ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου στο ρ/σ Skai 100,3 – Τρίτη, 29.12.2015



Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου στο ρ/σ Skai 100,3 – Τρίτη, 29.12.2015



Σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα
Πολιτικά κόμματα, όπως η Ένωση Κεντρώων, εκμεταλλεύτηκαν την απαξία του πολιτικού συστήματος και μπήκαν στην βουλή. Όμως, ας μην συνεχίσουν να απαξιώνουν με τις δηλώσεις τους τα άλλα πολιτικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, που είναι σοβαρά κόμματα και έχουν προτάσεις για την διακυβέρνηση της χώρας. Η χώρα έχει ανάγκη συνεργασίας όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Χρειάζεται άμεσα να συσταθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να προσδιοριστεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας. Πρέπει να συμφωνήσουμε στις 10 μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια. Όμως, ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα σχέδιο για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Η χώρα έχει ανάγκη από διαπραγμάτευση, διότι το καλοκαίρι ψηφίστηκε μια συμφωνία «επί τις αρχής» για να μην βγει η χώρα από το ευρώ. Τα μέτρα και οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι ιδιοκτησία του κ. Τσίπρα. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι αναγκαία, αλλά ο κ. Λεβέντης δεν έχει συμβάλει με προτάσεις για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αντίθετα αναφέρεται αοριστολογικά σε μειώσεις μισθών. Αυτό μου θυμίζει τον συνδικαλισμό των φοιτητικών αμφιθεάτρων. Η μόνη αλήθεια είναι η πράξη. Το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε σκληρά μέτρα, γνωρίζει ότι πίκρανε τον λαό και για αυτό το λόγο «πληρώσαμε το μάρμαρο». Το ΠΑΣΟΚ έβαλε την χώρα πάνω από το κόμμα, ενώ ο κ. Τσίπρας κάνει ακριβώς το αντίθετο, επιλέγει να προστατεύσει το κόμμα του.
Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική
Το ασφαλιστικό είναι ένα μείζον εθνικό θέμα. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Είπε «ελάτε να συμφωνήσετε μαζί μου». Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ με την ιδεολογία που τους κατέχει έχουν συνηθίσει να αποφασίζουν και να διατάζουν. Δεν κατάφεραν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα και έφεραν νέα ΠΝΠ στις 24 Δεκεμβρίου. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει 12 ΠΝΠ και ο κ. Τσίπρας έχει φέρει 50. Η τελευταία ΠΝΠ δεν έχει τίποτα το επείγον, το μόνο ρουσφέτια περιέχει. Δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία. Ποια είναι η «πρώτη φορά αριστερά», με έναν ακροδεξιό εταίρο; Να δούμε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και εμείς έπειτα θα αποφασίσουμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει δημοσίως το πρόγραμμα του για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το ασφαλιστικό. Όπως έχω ξαναπεί δεν θα ψηφίσω κανένα νομοσχέδιο αν η κυβέρνηση δεν διαθέτει τουλάχιστον 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί η πλειοψηφία να είναι αλακάρτ.
Για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές
Η επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 1000 ευρώ είναι άλλη μια επιπολαιότητα μιας ομάδας ερασιτεχνών. Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα για να δουν τις αντιδράσεις. Αυτό το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι πολύ απλά οι συναλλασσόμενοι θα επιμερίζουν τα ποσά κάτω από τα 1000 ευρώ. είναι μια παλινωδία όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. Λένε ότι διαπραγματεύονται. Με ποιόν διαπραγματεύονται, με τον εαυτό τους; Όλα αυτά είναι επιπόλαια. Όταν κάνεις κάτι που δεν το πιστεύεις δεν πρόκειται να το κάνεις καλά.

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Skai και τον δημοσιογράφο Γ. Αυτιά. Σάββατο, 26.12.2015

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Skai  και τον δημοσιογράφο Γ. Αυτιά. Σάββατο, 26.12.2015


