ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΑΣΟΚ, ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΜΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Γ’ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: την ασάφεια της πολιτικής της.
Το χαρακτηριστικό αυτό είναι παρόν παντού:
  • Στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.
  • Στις θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις.
  • Στα καίρια ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, της ασφάλειας των πολιτών, του μεταναστευτικού προβλήματος.
Την ασάφεια της πολιτικής της επιβεβαιώνουν καθημερινά τα κρούσματα διγλωσσίας των υπουργών, οι αντιτιθέμενες θέσεις μεταξύ συναρμοδίων υπουργών, οι αμφισημίες ως προς τους προσανατολισμούς και τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα.
Το ετερογενές κυβερνητικό σχήμα αυτουπονομεύεται από τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι δύο εταίροι αλλά και από τις προσωπικές στρατηγικές των υπουργών.

Το αποτέλεσμα της δημιουργικής ασάφειας είναι η πλήρη σύγχυση και η εκπομπή διαφορετικών πολιτικών μηνυμάτων.
Η κοινή γνώμη παρακολουθεί αμήχανα τη δυστοκία της κυβέρνησης να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, ενώ η ίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις αντιφάσεις και τις δυσλειτουργίες της καταφεύγοντας σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Επαναλαμβάνοντας την ατελέσφορη ρητορική της αντιπολιτευτικής περιόδου, σκιαμαχεί με τους ευρωπαίους εταίρους, πλειοδοτεί έναν υφέρποντα λαϊκισμό και  μεταθέτει σε βάθος χρόνου τις αποφάσεις της για καίρια ζητήματα.
Τρεις μήνες από τις εκλογές του Ιανουαρίου, δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί, και έχετε αφήσει την χώρα να πορεύεται χωρίς πυξίδα. Κάθε μέρα επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις στους Έλληνες αλλά και στους ξένους που συνομιλούν με την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσεων. Και η απόλυτη αβεβαιότητα, το απόλυτο χάος, το γενικευμένο αλαλούμ επιτείνουν τα αδιέξοδα στα οποία έχει εμπλακεί ο τόπος.
Έχετε μπερδέψει τον σημερινό σας ρόλο. Συγχέετε την άσκηση της εξουσίας με την εσωκομματική ιδεολογική πάλη και τις διενέξεις στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Συγχέετε τη λειτουργία μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος εξουσίας με την ανάκληση από το παρελθόν συμπαθειών προς αντιεξουσιαστές και καταληψίες προσπαθώντας να ασκήσετε πολιτική, στο όνομα μιας υποτιθέμενης «αριστεροφροσύνης».
Έχετε βυθιστεί και έχετε βυθίσει τη χώρα στη διγλωσσία, τις αντιφάσεις, τις ανεπάρκειες την έλλειψη συντονισμού και την απουσία σαφών και συγκεκριμένων στόχων. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να μακροημερεύσει.


