ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Άρθρο του Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο Βήμα με τίτλο "Ανομολόγητες επιδιώξεις" - Τετάρτη, 28.10.2015

Το χρονίζον πρόβλημα της δανειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών συνιστά μια από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες της χώρας. Αποδεικνύει δε την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να θεσμοθετήσει κανόνες στον πολυδύναμο χώρο των μίντια. Οι λογικές εύνοιας, πατρωνίας, πελατειακών σχέσεων, ακόμη και συνδιαλλαγής, ακύρωναν την όποια πολιτική βούληση υπήρχε. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια όλες οι παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός) συμφώνησαν και ενέκριναν τη λειτουργία ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών χωρίς καμία διαδικασία ελέγχου. Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι διατηρεί άθικτη την πολιτική του παρθενιά.
Δεν είναι τυχαίο πως οι σχέσεις πολιτικής εξουσίας με τα μίντια θεωρούνται από πολλούς αιμομικτικές. Πολύς λόγος γίνεται περί διαπλοκής και επιχειρηματικών συμφερόντων. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό. Αναμφίβολα υφίσταται. Και ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα υποχρεούται να οριοθετήσει με σαφήνεια τις σχέσεις του με την οικονομική εξουσία και κατ’ επέκταση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαπλέκονται στο πεδίο των ΜΜΕ. Όμως, ο λόγος περί διαπλοκής οφείλει να είναι καθαρός, διακριτός και συγκεκριμένος χωρίς υπονοούμενα, νεφελώδεις ενστάσεις ή κατηγορίες. Κι αυτό διότι οι αόριστες καταγγελίες, η σπερμολογία ανυπόστατων φημών, η συνωμοσιολογία, αλλά και η πολιτική μισαλλοδοξία ή η επικοινωνιακή προπαγάνδα συνιστούν την πρώτη ύλη του λαϊκισμού. 
Η αντιμετώπιση της διαπλοκής επιτυγχάνεται με αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και ισοτιμίας, καθώς και με την επιβολή ενός υγιούς πλαισίου ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ απέχει παρασάγγας από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Αντιθέτως χαρακτηρίζεται από την προσπάθειά της να παρέμβει στο χώρο των ΜΜΕ, αντικαθιστώντας τους σημερινούς καναλάρχες με άλλους.
Μάλιστα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, κάνει κάτι πρωτοφανές: αφαιρεί από τις ανεξάρτητες αρχές τις αρμοδιότητές τους, μεταφέροντάς τες σε έναν υπερσυγκεντρωτικό υπουργό αρμόδιο για τα ΜΜΕ. Αλλά το πλέον παράδοξο είναι ότι καθορίζει ποια επιχειρηματικά συμφέροντα μπορούν να αποκτούν άδειες τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς αυτό να συνοδεύεται με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων και με βάση τους συνταγματικούς κανόνες.
Στην ουσία η σημερινή «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση, στο όνομα εξυπηρέτησης κάποιων πρόσκαιρων συμφερόντων της, καταπατά και εξοστρακίζει τις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας, του επιχειρείν αλλά και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι επαχθέστατες νομοθετικές προβλέψεις οδηγούν στη συρρίκνωση των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ ή και σε υποχρεωτικές συγχωνεύσεις. Εξάλλου σε μία αγορά που έχει πληγεί δραματικά, λόγω κρίσης, σημειώνοντας ακόμη και 48% μείωση τζίρου, οι άμεσες και έμμεσες επιβαρύνσεις είναι εξοντωτικές. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας νέων δικτύων στον χώρο των ΜΜΕ, που θα στηρίζονται σε άγνωστα επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς δυνατότητα ελέγχου.
Παράλληλα, με τον νόμο ιδρύονται δύο ακόμα φορείς του Δημοσίου καθώς και μία νέα επιχείρηση με το «καπέλο» της ΕΡΤ (ΕΡΤnet Α.Ε.), για την παροχή διαδικτυακού περιεχομένου. Έτσι, η πτωχευμένη Ελλάδα θα έχει πέντε δημόσια τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβελείας, δεκαεννέα δημόσιους, περιφερειακούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, δέκα δημόσια ραδιόφωνα, και άγνωστο πόσους δημόσιους ιστότοπους ενημέρωσης, χωρίς να προσμετράμε σε αυτά το, επίσης, δημόσιο ΑΠΕ/ΜΠΕ, που πρόσφατα εξέδωσε και έντυπο free press.  Όλα αυτά, χρηματοδοτούμενα από τον σχεδόν άδειο πλέον κορβανά των ανηλεώς φορολογουμένων πολιτών.
