ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Αν.Υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εφημερίδα "Μακεδονία" 29/06/2014

29/06/2014
Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ - Εφημερίδα "Μακεδονία" 

"Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ Κανένα ταμπού στην επανεξέταση επιμέρους πολιτικών"

                  

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος θεωρεί ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά αλλά συνθετικά σε ένα πλαίσιο κοινών παραδοχών και προσεγγίσεων και εκτιμά ότι πλέον είναι δυνατή μία επανεξέταση των αδικιών ιδίως προς τους ασθενέστερους.

Κύριε υπουργέ, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει το χώρο της υγείας σε κατάρρευση. Η κυβέρνηση απαντά ότι τα μέτωπα κλείνουν. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου;
Οι προσπάθειες που έγιναν στον τομέα της υγείας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η έμπρακτη απάντηση στις κατηγορίες που διατυπώνουν οι πολιτικοί αντίπαλοί μας. Έχοντας μία βιωματική σχέση με το χώρο, γνωρίζω καλά τα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Δεν ωραιοποιώ την κατάσταση ούτε υποτιμώ τα σημαντικά βήματα που συντελέστηκαν ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Αναμφίβολα υπάρχουν στρεβλώσεις, ανεπάρκειες και ελλείψεις.
Ως εκ τούτου η θεμελίωση ενός νέου ΕΣΥ, που δεν θα αγνοεί τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, είναι για εμάς άμεση προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι επιμέρους αλλαγές που θα κάνουμε στις δομές και στις λειτουργίες των παρεχόμενων υπηρεσιών, προτάσσοντας την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επειδή ο χώρος της υγείας δεν βρίσκεται εκτός της υπάρχουσας κοινωνικής πραγματικότητας, στις προτεραιότητές μας είναι και η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους.

Θα έχουμε κάποιες αλλαγές στις υποδομές υγείας της Κ. Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης και τελικά τι θα γίνει ειδικά με τις δομές ψυχικής υγείας;
Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε η 3η Υγειονομική Περιφέρεια είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με αρκετούς εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης οι συντεχνιακές αντιδράσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά και όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ορθολογικής οργάνωσης υπηρεσιών υγείας.
Βασική επιδίωξή μας είναι οι προωθούμενες αλλαγές να διασφαλίζουν τη συναίνεση όλων των συντελεστών της υγείας. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα τους προσδίδει ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται κλίμα σταθερότητας και συνέχειας, χωρίς να έχουμε εστίες έντασης και συγκρούσεων.

Κύριε Γρηγοράκο, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καταγράψει το στίγμα του στη διακυβέρνηση, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από τη ΝΔ. Ωστόσο ως κόμμα πέρα από εξαγγελίες για διορθώσεις αδικιών δεν πρέπει να παρουσιάσετε και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις;
Ως κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει το δικό του ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας διαμορφώνουν τις πολιτικές τους μέσω ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου, αναζητώντας πάντα ένα πλαίσιο κοινών παραδοχών και προσεγγίσεων. Το κυβερνητικό σχήμα, για να μην είναι ετεροβαρές, πρέπει να στηρίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα αντιδράσεων ή ενστάσεων από τον έναν ή τον άλλον εταίρο.
Εμείς από την πρώτη στιγμή του σχηματισμού της κυβέρνησης υποστηρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να διατηρούμε την πολιτική αυθυπαρξία μας, τις δικές μας πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές. Η συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν συνεπάγεται κατάλυση της αυτονομίας του ενός ή του άλλου κόμματος και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι υποκαθίσταται το ένα από το άλλο.
Η θέση μας για διόρθωση των επιμέρους πλευρών των πολιτικών σε καμία περίπτωση δεν συνιστά διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική. Αναμφίβολα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μελετήσουμε, αξιολογώντας τις συνέπειες ή τις παρενέργειες που προκλήθηκαν. Για παράδειγμα η πρόταση για επανεξέταση ορισμένων πτυχών της φορολογικής πολιτικής είναι εύλογη και αναγκαία.
Υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε ούτε να τις αντιμετωπίζουμε ως θέσφατα. Στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενδεχομένως δεν προσέξαμε, όσο θα έπρεπε, κάποιες αδικίες εις βάρος χαμηλόμισθων και συνταξιούχων. Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι δεν πρέπει να έχουμε κανένα ταμπού ως προς την επανεξέταση επιμέρους πολιτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τελευταία πιο ευέλικτος. Πώς θα απαντήσετε, αν πρέπει να απαντήσετε, στην προσπάθειά του να στραφεί προς το κέντρο και να προσεγγίσει δυνάμεις της κεντροαριστεράς;
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιχειρούμενα ανοίγματά του θα είναι ουσιαστικά, αν συνδεθούν με κάποιον πολιτικό αναπροσανατολισμό ως προς τις πολιτικές που ακολουθεί. Εμμένοντας σε μία άγονη αντιμνημονιακή στρατηγική, μένουν μετέωρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, εξυπηρετούν διάφορες επικοινωνιακές ανάγκες του. Η πρωτοβουλία του να διοργανώσει δημόσια εκδήλωση για την αποκαλούμενη «μικρή ΔΕΗ» έδειξε τα όρια της ανταπόκρισης που έτυχε. Περισυλλέγοντας πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τα οποία προσφάτως μεταλλάχτηκαν σε αντιμνημονιακά, αλλά και διάφορους άλλους εξ αριστερών, καμία στροφή προς το κέντρο δεν επιχειρεί ούτε προσεγγίζει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Με τη συμπαράταξή του με πρόσωπα που αναζητούν νέα πολιτική στέγη, για να συνεχίσουν την καριέρα τους, δίνοντάς τους μάλιστα άφεση αμαρτιών, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να γίνεται συμμέτοχος στην ανακύκλωση ενός φθαρμένου και απαξιωμένου πολιτικού προσωπικού. Το ΠΑΣΟΚ θα έβλεπε θετικά μία προγραμματική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το ρεαλισμό, ο οποίος θα του επέτρεπε να συμβάλει με δημιουργικό τρόπο στην έξοδο από την κρίση.

