ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 fm. Πέμπτη, 21/7/2016


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στο ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 fm
και τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη

 Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, δεν προλαβαίνουμε πλέον από τις ειδήσεις. Εντός και εκτός. Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, καταρχήν οι 200, απ΄ ότι φαίνεται, δεν μαζεύονται, 179 θα είναι.
Λ. Γρηγοράκος: Όπως καταλαβαίνετε, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τελείωσε το πρώτο βράδυ. Από την στιγμή που η Χρυσή Αυγή πήρε την συγκεκριμένη απόφαση, νομίζω ότι τελείωσε. Και από την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία πήρε την απόφασή της και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την πρόθεση να φέρει κάποια τροπολογία ούτως ώστε να στριμώξει τα κόμματα του κέντρου.
Δημοσιογράφος: Είδα κάποιες τοποθετήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ανοίγουν το ζήτημα του εκλογικού νόμου και γενικότερα των θεσμικών αλλαγών, όχι με αγαθή πολιτική πρόθεση λόγω της ανάγκης να υπάρξουν κάποιες αλλαγές αλλά για αλλαγή ατζέντας αφενός και αφετέρου, για να διασφαλίσουν ρόλο την επόμενη μέρα.
Λ. Γρηγοράκος: Θέλουν να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη έξοδο τους από την εξουσία και θέλουν να είναι παρόντες στο επόμενο εκλογικό σκηνικό. Δηλαδή θέλουν να εξασφαλίσουν ένα επαρκές ποσοστό για να μπορέσουν να είναι παρόντες. Όμως δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια δυνατότητα γιατί η πλειοψηφία των πολιτών τους γυρίζει την πλάτη. Επειδή θέλουν να είναι παρόντες στις μετεκλογικές εξελίξεις, θα κάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα εκλογές για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα ποσοστό. Διότι όσο αργότερα πηγαίνουν οι εκλογές, τόσο θα καταποντίζονται οι ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι με ένα χρονικό ορίζοντα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη θα μπορούμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλές παράμετροι. Μια παράμετρος είναι το ζήτημα της λίστας. Η λίστα τελειώνει του χρόνου τον Απρίλιο. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον Τσίπρα γιατί θα θέλει να κρατήσει τους ανθρώπους που τον στηρίζουν, να έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα για να μπορέσει να αντέξει στην πίεση που θα υποστεί από την νέα κυβέρνηση. Πιστεύω ότι το θέμα μας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σήμερα -που περιμένουμε να ψηφιστεί από αυτές τις ομάδες που έχουν δηλώσει ότι θα τον ψηφίσουν– θα πρέπει να αφορά την αναζήτηση από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενός κοινού βηματισμού. Δηλαδή, δεν πρέπει να έχουν περιχαρακωμένα πια τα κομματικά τους σύνορα και θα πρέπει οπωσδήποτε να τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον. Γιατί η ζωτική ανάγκη της χώρας είναι να βγει επιτέλους από την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει τα τελευταία επτά χρόνια. Έτσι, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Δημοσιογράφος: Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δική σας τοποθέτηση ότι σε μια ανοιχτή Νέα Δημοκρατία θα βλέπατε τη συμμετοχή σας σε αυτήν;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρει σημεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, με το Ποτάμι, με την Ένωση Κεντρώων –που πρέπει να το κάνει αυτό, γιατί ακόμη και σε περίπτωση μιας αυτοδυναμίας του στις επόμενες εκλογές θα χρειαστούν ευρύτερες προγραμματικές και πολιτικές συναινέσεις- πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κινούνται στο πλαίσιο του φιλοευρωπαϊκού τόξου. Εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση με κανέναν. Θέλω να συνεργαστώ. Δεν θα μπορώ βέβαια να ενταχθώ στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά νομίζω ότι μια συνεργασία μαζί τους θα ήταν θετική. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν μπορούν από μόνες τους να διαχειριστούν τα μεγάλα και τα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και το έχουν αποδείξει. Άρα, εφόσον πάμε σε μια τέτοια εξέλιξη το επόμενο χρονικό διάστημα, νομίζω ότι ο χώρος του κέντρου, επειδή έχει κατακερματιστεί, είναι εθνική, πολιτική και κοινωνική ανάγκη η ανασυγκρότησή του. Άρα λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι ένας από τους συνομιλητές αυτού του χώρου για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδά της.
Δημοσιογράφος: Άρα, βλέπετε ως πιθανή την σύμπτυξη ενός μετώπου Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού.
Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει να το επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές οι δυνάμεις να είναι μαζί, να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες, προεκλογικές συμφωνίες. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάτι σημαντικό στο χώρο του προοδευτικού κέντρου, ούτως ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το πρώτο κόμμα -που πιστεύω ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία- για να μπορέσουμε να βγούμε από τα αδιέξοδά μας. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε μια εθνική πολιτική και κάποια στιγμή να μας ενδιαφέρει η χώρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε αυτά που λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ: να κατεβάσουμε το όριο στο Κοινοβούλιο για να μπει στη Βουλή κάθε πικραμένος και να πει το δικό του παράπονο. Αυτά τα ανύπαρκτα σχήματα πρέπει σήμερα το βράδυ να έχουν τελειώσει. Δεν μπορεί να φτιάχνει ο καθένας ένα κόμμα για να μπορεί να πιέζει τα υπάρχοντα κόμματα. Το εκλογικό σύστημα χρειάζεται τροποποιήσεις, όμως δεν είναι αυτές τροποποιήσεις που έφεραν ο Τσίπρας και ο Καμμένος σήμερα στη Βουλή.
Δημοσιογράφος: Εσείς, παραδείγματος χάριν, θα βλέπατε τη μείωση του μπόνους ή τη συνάρτησή του με κάποιο ποσοστό του πρώτου κόμματος; Δηλαδή ένα αναλογικότερο σύστημα;
Λ. Γρηγοράκος: Εμένα με πλησιάζει η πρόταση του Θεοδωράκη, ανά δύο μονάδες το κόμμα να παίρνει και έναν βουλευτή. Αλλά εμένα με εκπροσωπεί πολύ περισσότερο το γερμανικό σύστημα. Δηλαδή να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να ψηφίζει άλλον για κυβερνήτη και άλλον για βουλευτή. Να γίνει μια κατάτμηση των περιφερειών. Δεν μπορεί να φέρουμε εκλογικό νόμο στη Βουλή και η κυβέρνηση να αρνείται την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Είναι αποκαλυπτικό αυτό που έφερε στη Βουλή ο Τσίπρας. Αν έφερνε διάφορα πράγματα και τα συζητούσαμε, μπορούσαμε να κάνουμε κάτι θετικό γιατί πρέπει να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε μικρότερες διότι θα είναι και πιο αντιπροσωπευτική η εκπροσώπησή τους αλλά το κυριότερο, όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρχει και λιγότερη διαπλοκή. Θα βάλει φρένο στο αποκαλούμενο πολιτικό χρήμα. Αυτά ήθελα εγώ να φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή. Δεν έφερε κάτι τέτοιο. Έφερε κάτι ηθικολογίες, οι οποίες είναι κενές περιεχομένου. Έχουν βγει οι βουλευτές του και λένε το παραμύθι τους και ζουν το μύθο τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το φοβερό. Λένε αυτά τα πράγματα αυτές τις μέρες, που είναι ανούσια πια η συζήτηση στη Βουλή. 
Δημοσιογράφος: Αν πάμε σε εκλογές με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, δε συγκροτηθεί κυβέρνηση και πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, άρα με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί η πιθανότητα ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού είναι μεγάλη.
Λ. Γρηγοράκος: Τραγωδία θα είναι. Και όλα αυτά γιατί σήμερα εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός σαν αριστερός ριζοσπάστης, ο οποίος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να έλκεται ιδιαιτέρως από την εξουσία. Του αρέσει πολύ η εξουσία, όπως αρέσει και στον Καμένο. Έτσι, λοιπόν, αντί να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε για το καλό του τόπου, κάνουμε πράγματα για το δικό μας προσωπικό συμφέρον. Όμως, ο Τσίπρας έχει οδηγήσει τη χώρα σε ένα καθεστώς πολιτικής και κοινωνικής ασφυξίας. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών και οι δημοσκοπήσεις και η κοινωνία, το βλέπει κανείς αυτό αν έχει καλή επαφή με την κοινωνία, δείχνει το δρόμο της εξόδου στον κύριο Τσίπρα και στον κύριο Καμένο.
Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος, ένας από τους λόγους που ο κύριος Τσίπρας ενδεχομένως θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές , όπως λέτε, το έλεγε και χθές ο κύριος Λεβέντης, μάλιστα μου είπε ότι στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Τσίπρα εκείνος του το άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλογών…
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό το πράγμα με τον κύριο Λεβέντη πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή, με όλο το σεβασμό. Η πολιτική είναι κάτι πολύ σημαντικό για να ασχολούνται πολλοί. Δεν είναι υπόθεση καφενείου. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.  Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να λέει ό,τι του κατεβάσει.
Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προφανώς υπάρχει λόγω αδυναμίας εφαρμογής του προγράμματος και του υψηλού, κοινωνικού και πολιτικού κόστους. Τι λέτε εσείς γι αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε, κύριε Καλαρρύτη, αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα θα υπάρχει κόφτης μεθαύριο. Όπως καταλαβαίνετε, ο κόφτης δε θα επηρεάσει τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είναι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κράτος -το οποίο είναι ο πελάτης του ΣΥΡΙΖΑ- οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα είναι αυτοί που θα βγουν στους δρόμους. Και αυτό θέλει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει την καταβαράθρωσή του, όπως την έπαθε και ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν προχώρησε τότε σε εκλογές να κρατήσει το κόμμα του σε ένα επαρκές ποσοστό, ούτως ώστε να μπορεί να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Απλώς ο Τσίπρας, το ξέρει αυτό. Η ομάδα που είναι δίπλα του είναι έμπειρη. Είναι η ομάδα Μπανιά που είναι έμπειρη και παίζει καλά με το εκλογικό σύστημα. Λοιπόν, όταν θα δείτε την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβρη που θα γίνουν οι δημοσκοπήσεις, θα πάει σε εκλογές για να κρατήσει ένα ποσοστό για να είναι παρών στις επόμενες εξελίξεις οι οποίες δε θα είναι  καλές για τον Τσίπρα.
Δημοσιογράφος: Πέραν  των εκλογικών και πολιτικών υπολογισμών του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα θέμα αντικειμενικό. Το πρόγραμμα αυτό φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όριά του ή υπάρχει φοροδοτική αδυναμία. Ακόμα κι αν έρθει επόμενη κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αυτούς που προείπατε, μία συγκυβέρνηση, θα έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο πράγμα. Τις πιέσεις να εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα. Εκεί τι γίνεται, τι μπορεί να γίνει;
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας έμπειρος, πιο ευέλικτος πολιτικός, έχει τη δυνατότητα να μιλήσει καλύτερα με τους Ευρωπαίους  και οι Ευρωπαίοι θα αναμορφώσουν τη στάση τους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και σήμερα η επίσκεψη του Λιού στην Ελλάδα έχει καθοριστική σημασία. Είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις – και γι αυτό επιμένω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει τα ανοίγματά του από τώρα πριν πάμε σε εκλογές – δε θα μπορούν να διαχειριστούν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας που θα προκύψουν μετά από το Σεπτέμβριο. Γι αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι κύριε Καλαρρύτη.
Δημοσιογράφος: Θα είναι εφικτό πιστεύετε, αν έχουμε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με κυβερνητικούς εταίρους αυτούς που είπατε, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, κλπ., αν δώσουν ως αντάλλαγμα μειώσεις δαπανών στοχευμένες, να πάρουν μειώσεις φόρων;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Δεν υπάρχει περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει να προχωρήσει στο ίδιο μοντέλο και να μην κάνει μειώσεις φόρων. Η ελληνική οικονομία δε θα υπάρξει αν δεν γίνει μείωση φόρων, μείωση του κράτους, πράγμα που το είχαμε καταφέρει με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς μειώσαμε τον ΦΠΑ και αυτοί τον έφερεαν στο 24%. Ο Έλληνας ασφυκτιά αυτή τη στιγμή. Και γι αυτό θα πρέπει ο Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, πρώτα απ’ όλα να προχωρήσουν σε μείωση της φορολογίας. Να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει, ούτως ώστε να γίνουν και επενδύσεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία. Δε μπορούμε να βασιζόμαστε στο κράτος. Πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα δώσει τη λύση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Ο ιδιωτικός τομέας έχει γενοκτονηθεί. Ως αντάλλαγμα τι θα μπορούσε να δώσει μια επόμενη κυβέρνηση; Μείωση δαπανών πού, παραδείγματος χάριν; Περιστολή του δημόσιου τομέα και άλλη;
Λ. Γρηγοράκος: Το δημόσιο εξακολουθεί να είναι σπάταλο, το πιστεύω αυτό. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Δε μπορεί ο δημόσιος τομέας να είναι αυτός ο χώρος ο οποίος κάνει ακόμα προσλήψεις. Ακόμα σε διάφορους τομείς των Υπουργείων υπάρχουν σπατάλες. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μείωση δαπανών, θα πρέπει να μειώσουμε τα έξοδά μας στο κράτος, ούτως ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί και να είναι αυτός που θα μας δώσει χρήματα και θέσεις εργασίας. Αυτήν την άποψη εκφράζω και στο θέμα της υγείας. Έχω γράψει ένα άρθρο για τους «Financial Times» αυτές τις μέρες, που πιστεύω ότι θα δημοσιευτεί και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο ο μόνος τρόπος να σωθεί η υγεία στην Ελλάδα είναι να ιδιωτικοποιηθούν τμήματα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.  Πρέπει να πάμε σε τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις ώστε να μειώσουμε τη φορολογία στους Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να πάμε σε καινοτόμα σχέδια. Να αναμορφώσουμε όλο το σύστημα και της υγείας και της παιδείας και των δαπανών και των επενδύσεων, Να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί φαίνεται ότι αυτό το μοντέλο που σήμερα ακολουθούμε και ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι κουρασμένο και εξουθενωμένο και δε δίνει τις λύσεις που πρέπει να δώσει. Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή. Τετάρτη, 20/7/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.  