Το ερώτημα που θέτει η κυβερνητική επιλογή είναι: Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί ο νόμος που ανατρέπει τα πρώτα βήματα εξορθολογισμού του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα και της επιτυχούς σύγκλισης της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα; Πάντως καμία εξυγίανση και κανένας εκσυγχρονισμός δεν επιτυγχάνονται  με κρατικίστικες λογικές. Ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου των ΜΜΕ όπως τον εννοεί η κυβέρνηση μάλλον τις ορέξεις διαφόρων επίδοξων καναλαρχών ικανοποιεί. Είναι εμφανές πως η πολυδιαφημιζόμενη διαμάχη της με τη διαπλοκή αποδεικνύεται κάλπικη. Οι κυβερνητικές προτεραιότητες δεν εδράζονται σε μια στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά στον έλεγχο της εξουσίας και των μηχανισμών της, στη χειραγώγηση της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, για την εξυπηρέτηση ανομολόγητων συμφερόντων.
«Η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας», έλεγε ο Μάο. Οι ενέργειες λοιπόν της σημερινής κυβέρνησης, η οποία επαγγέλθηκε το νέο, αυτοεμφανίστηκε με τη ρομφαία κατά της διαπλοκής, που διατυμπάνιζε τις δημοκρατικές και αριστερές της ευαισθησίας, φανερώνουν πόσο κολλημένη στο παρελθόν βρίσκεται. Αποδεικνύουν την έντονη ροπή της στις καθεστωτικές αντιλήψεις, στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, στις αυταρχικές πρακτικές.

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο στην ΕΡΤ 1. Τρίτη, 27.10.2015Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στην ΕΡΤ 1. Τρίτη, 27.10.2015Σχετικά με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την παιδεία με ταξικούς και ιδεοληπτικούς όρους. Η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση είναι συμπληρωματικές. Ενώ το ΦΠΑ στην εκπαίδευση ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις είδε τις αντιδράσεις κάνει μικροπολιτική εις βάρος της κοινωνίας παίζοντας με τις αντοχές του Ελληνικού λαού. Ποιον ρώτησαν; Ο κ. Μοσκοβισί ήταν αντίθετος. Αν μπορούν να βρουν ισοδύναμα τώρα. Ορισμένοι άνθρωποι της μεσαίας τάξης κάνουν τεράστιες θυσίες για να δώσουν την ίδια ευκαιρία στα παιδιά τους με αυτή που δίνει ο Τσίπρας στο δικό του παιδί. Η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία και η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται μόνο μέσα από την παιδεία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μορφωθούμε περισσότερο για να ανταπεξέλθουμε στα χρόνια που έρχονται. Η παιδεία είναι ένα μεγάλο όπλο όλα τα κράτη.
Αναφορικά με προσφυγικό
Η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την κυβέρνηση θα αποδειχθεί κόλαφος. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για κανέναν. Εύκολα τα παρουσίαζαν αυτοί που έλεγαν ψέματα προεκλογικά και τώρα υπέγραψαν τις συμφωνίες που δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Τώρα, με όσα λένε και πράττουν δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και υποστηρίζουν ότι θα τα επαναδιαπραγματευθούν. Αυτό που γίνεται είναι τραγικό. Η κυβέρνηση παραπαίει από αυτά που έλεγε προεκλογικά σε αυτά που υπέγραψε μετεκλογικά. Οι αντιφάσεις και η ασάφεια δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στην χώρα. Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ενημερώνεται από τα ξένα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό; Η κυβέρνηση πήγε χωρίς προτάσεις στην Σύνοδο για το μεταναστευτικό και υποχρεώθηκε να φιλοξενεί 50 χιλιάδες πρόσφυγες σε μόνιμη βάση. Ποιες είναι οι ωφέλειες της Ελλάδας από αυτό; Εμείς δεν είχαμε καμία πρόσκληση για συζήτηση. Η κυβέρνηση πάει όλα τα θέματα πίσω.
