ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Αν.Υπουργού Υγείας Λ.Γρηγοράκου στην εφημερίδα Ημερησία και στη δημοσιογράφο Ελένη Πετροπούλου 27.09.2014


Πρόσφατα, με δηλώσεις σας στη Βουλή αναφερθήκατε στον επανασχεδιασμό κατανομής των μαγνητικών και αξονικών μηχανημάτων. Με ποια κριτήρια θα γίνει ο επανασχεδιασμός;

Οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι αποτελούν σημαντικότατα εργαλεία στην εξέταση των ασθενών. Κατά τον τελευταίο χρόνο προμηθευτήκαμε έναν σημαντικό αριθμό τέτοιων μηχανημάτων. Υπάρχουν λοιπόν κάποια κριτήρια για την τοποθέτησή τους.
Κριτήριο αποτελεί η δυνατότητα του κάθε μηχανήματος. Παράδειγμα, δεν μπορούμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, που δεν υπάρχει άλλος αξονικός τομογράφος ή που είναι μικρής ισχύος ο υπάρχων, να τοποθετήσουμε έναν ακόμη μικρής ισχύος. Εν ολίγοις, το πώς θα τοποθετηθούν οι τομογράφοι είναι συνάρτηση της περιοχής που καλύπτει το νοσοκομείο που θα μπουν, αν υπάρχει άλλος τομογράφος, τι ισχύος είναι ο υπάρχων, σε τι κατάσταση, τι παλαιότητας, και τι ζήτηση υπάρχει σε τέτοιους είδους εξετάσεις.

Συνέντευξη του Αν. Υπουργού Υγείας, Λ. Γρηγοράκου στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και στη δημοσιογράφο Ζαρακέλη Ανδριάννα 27.09.2014

Ηχηρό μήνυμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στέλνει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, επισημαίνοντας ότι η «εσωκομματική αμφισβήτηση είναι έκφραση προσώπων που αδυνατούν να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα». Ο ίδιος καλεί τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη σχέση που θέλει να έχει με το κόμμα, τονίζοντας ότι «δεν νοείται κανείς από εμάς να πατά σε δύο βάρκες». Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρεται παράλληλα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στο ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, εκτιμώντας ότι σε εύλογο χρόνο θα υπάρξει η κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία, πριν βέβαια από τις εθνικές εκλογές.

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

25.09.2014 Επίσκεψη του Αν. Υπουργού Υγείας, Λ. Γρηγοράκου, στο Κιλκίς


Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Πέμπτη 25/09/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας κος Λεωνίδας Γρηγοράκος επισκέφθηκε σήμερα το Κιλκίς καθώς και τη Γουμένισσα για να συζητήσει τα θέματα υγείας των Νοσοκομείων του Νομού.

Πριν την έναρξη της επίσκεψης στο Γ.Ν Κιλκίς επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, κ. κ. Εμμανουήλ και ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, κ. κ. Δημήτριο.

Στο Γ.Ν Κιλκίς ο Αναπληρωτής Υπουργός συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη παρουσία του Αναπληρωτή Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ κο Παύλο Παπαδόπουλο, του Διοικητή του Γ.Ν Κιλκίς κο Θεμιστοκλή Ανθρακίδη και εκπροσώπων του Νοσοκομείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

25.09.2014 Συνέντευξη του Αν. Υπουργού Υγείας, Λ. Γρηγοράκου , στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

24.09.2014 Συνέντευξη του Αν. Υπουργού Υγείας, Λ. Γρηγοράκου, στα Παραπολιτικά fm

Συνέντευξη του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ραδιoφωνικό σταθμό Παραπολιτικά

http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/παραπολιτικα/γρηγορακος-η-χωρα-βλεπει-φως-στο-τουνελ-ηχητικο