Γίνεται πολύς λόγος για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ και ακούμε διάφορα, για κινήσεις Ρέππα και παπανδρεϊκών για νέο κόμμα από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ κ.ά. Όλα αυτά δεν διαμορφώνουν μία εικόνα διάλυσης της παράταξης;
Η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ θα είναι η μεταμνημονιακή περίοδος της χώρας. Αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και για αυτήν δουλεύουμε. Ο εσωκομματικός μικρόκοσμος όχι μόνον δεν απασχολεί τους πολίτες, αλλά τους προκαλεί απέχθεια. Η δημοκρατική παράταξη, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες τριπλές εκλογές, είναι κοινωνικά παρούσα και αριθμητικά μετρήσιμη. Η προσπάθεια κάποιων να αποδομήσουν το κόμμα μου είναι ατελέσφορη. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εκτίθενται στους πολίτες που διαχρονικά το πίστεψαν και συμπαρατάχθηκαν μαζί του. Το συνέδριο του φθινοπώρου θα επιβεβαιώσει την πολιτική και κοινωνική ανθεκτικότητα του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως όμως θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μία ευρύτερη συμπαράταξη με τις δυνάμεις που βρίσκονται εκτός των τειχών του. Πρώτιστο μέλημά μας είναι η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, χωρίς να υποκύπτουμε σε κομματικούς εγωισμούς και προσωπικές στρατηγικές.

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

ΔΤ 26/06/2014 - Συμμετοχή του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου στην ημερίδα με θέμα "Ο νέος χάρτης στην πρωτοβάθμια υγεία: Στόχοι και προοπτικές" καθώς και σε εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ στην Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη 26/06/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε Ημερίδα στην Θεσσαλονίκη με θέμα «ο νέος χάρτης στην πρωτοβάθμια υγεία: Στόχοι και προοπτικές», παρουσία του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας Λ. Γρηγοράκου.

Η διοργάνωση της ημερίδας έγινε από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας κι ο κ. Γρηγοράκος δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα του διοικητή της, Δημοσθένη Ανδριόπουλου, για επαναλειτουργία στη Θεσσαλονίκη του μεταπτυχιακού τμήματος για τα στελέχη της δημόσιας υγείας.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη: «Είναι ζωτική ανάγκη να επανασχεδιάσουμε το σύνολο των πολιτικών μας έχοντας στρατηγική μας επιλογή τη θεμελίωση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο επανασχεδιασμός των πολιτικών υγείας είναι συνυφασμένος με την έξοδο από την κρίση. Στον ένα μεγάλο πυλώνα του ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία, προστίθεται και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η ολοκληρωμένη φροντίδα, το τρίπτυχο της πρόληψης - θεραπείας - αποκατάστασης και η δημιουργία υπηρεσιών σε όλη τη χώρα που θα είναι προσβάσιμες, 24 ώρες το 24ωρο και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους ήταν κυρίαρχος στόχος του ΕΣΥ»

