ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Star και την εκπομπή Live U της Π. Τσαπανίδου. Δευτέρα, 30.11.2015Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Star και την  εκπομπή Live U της Π. Τσαπανίδου. Δευτέρα, 30.11.2015

Αναφορικά με την στάση των στελεχών της κυβέρνησης
Αναρωτιέμαι αν θυμούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τι έκαναν το 2012 όταν εμείς ζητούσαμε συναίνεση. Ήταν στην πλατεία Συντάγματος με τους αγανακτισμένους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μας αποκαλούσαν προσκυνημένους, δωσίλογους και γερμανοτσολιάδες.
Επειδή ο πρωθυπουργός και το σύνολο των μελών της κυβέρνησης παραπλανούν τον κόσμο και αναφέρονται πάλι στο PSI, εγώ θα κάνω ερώτηση στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και αν επιθυμούν να έρθουν στην βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση για να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια.
Αναφορικά με το ξεπούλημα των τραπεζών
Ας μας εξηγήσουν γιατί ξεπούλησαν το σύνολο των μετοχών των Ελληνικών τραπεζών που κατείχε το ΤΧΣ και στην ουσία παρέδωσαν τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι ενός “πινακίου φακής” σε ξένους επενδυτές. Να απαντήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πούλησαν έναντι 1 δις. τραπεζικές μετοχές που πέρυσι άξιζαν 37 δις. ευρώ.
Αναφορικά με το κυβερνητικό αδιέξοδο
Ο ακροδεξιός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμα φορά εκτόξευε απειλές προς πάσα κατεύθυνση. Έχουν χάσει το μέτρο και την ψυχραιμία τους. Ο κ. Τσίπρας υποκρύπτει ανομολόγητες επιδιώξεις. Να βρει ο κ. Τσίπρας ποιοι είναι οι βουλευτές και οι υπουργοί, όπως είναι οι Υποδομών, Ενέργειας και Ναυτιλίας που στηλώνουν τα πόδια τους και εναντιώνονται σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Υγείας δεν υλοποιεί καμία απόφαση. Σήμερα δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση είναι θνησιγενής.
Για τα ψέματα Τσίπρα
Επειδή δεν μπορεί να βρει συναίνεση στο κόμμα του ο κ. Τσίπρας, ζητά συναίνεση από την αντιπολίτευση. Τώρα θυμήθηκε την συναίνεση ένας πρωθυπουργός που είναι ανυπόληπτος και αναξιόπιστος. Ο πρωθυπουργός δεν σεβάστηκε τον Ελληνικό λαό και του είπε ψέματα δύο φορές. Εξαπατά συστηματικά τον Ελληνικό λαό. Ας πει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Αυτά που έκανε στον κ. Αλαβάνο νομίζει ότι θα τα κάνει και σε εμάς. Είναι πολύ μικρός πολιτικά. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το χειρότερο μνημόνιο με το 90% να είναι φορομπηχτικά μέτρα. 

Επερώτηση για το ξεπούλημα των τραπεζών με την καθοδήγηση της κυβέρνησης
         Α.Π.: 7
Αθήνα, 30/11/2015
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης &Τουρισμού
Θέμα: «Η κατάρρευση και το ξεπούλημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και οι ολέθριες επιπτώσεις τους του στην ελληνική οικονομία»

Από τις 26 Ιανουαρίου 2015 η χώρα έχει μπει σε μια ατραπό άστοχων διαπραγματευτικών τακτικισμών και σπασμωδικών κυβερνητικών πολιτικών επιλογών που δεν συνάδουν με κανένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο οριστικής εξόδου από την κρίση.
Απόρροια αυτών των χειρισμών αποτέλεσε η ταχεία επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση, η μεγάλη εκροή καταθέσεων, η  επιβολή της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων από την κυβέρνηση και η ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στο 2015 που κατέστησαν επιτακτική την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος.
Αξίζει να επισημάνουμε τις δηλώσεις του Προέδρου του Τ.Χ.Σ. κ. Μιχελή τον Απρίλιο του 2015 αλλά και της Εκπροσώπου της Εποπτεύουσας Αρχής κ. Ντάνιελ Νουί την ίδια περίοδο για την θετική εικόνα των Ελληνικών Τραπεζών που είχαν περάσει με επιτυχία τα stress trests πριν λίγο καιρό.  Ωστόσο η ανακεφαλαιοποίηση έγινε μέσα σε μια εξαιρετικά κακή συγκυρία, με διάχυτο το κλίμα της πολιτική αστάθειας, με την αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές σε εκκρεμότητα και χωρίς να έχει λυθεί καν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Από τη διαδικασία μάλιστα αποκλείστηκαν τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και οι Έλληνες μικροεπενδυτές ενώ η αβεβαιότητα αποθάρρυνε πολλούς θεσμικούς επενδυτές για τους οποίους δεν έχει αποσοβηθεί ακόμη ο κίνδυνος του «Grexit».
Έτσι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρωταγωνίστησαν hedge funds που μηδένισαν την αξία των μετοχών που θα έμεναν στους παλαιούς μετόχους και ελλείψει σοβαρού ανταγωνισμού απέκτησαν, έναντι πινακίου φακής, τις Τράπεζες.
Ενδεικτικά τα 4 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα με σταθμισμένο ενεργητικό 210 δις ευρώ αποτιμήθηκαν χρηματιστηριακά με την εξευτελιστική αξία μικρότερη των 770 εκ ευρώ που αναλύεται ως εξής:
Τράπεζα
Τιμή διάθεσης
Discount σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο της τιμής της μετοχής
Συνολική Χρηματιστηριακή
Αποτίμηση
Ποσά που αντλήθηκαν από τις ΑΜΚ
ΕUROBANK
0,01 €
-52,0%
147 εκ.
2,50 δισ. €
ΕΘΝΙΚΗ
0,02 €
-93,0%
105 εκ.
1,16 δισ. €
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
0,03 €
-85,7%
18 εκ.
1,34 δισ. €
ALHPA BANK
0,04 €
-34,4%
500 εκ.
2,70 δισ. €
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2014,μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, η αξία των μετοχώντων 4 Συστημικών Τραπεζών ανερχόταν στα 31 δις.ευρώ εκ των οποίων το Δημόσιο κατείχε τα 18,5 δις ευρώ.
Τεράστια ευθύνη για την εξέλιξη αυτή έχει η Κυβέρνηση και φυσικά και οι εκπρόσωποι των πιστωτών που επέβαλλαν το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης μέσω των οποίων αποκλείστηκαν οι Έλληνες μέτοχοι και το ΤΧΣ με απροκάλυπτο στόχο το πιστωτικό σύστημα να περάσει `σε ξένους ιδιοκτήτες.
Το ξεπούλημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την απελευθέρωση για πρώτη φορά από το 2009 των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στρώνουν το δρόμο για την πώληση πακέτων δανείων στα γνωστά DistressFundsπου μέχρι προσφάτως κατήγγειλαν οι κ.κ . Τσίπρας και Καμμένος.
Βάσει όλων αυτών επερωτώνται οι κ. Υπουργοί γιατί:
1.    Επέτρεψαν στην πλήρη απαξίωση του πιστωτικού συστήματος προκαλώντας ανήκεστη βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο, στους Έλληνες μικρομετόχους και εν γένει σε όλους τους φορολογούμενους.
2.    Γιατί δεν φρόντισαν να κλείσουν εγκαίρως την αξιολόγηση ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει μέσα σε κλίμα σταθερότητας και να προσελκυθούν σοβαροί επενδυτές.
3.    Πέταξαν «λευκή πετσέτα» στις απαιτήσεις του κουαρτέτου και απέκλεισαν τους Έλληνες μετόχους και το ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση.
4.    Παρέδωσαν ταπιστωτικά ιδρύματαέναντι ενός “πινακίου φακής” σε ξένους επενδυτές.
Οι επερωτώντες Βουλευτές
Γιάννης Κουτσούκος
Αρβανιτίδης Γεώργιος
Βενιζέλος Ευάγγελος
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κεφαλίδου Χαρά
Κρεμαστινός Δημήτριος
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λοβέρδος Ανδρέας
Μανιάτης Ιωάννης
Παπαθεοδώρου Θεόδωρος
Σκανδαλίδης Κώστας
Τζελέπης Μιχάλης
Χριστοφιλοπούλου Εύη