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Είχατε πει από αυτή την εκπομπή ότι δεν πρόκειται να ψηφίσετε αυτόν τον εκλογικό νόμο και νομίζω ότι διατηρείτε την ίδια άποψη.
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: Πάμε μπροστά σε ένα μεγάλο θέμα που λέγεται συνταγματική αναθεώρηση, κύριε Γρηγοράκο. Και αυτό δεν είναι ένα θέμα για στοιχήματα κομματικά, είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη τη χώρα, τη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση του τόπου και αλλαγές που πρέπει να γίνουν με βάσει τις σύγχρονες συνθήκες που ζούμε. Είναι πραγματικά έτοιμοι οι βουλευτές μας να συζητήσουν σοβαρά την συνταγματική αναθεώρηση; Είναι πρόθυμοι να μπουν σε μια ουσιαστική συζήτηση πέραν από τις μικροκομματικές τους ιδεοληψίες;
Λ. Γρηγοράκος: Κύριε Χατζή, νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρά τα θέματα αυτά και η κυβέρνηση αυτή δεν τα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, ειδικά το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Πιστεύω ότι θα ήθελε μια μεγαλύτερη προεργασία, θεωρώ ότι η κυβέρνηση είδε αποσπασματικά τα θέματα, κάτω από την πίεση δημοσκοπήσεων, της κοινωνίας και κάτω από μια λαϊκή κατακραυγή.
Δημοσιογράφος: Λαϊκή κατακραυγή γιατί το λέτε;
Λ. Γρηγοράκος: Παρατηρούμε την πλήρη αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιογράφος: Πως το λέτε αυτό; Πού το βλέπετε;
Λ. Γρηγοράκος: Το βλέπω στην κοινωνία.
Δημοσιογράφος:Το βλέπετε με τον κόσμο που μιλάτε δηλαδή;
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς.
Δημοσιογράφος: Τι σας λένε οι πολίτες;
Λ. Γρηγοράκος: Ότι είπαν ψέματα, ότι τους εξαπάτησε. Δεν έχουν καμία τύχη. Υπάρχει τόσο μεγάλη αποδιοργάνωση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν νομίζω ότι θα βγάλουν τον Σεπτέμβριο. Γι' αυτό βιάζεται ο Πρωθυπουργός.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή, τι εννοείτε κ. Γρηγοράκο;
Λ. Γρηγοράκος: Μεθοδεύσεις είναι αυτές, αγαπητέ μου κ. Χατζή. Το θέμα του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου είναι μεθοδεύσεις για να μπορέσει να πλήξει και να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο κ. Τσίπρας. Η κοινωνία έχει πάρει τις αποφάσεις της.
Δημοσιογράφος: Αυτό που βλέπετε, τι είναι δηλαδή; Καταρχάς η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, με κάποιους όρους. Βεβαίως, θα σας πω και εγώ ότι θέλω να αλλάξουν το άρθρο 16 του Συντάγματος, θέλω να αλλάξουν και ορισμένα άρθρα περί ευθύνης υπουργών, αλλά δεν πρέπει το Σύνταγμα να το βάλουμε κάτω και να πάμε γραμμή, γραμμή. Τέσσερα, πέντε βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, διότι πράγματι χρειάζονται αναθεώρηση, ναι. Είναι γεγονός αλλά όχι με αυτή τη βιασύνη και με αυτή τη μεθόδευση. Αυτή η μεθόδευση και αυτή η βιασύνη δείχνουν άλλα πράγματα. Δείχνουν τον καταποντισμό που έχει πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να κρατηθεί όρθιος ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο. Θέλουν να είναι παρόντες στις μετεκλογικές εξελίξεις, οι οποίες έρχονται. Δεν αλλάζει τίποτα, ό,τι και να κάνει ο Τσίπρας, ό,τι και να έκαναν και οι προηγούμενοι από άλλες κυβερνήσεις, πάντα πέφτουν οι ίδιοι στον λάκκο που έσκαβαν. Πιστεύω ότι τώρα οφείλει ο Μητσοτάκης να αναλάβει αυτός πρωτοβουλίες, γιατί είναι απομονωμένος ο Τσίπρας.
Δημοσιογράφος: Αυτό έλεγα προηγουμένως στον κ. Τσιάρα, ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες πλέον.
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως. Και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες εθνικής εμβέλειας για τον συγχρονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και μέσα στο κόμμα του Τσίπρα υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ομογενοποιημένη δύναμη. Και με αυτούς πρέπει να μιλήσει. Για να μπορέσει να κάνει κάτι χρειάζονται ευρύτερες προγραμματικές και πολιτικές συναινέσεις και ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τις κάνει πριν πάμε σε εκλογές. Όταν πάμε σε εκλογές τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Από σήμερα πρέπει να κάνει αυτές τις κινήσεις. Οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στις εκλογές, που κατά τη γνώμη μου θα γίνουν σύντομα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα.
Δημοσιογράφος: Γιατί το βλέπετε τόσο σύντομα; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα πάει σύντομα σε εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Καταρρέει κοινωνικά, καταρρέει οικονομικά, καταρρέει θεσμικά, καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ. Τσίπρας θέλει να είναι παρών στις μετεκλογικές εξελίξεις. Αν παραμείνει στην εξουσία, θα πάθει αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ, θα καταποντιστεί. Άρα αυτός θέλει να κρατήσει μια δύναμη γύρω στο 20% για να είναι παρών στις εξελίξεις.
Δημοσιογράφος: Θέλω να μου απαντήσετε, με την ειλικρίνεια που σας διακρίνει, αν ο Κυριακός Μητσοτάκης κάνει ένα άνοιγμα στις δυνάμεις αυτές που αφορούν την Ευρώπη, τις φιλοευρωπαϊκές, τις ανεξάρτητες φωνές, θα πηγαίνατε σε ένα τέτοιο σχήμα εσείς;
Λ. Γρηγοράκος: Γιατί να μην πάω;
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Ευχαριστώ θερμά, σας εύχομαι τα καλύτερα!
Λ. Γρηγοράκος: Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Άρθρο Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής". Κυριακή, 17/7/2016