Λειτουργεί ξανά η Πολυκλινική - Εγκαίνια νέου ιατρείου

24 Σεπτ 2014

Λειτουργεί ξανά η Πολυκλινική - Εγκαίνια νέου ιατρείουΤα εγκαίνια του εξειδικευμένου Ιατρείου «Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» στην Πολυκλινική Αθηνών πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός  Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. 
Ο κ. Γρηγοράκος ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου που επαναλειτουργεί ένα χρόνο μετά το κλείσιμό του, συνομίλησε με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, όπως και με πολίτες. 
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, ο Υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Σωτήρης Ζώτος, η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκπροσωπούμενη από τους Αναπληρωτές Διοικητές κα Νάγια Μητσάκη και κο Γεώργιο Ράπτη, διοικητές και διευθυντές κλινικών από νοσοκομεία της 1ης Υ.Π.Ε. 
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Γρηγοράκος σημείωσε μεταξύ άλλων: 
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος που σήμερα βρίσκομαι εδώ, στην Πολυκλινική για τα εγκαίνια του Ιατρείου για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ένα χρόνο πριν ήταν εδώ άνθρωποι και φώναζαν, κι ανησυχούσαν και κατηγορούσαν, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι απουσιάζουν από αυτή την αίθουσα και δεν έχει χάσει κανένας άνθρωπος τη δουλειά του από το νοσοκομείο αυτό. Βρισκόσαστε στο κέντρο της Ελλάδας, στην Ομόνοια, σε μια περιοχή δύσκολη και απαιτητική. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, δεν υποσχέθηκα τίποτα. Δεν είπα ότι θα κάνουμε θαύματα. Είπα όμως, ότι θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας, που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρηθεί από την κρίση. Στον χώρο της Υγείας καταφέραμε μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια να διασφαλίσουμε τις προσλήψεις προσωπικού. Μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που το 2015 θα φτάσει τους 4.000. Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για πρόσληψη επικουρικών γιατρών. Καταβάλλουμε σε καθημερινή βάση προσπάθεια για να βελτιώσουμε την εικόνα στον χώρο της Υγείας. Με την δική σας βοήθεια και συμβολή, για την οποία θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, τα καταφέρνουμε».

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/385439/leitoyrgei-ksana-h-polyklinikh-egkainia-neoy-iatreioy#ixzz3GIeIEEdv

Βίντεο από τα εγκαίνια εδώ

Σχετικά με το δελτίο τύπου εδώ

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

23.09.2014 Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας, Λ. Γρηγοράκου, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νικόλαου Μωραΐτη

23.09.2014 Απάντηση του Αν.Υπουργού Υγείας, Λ.Γρηγοράκου, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλειου Κυριακάκη


23.09.2014 Εγκαίνια από τον Αν. Υπουργό Υγείας, Λ. Γρηγοράκο,του Ιατρείου «Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» στην Πολυκλινική Αθηνών.Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Τρίτη 23/09/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα εγκαίνια του εξειδικευμένου Ιατρείου «Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» στην Πολυκλινική Αθηνών πραγματοποίησε ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Σχεδόν 13 μήνες μετά το κλείσιμο της Πολυκλινικής, η επαναλειτουργία και ενίσχυσή της αποτελεί  γεγονός.

Ο κ. Γρηγοράκος, ο πρώτος Υπουργός που επισκέπτεται την Πολυκλινική στα 111 χρόνια λειτουργίας της, ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, συνομίλησε με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, όπως και με πολίτες.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, ο Υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Σωτήρης Ζώτος, η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκπροσωπούμενη από τους Αναπληρωτές Διοικητές κα Νάγια Μητσάκη και κο Γεώργιο Ράπτη, διοικητές και διευθυντές κλινικών από νοσοκομεία της 1ης Υ.Π.Ε.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Αναπληρωτής σημείωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος που σήμερα βρίσκομαι εδώ, στην Πολυκλινική για τα εγκαίνια του Ιατρείου για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ένα χρόνο πριν ήταν εδώ άνθρωποι και φώναζαν, κι ανησυχούσαν και κατηγορούσαν, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι απουσιάζουν από αυτή την αίθουσα και δεν έχει χάσει κανένας άνθρωπος τη δουλειά του από το νοσοκομείο αυτό. Βρισκόσαστε στο κέντρο της Ελλάδας, στην Ομόνοια, σε μια περιοχή δύσκολη και απαιτητική. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, δεν υποσχέθηκα τίποτα. Δεν είπα ότι θα κάνουμε θαύματα. Είπα όμως, ότι θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας, που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρηθεί από την κρίση.

Το 2011 αγγίξαμε την χρεοκοπία, υπήρξαν μέρες που κρατούσαμε την ανάσα μας, γιατί δεν υπήρχαν λεφτά και περιμέναμε τη δόση. Σήμερα όμως καταφέρνουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Βγαίνουμε στις αγορές και πλέον η θηλιά δεν σφίγγει τον λαιμό μας, μπορούμε, με τις θυσίες του ελληνικού λαού που έχασε πολύ απότομα, πολλά πράγματα και πάλι να ελπίζουμε.

Στον χώρο της Υγείας καταφέραμε μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια να διασφαλίσουμε τις προσλήψεις προσωπικού. Μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που το 2015 θα φτάσει τους 4.000. Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για πρόσληψη επικουρικών γιατρών. Καταβάλλουμε σε καθημερινή βάση προσπάθεια για να βελτιώσουμε την εικόνα στον χώρο της Υγείας. Με την δική σας βοήθεια και συμβολή, για την οποία θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, τα καταφέρνουμε».


