάσει την πρώτη Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Φέτος πήγε και την εγκαινίασε ξανά. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο των τοπικών μονάδων υγείας απερρίφθη και από την κοινωνία και από τους ιατρούς. Πιστεύω ότι με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και από την πλευρά του Α. Γεωργιάδη, για τις οποίες είχα τις διαφωνίες μου, έχει διαλυθεί το σύστημα της ΠΦΥ. Είναι τραγικό ότι σήμερα ένας στους δύο Έλληνες δε μπορεί να ανταποκριθεί στις δαπάνες για την υγεία του ενώ έξι στους δέκα ιατρούς θεωρούν ότι ο τρόπος λειτουργίας του Ε.Σ.Υ. θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.  


Καινοτόμες προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την Υγεία
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Επίσης, ότι στο παρελθόν ξοδεύαμε δυσανάλογα με την ποιότητα που προσφέραμε. Μόνο ένα μέρος των χρημάτων πήγαινε στους πολίτες ενώ το υπόλοιπο “χανόταν”. Αυτό εμείς προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε. Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει. Για να δώσω ένα παράδειγμα, σήμερα το ΚΑΤ έχει 8 μήνες αναμονή για να εγχειριστεί κάποιος. Η αναμονή αυτή δεν ανοίγει το παράθυρο της διαφθοράς; Δυστυχώς αυτό συμβαίνει. Γι' αυτό η πρότασή μου είναι η σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα προς όφελος του πολίτη. Όπως το ξεκινήσαμε με τον Θανάση Γιαννόπουλο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας και το ΕΚΑΒ. Με μια απλή κίνηση, νοικιάζοντας κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, με αυστηρά κριτήρια, μειώθηκε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Επίσης, ο Γρηγόρης Σολωμός έκανε συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Για μένα μεγάλη τομή στην υγεία αποτελεί κάθε πρωτοβουλία που είναι προς το συμφέρον του πολίτη. Πιστεύω στην σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, αρκεί να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Το σύστημα υγείας αποτελείται τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές δομές υγείας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Χρειάζεται ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και ένα καλό ελεγκτικό μηχανισμό, που θα συνδέει τους δύο τομείς: τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Όταν πάρουμε τα καλά και από τους δύο τομείς, η έκβαση θα είναι υπέρ του πολίτη. Αυτό σημαίνει δημοκρατία.


Τα μηνύματα για την πολιτική απήχηση του ΚΙΝΑΛ
Έχουμε μια δυναμική στην κοινωνία, η οποία αυτή τη στιγμή δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο της επαφής μας με την καθημερινότητα των πολιτών, διοργανώσαμε μια σειρά επισκέψεων στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Προχθές ήμασταν με την κ. Γεννηματά και κλιμάκιο του τομέα υγείας του ΚΙΝΑΛ στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”. Συναντήσαμε τον Διοικητή και τα θεσμικά όργανα. Σήμερα επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο “Έλενα Βενιζέλου”, στο οποίο μάλιστα είχα διατελέσει Πρόεδρος πριν 25 χρόνια. Κλείσαμε έναν πρώτο κύκλο επισκέψεων. Δεν θέλω να μπω σε μια λογική καταγγελίας όλων των πραγμάτων. Την υγεία δεν πρέπει να τη βάλουμε σε κομματικό πλαίσιο. Οφείλουμε να κοιτάξουμε το συμφέρον του πολίτη. Αυτό που διαπιστώσαμε από τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα.


Πιθανή η διεξαγωγή εκλογών
Δεν αποκλείω να γίνουν εκλογές και πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Ο Πρωθυπουργός ακόμα και την ημέρα της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές. Πάντως, αυτά που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες με τις διαφωνίες και τις διαφοροποιήσεις των στελεχών της κυβέρνησης, τα θεωρώ συμπεφωνημένο παιχνίδι. Έτσι πορεύονται οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα τελευταία τρία χρόνια, με αυτά τα παιχνίδια.


Πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ
Στην πρόταση του κ. Τσίπρα για συνεργασία απαντάμε: “δεν θα πάρουμε”. Υπάρχει πιο συντηρητικό κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχει κάνει σύμπραξη και κυβερνά τη χώρα με το πιο ακροδεξιό κόμμα του δημοκρατικού τόξου, με γνώμονα την ιδιοτέλεια για τους κυβερνητικούς θώκους. Και τώρα, που είδε τα δύσκολα, ζητά βοήθεια από άλλες δυνάμεις, ζητά βοήθεια από το ΚΙΝΑΛ; Η Φώφη Γεννηματά απάντησε. Η ίδια είπε: “Δεν είμαι και δεν είμαστε με κανέναν από τους δύο πιο κοντά ή πιο μακριά”. Είμαστε μια αυτόνομη πολιτική δύναμη και ζητάμε την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Με ένα ικανοποιητικό ποσοστό στις εκλογές θα μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική θέση, για να περάσουμε μετεκλογικά τις δικές μας θέσεις και προτάσεις προς όφελος της κοινωνίας, του κοινωνικού κράτους, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας. Δεν θα πηγαίνουμε να συγκυβερνήσουμε για τις καρέκλες. Δεν θέλω να φύγει ο ένας που δεν τα έχει κάνει καλά για να έρθει ο άλλος και να τα κάνει χειρότερα. Δεν θέλω τη διαδικασία του δικομματισμού. Δεν πρόκειται να συνθλιφτούμε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω να ξαναδώ τη δεξιά συντήρηση αλλά δεν με ενδιαφέρει και η αριστερή εκδοχή της συντήρησης, την οποία εκπροσωπεί απόλυτα ο ΣΥΡΙΖΑ.