Πρωτοβουλίες μακράς πνοής

του Λεωνίδα Γρηγοράκου

Τα πολιτικά άκρα, είτε αριστερόστροφα είτε δεξιόστροφα συνιστούν πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο εθνολαϊκισμός έχει απήχηση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ενδυόμενος σκληρό, ταξικό και αντισυστημικό λόγο. Το παράδειγμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι αποκαλυπτικό. Εξίσου σημαντική εμφανίζεται και η επιρροή που διατηρεί ακόμη και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές. Η οικονομική κρίση, η ανέχεια, η ανασφάλεια, η ανεργία αιμοδοτούν δυνάμεις που βρίσκονται στα άκρα του πολιτικού συστήματος.

Η φθορά και η απαξίωση της παλαιάς πολιτικής τάξης στρέφει σημαντικό τμήμα των πολιτών σε νεότευκτα σχήματα. Η χρεοκοπία της χώρας ταυτίστηκε στο υποσυνείδητο των πολιτών με τα κόμματα εξουσίας Βέβαια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μερίδιο ευθύνης φέρουν όλοι. Κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενοι, αλλά και συνδικαλιστικές ηγεσίες αντιτάχθηκαν στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, στον εκσυγχρονισμό που είχε ζωτική ανάγκη ο τόπος. Όλοι μας συμφιλιωθήκαμε με την επίπλαστη ανάπτυξη. Η παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή υστέρηση ήταν έργο όλων μας.

Οι παθογένειες του λαϊκισμού, των συντεχνιακών και πελατειακών συμφερόντων σε συνδυασμό με την έλλειψη συναίνεσης και σύνεσης αποτελούν τροχοπέδη για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στο κράτος και στην οικονομία. Η δυστοκία των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων να επιβάλλουν την πολιτική τους ατζέντα είχε ως επακόλουθο να κυριαρχήσουν η δημοκοπία, η λαϊκιστική ρητορική και η στείρα άρνηση.

Πάνω σ’ αυτό το έδαφος στηρίχθηκε η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποδείχθηκε ένας επικίνδυνος δημαγωγός. Υποδαυλίζοντας τα πλέον άγρια ένστικτα μερίδας πολιτών, αναρριχήθηκε στην εξουσία. Η πρωθυπουργία του εξελίσσεται σε μνημείο αμφισημιών, αμφιθυμιών και ανερμάτιστων πολιτικών. Η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της διακυβέρνησης είναι πασιφανής.

Η  μνημονιακή του αναστροφή δεν συνοδεύτηκε από ουσιαστική αναθεώρηση και επανεξέταση των πολιτικών του. Ήταν και παραμένει ο αυθεντικότερος εκφραστής ενός εθνολαϊκίστικου ρεύματος. Γι’ αυτό και η μετακίνησή του προς το κέντρο του πολιτικού συστήματος, όπως οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές του υποδεικνύουν, καθίσταται εκ των πραγμάτων ατελέσφορη.

Η φθορά του υποσκάπτει ανεπανόρθωτα την κυριαρχία του. Το σίγουρο είναι πως όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα τις χάσει. Αυτό αποδεικνύουν και οι  μεθοδεύσεις του με τον εκλογικό νόμο. Το καίριο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Με ποιες προϋποθέσεις, με ποιες πολιτικές και με ποιες δυνάμεις μπορεί να υπάρξει εναλλακτική κυβερνητική λύση;

Η υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αμφισβητείται. Από μόνη της όμως δεν συνιστά επαρκή όρο για αποτελεσματική διακυβέρνηση. Η προσπάθειά του να ανασυνθέσει την Κεντροδεξιά προσκρούει στις παγιωμένες συντηρητικές απόψεις και στα κοντόφθαλμα πολιτικά παιχνίδια. Συνεπώς στις προτεραιότητές του δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται η αναζήτηση κοινού βηματισμού όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να διαμορφωθεί από τώρα ένας ευρύτερος κυβερνητικός συνασπισμός.

Στο χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Κι αυτό γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτικές κινήσεις μακράς πνοής που θα προτάσσουν το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Διαφορετικά θα εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό των πολιτικών άκρων.


Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” (ΣΚΑΪ). Πέμπτη, 14/7/2016


Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή(ΣΚΑΪ)


Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Για να παρακολουθήσετε την εκπομπή, πατήστε εδώ