Ο λαός δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους. Ούτε είχε ως πρώτο μέλημα την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Κυρίαρχο αίτημα ήταν η σταδιακή επάνοδος της χώρας σε ομαλές συνθήκες, όπως και είχατε υποσχεθεί. Επιτέλους σεβαστείτε αυτή τη λαϊκή εντολή.
Δεν είναι δυνατόν να θεωρείτε πρώτο μέλημα της κυβέρνησης την έξοδο από τη φυλακή τρομοκρατών. Θα πρέπει επιτέλους να λάβετε θέση για την κατάληψη της Πρυτανείας. Νομοθετείτε βάσει των συμφερόντων των πολλών ή λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα συγκεκριμένων ομάδων; Δεν είστε σε αυτή τη θέση για να κάνετε πολιτικό ακτιβισμό.
     Ελπίζω η κυβέρνηση να ξεπεράσει την αδράνεια, την απραξία και τα αδιέξοδά της. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί δεν είναι για να αρθρογραφούν.
Έχετε αναλογιστεί το αποτέλεσμα των πράξεών σας με διατάξεις συμψηφισμού, που προωθείτε; Περιλαμβάνονται και βιαστές και παιδεραστές ανάμεσά τους. Εξομοιώνονται οι αναπηρίες των κρατουμένων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μελών της οικογένειας τρομοκρατών. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμιά ειδική μεταχείριση.
Ξεχνάτε, ότι εξευτελιστικές αποδράσεις έγιναν από την όσμωση τρομοκρατών και ποινικών κρατουμένων. Καταργούνται όλοι οι νόμοι πρόσθετης αυστηρότητας. Εξηγείστε μας τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας.
Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της αριστερής ιδεολογίας έρχεστε να εφαρμόσετε διατάξεις που οδηγούν σε ανομία. 
Είναι εμφανές ότι οδηγείστε σε αποσπασματικές παρεμβάσεις και δεν εξορθολογίζετε το σύστημα, όπως υποστηρίζετε. Η κατάσταση στις φυλακές είναι, όντως, δύσκολη. Ο συνωστισμός, όμως, δεν επιλύεται με τις παλιές πρακτικές των αποφυλακίσεων. Τα οριζόντια μέτρα είναι επικίνδυνα και χωρίς εκτίμηση της επικινδυνότητας του δράστη.
Περιμένουμε με αγωνία τις αλλαγές και θα υποστηρίξουμε κάθε θετικό βήμα στις μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος είναι ελάχιστος, όμως, και το νομοσχέδιο είναι βιαστικό και πρόχειρο.
Καταργείτε απευθείας μια δομή, όπως είναι οι φυλακές τύπου Γ’, που δεν προλάβαμε να δούμε αν είναι αποτελεσματική. Αντί να δούμε πώς θα μπορούσαμε να την εξελίξουμε, επιλέγουμε να την καταργήσουμε.
Αποφυλακίσεις άνευ κριτηρίων ιδεοληπτικά κι όλα αυτά όταν υπάρχει έτοιμος ολοκληρωμένος ο Ποινικός και Σωφρονιστικός κώδικας στο συρτάρι του γραφείου σας με επιτροπές στις οποίες συμμετείχατε. 
Ποιος επιβάλλει τι τελικά στην κυβέρνηση.
Άκουσα τον υπουργό, τον κύριο Βούτση να λέει ότι, «στοιχείο της δημοκρατίας είναι η επιείκεια, η ανοχή, η πρόληψη, η αναλογικότητα και όχι η ασύμμετρη δημιουργία τρόμου». Ποιος ακριβώς επιθυμεί τη δημιουργία τρόμου; Μάλλον εσείς δημιουργείτε ένα χάος γύρω σας και χάνεστε σε αυτό.
Δημιουργείτε έναν διχασμό στην κοινωνία δείχνοντας ότι άγεστε και φέρεστε από ιδεοληψίες και μικροκομματικά συμφέροντα και όλα αυτά προς ικανοποίηση συγκεκριμένων ατόμων, τάσεων και ομάδων.
Έχετε πάρει το ρίσκο να υιοθετήσετε την πολιτική του «έλα μωρέ», αμελώντας με αυτό τον τρόπο να ερμηνεύσετε και να αναλύσετε ό,τι πραγματικά συμβαίνει μπροστά σας.
Η Κυβέρνηση υπάρχει και κρίνεται από τα αποτελέσματά της. Αλλά έχετε ξεχάσει, αγαπητοί συνάδελφοι της κυβέρνησης, ότι αποτελείτε πλέον την κυβερνώσα παράταξη.
Φέρεστε σαν ένα κακομαθημένο παιδί, που νομίζει ότι το Πανεπιστήμιο και η χώρα είναι δικά του μαγαζιά και μπορεί να πράττει βάσει των ορέξεών του. Ε, όχι δεν είναι έτσι.
Από πότε μία «αριστερή κυβέρνηση» είναι δυνατόν να δίνει την εντύπωση στους πολίτες και στο κοινοβούλιο, ότι έχει μετατραπεί σε κυβέρνηση μαριονέτα τρομοκρατών, αντιεξουσιαστών και καταληψιών; Αν αυτή είναι η άποψή σας για το τι είναι μία «αριστερή κυβέρνηση», τότε κάνετε τραγικό λάθος.
Περιμένω, πραγματικά, με αγωνία βελτιωτικές κινήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, γιατί είμαστε εδώ, επειδή θέλουμε να πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης προς όφελος της κοινωνίας. Κάθε κυβέρνηση, εξάλλου, δικαιούται ανοχής και μία περίοδο χάριτος. Ωστόσο, αυτή η περίοδος εκπνέει και πρέπει να κατανοήσετε ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποτελέσματα, πριν να είναι αργά.


Σας ευχαριστώ.