Λεωνίδας Γρηγοράκος

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας - Υπ.Βουλευτής Λακωνίας Πασοκ
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου
«Έδωσα τον Όρκο του Ιπποκράτη και τον τηρώ σε κάθε τομέα της ζωής μου. Η ιατρική δεν είναι μόνο επιστήμη, είναι και στάση ζωής». «Υπήρξα πάντοτε δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα σας και θα παραμείνω για όσο μου επιτρέψουν οι δυνάμεις μου»

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Αν. Υπουργού υγείας, Λ. Γρηγοράκου, στην εφημερίδα "Μακεδονία" (23/11/2014)

Συνέντευξη του Αν. Υπουργού υγείας, Λ. Γρηγοράκου, στην εφημερίδα "Μακεδονία" και στον Φίλιππο Δεργιαδέ.


Κύριε υπουργέ, η τρόικα δείχνει δυσπιστία και δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα. Πού αποδίδετε αυτήν την επιμονή σε μέτρα, για τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα αποδώσουν παρά θα επιφέρουν νέα βάρη στην ήδη καταπονημένη ελληνική κοινωνία;

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν πάντα απαιτητικές. Τώρα μάλιστα που βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης για την έξοδο από τα μνημόνια είναι φυσικό να γίνονται δυσκολότερες. Η δυστοκία που εμφανίζεται μπορεί να ξεπεραστεί, αν και οι δύο πλευρές συζητήσουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν. Τα θέματα στα οποία καλούμαστε να συμφωνήσουμε, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, είναι καίριας σημασίας.

Το κοινωνικό κόστος των πολιτικών που ακολουθήσαμε είναι αναμφίβολα μεγάλο. Η κρίση έπληξε μεγάλο αριθμό πολιτών. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης του βιοτικού τους επιπέδου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας οφείλουν να αντιληφθούν τα όρια και τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας.
Ωστόσο κι εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε χωρίς ταλαντεύσεις τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία, στη διοίκηση και στους θεσμούς. Οι αλλαγές αυτές δεν συνιστούν νέα μέτρα ούτε επιβαρύνουν τους πολίτες.


Αυτή η «αρρυθμία» με τον Άδωνι Γεωργιάδη πώς εξηγείται; Φταίει το ΠΑΣΟΚ για την πορεία των διαπραγματεύσεων ή υπάρχει κάτι άλλο πίσω από τη στάση στελεχών της ΝΔ;

Ως κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με συνέπεια τις πολιτικές που έχουμε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουμε. Η συνδρομή του στις διαπραγματεύσεις είναι ουσιαστική και χρήσιμη. Η επιλογή του να βάλει πλάτη για την ανόρθωση της χώρας δεν αμφισβητείται από κανέναν αντικειμενικό κριτή.
Μπορεί να συγκυβερνούμε με τη ΝΔ, ωστόσο δεν είμαστε ταυτισμένοι με αυτήν. Δεν αδελφοποιηθήκαμε, δεν έχουμε παντρευτεί ούτε απωλέσαμε την πολιτική μας αυτοτέλεια. Προφανές είναι ότι υπάρχει ένας εσωτερικός διαγκωνισμός, ο οποίος υπαγορεύεται από κομματικές σκοπιμότητες. Όμως δεν νομίζω ότι αυτό επισκιάζει την ουσία ούτε δημιουργεί αρρυθμίες στην κυβερνητική λειτουργία και αποτελεσματικότητα. Η κριτική που άσκησε εις βάρος του ΠΑΣΟΚ ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι έωλη. Δεν θεμελιώνεται με επιχειρήματα. Δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.
Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει με καθαρό και σαφή τρόπο τις πολιτικές του προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Επιλέγει την κυβερνητική συνεργασία, γιατί αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες της χώρας. Δεν μπαίνει σε πολιτικές κοκορομαχίες ούτε με τη ΝΔ ούτε με τα στελέχη της.