Για την υστερήσεις της Δικαιοσύνης και των άλλων δομών του κράτους
Η υπόθεση Siemens δείχνει την πλήρη κατάρρευση και αποσύνθεση της δικαιοσύνης και του κράτους. Ξέρετε ότι εγώ συμμετείχα στην επιτροπή για τη Siemens, είχα πάει και στη Γερμανία. Έντεκα χρόνια μετά, βλέπει κανείς ότι δεν μπορεί αυτή η δίκη να προχωρήσει όπως δεν μπορούν να προχωρήσουν και άλλες δίκες - όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής - η οποία βέβαια μπορεί να υποκρύπτει και κάποια άλλα θέματα ενόψει όλων αυτών που συζητιούνται αυτές τις μέρες. Δεν μπορεί να μην χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση της κύριας Θάνου η οποία, αντί να προχωρήσει όλες τις υποθέσεις γρήγορα και να ασχοληθεί με τη δικαιοσύνη, ασχολείται με μηνύσεις εναντίον του Τσακυράκη. Δεν ασχολήθηκε κανείς κύριε Αραχωβίτη με το θέμα των καταγγελιών που έκανε για τη δικαιοσύνη η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Και δεν ασχολείται κανείς με τις εκκρεμούσες υποθέσεις οι οποίες, αυτή την στιγμή, έχουν φτάσει στο επίπεδο 1 εκατομμυρίου. Αυτό συμβαίνει διότι ενάμιση χρόνο τώρα αυτή η κυβέρνηση με ερασιτεχνισμούς και χωρίς κανέναν επαγγελματισμό δεν έχει κανένα στόχο, δεν έχει στρατηγική, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα αυτά. Έχουμε να δούμε ακόμα περισσότερα, όπως είπε και η κυρία Μάνδρου νωρίτερα. Από το Σεπτέμβριο που θα έρθει αυτό το μεγάλο τσουνάμι των μεγάλων υποθέσεων, των δικών που αφορούν και τα πολιτικά κόμματα, τα υποβρύχια και λοιπά, τότε πραγματικά θα υπάρξει μια μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης και θα δείξουμε πολύ περισσότερο τι κράτος είμαστε, αν είμαστε κράτος δικαίου.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε όλα αυτά που συζητάμε τώρα κάθε κομμάτι του ελληνικού κράτους, της διακυβέρνησης, όποια δομή του κράτους και να πάρεις, βλέπεις ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση. Διότι παρακολουθούσα και προχθές τι έγινε στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, με όλα αυτά που έγιναν. Βγήκε μετά ο υπουργός και είπε ότι η αντιπολίτευση δεν βλέπει τα καλά που έχει κάνει η κυβέρνηση στο χώρο αυτό. Ο χώρος της δημόσιας τάξης, τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει άβατο. Χθες είδαμε πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας. Πριν από ένα μήνα, αν θυμάμαι καλά, είδαμε την εκτέλεση ενός Πακιστανού. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα βλέπουμε σε εικόνα οπλισμένους πολίτες. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει κάτι το διαφορετικό, υπάρχει κάτι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια; Δυστυχώς, παρατηρούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους.
Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών
Έχουμε καταντήσει να φοβούνται όλα τα κανάλια, γιατί εδώ υπάρχει μια ομάδα αμοραλιστών, ανερμάτιστων προσωπικοτήτων, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν έρθει να πάρουν τη χώρα σαν λάφυρο. Ο λόγος που ο Πρωθυπουργός ενεργεί έτσι στο θέμα αυτό, είναι γιατί θέλει να φτιάξει τα νέα τζάκια. Και τα νέα τζάκια είναι ο κύριος Καλογρίτσας. Πρέπει να δημιουργηθούν τα νέα τζάκια για να μπορέσουν να υλοποιήσουν την καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον νέο εκλογικό νόμο
Με αυτόν τον εκλογικό νόμο τι πάει να κάνει ο Τσίπρας και γιατί δεν το έκανε το 2012 όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν μεγαλύτερα ποσοστά; Ανάλογα πώς μας βολεύει λοιπόν. Φέρνουμε τον εκλογικό νόμο τώρα για να καλύψουμε όλες αυτές τις αδυναμίες που παρουσίασε το πολιτικό σύστημα του Τσίπρα το τελευταίο δεκαοχτάμηνο. Το 1965 δεν πρόκειται να επαναληφθεί γιατί είναι φάρσα πια. Τα ίδια πράγματα με τότε. Ίδιες πιέσεις ασκούνται σε όλα τα επίπεδα. Και ελπίζω το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ να μην υποκύψουν σ’ αυτές τις πιέσεις γιατί τότε θα είναι υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα.
Αυτός ο εκλογικός νόμος τι κάνει; Αντιστρατεύεται τη φυσική πορεία των πραγμάτων και είναι ανέντιμο από τη μεριά του κυρίου Τσίπρα και όλων αυτών των πολιτικών ομάδων που θα στηρίξουν τον κύριο Τσίπρα να πράττουν κατά αυτόν τον τρόπο. Αυτή τη στιγμή έχουν απέναντί τους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλησαν να βρουν μια διέξοδο μετά από αυτή την οικονομική λαίλαπα που τους ήρθε και ψήφισαν κάτι το διαφορετικό, μήπως αυτό το διαφορετικό τους ικανοποιήσει τα αιτήματα. Και έρχονται αυτοί που για να κρατήσουν τη θεσούλα τους στο πολιτικό σύστημα και επειδή θέλουν να έχουν λόγο στις εξελίξεις, είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα. Οι εξελίξεις το Σεπτέμβριο θα είναι πολύ δύσκολες, θα υπάρχουν εκλογές. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων είναι μηδενική. Ένα δισεκατομμύριο το μήνα είναι ανεξόφλητα.