Για την ανάπτυξη της οικογενειακής ιατρικής πιο συγκεκριμένο ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε: «Η ουσιαστική ανάπτυξη της οικογενειακής ιατρικής προϋποθέτει ειδικές δομές και υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, εξετάζουμε τη δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής (ΜΟΙ). Μια ΜΟΙ είναι ουσιαστικά ένα «μικρό αστικό Κέντρο Υγείας» που στελεχώνεται από 5-10 ιατρούς (παθολόγους, γενικής ιατρικής και παιδιάτρους) και το αναγκαίο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, και η υποδομή του συνίσταται σε ένα χώρο χωρίς ιδιαίτερο εργαστηριακό εξοπλισμό – τα αναγκαία μόνο για την ολοκλήρωση της κλινικής εξέτασης, διάγνωσης και παρακολούθησης των ασθενών. Στις ΜΟΙ εγγράφονται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, και έτσι επιτυγχάνουμε την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών. Η αναλογία εγγραφής είναι περίπου 1.700 πολίτες ανά γιατρό, και για την κάλυψη των κατοίκων των αστικών περιοχών απαιτούνται περίπου 3.600 ιατροί σε 600 μονάδες. Οι ΜΟΙ λειτουργούν από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, και είναι σε (τηλεφωνική) ετοιμότητα τις υπόλοιπες 12 ώρες του 24ωρου καθώς και τις αργίες»


Ο Υπουργός αναπληρωτής Υγείας παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε υπαίθρια εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας δήλωσε: «Θεώρησα υποχρέωση μου μιας και ήμουν στη Θεσσαλονίκη με κάλεσαν και οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ να είμαι εδώ μαζί τους . Είναι νέα παιδιά που δίνουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα και είμαστε δίπλα τους όπως και η κοινωνία είναι δίπλα σ΄αυτούς τους ανθρώπους και η πολιτεία. Και πρέπει πολύ περισσότερο τώρα στους καιρούς τους δύσκολους που όλα αυτά τα πράγματα καμιά φορά είναι κράχτες για τη μελαγχολία και τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος . Άρα τούτη τη φορά πρέπει να είμαστε πιο πολύ κοντά τους και να είμαστε πιο ανοιχτοχέρηδες . Οι δομές αυτές περνάνε δύσκολες στιγμές και να πρέπει να αναμορφώσουμε αυτές τις απόψεις μας γύρω από αυτές τις δομές που προσφέρουν πραγματικά πολλά πράγματα στην κοινωνία»
Ερώτηση Δημοσιογράφου: «Είναι εύκολο να τη στηρίξετε οικονομικά;»

Λ. Γρηγοράκος: «Με μια καλύτερη διαχείριση ,γιατί αυτό το θέμα δεν είναι κανενός προσωπικό,ούτε της οικογενείας τους είναι θέμα της κοινωνίας και είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας . Η πόρτα η δική σου νομίζεις ότι είναι ασφαλισμένη , ότι δεν μπορεί να τη χτυπήσει ένα τέτοιο πράγμα . Και αυτή η ιστορία δεν είναι κάτι που είναι προσωπικό ή ατομικό είναι μια μεγάλη κοινωνική μάστιγα και έτσι πρέπει να το βλέπουμε»

Ερώτηση Δημοσιογράφου: «Ο κ. Γεωργιάδης είχε πει πως το 25ευρω για τα νοσοκομεία πρόκειται να επανέλθει με άλλον υπουργό, ισχύει;»

Λ. Γρηγοράκος: «Δεν το ξέρω , δεν έχω συζητήσει με τον υπουργό, νομίζω αυτόν τον καιρό αυτές οι δράσεις θα πρέπει να ναι πολύ πιο κοινωνικά ευαίσθητες . Περνάει δύσκολα αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός . Αυτό που έχω να πω , αυτό που είπα και το πρωί είναι ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρέπει όλα αυτά να τα δούμε με περισσότερη ευαισθησία . Όχι ότι οι προηγούμενοι δεν ήταν ευαίσθητοι κι εμείς είμαστε , Μακριά από μένα οι λαϊκισμοί και μακριά από μένα και κάτι άλλο η αλλαγή του προγράμματος σταθερότητας. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει γι αυτό το πράγμα πάρα πολύ με πολύ κόπο και αίμα και δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη στιγμή το πρόγραμμά μας. Πάμε σταθερά κινούμαστε πολεμάμε και δεν βάζουμε στη διαδικασία τις θυσίες του ελληνικού λαού»

Ερώτηση Δημοσιογράφου: «Υπάρχει μια απόφαση πρόσφατη του Πρωτοδικείου Αθηνών που αναφέρει ότι οι γιατροί δεν χρειάζεται να κλείσουν τα ιατρεία τους για να απασχοληθούν;»