Σχετικά με τις νέες μειώσεις που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Το τρίτο μνημόνιο είναι το πιο δυσβάσταχτο και το πιο επαχθές. Μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας χρέωσε 100 δις ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί από τον Ιανουάριο του 2015 ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ μείωση στις συντάξεις. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα δώσει πίσω την 13η σύνταξη και θα επαναφέρει το αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες ευρώ.
Η κοινωνία ψήφισε τον κ.  Τσίπρα για να τα υλοποιήσει όλα αυτά. Ας μην κατηγορούμε άλλο το ΠΑΣΟΚ για ό,τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ «πλήρωσε το μάρμαρό». Ας αναλάβει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες του. Εγώ δεν συναινέσω ούτε σε ένα ευρώ μείωση των συντάξεων και αύξηση των φόρων των αγροτών. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν καθ΄ όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης σε ό,τι έκανε το πολιτικό σύστημα.
Αναφορικά με την αδιέξοδη πολιτική του Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο παρέλαβε μια χώρα με πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με μείωση της ανεργίας και με θετικό επενδυτικό κλίμα. Ο Τσίπρας και η υπόλοιπη ομάδα ερασιτεχνών πολιτικών με πρώτο τον κ. Βαρουφάκη εξέθεσε την Ελλάδα. Αφού απέτυχε πλήρως η διαπραγμάτευση γύρισε στην Ελλάδα και ζήτησε από την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη για να σωθεί η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας γιατί υπέρτατη αξία της πολιτικής είναι η χώρα και όχι το κόμμα.
Για την πορεία της χώρας
Ο κ. Τσίπρας και οι υπόλοιποι υπουργοί δεν χαράσσουν καμία πολιτική. Ενδιαφέρονται να είναι υπουργοί και να εγκαθιδρύσουν το πελατειακό τους κράτος. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να ψηφίσω άλλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης αν δεν υπάρχουν οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Εφόσον ο πρωθυπουργός επιθυμεί την συναίνεση πρέπει να εξασφαλιστεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και το εθνικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Skai και τον δημοσιογράφο Β. Λυριτζή

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Skai και τον δημοσιογράφο Β. Λυριτζή

Για τις εκλογές στην ΝΔ

Η ΝΔ χειρίζεται επικοινωνιακά το αποτέλεσμα των εκλογών. Καθυστέρησε να δημοσιεύσει το αποτέλεσμα και με αυτό τον τρόπο παρέμεινε στο προσκήνιο. Πριν από τις εκλογές η ΝΔ βρισκόταν υπό διάλυση. Το μήνυμα των εκλογών στην ΝΔ είναι πολλαπλό. Πρώτα, δείχνει ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση βρίσκεται ο τρόπος και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος κινητοποιήθηκε πίσω από μια συγκεκριμένη αντιπολιτευτική λογική. Τρίτον, οι εκλογές επιβεβαίωσαν ότι η κεντροδεξιά ανασυγκροτείται και αυτό πρέπει η κεντροαριστερά να το αναλύσει και ξεκινήσει την διαδικασία ανασυγκρότησης. Οι εκλογές ήταν νίκη της δημοκρατίας, καθώς ψήφισαν άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των τάξεων. Αυτές οι εξελίξεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εμάς, καθώς επιβεβαιώνουν ότι αν δεν ανασυγκροτηθούμε άμεσα θα καταλήξουμε “τσόντες” άλλων κομμάτων.

Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη αναξιοπιστία στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Απέσυραν το νομοσχέδιο “κακήν κακώς”. Το νομοσχέδιο περιείχε “ξαναζεσταμένη τροφή”. Τα περισσότερα τα είχαμε νομοθετήσει εμείς. Υπήρχαν λίγα άρθρα στα οποία ήμασταν θετικά διακείμενοι. Τα υπόλοιπα άρθρα ήταν “πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα”, καθώς αφορούσαν όλα σχεδόν τα υπουργεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση μας κατηγορούσε για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, επειδή περιορίζουν την δημοκρατία. Εμείς φέραμε 12 ΠΝΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει 50.

Σχετικά με την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει ανεπάρκεια, ενώ οι υπουργοί της συμπεριφέρονται ερασιτεχνικά. Τα στελέχη της κυβέρνησης δεν πιστεύουν αυτά που καλούνται να εφαρμόσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κ. Δρίτσας που δεν πιστεύει στην αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Τα ίδια και ο κ. Σπίρτζης. Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο είναι μεγάλα και αξεπέραστα. Χωρίς συναίνεση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει καμία πρόταση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η συναίνεση δεν είναι αλακάρτ, ούτε σημαίνει συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση για το ασφαλιστικό, το μόνο που επιδιώκει είναι να μας κάνει συνενόχους. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσει ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις. Εφόσον δεν υπάρχουν οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εγώ προσωπικά δεν θα ψηφίσω ξανά άλλο νομοσχέδιο.


Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Άρθρο του Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Τρίτη, 22.12.2015

Κομπάρσοι ή συνοδοιπόροι;


του Λεωνίδα Γρηγοράκου


Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν στην υλοποίηση των συμφωνιών που έχει υπογράψει με το τρίτο μνημόνιο. Όπως επίσης γνωρίζει ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν δίνει δεκάρα για τις πολιτικές που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Για το μόνο που ενδιαφέρονται οι ΑΝΕΛ είναι οι υπουργικές τους καρέκλες.
Έτσι οδηγούμαστε σε μια ακραία παραδοξολογία. Βουλευτές της συμπολίτευσης να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη, προκειμένου να διατηρήσει ο ίδιος τον πρωθυπουργικό του θώκο.
Τα όσα αλλόκοτα συμβαίνουν με το ετερόκλητο κυβερνητικό σχήμα εκθέτουν τη χώρα και κυρίως αντιστρατεύονται τους κανόνες μιας εύρυθμης δημοκρατικής λειτουργίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι υποχρεωμένη σε κάθε της βήμα να επαναβεβαιώνει ότι διατηρεί άθικτη τη δεδηλωμένη των 153.
Αν τώρα ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η συμπολίτευση μπορεί να παρέχει υποστήριξη a la carte στην κυβέρνησή του, δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει από το να τετραγωνίσει τον κύκλο!
Οι δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης έπραξαν το εθνικό τους καθήκον παρέχοντας ψήφο υποστήριξης στη χώρα όταν ο Τσίπρας είχε απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τότε ο πρωθυπουργός παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε προς όλους τους αρχηγούς ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Εντούτοις λίγες μέρες μετά αθέτησε την υπόσχεσή του προτάσσοντας το προσωπικό και κομματικό του συμφέρον, ενώ γνώριζε ότι οι κάλπες θα κόστιζαν πολύ ακριβά στον τόπο.
Έπειτα απ’ αυτή την καιροσκοπική συμπεριφορά του είναι παράταιρο να αναζητά συνοδοιπόρους στην αντιπολίτευση. Κομπάρσους στη διακυβέρνησή του δεν πρόκειται να βρει. Αντιστρατεύεται τη λογική αν πιστεύει ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα ψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια που θα καταψηφίζουν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε αυτή τη φαρσοκωμωδία δεν νοείται να συμμετέχουν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις προκειμένου ο Τσίπρας να επιλύσει με τη δική τους ψήφο τα εσωκομματικά και τα ενδοκυβερνητικά του προβλήματα. Και αυτό γιατί θεωρούν επιζήμια για τη χώρα και την οικονομία την κυβερνητική πολιτική αλλά και γιατί το αλλόκοτο και αταίριαστο κυβερνητικό σχήμα επιτείνει τα αδιέξοδα, καθιστώντας την έξοδο από την κρίση αδύνατη.
Ο πρωθυπουργός οφείλει, έστω και τώρα, να ξεκαθαρίσει τις επιλογές του και τις προτεραιότητές του. Αν θέλει να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι υποχρεωμένος να μας πει ποιες πολιτικές θα υπηρετήσει και με ποιες δυνάμεις.
Η υπάρχουσα Βουλή μπορεί να αναδείξει μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίζεται σε μια καθαρή προγραμματική και προοδευτική συμφωνία. Παρά τις τραυματικές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Το ερώτημα είναι: υπάρχει και βούληση;
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει άλλο όμηρος ιδεοληπτικών και εθνικιστικών δυνάμεων.

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Kontra channel και τον δημοσιογράφο Α. Λιάτσο. Δευτέρα, 21.12.2015

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Kontra channel και τον δημοσιογράφο Α. Λιάτσο. Δευτέρα, 21.12.2015


Για τις εκλογές της Ν.Δ

Και οι δύο υποψήφιοι που πέρασαν στον δεύτερο γύρω εκπροσωπούν επάξια τον πολιτικό τους χώρο. Είναι πολιτικοί που μπορούν να ηγηθούν σε ένα μεγάλο κόμμα. Η ΝΔ έδειξε ότι έχει καλά αντανακλαστικά. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και ιδιαίτερα μετά την αποτυχία στις 22 Νοεμβρίου είχε χάσει την πολιτική της αξιοπιστία. Το λαϊκίστικο επιχείρημα ότι “εδώ δεν μπορούν να κάνουν εκλογές στο κόμμα τους, θέλουν να κυβερνήσουν” δεν ισχύει τελικά. Οι δύο υποψήφιοι έχουν είκοσι μέρες να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πρόγραμμά τους για το κόμμα και τον τρόπο ώστε να προσελκύσουν πίσω τις κοινωνικές ομάδες που έφυγαν.