Προσωπικά, δε θα τον ψηφίσω. Είμαι ένας ανεξάρτητος βουλευτής που εξέφρασα μια άποψη και βρέθηκα εκτός του πολιτικού συστήματος, ενώ αυτοί που είναι εντός του πολιτικού συστήματος και είναι βουλευτές επικρατείας του ΠΑΣΟΚ παρόλο που πήραν μια διαφορετική στάση απέναντι στον εκλογικό νόμο, δεν έγινε τίποτα. Ο κύριος Θεοχαρόπουλος έκανε αυτή την πράξη γιατί ήθελε και μπόρεσε. Και η κυρία Γεννηματά θα ήθελε να το κάνει αλλά δε μπορεί λόγω τεράστιων αντιδράσεων στο εσωτερικό του χώρου. Εγώ δεν έχω κανένα παράπονο. Είμαι μια χαρά εκεί που είμαι. Και δεν έκαψα την καλύβα μου, μάλλον έφτιαξα πολυκατοικία μετά απ’ αυτό.
Για το ενδεχόμενο εκλογών το Φθινόπωρο και τη διακυβέρνηση της χώρας
Βεβαίως θα γίνουν. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα η κυβέρνηση αυτή. Θα πάμε σε κόφτη. Και από τη στιγμή που θα πάμε σε κόφτη, όλες οι κοινωνικές ομάδες θα επαναστατήσουν. Και πιο πολύ οι δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους στηρίχθηκε ο κύριος Τσίπρας για να πάρει την εξουσία. Αυτόματος κόφτης σημαίνει ένα μνημόνιο συνεχές και διαρκές. Χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές κινήσεις. Οφείλει ο κύριος Μητσοτάκης να μιλήσει με τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και να φτιάξει ένα πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Ο κύριος Τσίπρας, αν και του δόθηκε η ευκαιρία, δε μπόρεσε να το κάνει. Ο κύριος Μητσοτάκης επειδή είναι ένας μοντέρνος πολιτικός και βλέπει τι έρχεται , οφείλει να μιλήσει με όλες τις δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού τόξου να φτιάξουν κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό και να βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα. Δε μπορεί άλλο η χώρα. Είμαστε στον έβδομο χρόνο και θα πάμε στον όγδοο χρόνο της κρίσης και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα από αυτά που εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή ο λαός δεν αντέχει άλλο, πρέπει να του δώσουμε μια ελπίδα. Πρέπει να υπάρχει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής εξόδου από την κρίση και αυτά δυστυχώς ο Τσίπρας δε μπόρεσε να τα δώσει στον ελληνικό λαό.Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Alpha Radio 989, στην εκπομπή “Με Υπογραφή”, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Τετάρτη, 13/7/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Alpha Radio 989, 
στην εκπομπή “Με Υπογραφή”, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.  
                                                                   Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016Δημοσιογράφος: Θυμάστε τι λέγαμε στην τελευταία μας συνάντηση στην εκπομπή “Checkpoint”;
Λ. Γρηγοράκος: Τα θυμάμαι και επιβεβαιωθήκατε για άλλη μια φορά. Και θέλω να σας πω συγχαρητήρια γι' αυτά που μόνο εσείς κάνετε, και έχετε καταφέρει να είστε μια αξιόπιστη και μια πολύ δυνατή δημοσιογράφος.
Δημοσιογράφος: Σήμερα μας ήρθε και άλλο χτύπημα. Πέθανε ο Πρόεδρος που δικάζει τον Μαντέλη. Είναι στον αέρα και αυτή η δίκη.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ σαν πολιτικός πρέπει να απολογηθώ για την ευθύνη που μου αναλογεί.
Δημοσιογράφος: Εσείς να απολογηθείτε που τρέχατε και στο Μόναχο;
Λ. Γρηγοράκος: Είμαι βουλευτής 16 χρόνια. Δεν μπορούμε να βάλουμε σε μια πραγματική, ρεαλιστική, ανθρώπινη λειτουργία τη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε γιατί η δικαιοσύνη έχει τεράστιες αδυναμίες. Λειτουργικές αδυναμίες. Η μετάφραση ήταν να γίνει από τον Νοέμβριο. Πήγε τον Μάιο, πήγε τον Αύγουστο.
Δημοσιογράφος: Τα έγγραφα που έχω στα χέρια μου αποδεικνύουν ότι το βούλευμα το οποίο εστάλη για μετάφραση ήταν “κολοβό”, ήταν 1082 από τις 4500 σελίδες. Ας βγει η Εισαγγελέας να διαψεύσει το Υπ. Εξωτερικών. Εγώ είμαι ανοιχτή να ακούσω τα πάντα. Απ' αυτά που έχετε ζήσει εσείς - έχετε ζήσει πολλά - έχετε πάει στο Μόναχο, μιλήσατε με τον κ. Χριστοφοράκο. Μιλήσατε και στους διαδρόμους με τον κ. Χριστοφοράκο, έχει σημασία αυτό.
Λ. Γρηγοράκος: Έτσι ακριβώς. Εσείς τα ζούσατε και τα βλέπατε.
Δημοσιογράφος: Έχετε μιλήσει με τον άνθρωπο αυτό. Και από αυτά που έχετε ακούσει, τι εκτιμάτε; Αυτά τα λάθη που γίνονται, που συνέχεια τινάζουν τη διαδικασία των δικών στον αέρα. Τι εκτιμάτε; Ότι είναι τυχαία, ότι είναι λόγω της ανοργανωσιάς;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι λόγω των ελλείψεων και μιας άλλης οργανωτικής δομής που θα έπρεπε να έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορέσαμε να κάνουμε τη Δικαιοσύνη μας να είναι ταχύτερη, να είναι πιο αποτελεσματική. Δυστυχώς είναι ένα από τα μελανά σημεία της κυβερνησιμότητας των κομμάτων μετά το 1974.
Δημοσιογράφος: Σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, από αυτά που έχετε μάθει γιατί εσείς έχετε δει και τα έγγραφα της εξεταστικής και είναι σημαντικό αυτό, εσείς τι εκτιμάτε; Ότι μόνο ο Μαντέλης είναι αυτός ο άνθρωπος που πήρε τις μεγάλες χορηγίες ή δεν ξέρω τι άλλο..