Λ. Γρηγοράκος: «Το ΠΕΔΥ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση . Αυτή τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να τη δούμε , να την αγκαλιάσει η κοινωνία και να έχουμε όλους τους θεσμούς μαζί μας . Θα πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε ξανά εφόσον η δικαιοσύνη πάρει μια διαφορετική απόφαση , να πείσουμε λοιπόν για την ορθότητα της απόφασής μας ή όχι. Είμαστε ανοιχτοί»

Ερώτηση Δημοσιογράφου: «Οι γιατροί λένε ότι απαξιώνονται από το ΠΕΔΥ;»

Λ. Γρηγοράκος: «Εάν ρωτήσετε γιατί πήγα στο υπουργείο Υγείας όντας ένας άνθρωπος της υγείας -έχω πραγματικά 35 χρόνια είμαι ενεργό μέλος της υγείας- ένας από τους λόγους που πήγα είναι για να μιλήσω ξανά με τους γιατρούς. Να μιλήσουμε ξανά με τους εργαζόμενους στην υγεία και να μιλήσουμε με την κοινωνία γιατί αυτά είχαν κοπεί . Τουλάχιστον εγώ προσωπικά θέλω διαύλους συζήτησης με τους γιατρούς, με τους υγειονομικούς με την κοινωνία και με την πολιτεία.»

Ερώτηση Δημοσιογράφου: «Συναντηθήκατε με εργαζόμενους νοσοκομείων;»


Λ. Γρηγοράκος: «Εργαζομένους του ΕΚΑΒ και της Παναγίας θα πάω και στην ΥΠΕ . Έχουν τα προβλήματά τους τα άκουσα με πολύ μεγάλη αγάπη και χωρίς λαϊκισμό. Νομίζω ότι είναι ανθρώπινα αυτά που είπανε και ότι είναι μέσα στις δυνατότητες που μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να παραβιάζουμε καμία συμφωνία ούτε της πολιτείας ούτε των εργαζομένων. Είναι νομίζω θέματα γραφειοκρατικά και τα δύο που βάλανε.»Φωτογραφίες από την ημερίδα:

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Επίσκεψη Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας κ. Γρηγοράκου στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας - 23/06/2014

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας και Βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος επισκέφθηκε τη Δευτέρα 23 Ιουνίου το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, προκειμένου να έχει αναλυτική ενημέρωση από την Διοικήτρια και τους Διευθυντές – Ιατρούς των κλινικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος.

Πλάνα από την επίσκεψη και σημεία από την σύσκεψη μπορείτε να παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί.
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Αν. Υπουργού Υγείας κ.Λεωνίδα Γρηγοράκου στον Αντέννα Νότιας Ελλάδας

Όλη η συνέντευξη του κ. Γρηγοράκου στην εκπομπή του Αντέννα Νότιας Ελλάδας "Νότιος Άνεμος" και στον Ηλία Σταθάκη τη Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Το «κραχ» στα νοσοκομεία και ο γιατρός-συνεργάτης

του Λεωνίδα Γρηγοράκου*
Εφημερίδα “Το Βήμα” 11/11/2008Το ντόμινο κατάρρευσης του συστήματος εφημεριών σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία ξεκίνησε. Το Αττικόν έδωσε το έναυσμα ενός προαναγγελθέντος νοσοκομειακού «κραχ» λόγω λογικής αδυναμίας του υπάρχοντος ελλιπούς και υπό «burn out» προσωπικού να βγάζει εις πέρας και αμισθί τις αναγκαίες εφημερίες και να εργάζεται περισσότερο από το προβλεπόμενο ωράριο που θέτει η Κοινοτική Οδηγία και αναγνωρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το υπουργείο Υγείας ομολογεί ανικανότητα και αδυναμία, μετακυλίει την ευθύνη στους διορισμένους από αυτό διοικητές νοσοκομείων και το εκρηκτικό μείγμα στο ΕΣΥ απειλεί το κράτος πρόνοιας. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε έξω απ΄ τα δόντια. Δεν πάει άλλο. Η λύση δεν έρχεται όσο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις. Χρειάζεται μια ριζοσπαστική και τίμια ιδέα να αλλάξει τον ρουν της επερχόμενης διάλυσης του ΕΣΥ. Προτείνεται λοιπόν η εισαγωγή του θεσμού «γιατρού-συνεργάτη». Οι γιατροί-συνεργάτες, επιστήμονες που δεν μπόρεσε να απορροφήσει το εθνικό σύστημα και απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να συνδέονται πλέον με συμβάσεις με τις κλινικές του ΕΣΥ και να ανακουφίζουν το ασθμαίνον σύστημα εφημεριών. Το δημόσιο σύστημα υγείας αποτινάσσει έτσι τον συντηρούμενο κλειστό χαρακτήρα του, ανοίγεται στον πολίτη, ανοίγεται στην επιστήμη, γίνεται ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, εκτελώντας χειρουργεία ακόμη και το απόγευμα και- το κυριότερο- αποκαθιστά την τιμή του, προσφέροντας εξειδικευμένες, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας. Είναι ένα πρώτο βήμα ανοιχτό προς συζήτηση. Επίσης, οι εφημερίες πρέπει να ενσωματωθούν στον μισθό των γιατρών του ΕΣΥ και να δοθεί το επίδομα που έλαβαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας σε όλους τους υγειονομικούς. Οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στην τετραετία πρέπει να φθάσουν τις 8.000, ήτοι 2.000 ετησίως. 