Παλαιότερα είχατε δηλώσει ότι δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή. Επιμένετε σε αυτήν την εκτίμηση; Και αν δεν βρίσκονται οι 180, γιατί να μην υπάρξει συνεννόηση των κομμάτων για το χρόνο των εκλογών;

Η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας είναι κρίσιμη πολιτική δοκιμασία για όλους. Πρωτίστως θα κρίνει την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος, καθώς και τη δυνατότητά του να εναρμονίζεται με τις θεσμικές και πραγματικές ανάγκες της χώρας.
Η σημερινή Βουλή οφείλει να εκλέξει νέο πρόεδρο. Υπάρχουν οι πολιτικές και αριθμητικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πρυτανεύσουν μικροπολιτικές λογικές και κομματικές σκοπιμότητες.
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις διεργασίες που γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ και διαπιστώνω πως ακόμη κι εκεί υπάρχουν νηφάλιες και ψύχραιμες φωνές που θεωρούν αυτονόητη την αποδέσμευση των εθνικών εκλογών από την προεδρική εκλογή. Η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, η οποία δεν ακυρώνει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του οποιουδήποτε κομματικού σχηματισμού ή ανεξάρτητης πολιτικής προσωπικότητας.
Οι φορείς του πολιτικού συστήματος οφείλουν να ανταποκριθούν στην εκφρασμένη βούληση της κοινής γνώμης να αποφύγουμε την προσφυγή στις κάλπες. Τώρα που βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να ομφαλοσκοπούμε ούτε να προτάσσουμε τις κομματικές και προσωπικές μας φιλοδοξίες.


Κάποιοι από το κόμμα σας είναι αντίθετοι στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης και ζητούν συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Σας προβληματίζει αυτή η δυσπιστία και πώς θα πετύχετε τη συσπείρωση;

Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν υποκαθιστά το ΠΑΣΟΚ, δεν το καταλύει, δεν το παροπλίζει. Το κόμμα μας διατηρεί την πολιτική αυθυπαρξία του, τις δομές και την οργάνωσή του. Ως εκ τούτου οι ενστάσεις που διατυπώνονται εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου, αν δεν υποκρύπτουν άλλες ανομολόγητες επιδιώξεις.
Μετά όσα έχουν συμβεί στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς ή αλλιώς στον αποκαλούμενο μεσαίο χώρο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανασυνθέσουμε τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που θέλει τον περαιτέρω ακρωτηριασμό του ΠΑΣΟΚ και την περαιτέρω μείωση της απήχησής του. Το κόμμα μου πλήρωσε το κόστος των πολιτικών που ακολούθησε και κυρίως την απόφασή του να προτάξει το εθνικό συμφέρον. Όμως, τώρα που η χώρα με σταθερά βήματα ανακάμπτει, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, οφείλει να είναι πρωταγωνιστής σε όλες τις διεργασίες που αναπτύσσονται εκτός των τειχών του.
Δεν θέλουμε ένα μικρό, μίζερο και ελεγχόμενο κόμμα. Αντίθετα θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Οι πολίτες που επί πολλές δεκαετίες μάς στήριξαν και μας εμπιστεύτηκαν αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς τις αυταρέσκειες και τις μονομέρειες του παρελθόντος, χωρίς ηγεμονισμούς και μικρομεγαλισμούς, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στον εαυτό μας.


Την Παρασκευή εγκαινιάσατε μία νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο Κιλκίς, γεγονός θετικό για τις υποδομές υγείας της περιοχής. Υπάρχουν ανάλογα σχέδια για τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας;

Στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί σειρά έργων τόσο για την κτιριακή αναβάθμιση όσο και για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Η προσπάθειά μας στο εν λόγω θέμα επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της υλοποίησης των ενταγμένων έργων εντός του 2015, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα το υπουργείο έχει ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες και το σχεδιασμό των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.


Η συνέντευξη όπως εμφανίζεται στα ΜΜΕ: