ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Σημεία Συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στo Ε TV, Πέμπτη 17.09.2015

Σημεία Συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στo Ε TV, Πέμπτη 17.09.2015


Σημεία συνέντευξης
Για την στάση των κομμάτων απέναντι στα μνημόνια και την επομένη των εκλογών
Από το ΚΚΕ δέχομαι την κριτική γιατί είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μια σταθερή άποψη σε σχέση με τα μνημόνια και για ότι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά από αυτούς που είχαν πει τόσο σκληρά πράγματα και πήγανε και έγιναν οι πιο σκληροί μνημονιακοί, τέρμα η υποκρισία. Δεν το δέχομαι. Εγώ έχω ψηφίσει τα μνημόνια από το 2010 και είναι μια πολιτική επιλογή. Και έχω περάσει δύσκολες στιγμές και από την οικογένειά μου και από την κοινωνία. Από αυτούς που ήταν έξω από τα μνημόνια και φωνάζανε αυτά τα συνθήματα «να καεί, να καεί» και πετάγανε ντομάτες, γιαούρτια. Και τώρα είναι στη Βουλή. Λέμε όχι λοιπόν στους υποκριτές που στηρίζουν το πιο σκληρό μνημόνιο. Η ΝΔ το 2012, μετά τα Ζάππεια, ήρθε στο δρόμο αυτό. Κάποιοί έκαναν μια πολιτική επιλογή την οποία την πλήρωσαν πολύ ακριβά, με απαξιωτικές εκφράσεις που δεν συνάδουν στον πολιτισμό μας. Όμως να ξέρετε ότι ένα κόμμα του 45% όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ, από μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, έφτασε στο 5%. Εγώ δεν είμαι εδώ για να ζητήσω δικαίωση. Εμείς δεν θέλουμε να δικαιωθούμε. Εμείς θέλουμε να κάνουν και οι άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις την αυτοκριτική τους – γιατί εμείς την κάναμε – και ας αφήσουμε τη διαμάχη για το «ποιος έβαλε πλάτες για τη χώρα». Ας κοιτάμε την επόμενη μέρα.
Για την απαλλαγή του ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν
Δεν θέλω να κάνω ένα ισοζύγιο όλων αυτών των χρόνων αλλά όταν τα κόμματα περνάνε από την εξουσία υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την πρέπουσα πολιτική ηθική και πληγώνουν το πολιτικό χώρο, το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Είναι μια μαύρη τρύπα και για το ΠΑΣΟΚ και είναι κάτι που πληρώνει.
Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτος πόλος
Εμείς κάνουμε μια νέα αρχή και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούμε να εδραιώσουμε ένα σύμπλεγμα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Νομίζω ότι είναι μια θετική κίνηση, κάνουμε μια προσπάθεια να ενοποιήσουμε αυτό το χώρο. Αυτός ο χώρος μπορεί να ξεκινήσει από τις παρυφές της ΝΔ μέχρι τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυνάμεις οι οποίες στέκονται στην κεντροαριστερά.
Για τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ
Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πάρει θέση προτού έχουμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Επειδή είχαμε κατηγορηθεί ότι είμαστε η ουρά της Νέας Δημοκρατίας λόγω της συνεργασίας στη διακυβέρνηση της χώρας, εγώ προσωπικά έχω τοποθετηθεί και στην Κεντρική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι δεν θα ήθελα να είμαστε ούτε η αριστερά συνιστώσα της ΝΔ ούτε μια δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα δούμε τους όρους μας. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πάντα με το συμφέρον της χώρας και θα είμαστε πάλι εκεί αλλά με διαφορετικούς όρους από τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα προκύψει τη Δευτέρα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και πολύ καλά μελετημένες. Δηλαδή δεν θα ήθελα να πάμε όπως πήγαμε την προηγούμενη φορά με τη ΝΔ. Όχι ότι φταίει η ΝΔ αλλά ήταν πρωτόγνωρη η κατάσταση και το πολιτικό σκηνικό επέβαλε κυβερνήσεις συνεργασίας. Πιστεύω ότι αν πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέσα τα πρώτα δύο κόμματα, τα μεγάλα κόμματα που υπάρχουν στη Βουλή. Γιατί το προηγούμενο μοντέλο έχει αποτύχει.
Ας υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ θα είναι τρίτο κόμμα και θα πάρει τη διερευνητική εντολή. Τι θα κάνει; Δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Άρα, ένα άλλο κόμμα θα πρέπει να είναι τρίτο κόμμα και να πάρει τη διερευνητική εντολή για να μπορέσει να συνθέσει μια κυβέρνηση που οφείλει να διαμορφώσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Στην επόμενη Βουλή εγώ θα ήθελα όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου να φτιάξουν μια κυβέρνηση η οποία θα βασιστεί σε μια βαθιά διαπραγμάτευση, που για τρία, τέσσερα χρόνια να μείνει πάνω. Πρέπει να συμφωνήσουμε τι πρέπει να κάνουμε: μια βαθιά τομή στο κράτος, να προχωρήσουμε στην συνταγματική αναθεώρηση, να φτιάξουμε όλους εκείνους τους νόμους περί ευθύνης υπουργών, να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να δούμε τη χώρα σε βάθος δεκαετίας, δεκαπενταετίας και αυτή η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να έχει τεράστιες δυνατότητες να προχωρήσει. Υπήρχαν 220 βουλευτές, υπήρχε αυτή η δυνατότητα η οποία όμως χάθηκε με την προκήρυξη των εκλογών. Πιθανόν όλα τα λάθη να διορθωθούν αν υπάρξει κάτι πολύ σημαντικό: μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης, εθνικής συνεννόησης που θα προγραμματίσει την Ελλάδα για τα προσεχή 30 – 40 χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτή είναι η πρότασή μας γιατί ήρθε η ώρα όλοι να πάρουμε θέση για το μέλλον της χώρας.
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία από το 1981 και μετά. Δεν επέβαλε σε κανέναν να υποβάλλει υποψηφιότητα για να δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι αλήθεια ότι το σύστημα έχει πολλά προβλήματα, έχει κάνει τον κύκλο του και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει, να το επαναξιολογήσουμε, να το επανεκτιμήσουμε, να δούμε τι γίνεται με τους ιατρούς, πρέπει να το ανανεώσουμε, να δώσουμε μια νέα πνοή. Όμως με αυτές τις παρεμβάσεις για τους επίορκους ιατρούς που έχουν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Με αυτή την παρέμβαση ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. Νομίζω ότι αυτό που έκανε ο κύριος Κατρούγκαλος και το αποδέχθηκε ο κύριος Κουρουμπλής ήταν ένα μείζον πολιτικό λάθος. Το είχαμε πει στη Βουλή ότι είναι λάθος η επάνοδος των ιατρών που έχουν τεθεί σε αναγκαστική αργία. Έπρεπε να είχε μπει μια ασφαλιστική δικλίδα. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε κάτι καινούργιο, να πλησιάσουμε το θέμα της διαφθοράς του ΕΣΥ με έναν άλλον τρόπο, αποτελεσματικό, λειτουργικό. Και σε αυτό θα πρέπει να πάμε όλοι μαζί.