Φωτογραφίες


Πρόσθετο οπτικοακουστικό υλικό εκτός Δελτίου Τύπου:

Βίντεο

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Με τέσσερις γιατρούς ενδυναμώνεται η ιατρική υπηρεσία στο Νοσοκομείο ΜεσολογγίουΤην ικανοποίηση του εκφράζει, με γραπτή του δήλωση, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, για την υλοποίηση της πρόσληψης τεσσάρων γιατρών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
«Οι υποσχέσεις του αν. Υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου για την ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Μεσολογγίου γίνονται πραγματικότητα. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη τεσσάρων γιατρών, δύο αναισθησιολόγων και δύο μικροβιολόγων, οι οποίοι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στην ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται  στην υλοποίηση του σχεδιασμού, για την ενδυνάμωση του νοσοκομείου Μεσολογγίου έτσι όπως αυτός συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γρηγοράκου, στο Μεσολόγγι.
Το σημαντικό όμως είναι ότι με την ένταξη αυτών των γιατρών στην ιατρική υπηρεσία θα περιοριστούν κατά πολύ οι διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.
Κατά συνέπεια μπορούμε να ατενίζουμε, με περισσότερη αισιοδοξία, το μέλλον του νοσοκομείου, με απώτερο στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή του, στηριζόμενοι στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ δήμου, εργαζομένων στο νοσοκομείο, φορέων και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, εγκαινίασε την Γναθοχειρουργική κλινική του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.


Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Πέμπτη 18/09/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, παρέστη στην παράδοση της ανακαινισμένης Γναθοχειρουργικής κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμονας».  
Η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε με την σημαντική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και περιλαμβάνει την κτιριακή υποδομή, καθώς επίσης πλήρη και τελευταίας τεχνολογίας Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

16.09.2014 Συνάντηση Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου με φορείς της Υγείας του νομού Λασιθίου


Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Τρίτη 16/09/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο σχετικά με τα νοσοκομεία και την κατάσταση του χώρου της Υγείας στο νομό Λασιθίου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας και τοπικός βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αντώνης Γρηγοράκης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δήμητρης Παπαγιαννίδης, οι Δήμαρχοι των Δήμων του Νομού, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, καθώς και εκπρόσωποι του Ιατρικού Νοσηλευτικού και Διοικητικού Προσωπικού.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

16.09.2014 ΔΗΛΩΣΗ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

16.09.2014 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Κο VILLUMSEN


Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Τρίτη 16/09/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας κος Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε συνάντηση εργασίας με τον κο Nikolaj Villumsen, Μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Μη Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και με συνεργάτες του,  όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν την κρίση που ταλανίζει τη χώρα και τον αντίκτυπό της στον τομέα της υγείας.

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κου Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM 15.09.2014

Δευτέρα 15/09/2014
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΘΕΜΑ: Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου στον ΒΗΜΑfm και στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη

Για τις εσωτερικές έριδες στο ΠΑΣΟΚ:

Κος Γρηγοράκος: «Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να το διαλύσουν το 1989, προσπάθησαν να το διαλύσουν δύο φορές το 2012, φέτος στις 25 Μαΐου και την 1η Σεπτέμβρη, στις 2 του μήνα και χθες. Αλλά είναι εφτάψυχο και κάποιοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τους καιρούς! Είναι κάποιοι από το ’80, την εποχή που όλα ήταν εύκολα και η θάλασσα γιαούρτι. Δεν υπάρχουν εύκολα πράγματα σήμερα».

Να πάρουν όλοι θέση:

Κος Γρηγοράκος: «Και ο Παπανδρέου και όλοι αυτοί του 1981, αλλά δεν μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του 1981.  Στέκεται κάθε φορά στα πόδια του και παίρνει μια ανάσα. Τα ίδια λέω και στο ΠΑΣΟΚ, ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να πάει άλλο. Οφείλει και ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη αυτά να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα. Στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ;

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

Επίσκεψη Υπ. Αν. Υγείας Λ. Γρηγοράκου στο νοσοκομείο "Αγία Όλγα" 12.09.2014


Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Παρασκευή 12/09/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος πραγματοποίησε επίσκεψη στο «Αγία Όλγα Κωνσταντοπούλειο Γενικό περιφερειακό νοσοκομείο Ν. Ιωνίας». Ο κ. Γρηγοράκος αφού επισκέφθηκε μονάδες του νοσοκομείου και συνομίλησε με πολίτες πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη για όλα τα θέματα που αφορούν το νοσοκομείο.


Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας κου Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Mega Channel 11.09.2014

Description: Logo yyka


Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Πέμπτη 11/09/2014
ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΘΕΜΑ: Παρέμβαση Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας κου Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Mega Channel και στους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του Mega Channel «Κοινωνία ώρα Mega» και σχετικά με το θέμα του ιατρού από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, δήλωσε ότι: «Το θέμα το ξέρω πολύ καλά γιατί απασχολεί την δημοσιότητα από το 2009. Δεν πίστευα ποτέ ότι ένα κόμμα που θέλει να φαίνεται στην εξουσία με ένα διαφορετικό προφίλ, θα έμπαινε σε συγκρούσεις μικρογιατρών και μικροσυμφερόντων και θα αμφισβητούσε όλους τους θεσμούς της δικαιοσύνης, η οποία με ομόφωνες αποφάσεις τα τελευταία 4 χρόνια έχει αθωώσει τον γιατρό για οποιαδήποτε κατηγορία».
Ο κος Γρηγοράκος συμπλήρωσε επίσης ότι «έγινε ένα παιχνίδι μεταξύ του Ποταμιού και άλλου κόμματος, επειδή ήθελαν λίγη δημοσιότητα. Εγώ λοιπόν όταν πήρα τον φάκελο, επειδή ήξερα την ιστορία τον επανέπεμψα στη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου και ζήτησα περισσότερες διευκρινήσεις. Η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου μου απάντησε ότι πρέπει να προχωρήσω, διότι δεν υπάρχει καμία μα καμία αμφιβολία ότι ο γιατρός αυτός πρέπει να επανέλθει. Όλα τα δικαστήρια σε όλους του βαθμούς τον έχουν ομόφωνα απαλλάξει».
Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «δεν αμφισβητούνται οι θεσμοί» και ρώτησε «ποιες είναι οι ευθύνες του Υπουργού και του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις κατηγορίες».


Στο βίντεο που ακολουθεί όλη η παρέμβαση του Υπουργού στην πρωινή εκπομπή: http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=243101&artTitle=grigorakos_ithele_dimosiotita_o_theodorakis_giafto_me_katigorei_

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας κ.Λ.Γρηγοράκου στο Κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.07.09.2014


-Ο Γ. Παπανδρέου ανήκει στο ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ευ. Βενιζέλο; 
Συγγνώμη γιατί με ρωτάτε; Όπως γνωρίζετε, ο Γ. Παπανδρέου είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.  Συνεπώς, όχι μόνο προσμετράται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, αλλά συντάσσεται και με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την Κυβέρνηση Συνεργασίας. Αν μετέβαλε τη στάση του και τις απόψεις του δεν το γνωρίζω.  Πάντως, θα ήθελα ως πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει πιο ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή στο Κοινοβούλιο και στο Κόμμα.  Και το κυριότερο, αναμένω να μας διευκρινίσει αν η συμμετοχή του σε προεκλογική εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και η πρόσφατη απουσία του από τον εορτασμό των 40 χρόνων της ίδρυσης, συνάδουν με την κομματική του ταυτότητα και με την ιστορία του ονόματος που φέρει.
Ως προς τον Ευαγγ. Βενιζέλο, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  με καθολική ψηφοφορία. Μάλιστα σήμερα τυγχάνει της υποστήριξης των ευρύτερων κομματικών και κοινοβουλευτικών μας δυνάμεων.


-Θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές αν το επιθυμεί; 
Με ρωτάτε γιατί ο Γ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επέτρεψε να είναι υποψήφιος ο προκάτοχός του; Η πρακτική αυτή σήμερα συνιστά παρελθόν.  Το κόμμα μας υπό την ηγεσία του Ευαγγ. Βενιζέλου αποκατέστησε πλήρως τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας.  Δεν ενοχοποιεί τις διαφορετικές φωνές, ούτε διαγράφει εκείνους που διατυπώνουν ενστάσεις ως προς την πολιτική που ακολουθούμε.  Κατά συνέπεια το ερώτημα αφορά πρωτίστως τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος οφείλει να δώσει σαφή απάντηση όχι μόνο αν θέλει να είναι υποψήφιος αλλά και για το εάν οι πολιτικές του κόμματος τον εκφράζουν. Όπως το  ΠΑΣΟΚ, ως αυθύπαρκτο κόμμα, δεν νοείται να πατά σε δύο βάρκες έτσι οφείλουν να πράττουν και όλα του τα στελέχη.

Συνάντηση εργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ

Description: Logo yyka


Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Τρίτη 09/09 /2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, κος Λεωνίδας Γρηγοράκος, είχε συνάντηση εργασίας με τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κο Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τους Αντιπροέδρους κο Νικόλαο Κωστόπουλο και κο Αριστομένη Συγγελάκη, τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών κο Δημήτριο Πύρρο, τον Υπεύθυνο Κίνησης Οχημάτων κο Χρήστο Μαλτέζο, τον Υπεύθυνο Συντονιστή Κέντρου κο Γεράσιμο Λασκαράτο, τον Υπεύθυνο Νησιών του Αιγαίου κο Μανώλη Τσανακλίδη, καθώς και  με τον Υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ κο Χαράλαμπο Πλάτση. όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ.
Η άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 176 καινούριων ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων για όλη τη χώρα μέσω ΕΣΠΑ ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.  Ο Υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών προμήθειας των ασθενοφόρων, διότι προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και η παροχή άμεσης βοήθειας σε όλα τα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Ο κος Γρηγοράκος ανέφερε ότι στόχος και σκοπός του Υπουργείου Υγείας είναι η άμεση παραλαβή των εν λόγω ασθενοφόρων και κινητών μονάδων.

Παράλληλα συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης προσωπικού του ΕΚΑΒ σε περιόδους με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες, δίνοντας έμφαση στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και στις ορεινές περιοχές, καθώς και περαιτέρω εκπαίδευσης των πληρωμάτων του. Ο κος Γρηγοράκος τόνισε την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ σε επιστημονικό, οργανωτικό και ψηφιακό επίπεδο με στόχο τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αμείλικτη αλήθεια

Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"  στις 03/09/2014

Η επέτειος των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για πολιτικές θριαμβολογίες, ούτε για οικειοποίηση της ιστορίας και της προσφοράς του.Τα θλιβερά γεγονότα στο Ζάππειο δείχνουν ότι ορισμένοι εκλαμβάνουν εαυτούς ως κληρονόμους. Δέσμιοι παλιών αντιλήψεων, αρνούνται να συμφιλιωθούν με τη ζώσα πραγματικότητα. Θέλοντας να εξυπηρετήσουν ανομολόγητες επιδιώξεις και προσωπικές στρατηγικές, αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ ως υποχείριό τους. Αντί να αντιληφθούν τα ιστορικά τους λάθη για τη συρρίκνωσή του, επιδίδονται σε σκιαμαχίες. Παραβιάζουν ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν τα δημοκρατικά κόμματα. Η καλλιέργεια εσωτερικού διχασμού έχει φυσικό και ηθικό αυτουργό.
Ωστόσο, οι πολίτες που στήριξαν διαχρονικά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη θα απομονώσουν όσους συνέβαλαν στη συρρίκνωσή της. Ο χώρος που αυτή εξέφρασε είναι κοινωνικά υπαρκτός και αριθμητικά μετρήσιμος. Βρίσκεται πάνω από εκείνους που τα πολιτικά τους ρολόγια παραμένουν στο παρελθόν. Η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι απότοκος των πολιτικών που ακολούθησε κατά την τελευταία μονοκομματική διακυβέρνησή του. Μολονότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού από τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης του Καραμανλή, στη συνείδηση της κοινής γνώμης καταγράφηκε το κόμμα μας ως βασικός υπεύθυνος. Και αυτό γιατί ευρισκόμενο στο πηδάλιο της εξουσίας τη δύσκολη αυτή περίοδο δεν έδρασε εγκαίρως, διαπραγματευόμενο ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση. Ως εκ τούτου οι Ηρακλειδείς του Παπανδρεϊσμού οφείλουν να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι.
Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας επίγνωση των σημερινών κρίσιμων στιγμών, υπηρετεί με συνέπεια το εθνικό συμφέρον. Η συνεργασία του με τη ΝΔ δεν συνιστά στρατηγική επιλογή, ούτε κατάλυση της αυτονομίας του. Οι διαφορές μας με τη Δεξιά παραμένουν θεμελιώδεις. Διατηρώντας την ιδεολογική και πολιτική μας αυθυπαρξία, εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ανάταξη της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ως εκφραστές μιας σύγχρονης και μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, επιδιώκουμε τον προοδευτικό προσανατολισμό της διακυβέρνησης του τόπου. Δεν έχουμε εκ προοιμίου κυβερνητικούς εταίρους.
Οι συνεργασίες μας καθορίζονται από τις προγραμματικές συγκλίσεις που μπορούν να επιτευχθούν. Αλλωστε οι πολίτες με την ψήφο τους έβαλαν τέλος στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον παράδοξο να μας εγκαλούν για τη συνεργασία μας με τη ΝΔ εκείνοι που με τις πολιτικές τους δεν εξέθεσαν μόνο το κόμμα μας αλλά και τη χώρα.

* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι αναπληρωτής υπουργός Υγείας, βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ

 

Συνέντευξη Αν.Υπουργού Λ. Γρηγοράκου στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αρκαδία 93.8" και στη Δέσποινα Αρσένη - 02.09.2014

Τριτη, 02 Σεπτεμβριου 2014

Αναλυτικότερα τα όσα είπε:
Για την εικόνα που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: "Κάνουμε μια προσπάθεια εδώ και τρεις μήνες, αλλά τις αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία τις έχω μόλις ένα μήνα. Δεν με απαλλάσσει βέβαια αυτό από τις ευθύνες. Υπάρχει καθυστέρηση. Η Υγεία στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ σε καλό επίπεδο.Τα προβλήματα της Υγείας έρχονται από πολύ παλιά. Κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια και θα τα καταφέρουμε. Είμαι αισιόδοξος. Υπάρχουν όμως και κάποια σημαντικά θέματα. Πρώτον η καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών έχει βελτιωθεί, διότι το Υπουργείο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε χαλάσει τις σχέσεις με την κοινωνία, με τους γιατρούς, με τους φαρμακοποιούς, δηλαδή με τους ανθρώπους που πρέπει να είναι συνεργάτες μας. Το ίδιο και με τους συνταξιούχους και με όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δεν μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό από την μία μέρα στην άλλη, αλλά θέλουμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας με την κοινωνία και με όλους τους ανθρώπους".
Για τον σκοπό-στόχο του ίδιου: "Ο σκοπός μου είναι να μην λείψει κανένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας και να ενισχύσουμε τα περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία υποφέρουν από ελλείψεις παθολόγων, καρδιολόγων, παιδίατρων και χειρουργών".

Για την εικόνα των νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου: "Όλα τα νοσοκομεία έχουν μεγάλες δυσλειτουργίες παθολογικών ειδικοτήτων. Θα πρέπει να το δούμε αυτό το ζήτημα. Θα κατέβω και στην Τρίπολη την επόμενη εβδομάδα. Κανόνισα σύσκεψη μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και με τους διοικητές των νοσοκομείων".
Το μήνυμα που στέλνει για την 3η Σεπτέμβρη: "Αυτά που έγιναν εχθές το βράδυ, ήταν μια μελανή ιστορία. Είχα πει δεν θα πάω. Ήξερα τι θα γίνει. Στην αυριανή εκδήλωση πρέπει να υπάρχει πρόταση της ανανέωσης εκ βάθρων και σε ιδέες και σε πρόσωπα. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εστιαστεί στην δημιουργική Ελλάδα, στο κοινωνικό κράτος, στην αλληλεγγύη, στην αξιοκρατία και την νομιμότητα, γιατί νομίζω ότι τώρα αυτά παίζουν ρόλο και στην Ελλάδα της Ευρώπης και του κόσμου. Θα πρέπει πια να δούμε αυτή την ζώσα πολιτική πραγματικότητα με ένα διαφορετικό μάτι και όχι με το μάτι του 1974 και του 1980. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Εγώ προσπαθώ να κάνω το καλύτερο σε αυτά που πιστεύω. Η συγκέντρωση θα πρέπει να είναι μαζική και να είναι η απαρχή συμπόρευσης με όλες τις δυνάμεις που παρενοχλήθηκαν και απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ θέλω αύριο να είναι παρόντες όλοι. Θέλω να είναι όλες οι υγιείς δυνάμεις, γιατί πιστεύω ότι αυτή η μείωση του ΠΑΣΟΚ, δεν  συνιστά ήττα των αρχών και των αξιών του Κινήματος του 1974 του Ανδρέα Παπανδρέου".
Η άποψη του για όσα συνέβησαν στο Ζάππειο: "Τα όσα συνέβησαν εχθές πιστεύω δεν θα επηρεάσουν την συγκυβέρνηση. Αύριο θα είναι πολύ μεγαλύτερη η συγκέντρωση. Αφενός πιστεύω ότι "θύμωσε" τους ανθρώπους του το ΠΑΣΟΚ και αφετέρου θέλω να δώσω και εγώ μια απάντηση που λέει "Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά". Αν δεν απατώμαι τον συνάδελφο μου τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη στην κυβέρνηση τους έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου και όχι εγώ. Είμαι σαφής. Το θυμάστε αυτό. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία , ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός με 165 χωρίς να ρωτήσει κανένα, χωρίς να καλέσει το κόμμα του, την Κεντρική Επιτροπή, κανένα από εμάς, έκανε την συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ. Αυτός έκανε υπουργούς τον Βορίδη και τον Άδωνι. Δεν τους έκανα εγώ".
Τι πρέπει να τονιστεί κατά την γνώμη του στην αυριανή εκδήλωση: "Θα πρέπει αύριο, εγώ πιστεύω να τονιστεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και από όλους τους παρευρισκόμενους η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην δημοκρατική παράταξη, στο πολίτευμα, στην Ελλάδα των δημοκρατικών θεσμών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της ισοπολιτείας  για 50 χρόνια τώρα. Πάμε για 50 χρόνια σταθερότητας στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Σαράντα χρόνια λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και πάμε στην πέμπτη δεκαετία. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Βέβαια δεν τα κάναμε όλα καλά. Κάναμε και τεράστια λάθη. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Τώρα δεν μπορούμε να είμαστε απολογητικοί. Πρέπει να είμαστε με προοπτική, να δώσουμε ελπίδα και να δώσουμε μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα στο μέλλον για τα παιδιά μας και για εμάς.
Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ: "Σαφώς και η δημιουργία ενός νέου κόμματος, θα επηρεάσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Η όλη επιχειρηματολογία και η όλη εμφάνιση είναι πολύ αδύναμη. Δεν μπορεί να κάνει καμία διεύρυνση. Ότι ήταν να κάνει, το έκανε. Το κόμμα μας ήρθε από παλιά για να πάει μακριά στο μέλλον . Δεν πρέπει να υπάρχουν φαινόμενα σαν τα χτεσινά.  Η ζωή αλλάζει και πρέπει όλα να τα βλέπουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, γιατί η χώρα βρίσκεται σε τόσο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και δεν έχει ανάγκη από τέτοιες εκφράσεις και από τέτοιες εκδηλώσεις. Την εκδήλωση του ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούσε να την κάνει αύριο. Μπορούσε να την κάνει μετά. Κάνει το ίδιο λάθος. Ακριβώς το ίδιο λάθος. Η όλη ιστορία του κινήματος χρήζει ιδιαίτερης μελέτης . Είναι αψυχολόγητα όλα αυτά και δεν υπάρχει λογική".