Αναφορικά με την πολιτική κατάσταση

Όποιο κόμμα καταλαμβάνει την εξουσία χάνει την ταυτότητα του. Το ίδιο έγινε με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην μιλήσουμε για τα Ζάππεια 1,2 και για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις βασίζονται μόνο σε αριθμούς. Οι ευθύνες για την πορεία της χώρας βαρύνουν το πολιτικό σύστημα, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και το τραπεζικό σύστημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορείται γιατί είπε “λεφτά υπάρχουν”, τα ίδια είπε και ο Τσίπρας. Κανένας δεν αναφέρεται στο 12 δις της Θεσσαλονίκης και την πενταετία Καραμανλή. Όλοι έχουμε ευθύνες, όπως έχει και το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο συνεχώς ζητούσε παροχές. Όλα τα κόμματα συμμετείχαν στις πελατειακές προσλήψεις, αναλόγως των ποσοστών τους. Όσοι βρίσκονται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, διότι συμμετείχαν στο “φαγοπότι”. Το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2002 μέχρι το 2009 είναι όσο ένα μνημόνιο.

Σχετικά με την Ελληνική οικονομική κρίση

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την χώρα. Η εμπειρία μου από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών είναι ότι εμείς δεν είχαμε κανένα “σακούλι με χρήματα” για να μοιράζουμε, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Μαζέψαμε και νοικοκυρέψαμε την κατάσταση. Ένα άλλο πολιτικό σύστημα δημιούργησε τα ελλείμματα που εμείς έπρεπε να ισοσκελίσουμε. Το 2010 ο Ελληνικός λαός κλήθηκε να “πληρώσει το μάρμαρο”. Η κρίση έχει ακουμπήσει όλους τους Έλληνες. Το μνημόνιο είναι συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Η προηγούμενη κυβέρνηση αν είχε φτάσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 θα είχε βγάλει την χώρα από το μνημόνιο. Αντί αυτού ο Τσίπρας έφερε το τρίτο και πιο επαχθές μνημόνιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί πολύ γρήγορα. Εγώ ότι ψήφισα το έκανα για την χώρα. Αντίθετα ο κ. Τσίπρας βάζει συνέχεια το κόμμα πάνω από την χώρα. Από το 2012 ο κ. Τσίπρας βάζει το κόμμα πάνω από την χώρα, για αυτό φτάσαμε εδώ. Το mail Χαρδούβελη ήταν ΄860 εκατομμύρια, η πρόταση Γιούνγκερ ήταν 8 δις και τελικά ο κ. Τσίπρας έφερε μέτρα 14 δις ευρώ.

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Skai και το δημοσιογράφο Γ. Αυτιά. Σάββατο, 19.12.2015



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Skai και το δημοσιογράφο Γ. Αυτιά. Σάββατο, 19.12.2015


Για την άρση της προστασία της πρώτης κατοικίας

Έχω μεγάλες αμφιβολίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτει το σύνολο των δανειοληπτών και αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ το γνωρίζουν. Επιπλέον, τα κοράκια που θα αγοράσουν τα δάνεια των ανέργων δεν θα σεβαστούν τίποτα.  Αλίμονο στον Έλληνα πολίτη. Ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή ο νόμος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δυστυχώς καταργήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το παράλληλο πρόγραμμα

Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ψεύδονται συνεχώς. Με ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης έχει πρόσβαση στην δημόσια υγεία το 95% των ανασφάλιστων. Κανένας ανασφάλιστος δεν πλήρωνε τίποτα στα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο που δεν ήταν κοστολογημένο και δεν είχε περάσει από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Το νομοσχέδιο της κυρίας Φωτίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δίνει λιγότερα από τα μισά από αυτά που έδινε ο κ. Κεγκέρογλου. Μας ζητάνε τις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει προτάσεις, στην ουσία «εδώ ψωμί δεν έχουμε και τυρί γυρεύουμε». Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι δεν θα ψηφίσει μείωση μισθών και συντάξεων ούτε ένα ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υφάρπαξε με τα ψέματα την ψήφο του Ελληνικού λαού. Τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ έδειξε υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική γιατί βάλαμε την χώρα πάνω από το προσωπικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι θα κάνουμε και τώρα. 

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Σημεία συνέντευξεων Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ρ/σ Ιωαννίνων και το Βήμα fm. Παρασκευή, 18.12.2015



Σημεία συνέντευξεων Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ρ/σ Ιωαννίνων και το Βήμα fm. Παρασκευή, 18.12.2015

