ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ: «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ: «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, μια ημέρα πολύ έντονων εξελίξεων. Πώς περιγράφετε τις προσδοκίες σας από την αναμενόμενη, σημερινή, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο;

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μηδαμινές. Στο ίδιο έργο θεατές. Θα πάει να τους εγκλωβίσει ο Πρωθυπουργός για να «παίξει», στην συνέχεια, τα δικά του προσωπικά παιχνίδια, όπως τους εγκλώβισε το καλοκαίρι και ψήφισαν το μνημόνιο και μετά έκανε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θα συμφωνείτε, πώς σε μια τέτοια στιγμή η δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων να συνομιλούν μεταξύ τους, τουλάχιστον, για το αντικείμενο είναι αναγκαία.

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μα δεν τη θέλει ο Πρωθυπουργός. Προχθές στην Βουλή δεν την ήθελε ο Πρωθυπουργός. Προχθές στην Βουλή, νομίζω καθύβρισε την αντιπολίτευση, στην τελευταία του ομιλία, αν θυμάμαι καλά. Πιστεύω, ότι υπολείπεται του ρόλου του Πρωθυπουργού, ο κύριος Τσίπρας. Γιατί ένας Πρωθυπουργός, πιστεύω πρέπει να είναι συναινετικός, να μπορεί να βρίσκει τις κοινές τομές μεταξύ των κομμάτων και ιδιαίτερα αυτή την στιγμή που η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη κατάσταση, ζει το δράμα των προσφύγων, ζει και το δικό της δράμα.
 Πιστεύω, πώς ο ίδιος με αυτά που κάνει, με αυτά που λέει και την επόμενη στιγμή τα αναιρεί και πολλά είναι και αντιφατικά, υπολείπεται του ρόλου του Πρωθυπουργού. Δεν έχει την απαιτούμενη πολιτική υποδομή. Αυτή την στιγμή θέλει να μετακυλήσει τις ευθύνες του στην αντιπολίτευση. Ευθύνες ως προς την ανεπάρκεια της διαχείρισης. Και ακολουθεί μια πολιτική, «βλέποντας και κάνοντας». Αυτές όμως οι πολιτικές του «βλέποντας και κάνοντας» έχουν ολέθριες συνέπειες για τη χώρα.  Αν θυμάστε καλά πριν δύο μήνες πυροβολούσε το Δ.Ν.Τ. και τώρα το εκλιπαρεί. Τώρα κάθε μέρα ο κύριος Τσακαλώτος και οι υπόλοιποι Υπουργοί εκλιπαρούν το Δ.Ν.Τ. Πριν από περίπου ένα χρόνο κάλυπτε μια ανερμάτιστη Υπουργό, η οποία έλεγε ότι οι μετανάστες «λιάζονται», φεύγουν, «εξαφανίζονται». Τώρα απειλεί με βέτο. Δηλαδή τι; Για να καλύψει τα τραγικά της λάθη για το προσφυγικό; Δεν είναι αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού, ως προς το κλείσιμο των συνόρων; Χρησιμοποιεί, τώρα, την προσφυγική κρίση, για να καλύψει τα πρωτοφανή αδιέξοδα στην οικονομία και στην έλλειψη της αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγαίνοντας λίγο έξω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, εκτιμάτε ότι η προσφυγική κρίση διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη; Οι θεσμοί της, ανεξαρτήτως των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης, δοκιμάζονται πάντως.


Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Βεβαίως. Πιστεύω, ότι ο Πρωθυπουργός έβγαλε έναν επικίνδυνο αντιευρωπαϊσμό. Γιατί θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Πιστεύω, πως το μεταναστευτικό είναι όχι ένα μείζον, αλλά το κύριο εθνικό θέμα αυτή την στιγμή. Αλλά δεν πρέπει να το βλέπουμε σαν εθνικό μας θέμα μόνο. Πρέπει να το βλέπουμε σαν ένα ευρωπαϊκό, σαν ένα παγκοσμιοποιημένο θέμα. Και δεν είδα κανέναν από τους Υπουργούς της κυβέρνησης να ενδιαφέρεται για αυτό. Καθόταν και κοιτούσαν τα γεγονότα. Αντί να είναι κάθε μέρα στις ξένες πρεσβείες, στα ξένα κράτη να κάνουν κάτι σημαντικό και να έχουν λειάνει τις «γωνίες» και τις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ μας, καθόντουσαν και κοιτούσαν να έρχεται αυτή η λαίλαπα. Που, τελικά, ήρθε.
Εγώ πιστεύω, ότι όλα με αυτά που κάνει ο Πρωθυπουργός και το σημερινό, του έδωσε βέβαια την ευκαιρία και η αντιπολίτευση, προσπαθεί να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και τους αρχηγούς των κομμάτων σε κάποια κοντόφθαλμα σχέδια τα οποία έχει. Προσπαθεί, πάνω από όλα, να κάνει μια διάχυση των δικών του ευθυνών. Πιστεύω, πως κάνανε λάθος που πήγαν σήμερα. Νομίζω, βέβαια, ότι κάποιοι το ζητήσανε. Θεωρώ, πάντως, ότι οποιαδήποτε μεθόδευση και αν κάνει ο Πρωθυπουργός, το έλλειμμα στη διακυβέρνηση της χώρας είναι υπαρκτό, για μένα είναι και δισεπίλυτο αυτή την στιγμή.
Γι’ αυτό έχω και πρόταση, ως ανεξάρτητος βουλευτής. Αυτή την στιγμή η χώρα, οφείλει να φτιάξει μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης, αλλά με κάποια κόμματα, τα οποία δεν απέχουν πολύ ιδεολογικά. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρει και να δώσει πέντε θέματα, τα οποία θα λύσει αυτή η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα και το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται, διότι τέτοιες κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάζονται πάρα πολύ καλά. Αυτά τα πέντε θέματα, δε χρειάζεται από τη μια στιγμή στην άλλη να τα συμφωνήσουμε. Η Γερμανία έκανε τρείς-τέσσερις μήνες να συμφωνήσει, αν θυμάμαι καλά, στην κυβέρνηση συνασπισμού. Και στην Ισπανία, ακόμη δεν έχουν τελειώσει.
Πιστεύω, λοιπόν, αν θέλει να είναι χρήσιμος στον τόπο ο κύριος Τσίπρας, θα πρέπει να αφήσει τους προσωπικούς του εγωισμούς, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να αφήσουν τους δικούς τους και επιτέλους να φανούν χρήσιμοι για τη χώρα. Η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Η χώρα έχει ανάγκη από εθνική ομόνοια, εθνική συμφιλίωση. Δεν έχει ανάγκη από πολιτικές συγκρούσεις. Δεν πρέπει αυτή την στιγμή εμείς, ως πολιτικοί, να υποθάλπουμε αυτό το κλίμα και πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία έχει ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός δε θα πρέπει να έρχεται κάθε φορά στην Βουλή και να πυροδοτεί τέτοιες αντιδράσεις. Πάντως οι προσφυγή στις κάλπες δεν συνιστά λύση.