Η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα, στο κοινωνικό κράτος την οικονομία, την συνοχή και την αλληλεγγύη, αιφνιδιάζεται αλλά μπορεί και τα αντιμετωπίζει διότι μπορεί να επιβάλει τις συνθήκες, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Για την πολιτική επικαιρότητα
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο πρωθυπουργός έχει μια ισχυρή εντολή, μετά από την ευρεία νίκη του με 7,5 μονάδες διαφορά. Πρέπει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες. Δεν πρέπει να επιτρέψει να συνεχιστεί η κατάσταση αστάθειας και αβεβαιότητας στον Ελληνικό λαό, διότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του, όπως ένας παραδομένος πυγμάχος.  Με θέσεις της Ν.Δ όπως εκείνη του κ. Αρβανιτόπουλου για την παιδεία το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά βρεθήκαμε ιδεολογικά απέναντι. Η χώρα έχει ανάγκη από συναίνεση και συνοχή. Το ΠΑΣΟΚ δεν προσδοκά να μπει στην κυβέρνηση, αλλά να κρατηθεί η χώρα όρθια σε  μια νέα  αναπτυξιακή πορεία.

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Kontra και τον δημοσιογράφο Α. Λιάτσο. Δευτέρα, 26.10.2015Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Kontra και τον δημοσιογράφο Α. Λιάτσο. Δευτέρα, 26.10.2015

Σχετικά με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Ο τρόπος με τον οποίο θέτει το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι βαθιά ταξικός και ιδεοληπτικός. Όλος ο κόσμος έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιο σχολείο θα στείλει τα παιδιά και αυτό δεν μπορεί να το περιορίσει η κυβέρνηση. Η παιδεία είναι αγαθό και δεν πρέπει να στερούμε από τον Ελληνικό λαό την δυνατότητα της κατάκτησης της γνώσης. Δικαίωμα στην γνώση έχουν και οι φτωχοί και οι πλούσιοι.  Δεν νομίζω ότι στα ΙΕΚ πάνε πλούσια παιδιά, ή στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Το κράτος δυστυχώς δεν παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στην παιδεία, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Για αυτό το λόγο χρειάζεται η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της εκπαίδευσης. Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση μόνο κακό θα δημιουργήσει και κανένα καλό. Τον τελευταίο καιρό ο κ. Φίλης παίζει τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη, διότι είναι συνέχεια στα κανάλια.
Αναφορικά με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων
Το καλοκαίρι που πέρασε δεν ψηφίσαμε τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά ψηφίσαμε για να κρατήσουμε την χώρα όρθια μέσα στο ευρώ και την Ευρώπη. Η Ελλάδα ήταν έτοιμή να φύγει από τα μνημόνια τον Ιανουάριο, αλλά ο κ. Τσίπρας με την δική του διαπραγμάτευση και την δική του κωλοτούμπα μετά από 17 ώρες έφερε το πιο σκληρό μνημόνιο. Ένα δήθεν αντιμνημονιακό κόμμα έφερε το πιο επαχθές μνημόνιο. Οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης Τσίπρα. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον κόσμο και υφάρπαξε την ψήφο του Ελληνικού λαού με τα ψέματα.
Σχετικά με την άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
Τρείς πρώην γενικοί γραμματείς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ώστε ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Ο νόμος «Κατσέλη» είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία, αλλά ανικανότητα της κυβέρνησης οδηγεί σε άρση της προστασίας. Ποτέ δεν είχε κινδυνεύσει η πρώτη κατοικία και πλέον βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, στο ρ/σ Flash 96,0. Κυριακή, 25.10.2015Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, στο ρ/σ Flash 96,0. Κυριακή, 25.10.2015Σχολιάζοντας την τρέχουσα επικαιρότητα
Ελπίζω το νέο εγχείρημα του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού Flash να στεφθεί με επιτυχία.
Οι δηλώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης είναι προκλητικές. Ο κ. Φίλης είπε ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι πενταροδεκάρες, ενώ ο κ. Σεβαστάκης είπε κάτι ακόμα πιο προκλητικό, ότι οι ψηφοφόροι μας δεν πλήττονται από αυτό το μέτρο. Στην ουσία αποδέχονται ότι είναι κυβέρνηση ενός μέρους των Ελλήνων και όχι όλων.
Εκτός των άλλων, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις υποθέσεις των πόθεν έσχες των υπουργών του είπε στην βουλή «κι εσείς τα ίδια κάνατε». Αυτό είναι ότι πιο απογοητευτικό έχω ακούσει στην πολιτική. Για τα ουσιαστικά προβλήματα όπως είναι το ασφαλιστικό, η οικονομία και η παιδεία δεν βλέπουμε τίποτα.
Αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης
Εμείς ως ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε την χώρα και την κρατήσαμε στο ευρώ. Ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη της εφαρμογής των μέτρων, όπως είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Την διαπραγμάτευση την έκανε μόνος του και το αποτέλεσμα της αποτυχίας της ήταν τα capital controls. Από το 2010 κι εμείς ήμασταν σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με πολύ χειρότερους όρους, αλλά ποτέ δεν βγήκαμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο και να κλείσουμε τις τράπεζες. Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία μετά το καλοκαίρι να φτιάξει την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως εμείς του είχαμε προτείνει. Ο κ. Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να αλλάξει το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας και αποφάσισε να πορευτεί με τα παλαιοκομματικά και ιδεοληπτικά στελέχη. Πλέον το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το  πολιτικό φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο θέση του ΠΑΣΟΚ είναι στην αντιπολίτευση. Εμείς επί πέντε χρόνια δεν ακούσαμε μια πρόταση από το ΣΥΡΙΖΑ ενώ συνεχώς μας έβαζαν τρικλοποδιές, αντίθετα εγώ θέλω να πετύχει αυτή η κυβέρνηση. Για να πετύχει όμως, πρέπει να πει αλήθεια. Η αλήθεια λέγεται στις πράξεις και όχι στα λόγια. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο ανάπτυξης, δεν ζήτησε ποτέ συναινέσεις και δεν σκοπεύει να το κάνει.
Για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ
Αυτή η κυβέρνηση διέπεται από αντιφάσεις, ασάφειες και αμφισημίες. Τα ίδια έκανε και χθες με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Πρόχειρη δουλειά, που αν πέρναγε όπως είχε σχεδιαστεί δεν θα λειτουργούσε. Η κυβέρνηση πρέπει διαβουλεύεται με την αντιπολίτευση και την κοινωνία. Ο κ. Παππάς μας έφερε ένα νομοσχέδιο και μας είπε ψηφίστε το. Εμείς κάναμε προτάσεις αλλά τις πέταξε στα σκουπίδια. Με τις προτάσεις μας ενισχύαμε τον έλεγχο και την εποπτεία των ΜΜΕ. Δεν γίνεται ο εκάστοτε υπουργός να γίνεται ο δυνάστης των ΜΜΕ και ο γενικός αρχηγός των καναλιών. Έχουν την αντίληψη ότι θα βρίσκονται μια ζωή στην εξουσία, θα νέμονται τα προνόμια και θα οικοδομήσουν την πολιτική κυριαρχία τους μέσα από τα ΜΜΕ. Είναι απαράδεκτο ο υπουργός να διαμορφώνει τα δεδομένα, να δημιουργεί σχέσεις και να λειτουργεί προς όφελος συγκεκριμένων μιντιαρχών. Εμείς θέλουμε διαφάνεια, καμία χειραγώγηση και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Παππάς επέλεξε να είναι πάλι μόνος του, υποστηρίζοντας την ενός ανδρός αρχή.

Σχετικά με εξελίξεις στην κεντροαριστερά
Η συρρίκνωση του χώρου της κεντροαριστεράς είναι πραγματικό γεγονός. Δεν είναι συγκυριακό ή στιγμιαίο. Αυτό τεκμαίρεται από τα αποτελέσματα των εκλογών. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κύκλος του του μεγάλου και πολυδύναμου ΠΑΣΟΚ σιγά σιγά κλείνει, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Ο χώρος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, πρέπει να σεβαστούμε την προσφορά του στην χώρα και να πάρουμε πρωτοβουλίες που να υπερβαίνουν το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το εγχείρημα της οποίας αποδείχτηκε πετυχημένο. Πρέπει να δώσουμε πολιτικό βάθος, ένα νέο αφήγημα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποδειχτεί το πρόπλασμα για κάτι νέο. Χρειάζεται να εφεύρουμε μια νέα φυσιογνωμία. Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να είναι ο αντιπρόεδρος της Φώφης Γεννηματά. Συμφωνώ στο ότι πρέπει να βρούμε ένα άλλο μοντέλο, μια νέα ταυτότητα. Πρέπει να απευθυνθούμε στις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού που βρίσκονται εκτός των τειχών, στην νέα περίοδο που εισέρχεται η χώρα είναι αδήριτη ανάγκη η ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Το άρμα μας χρειάζεται καλούς και συνεπείς αναβάτες, με νέους συνεπιβάτες, διότι το πολιτικό σύστημα είναι γερασμένο.