Τέλος, ας αφήσουν οι «γαλάζιοι» ριψάσπιδες τα σχέδια και τα προσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τα «φωτογραφικά» Προεδρικά Διατάγματα και ας σκεφτούν την πρόταση για τη δημιουργία Δικτύου Αγροτικών Ιατρείων και συστήματος εφημερίας ανά νομό. Πώς; Με την πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων αγροτικών γιατρών ενταγμένων στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και με τη σταδιακή κατάργηση του θεσμού του Αγροτικού Ανειδίκευτου Γιατρού. 

Λύση υπάρχει... Τη θέλουν; 

Το άρθρο σε μορφή pdf όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα εδώ


Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Αναφορές στα MME - 18/06/2014

Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 18/06/2014
Τίτλος Στήλης "Τα προαπαιτούμενα και οι φόβοι ανταρσίας"
Ρεπορτάζ Βούλα Κεχαγιά

“...O Λεωνίδας Γρηγοράκος πιστεύει ότι δεν πρέπει το ΠαΣοΚ να υποκύψει σε λαϊκισμούς και ότι οφείλει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, δίνοντας συγχρόνως το δικό του προοδευτικό στίγμα...

Παραπομπή στη στήλη της εφημερίδας εδώ
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Ψευδεπίγραφο δίλημμα

του Λεωνίδα Γρηγοράκου*
Εφημερίδα “Τα Νέα” Πέμπτη 12/06/2014

Το ανυπόστατο δίλημμα ΠΑΣΟΚ-Ελιά βιάστηκαν ορισμένοι να θέσουν, θέλοντας να υπερασπιστούν την κομματική ορθοδοξία. Προσφεύγοντας σ’ αυτό το δίλημμα προσπαθούν να μας κρατήσουν μακριά από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Παραγνωρίζουν, ωστόσο, το γεγονός ότι το άλλοτε ισχυρό και πολυδύναμο κόμμα μας είναι σήμερα ακρωτηριασμένο, εξαιτίας των πολιτικών που ακολούθησε στην τελευταία κυβερνητική του θητεία, εμπνευστές των οποίων ήταν πολλοί απ’ αυτούς.

Εμφανίζονται, λοιπόν, σήμερα οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζονται τον σοσιαλιστικό του χαρακτήρα. Προφανώς, δεν τους απασχολεί η συρρίκνωσή του. Ζώντας στον μικρόκοσμό τους δίνουν μάχες οπισθοφυλακής γι’ αυτά που έχασαν. Σκιαμαχώντας με το παρελθόν, αρέσκονται σε ανώφελες διακηρύξεις. Αδυνατούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι η ανάκαμψή του είναι συνυφασμένη με το δυναμικό παρόν στις πολιτικές εξελίξεις.

Ξαφνικά θυμήθηκαν το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ψευδεπίγραφα διλήμματα. Βάλλουν κατά της Ελιάς, γιατί θέλουν να οικειοποιηθούν το κόμμα - λίγο τους νοιάζει αν είναι μικρό, μίζερο και αποστεωμένο. Το βλέπουν σαν κληροδότημα και συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες, παραβλέποντας ότι πρωτίστως ανήκει στους πολίτες που διαχρονικά στρατεύτηκαν μαζί του.

Η αντίδρασή τους είναι αποκαλυπτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι γι’ αυτούς ένα κατεστημένο, το οποίο δεν πρέπει να αλλάξει, δεν πρέπει να διευρύνει τα όρια της πολιτικής του επιρροής, ούτε να συναντηθεί και με άλλες δυνάμεις που επιδιώκουν την ανασύνθεση μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Στην πραγματικότητα θέλουν το κόμμα μας να παραμείνει ένας μαρμαρωμένος μηχανισμός. Δεν προσβλέπουν ούτε στην ανασύστασή του ούτε στην ανανέωση των δυνάμεών του.

Ξεχνούν, φαίνεται, πως για όλα τα μεγάλα ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα έρχεται η στιγμή που καθίσταται αναγκαία η ουσιαστική ανατοποθέτησή τους, που είναι επιβεβλημένη η υπέρβαση των ιδεοληψιών του παρελθόντος, της μονομέρειας και της απολυτότητας.

Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Μ. Ρέντζι, έδειξε ότι οι πολιτικοί φορείς που προχωρούν σε βαθιές τομές με το παρελθόν τους, επικαιροποιούν τον λόγο τους, αναπλάθουν τις σχέσεις τους με το εκλογικό σώμα, ανακτούν το χαμένο έδαφος και αναδεικνύονται ξανά πρωταγωνιστές.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετατραπεί σε μουσειακό είδος, για να εξυπηρετήσει τις ανομολόγητες επιδιώξεις διάφορων αξιωματούχων του. Ούτε όμως καταλύεται, όπως εσκεμμένα υποστηρίζουν εκείνοι που θέλουν να το κρατήσουν αιχμάλωτο στο παρελθόν. Συμμετέχει στην Ελιά και τη στηρίζει, χωρίς να χάνει την ιδεολογική αυθυπαρξία του και πολιτική του ταυτότητα.

Το εγχείρημα της Ελιάς ενέχει τις προϋποθέσεις ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. Αν υπερβούμε τα σύνδρομα της φοβικότητας, της αυθεντίας, του ηγεμονισμού, της κομματοκρατίας και της αλαζονείας, μπορούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον όλων εκείνων των πολιτών που έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα.

Η θεμελίωση μιας νέας, σύγχρονης και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα και όχι για τους κομματικούς παράγοντες, παλιούς και νέους. Άλλωστε, το διακύβευμα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας και όχι η διατήρηση των προνομίων της υπάρχουσας πολιτικής ή κομματικής τάξης.

Το άρθρο σε μορφή PDF όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα εδώ


Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας, βουλευτού Λακωνίας ΠΑΣΟΚ


Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ


  5/6/2014


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών κ.Λεωνίδα Γρηγοράκου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Γρηγοράκος συνπροεδρεύει με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου. 

Ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, οι βασικοί στόχοι / προτεραιότητες που θέσαμε στην αρχή της Ελληνικής Προεδρίας ήταν: (α) η προώθηση, όσο το δυνατόν περισσότερο, του νομοθετικού έργου στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης και της πολιτικής συζήτησης στο Συμβούλιο για τα ζητήματα κοινωνικής ένταξης των μεταναστών & (β) η προώθηση και η ολοκλήρωση των συζητήσεων επί των κατευθυντήριων γραμμών που θα υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο του Ιουνίου για τους τομείς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, σε συνέχεια της σταδιακής ολοκλήρωσης του Προγράμματος της Στοκχόλμης.

Σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες από εκείνη την παρουσίαση των προτεραιοτήτων μας, είμαι σε θέση, με ικανοποίηση θα έλεγα, να σημειώσω ότι η Ελληνική Προεδρία:
- Επέτυχε, εντός των ασφυκτικών προθεσμιών, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκλήρωνε τις εργασίες του στα μέσα Απριλίου, πολιτική συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί της Πρόταση Οδηγίας σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της ενδοεταιρικής μετάθεσης.
- Ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για τους σκοπούς της έρευνας, των σπουδών, της ανταλλαγής μαθητών, της έμμισθης και άμισθης άσκησης, της εθελοντικής υπηρεσίας και της εσωτερικής άμισθης βοήθειας (au pair),
κατεβλήθη πολύ μεγάλη προσπάθεια στο πλαίσιο της αρμόδιας ομάδας εργασίας του Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή πρόοδος. Στόχος μας είναι το κείμενο της πρότασης Οδηγίας να παραδοθεί στην επόμενη Προεδρία με τα λιγότερα προβλήματα, ώστε να είναι δυνατή, σε εύλογο χρόνο, η έναρξη των σχετικών συζητήσεων με το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
- Έθεσε, μετά από αρκετά έτη, στις συζητήσεις το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των νομίμως διαμενόντων στα κράτη μέλη της ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών. Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ανόδου των ακροτήτων, μιας νέας «εποχής των άκρων» θα έλεγα, η Ελληνική Προεδρία έθεσε υψηλά στην ατζέντα της Ένωσης το ζήτημα. Μετά από μια μακρά εποικοδομητική συζήτηση σήμερα το Συμβούλιο υιοθέτησε σχετικά Συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά, δέκα χρόνια μετά την υιοθέτηση των Κοινών Βασικών Αρχών για την Ένταξη, έρχονται να προσδιορίσουν νέους τομείς, όπου θα διερευνηθεί η αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτικών και δράσεων στον τομέα της ενσωμάτωσης.
- Και τέλος, όπως γνωρίζετε, η πλέον σημαντική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς συνιστά την «πολιτική ομπρέλα», επιτρέψτε μου να πω, όλων των πολιτικών στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων, είναι η προώθηση των συζητήσεων για την υιοθέτηση, από το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, των κατευθυντήριων γραμμών για τους τομείς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Η Ελληνική Προεδρία, λαμβάνοντας υπόψη όλη τη σχετική προεργασία, ξεκίνησε τον Ιανουάριο (Αθήνα, 23 & 24), στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, έναν ευρύ και διαφανή διάλογο με τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όλους τους σχετικά εμπλεκόμενους φορείς. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών. Στη συνέχεια, η Προεδρία θα ενημερώσει τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα αυτής της επίπονης, αλλά εποικοδομητικής διαδικασίας, με στόχο, πλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προσδιορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Φωτογραφίες από τη συνεδρίαση


Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.1-6-14

-Η Ελιά πήρε μικρότερο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ το 2012, κατά 30% και πλέον. Από πού και ως πού πρόκειται για επιτυχία;

Κυρία Σπανού, η πολιτική δεν είναι στατική υπόθεση. Τα εκλογικά ποσοστά του κάθε κόμματος δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. Οι επιδόσεις των πολιτικών δυνάμεων επηρεάζονται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, καθώς και από τις ανάγκες και τα προβλήματα που αυτή αναδεικνύει. Το μικρό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ το 2012 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν η φυσική κατάληξη της ταραχώδους περιόδου των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, αλλά και της λογικής φθοράς που υπέστη έπειτα από μια πολύχρονη κυβερνητική θητεία. Μολονότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού από τα τραγικά λάθη της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, εντούτοις το τίμημα της οικονομικής κρίσης το πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ. Καλούμενο να διαχειριστεί τα πρωτόγνωρα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, αναγκάστηκε να ακολουθήσει σκληρές και επώδυνες πολιτικές.

Οι μεταβολές που σημειώθηκαν στα εκλογικά του ποσοστά του, μεταξύ 2012 και 2014, ήταν αναμενόμενες και εξηγήσιμες. Ως κυβερνητικός εταίρος ήταν φυσικό να εισπράξει μέρος της δυσφορίας των πολιτών ως προς την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Το ποσοστό που πήραμε από την ευρωκάλπη συνιστά πράγματι επιτυχία μας, αν συνυπολογίσουμε τον χαρακτήρα της χαλαρής ψήφου των ευρωεκλογών, τη δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική και τα επώδυνα μέτρα, καθώς και την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στους εκλογείς και στα συγκυβερνώντα κόμματα. Ξεκινώντας τη μάχη των ευρωεκλογών βρεθήκαμε στο ναδίρ της πολιτικής μας επιρροής. Μέσα σε λίγες μέρες φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Το ποσοστό που λάβαμε μας επιτρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως απαρχή μεγάλων πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά.

-Προσβλέπετε στην απορρόφηση της ΔΗΜΑΡ από το ΠΑΣΟΚ;

Προσβλέπω στο μεγάλο εγχείρημα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Δεν πιστεύω σε καμιά απορρόφηση αλλά ούτε και στην οποιαδήποτε χειραγώγηση. Οι λογικές του ηγεμονισμού και του καπελώματος είναι ξεπερασμένες και αποπνέουν παρελθόν.

-Στις εθνικές εκλογές θα πάρει μέρος η Ελιά ή το ΠΑΣΟΚ;

Ο πολιτικός χρόνος έως τις εθνικές εκλογές είναι αρκετά μεγάλος. Μέχρι τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να συμφωνήσουμε τη στρατηγική μας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα αυτόνομο, αυθύπαρκτο κόμμα. Η ΕΛΙΑ εκφράζει τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων που αυτοτοποθετούνται στον κεντροαριστερό χώρο. Ως εκ τούτου στις εθνικές εκλογές θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη συμπαράταξη των προοδευτικών και κεντροαριστερών δυνάμεων.

-Σε ποιους απευθύνεται το προσκλητήριο για το συνέδριο του Οκτωβρίου; Ονόματα;


Απευθύνεται σε όλες τις οργανωμένες και μη δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Επιδίωξή μας είναι να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα και υστερόγραφα. Το προσκλητήριο απευθύνεται σε όλους όσοι πιστεύουν πως το κενό ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτό και αναζητά νέα πολιτική έκφραση. Ως προς τα πρόσωπα δεν νομίζω ότι αυτή στιγμή είναι χρήσιμη η οποιαδήποτε ονοματολογία.

-Η Δημοκρατική Παράταξη, εφόσον συγκροτηθεί, θα έχει και πάλι αρχηγό τον Ευ. Βενιζέλο;

Η συγκρότησή της είναι μια διαδικασία σύνθετη. Πρωτίστως συνδέεται με τις πολιτικές που αυτή θα ενσαρκώνει και θα εκπροσωπεί. Εκείνο που προέχει είναι ο πολιτικός της λόγος να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, απαγκιστρωμένος από τα κλισέ του παρελθόντος. Και το βασικότερο, να στηρίζεται σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ο αρχηγός δεν θα προκύψει με παρασκηνιακές συμφωνίες, ούτε με διευθετήσεις εσωτερικών ισορροπιών. Το αν είναι επικεφαλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προκύψει μέσα από τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου.

-Αν υπουργοποιηθεί ο Α. Λοβέρδος όπως ακούγεται, δεν θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ελιά είναι όχημα προς την εξουσία;

Η ΕΛΙΑ θέλουμε να αποτελέσει το όχημα των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου αυτές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Διακηρυγμένος στόχος μας: η ενίσχυση του προοδευτικού προσανατολισμού των πολιτικών που ασκούμε. Ως εκ τούτου, είναι τουλάχιστον αυθαίρετο να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υπουργοποίηση ενός πολιτικού στελέχους με αποδεδειγμένες ικανότητες καθιστά την ΕΛΙΑ μηχανισμό για την προώθηση κάποιων στους θώκους της εξουσίας. Άλλωστε, ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Δεν είναι αντικείμενο πολιτικού παζαριού ή συναλλαγής.

-Ο Γ. Παπανδρέου έχει ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς;

Ο Γ. Παπανδρέου οφείλει να είναι παρών στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης. Ως πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει τον δικό του διακριτό ρόλο, προκειμένου η συσπείρωση των κεντροαριστερών δυνάμεων να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη. Τώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες καλείται να μας πει τις σκέψεις του τόσο για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όσο και για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Καλείται να μας πει τη δικιά του αποτίμηση και ερμηνεία για τον ακρωτηριασμό του κόμματός μας, αλλά και για τις δυνατότητες μιας ευρύτερης συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων.

-Γιατί, κατά την εκτίμησή σας, δεν στήριξε την εκλογική προσπάθεια της Ελιάς;

Δεν γνωρίζω τις απόψεις του για την εκλογική κάθοδο της ΕΛΙΑΣ. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είναι δυναμικά παρών σε αυτήν την πολιτική μάχη. Ευελπιστώ ότι θα επανεκτιμήσει τη στάση του χωρίς υστεροβουλίες και σκοπιμότητες.

-Πρέπει να γίνει αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών ή όχι;


Το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο τροχονόμος σε κάθε κυβέρνηση. Αυτό καθορίζει τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής. Μετά το θετικό έργο που έχει επιδείξει, δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος αλλαγής του κ. Στουρνάρα. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολιτικό κεκτημένο, πάνω στο οποίο καλούμαστε να θεμελιώσουμε τις νέες πολιτικές μας για την ανάπτυξη, την απασχόληση, και πρωτίστως, για το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

-Μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει ΠτΔ;

Η παρούσα Βουλή για λόγους εθνικού συμφέροντος, οφείλει και μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολιτικά και αριθμητικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Η αποφυγή πρόωρων εκλογών συνιστά ζωτική ανάγκη. Τώρα που η χώρα έχει σταθεί στα πόδια της θα ήταν οπισθοδρόμηση η επιλογή του Προέδρου να γίνεται αντικείμενο κομματικού ανταγωνισμού και κομματικών επιδιώξεων.

-Να σπάσει το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα επειδή προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι πλέον παρελθόν. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν μονόδρομο. Ως εκ τούτου οφείλουμε να επανεξετάσουμε τον εκλογικό νόμο, προχωρώντας σε αλλαγές που θα ενισχύουν την κυβερνητική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό χρήσιμο θα ήταν να επανεξετάσουμε τη διατήρηση ή όχι του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Άλλωστε, η βιωσιμότητα ενός κυβερνητικού σχήματος μπορεί να διασφαλίζεται μόνο στο επίπεδο των πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων και όχι στην τεχνητή ενδυνάμωση του πρώτου κόμματος. Το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ, αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, δεν είναι η διατήρηση ή η αφαίρεση των πενήντα εδρών, αλλά η αποδεδειγμένη αδυναμία του να βρει κυβερνητικούς συμμάχους. Κι αυτό είναι μείζον στρατηγικό πρόβλημα, σήμερα που οι πολίτες προσβλέπουν σε κυβερνητικές συνεργασίες και συμπαρατάξεις.