ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm. Τετάρτη, 28/11/2018



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο


Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018


Ανήθικος ο σχεδιασμός για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής από την Σπάρτη
Θυμάστε ότι πριν έξι μήνες σας είχα πει ότι είχα συναντηθεί με την κ. Γιαννάκου – Κουτσίκου και συζητήσαμε για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη. Την Παρασκευή το μεσημέρι, που θα έχουμε μια σύσκεψη των θεσμικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων του νομού Λακωνίας στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, θα συζητήσουμε αναλυτικά το θέμα της ενδεχόμενης μεταφοράς της Νοσηλευτικής Σχολής από την Σπάρτη. Αυτό που επιθυμεί να κάνει ο κ. Γαβρόγλου δεν νομίζω ότι θα περάσει, γιατί στη Λακωνία όλοι οι θεσμικοί παράγοντες είναι σύσσωμοι απέναντι. Κάποιοι θέλουν να φύγει η Νοσηλευτική από την Σπάρτη και δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους διοικούντες. Γι' αυτό πήραν και την συγκεκριμένη απόφαση. Για τον προγραμματισμό αυτό, μας κάλεσε κανείς να μας ρωτήσει; Το Πανεπιστήμιο κάλεσε τους θεσμικούς φορείς; Με ποιο σκεπτικό τα έχουν αποφασίσει όλα αυτά; Πώς μπορεί μετά να υπάρξει συναίνεση; Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Όλα έγιναν εν κρυπτώ, για να ικανοποιηθούν κάποια συμφέροντα. Ο αμοραλισμός “χτυπάει κόκκινο” τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, με την ανηθικότητα που δείχνει σε αυτά τα θέματα, όσο και από την πλευρά του τοπικού στοιχείου, που συνέβαλε σε αυτό και που, τις προηγούμενες ημέρες, μου επιτέθηκε με δημοσιεύματα. Διάβασα την Κυριακή ότι για όλα όσα συμβαίνουν στη Λακωνία φταίει ο Γρηγοράκος. Ο Γρηγοράκος ήταν υπουργός το 2014. Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια. Για να απαντήσω στα δημοσιεύματα αυτά, θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Λασκαράτου: “Ευχαριστώ τον Θεόν ότι δεν με έκαμε παλιάνθρωπον, αλλά τον μέμφομαι ότι με έβαλε να ζω με παλιανθρώπους”.

Ανυπόστατα τα προσκόμματα για τη λειτουργία της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη
Γνωρίζετε ότι είμαι καθηγητής της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαζί με την κ. Μαριέττα Γιαννάκου – Κουτσίκου ήμασταν πρωτεργάτες για την ίδρυση της Νοσηλευτικής Σχολής στην Σπάρτη. Ήταν μια πρόταση δική μου, επειδή ήμουν ήδη καθηγητής στην Αθήνα και ήξερα ότι στη Νοσηλευτική δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο νοσοκομείο τεραστίων δυνατοτήτων, για να εκπαιδευτούν οι φοιτητές. Στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είμαι από το 1986 και το 2000 εξελέγην Αναπληρωτής Καθηγητής. Ήμουν από τους ανθρώπους εκείνους που εκπαίδευαν νοσηλευτές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το νοσοκομείο Σπάρτης μπορούσε και μπορεί και τώρα να τους εκπαιδεύσει. Ένα γραφείο εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στο νοσοκομείο θα ήταν αρκετό για την παροχή εκπαίδευσης στους φοιτητές της Νοσηλευτικής Σπάρτης, στις κλινικές του ΕΣΥ. Κάποιοι όμως δεν ήθελαν να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Βάζουν ανυπόστατα προσκόμματα, γιατί θέλουν να φύγουν από την Σπάρτη. Ως καθηγητές σ΄ ένα περιφερειακό νοσοκομείο, θέλουν να καταργήσουν το τμήμα στην Σπάρτη για να πάνε σ' ένα άλλο πανεπιστήμιο με υψηλότερο κύρος. Το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι θα βάλω απέναντι κάποιους συναδέλφους καθηγητές από τη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δεν με αφορά όμως. Έχουν καλέσει ποτέ τον Γρηγοράκο, που είναι καθηγητής στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Αθηνών, να συζητήσουν τα προβλήματά τους; Ας βγει κάποιος να πει ότι με κάλεσε. Μήπως αντιμετώπιζαν τη σχολή ως ένα “μαγαζί” διαφόρων χρωμάτων; Προσωπικά θεωρώ ότι η Λακωνία δεν πρέπει να μπει σε διαδικασία πολιτικών χρωμάτων και συμφερόντων. Είμαστε όλοι μια γροθιά και θα πρέπει να κρατήσουμε στην Σπάρτη την συγκεκριμένη σχολή, που ιδρύθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου, τον Κώστα Σημίτη και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, που πέρασε τα πάνδεινα μετά. Δεν μπορούν κάποιοι, για ατομικά συμφέροντα, να θέλουν να κλείσουν τη σχολή. Προσωπικά, θα με βρουν απέναντι. Δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν “τσαρλατάνο” να τα κάνει “γης μαδιάμ” στη Λακωνία.

Αναγκαία η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Σπάρτης
Δεν ισχύει ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και μάλιστα ότι ήταν ανασταλτικός παράγοντας προκειμένου να επεκταθεί. Κάποιοι δεν ήθελαν να προχωρήσει το νοσοκομείο. Γιατί δεν έγινε η μονάδα εντατικής θεραπείας; Γιατί δεν προχώρησε τόσα χρόνια; Δεν ντρεπόμαστε που, ενώ έχουν γίνει τόσες προσπάθειες για το θέμα, το νοσοκομείο δεν διαθέτει ακόμα μονάδα εντατικής θεραπείας; Η πρώτη προσπάθεια έγινε όταν κατέβηκε η γνωστή οικογένεια Γιαννακοπούλου, που πήρε την πρωτοβουλία να φτιάξει μονάδα εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σπάρτης και να την παραδώσει. Κάποιοι είπαν όχι. Ήθελαν τα λεφτά, αλλά να την φτιάξουν οι ίδιοι. Έχουμε δύο δωρεές ακόμη, από τον εφοπλιστή, κ. Μαρτίνο και από μια άλλη κυρία. Και όμως, δεν προχωράει τίποτα, γιατί δεν υπάρχει βούληση. Μάλιστα, πριν λίγο διάστημα, σε μια ομιλία μου στην Σπάρτη είχα πει δημοσίως ότι, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιες ομάδες, σ' ένα χρόνο θα έχει γίνει μονάδα εντατικής θεραπείας. Επιβάλλεται να γίνει, γιατί το έχει ανάγκη ο Λάκωνας πολίτης.