Κλείνοντας ο κ.Γρηγοράκος ανέφερε:"Την κοινωνική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Δεξιά δεν την επέβαλλε κάποιο άλλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, παρά η ίδια η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και η μετέπειτα ανάγκη συνεργασίας του Βενιζέλου και του σημερινού ΠΑΣΟΚ για την εθνική συνεννόηση γιατί ο πατέρας του Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και τον λαό. Αυτό κάνουμε εμείς μέχρι τώρα".Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ζώσα πολιτική πραγματικότητα

Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"  στις 02/09/2014
Η επέτειος των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠαΣοΚ δεν είναι μουσειακό γεγονός. Λειτουργεί ως αφορμή για να κρίνουμε, να αποτιμήσουμε τη διαδρομή μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το κόμμα μας, ως πρωταγωνιστής της μεταπολιτευτικής περιόδου, συνέβαλε στην εδραίωση της δημοκρατίας, στην εμβάθυνση των θεσμών της, στην αποκατάσταση της ισοπολιτείας και της ισονομίας, στη συγκρότηση του κοινωνικού κράτους, στον εκσυγχρονισμό της χώρας με τα μεγάλα έργα υποδομής, στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της. Αρκεί να θυμηθούμε το μεγάλο επίτευγμα της συμμετοχής μας στην ΟΝΕ.
Ταυτόχρονα η επέτειος μπορεί να είναι η απαρχή συμπόρευσης με όλες τις δυνάμεις που αδρανοποιήθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τις τάξεις μας,  εκφράζοντας ενστάσεις για την πολιτική των τελευταίων χρόνων. Είμαι πεπεισμένος πως η δραστική εκλογική μείωση του ΠαΣοΚ, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ήττα των αρχών και των αξιών που εκπροσωπεί και ενσαρκώνει. Είναι απότοκος των πολιτικών που ακολούθησε κατά την τελευταία μονοκομματική διακυβέρνησή του.
Μολονότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού από τα τραγικά λάθη και ανεπάρκειες της διακυβέρνησης Καραμανλή, στη συνείδηση της κοινής γνώμης καταγράφηκε το κόμμα μας ως βασικός υπεύθυνος. Κι αυτό γιατί, ευρισκόμενο στο πηδάλιο της εξουσίας τη δύσκολη αυτή περίοδο, δεν μπόρεσε να δράσει εγκαίρως, διαπραγματευόμενο ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Τα τεσσαρακοστά γενέθλια βρίσκουν το ΠαΣοΚ κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και την ανάγκη συνεννόησης για την αναστροφή της καθοδικής πορείας της χώρας, συμμετείχαμε αρχικά στην τρικομματική -με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ- και στη συνέχεια στη δικομματική κυβέρνηση.
Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η συνεργασία μας με τη ΝΔ δεν συνιστά στρατηγική επιλογή. Και σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει κατάλυση της πολιτικής και ιδεολογικής μας αυτονομίας. Οι διαφορές μας με τη Δεξιά παραμένουν θεμελιώδεις. Ως εκφραστές μιας σύγχρονης και μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, επιδιώκουμε τον προοδευτικό προσανατολισμό της διακυβέρνησης του τόπου.
Άλλωστε, οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις αποτελούν πλέον παρελθόν. Αυτό έδειξαν και οι πολίτες με την ψήφο τους.  Ως εκ τούτου, το ΠαΣοΚ οφείλει να κινηθεί στρατηγικά προς αυτή την κατεύθυνση.  Δεν έχει εκ προοιμίου κυβερνητικούς εταίρους. Οι μελλοντικές του συνεργασίες καθορίζονται από τις προγραμματικές συγκλίσεις που μπορούν να επιτευχθούν.