Για το παράλληλο πρόγραμμα
Όπως είπα στην βουλή είναι «ένα σακούλι του Άγιου Βασίλη, που δεν είχε τίποτα μέσα». Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αέρας και απάτη. Δεν μπορεί κανείς να τάζει στον κόσμο υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανασύρει από το παρελθόν  νομοθετικές πρωτοβουλίες που εμείς έχουμε ψηφίσει. Τί σερβίρουν ως καινούργιο; Είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Ο Ελληνικός λαός χρειάζεται εθνική αξιοπρέπεια. Πρέπει να σταματήσει το «δούλεμα» του λαού. Ο λαός είναι έξυπνος και καταλαβαίνει. Αυτές είναι προχειρότητες των κυβερνητικών στελεχών. Είναι εντυπωσιακή η ανικανότητα και ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο δεν ήρθε με την νόμιμη διαδικασία. Τους πιάσαμε «με την γίδα στην πλάτη» και έκαναν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Το νομοσχέδιο δεν είχε κοστολογηθεί, ούτε είχε την εισήγηση του Γ.Λ.Κ, ενώ παραβίασαν το άρθρο 90 του Κανονισμού της Βουλής.  Έφεραν με την μορφή του κατεπείγοντος το θέμα των σκουπιδιών της Κοζάνης. Είναι δυνατόν; Θέλουν να σκεπάσουν δικές τους άνομες και ιδιοτελείς πρωτοβουλίες.  Σε αυτό δεν θα συναινέσουμε. Το νομοσχέδιο που έφεραν στην βουλή και αφορούσε του Υπουργείο Υγείας είχε ορισμένα θετικά άρθρα, αλλά είχε πολλά άσχετα άρθρα. Έφεραν ζητήματα πολλών άλλων Υπουργείων. Εμείς θέλουμε η βουλή να λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό της και το Σύνταγμα. Όλα αυτά τα χρόνια μας κατηγορούσαν για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η προηγούμενη κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά έφερε 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ο Τσίπρας έχει φέρει 50. Εγώ έκανα την αυτοκριτική μου για τις ΠΝΠ, διότι δεν δίνουν την ευκαιρία στον βουλευτή να συζητήσει και να διαβάσει τα νομοσχέδια.

Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική
Οι υπουργοί νομίζουν ότι θα έχουν για μια ζωή την έξωθεν καλή μαρτυρία. Πλέον έχουν αρχίσει και την χάνουν. Εμείς έχουμε κρατήσει ειλικρινή στάση. Τα θετικά νομοσχέδια τα ψηφίζουμε. Δεν κάνουμε αυτά που κάνουν ορισμένοι βουλευτές, όπως ο κ. Σπίρτζης, που λέει ότι τα ψηφίζει, αλλά δεν τα πιστεύει. Εμείς το καλοκαίρι δώσαμε την συναίνεση στον κ. Τσίπρα, αλλά πλέον δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε, διότι είναι αναξιόπιστος. Είναι σαφές ότι δεν συναινώ και δεν θα συμμετάσχω σε καμία συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα επιβάλουν την άποψη τους χωρίς να σέβονται τίποτα. Δεν γίνεται να εμφανίζονται στελέχη της κυβέρνησης με την ιδιότητα “πατέρας υπουργού” και να μου λένε “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”

Αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της Υγείας
Αυτό που έγινε με τους διοικητές των νοσοκομείων ήταν μια φάρσα. Οι δημόσιοι οργανισμοί όπως τα νοσοκομεία που διαχειρίζονται μεγάλα κεφάλαια, δεν γίνεται να ανήκουν στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν γίνεται κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση να αλλάζει όλος ο κρατικός μηχανισμός. Όλες αυτές οι θέσεις πρέπει να είναι ενταγμένες στα πλαίσια της εξέλιξης του δημόσιου τομέα.  Ειδικά για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πρέπει να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός. Υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ ανέλαβε ένας παλιός μου μαθητής που δεν έχει καμία γνώση οικονομικών. Ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται 6 δις. ευρώ και χρειάζεται έναν καλό manager που να γνωρίζει. Στο παρελθόν ακόμη και επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπήρχε κομματικοκρατία. Η αναλαμπή έγινε με το opengov του Γ. Παπανδρέου, αλλά δυστυχώς εμείς το πετάξαμε στα σκουπίδια. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί. Ο καλύτερος πρέπει να καταλαμβάνει την θέση. Η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων είναι μια θεατρική παράσταση με κομπάρσους τους διοικητές και πρωταγωνιστές τους συνεργάτες του υπουργού. Δεν μπορείς να αξιολογείς σε δύο λεπτά έναν διοικητή νοσοκομείου που επί τρία χρόνια διαχειρίστηκε την πιο μεγάλη κρίση στον χώρο της υγείας. Το θέμα της αξιολόγησης είναι εθνική επιταγή. Και εγώ πρέπει να αξιολογούμαι καθημερινώς ως καθηγητής και γιατρός στο ΕΣΥ. Πρέπει να υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση.