ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96fm, στο δημοσιογράφο Κωστή Παρρά.



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96fm, στο δημοσιογράφο Κωστή Παρρά.

Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Σχετικά με την περίφημη υποκλοπή Τόμσεν-Βελκουλέσκου και το κόστος που δημιούργησε στις διαπραγματεύσεις.
Ήδη μας κόστισε 1 δις παραπάνω αυτή η παρακολούθηση. Από 5.5 δις πήγε στα 6.5 δις ευρώ. Μακάρι να ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι δεν ανέβηκε το ποσό των μέτρων, αλλά δε νομίζω. Φυσικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν διανοηθεί την παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εννοείται χωρίς τις πολυτέλειες μιας κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι είναι «αριστερή». Δηλαδή να χρησιμοποιεί μεγάλα ξενοδοχεία, λουκούλλεια γεύματα και όλα αυτά να τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αυτή είναι η «πρώτη φορά αριστερά». Όλη αυτή η ιστορία της υποκλοπής είναι μια προσπάθεια δημιουργίας «βαρβάρων». Για να δείξουμε, ότι για άλλη μια φορά φταίει το ΔΝΤ. Επιχειρούν διάφορες «ταρζανιές» για να δείξουν στον ελληνικό λαό, ότι δήθεν διαπραγματεύονται σκληρά με τους εκπροσώπους των δανειστών. Όλα αυτά είναι έργο όσων ηθελημένα ή μη συνδράμουν στις κυβερνητικές προσπάθειες για πολιτικές σκιαμαχίες με τους δανειστές. Όλη αυτή η εικόνα μόνο κακό κάνει στην Ελλάδα, για το μέλλον της αξιολόγησης. Όλες αυτές οι «ταρζανιές» είναι εις βάρος της χώρας.

Αναφορικά με την στάση του ΠΑΣΟΚ στην διαμάχη κυβέρνησης-ΔΝΤ, με αφορμή την υποκλοπή.
 Δυστυχώς, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδραμε τον κύριο Τσίπρα, αντί να καταδικάσει αυτές τις τυχοδιωκτικές ενέργειες. Αντίθετα του προσέφερε στήριξη σε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Όφειλε να καταδικάσει τις ενέργειες αυτές. Το μόνο που έκανε, όμως, είναι να προσφέρει «βούτυρο στο ψωμί» του κυρίου Τσίπρα, μιλώντας για το επάρατο ΔΝΤ. 

Σχετικά με τη διαγραφή σας από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. και τις πολιτικές κινήσεις της ηγεσίας του κόμματος.
Η διαγραφή μου ήταν μια προσωπική απόφαση της κυρίας Γεννηματά. Εγώ δε φοβάμαι να εκφράσω την άποψή μου και νομίζω, πως με διέγραψε γιατί τόνισα την αναγκαιότητα να επανεξετάσει την στρατηγική της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. Εξακολουθώ να υποστηρίζω, ότι η επιδίωξή μου τότε ήταν η ανάγκη για αναπροσανατολισμό των επιλογών του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, φαίνεται, ότι ακόμη και σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένη στις παλιές «συνταγές» και τα ξεπερασμένα κλισέ. Θέλει να διατηρήσει ένα μικρό κόμμα, το οποίο, ανάλογα ποιος κυβερνά, να είναι «δεκανίκι» είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Ν.Δ. Εγώ, λοιπόν, πιστεύω, ότι αυτές οι επιλογές είναι λάθος και διαφωνώ. Δεν ήθελα και δε θέλω, ακόμη και τώρα που δεν είμαι στο ΠΑΣΟΚ, ένα «ακρωτηριασμένο» κόμμα. Αυτό που ήθελα είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης.
Όταν ήμουνα, ακόμη, στην Κ.Ο. και γινόντουσαν συνεδριάσεις, γιατί τον τελευταίο καιρό δεν συγκαλούσε συχνά συνεδριάσεις και δεν ενημερωνόταν το ΠΑΣΟΚ καθόλου, είχα βάλει όλα αυτά τα θέματα. Από τον Αύγουστο, κιόλας, είχα στείλει μια επιστολή, όπου τόνιζα στην κυρία Γεννηματά, ότι πρέπει να προσέξει στις συνομιλίες της με τον κύριο Τσίπρα, γιατί δεν είναι καθαρός και αξιόπιστος συνομιλητής. Στην ίδια επιστολή επεσήμανα, ότι αφού πάμε να δεσμευτούμε για να σηκώσουμε το βάρος όλοι μαζί και να ψηφίσουμε ένα νέο μνημόνιο προς όφελος της χώρας, όπως πιστεύαμε, αντίστοιχα ο κύριος Τσίπρας έπρεπε, με κάποιον τρόπο, να δεσμευτεί και εκείνος ότι δε θα μας οδηγούσε σε εκλογές. Ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Σε ένα μήνα πήγαμε σε πρόωρες εκλογές, αν θυμάστε. Θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ να είχαν δεσμεύσει, τότε, τον Πρωθυπουργό, ότι θα πάμε σε εκλογές σε έναν χρόνο, ας πούμε.

Σχετικά με την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς από την κυρία Γεννηματά και τον κύριο Θεοδωράκη.
Πραγματικά, δε θα ήθελα να πω, εξαρχής, ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται τελευταία θα έχει κακή εξέλιξη. Αυτό που θέλω να υποστηρίξω δημόσια, όμως, είναι η αδιαπράγματευτη επιλογή μου, από την πρώτη στιγμή να τονίσω την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Εξακολουθώ να είμαι ένας ενεργός πολίτης. Τοποθετώ τον εαυτό μου στον προοδευτικό χώρο. Και αυτός ο προοδευτικός χώρος δεν πρέπει να καθορίζεται από παρωχημένες αντιλήψεις και απόψεις. Καλή είναι, λοιπόν, η προσπάθεια της κυρίας Γεννηματά και του κυρίου Θεοδωράκη, γιατί υπάρχει ανάγκη νέων συνθέσεων και προσεγγίσεων, αλλά πιστεύω, ότι με τον τρόπο, που επιχειρούν να το πράξουν, δηλαδή με αναμάσηση ιδεών και ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων, δε θα πετύχουν τίποτα. Έτσι, αυτή η ιδέα της κεντροαριστεράς θα παραμείνει πάλι ζητούμενο και στην ουσία θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όταν στην πορεία ως δίπολο, θα υπάρξει μεταξύ τους μιας έντονη σύγκρουση και τα δύο αυτά κόμματα του κέντρου ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, θα συμπιεστούν τόσο πολύ, που πιθανόν να μην υπάρχουν στο επόμενο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που σας θέλουν να μετακινήστε στο χώρο της Ν.Δ.
Αυτό που βλέπω εγώ αυτή την στιγμή είναι , ότι αν ο κύριος Μητσοτάκης συνεχίσει να προχωρά με καθαρά βήματα, χωρίς λάθη και κάνει πράξεις όσα υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Λένε ότι «ερωτοτροπώ» με την ηγεσία της ΝΔ. Ξέρετε, πιστεύω, ότι είναι δείκτης πολιτικής υγείας τα στελέχη και οι βουλευτές ενός κόμματος να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα, όπως έκανα εγώ και να μην τους αποδίδεται καμία προσωπική σκοπιμότητα ή πολιτική υστεροβουλία. Προσωπικά, ακολουθώ τον δικό μου δρόμο, υποστηρίζοντας με καθαρότητα και συνέπεια όσα έχω πει για την ενδυνάμωση ενός καθαρού και διακριτού, μεταρρυθμιστικού λόγου. Ένας λόγος, ο οποίος να είναι αποδεσμευμένος από τους λαϊκισμούς του παρελθόντος. Όταν με διέγραψαν είχα πει, ότι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τα κόμματα του κέντρου.
 Άρα, εγώ, λοιπόν, δεν «ερωτοτροπώ» με την ηγεσία της ΝΔ ούτε οι πολιτικές μου θέσεις υπαγορεύονται από κάποιες ανομολόγητες επιδιώξεις. Αυτό το λέω προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό που αποκλείω είναι η συμπαράταξη μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πηγαίνω στον ΣΥΡΙΖΑ. Να τονίσω, ότι δεν έχω κάνει συζήτηση με κανένα πολιτικό χώρο ούτε με τη ΝΔ. Μπορεί να επιστρέψω στο πανεπιστήμιο και στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα αποφασίσω. Πάντως, προς το παρόν, δεν έχω κάνει καμία συζήτηση.