Τέλος, ο εορτασμός των 40 χρόνων συνιστά και μια δέσμευση για την πολιτική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, καθιστώντας ξανά την Κεντροαριστερά, πλειοψηφικό ρεύμα.  Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας και των αναγκών της.  Οι συνομιλητές μας αυτή τη φορά πρέπει να είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Τα προβλήματα τους οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας.
Άλλωστε, οι ουσιαστικές και γόνιμες διεργασίες δεν ευδοκιμούν σε συνθήκες πολιτικού εργαστηρίου. Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι περί διαγραμμάτων ούτε να γίνει σε πολιτικό κενό. Κάτι τέτοιο θα μας αποξένωνε περαιτέρω από τις κοινωνικές δυνάμεις που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης και επιπλέον αναζητούν νέα πολιτική έκφραση. Γι’ αυτό οι πρωτοβουλίες του ΠαΣοΚ εστιάζονται στην επικοινωνία με αυτές τις δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται και το προγραμματισμένο για το φθινόπωρο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Επιδίωξή μας είναι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί το Συνέδριο. Δεν πραγματοποιείται για να δώσει πολιτικούς ρόλους σε κάποιους ή να αναβαπτίσει κάποιους άλλους.
Γι’ αυτό η συστράτευση όλων των δυνάμεων του ΠαΣοΚ θεωρείται επιβεβλημένη. Είναι δείκτης προσήλωσης στις αρχές του κόμματός μας. Χωρίς αστερίσκους, προαπαιτούμενα ή ακόμα και ανομολόγητες επιδιώξεις και προσωπικές ιδιοτέλειες οφείλουμε όλοι μας να δουλέψουμε σκληρά για την θεμελίωση ενός πλειοψηφικού, πολιτικού ρεύματος. Το εγχείρημα αυτό θα επιτευχθεί αν ξεπεράσουμε τις παθογένειες των κομματικών μηχανισμών, τις προσωπικές στρατηγικές και -το κυριότερο- αν απεξαρτηθούμε από τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις.
Η Δημοκρατική Παράταξη είναι κοινωνικά ισχυρή και αριθμητικά μετρήσιμη.  Βρίσκεται πέρα και πάνω από αποστεωμένους κομματικούς μηχανισμούς. Η προοπτική της είναι συνυφασμένη με τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η 40χρονη διαδρομή του ΠαΣοΚ δείχνει ότι το κόμμα μας δεν είναι εφήμερο πολιτικό σχήμα, ούτε συμπληρωματική δύναμη. Είναι αυθύπαρκτο - η αυθεντική έκφραση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί ζώσα πολιτική πραγματικότητα με βαθιές ρίζες στη κοινωνία, εκφράζοντας τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής.  Η ανθεκτικότητά του, αν και δοκιμάστηκε πολλές φορές, αποδείχτηκε ισχυρή. Όσοι βιάστηκαν να προβλέψουν το τέλος του, εκφράζοντας ενδόμυχες επιθυμίες, διαψεύστηκαν. Οι κατηγορίες των αντιπάλων περί τοξικότητας, στερούνται πολιτικού αντικρίσματος. 
Το ΠαΣοΚ, γνωρίζοντας ότι η εξουσία φθείρει και διαφθείρει, διαθέτει αντανακλαστικά που του επιτρέπουν, όταν χρειάζεται, να κάνει αυτοκάθαρση.  Προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε περιόδου, χωρίς να μεταβάλει τη στρατηγική του.  Μένοντας σταθερό στις αρχές και στις αξίες του, παραμένει δύναμη αλλαγής και εκσυγχρονισμού. Όπως κατά την ίδρυσή του, έτσι και σήμερα είναι η φύτρα αναγέννησης και ανασύνθεσης της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Όλοι αναγνωρίζουν ότι χωρίς αυτό δεν νοείται η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.
* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι αναπληρωτής υπουργός Υγείας, βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