Λ. Γρηγοράκος: Τι λέτε κυρία Παπαδάκου, αφού ξέρετε την άποψή μου και ξέρετε τι μαύρο χρήμα κυκλοφόρησε τότε. Εγώ είχα πει τότε στην ολομέλεια, στην ομιλία μου για τη Siemens ότι κάθε μέρα εμείς οι βουλευτές που ήμασταν τότε στην επιτροπή είχαμε τρελαθεί από τα νούμερα που ακούγαμε δίπλα μας. Για τη διακίνηση των χρημάτων σε διάφορες εταιρίες, με διάφορα κανάλια, από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, στη Γερμανία, σε διάφορες offshore εταιρίες, στη Σιγκαπούρη που πραγματικά χανόταν. Αλλά πρέπει να πούμε ότι με πολύ μεγάλο κόπο τότε και η επιτροπή και ο Σήφης Βαληράκης και όλοι εμείς που βγάλαμε το πόρισμα, πιστεύω ότι κάναμε μια δουλειά που θα μπορούσε να συνεχιστεί. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνεχίστηκε.
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν συνεχίστηκε κ. Γρηγοράκο;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν ξέρω κυρία Παπαδάκου αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Siemens δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρία, η Siemens είναι η ίδια η Γερμανία. Και αυτό που θέλω να πω στον αέρα και δεν το είπα την προηγούμενη φορά είναι ότι δυστυχώς, αν δεν υπήρχε το σκάνδαλο DePuy, το σκάνδαλο της Siemens δεν θα το μαθαίναμε ποτέ. Δηλαδή εάν δεν έμπαιναν οι Αμερικάνοι στη μέση. Αλλά οι ίδιοι οι Γερμανοί ξέρουν που έχουν δώσει τα χρήματα. Και αν θέλουν, δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Ας μας πουν οι ίδιοι οι Γερμανοί σε ποιους έχουν δώσει τα λεφτά. Τα ξέρουν πολύ καλά.
Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι κ. Γρηγοράκο. Πιστεύετε ότι τα χρήματα κατέληξαν και σε πολιτικούς;
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα τότε πραγματικά είχε πρόβλημα. Πιστεύω ότι σε κόμματα δόθηκαν χρήματα. Και σε ένα μικρό κόμμα. Τα θυμάστε αυτά. Απεδείχθη ότι δόθηκαν και σε πολιτικούς όμως. Δεν μπορώ να πω ότι δε δόθηκαν και σε πολιτικούς.
Δημοσιογράφος: Αλλά έχουμε έναν μόνο. Τον κ. Μαντέλο.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν θα πληρώσει όμως μόνο αυτός το μάρμαρο. Τα κόμματα είναι σίγουρο ότι πήραν.
Δημοσιογράφος: Και τώρα γίνεται και μια άλλη εξεταστική στη Βουλή, όπως ξέρετε, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Υπάρχει τρόπος να ανοίξει και από εκεί η ιστορία.
Λ. Γρηγοράκος: Εμείς, αν θυμάμαι καλά, σαν ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχαμε κάνει και ένα εσωτερικό έργο στο ΠΑΣΟΚ και τα είχαμε δώσει στη Δικαιοσύνη. Δεν είχαν κάνει έλεγχο ορκωτοί λογιστές. Γιατί δεν πάνε να ζητήσουν το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ; Μακάρι να το έκαναν αυτό και τα άλλα κόμματα.
Δημοσιογράφος: Εσείς πως τα ακούσατε αυτά τα χθεσινά, τα περί μετάφρασης και λοιπά; 
Λ. Γρηγοράκος: Λυπήθηκα πάρα πολύ. Ξέρω ότι το έργο που επιτελεί η ελληνική δικαιοσύνη είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο. Δεν θέλω να πω ότι είναι ανίκανη ή ότι θέλουν να αποκρύψουν ένα μεγάλο σκάνδαλο. Είναι γεγονός όμως ότι ειδικά γι΄αυτό το σκάνδαλο που έχει ταλαιπωρήσει τόσο πολύ την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες, έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και πιο πολύ δοτικοί σε αυτή την ιστορία. Διότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να πληροφορηθεί πλήρως τι έγινε με τα χρήματα από την Siemens.
Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στον εκλογικό νόμο. Εσείς είστε από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλέον κ. Γρηγοράκο. Και ξέρετε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν – θυμάμαι πέρσι τέτοια εποχή – έβγαινε μετά από 16 ώρες διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας από εκείνο το δωμάτιο όπου είχαν γίνει πάρα πολλά και που κάποια τα μάθαμε αργότερα. Συμφωνήθηκε το τρίτο μνημόνιο. Ετήσια επέτειος.
Λ. Γρηγοράκος: Το τρίτο και το πιο σκληρό μνημόνιο. Νομίζω ότι είναι μια θλιβερή επέτειος.
Δημοσιογράφος: Εσείς τι γνώμη έχετε για το σχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση;
Λ. Γηρογράκος: Είναι φανερό πια ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα. Η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή η φορομπηχτική πολιτική που επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο. Και η οποία έρχεται μπροστά το Σεπτέμβριο και δεν ξέρω αν μπορεί να την αντέξει η κυβέρνηση. Αν και νομίζω, κυρία Παπαδάκου, ότι ο κ. Τσίπρας θα πάει για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Για να φορτώσει στον κ. Μητσοτάκη και στην επόμενη κυβέρνηση την αξιολόγηση αλλά και όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα. Γι' αυτό ανοίγει τώρα αυτό το φάκελο με θέματα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος. Που, βέβαια, για τον ελληνικό λαό είναι θέματα που δεν έχουν καμία σημασία αυτή την συγκεκριμένη στιγμή. Γιατί ένα από τα πιο φλέγοντα προβλήματα της χώρας είναι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η οποία μεσαία τάξη παντού στον κόσμο είναι ο κορμός των εξελίξεων, των παραγωγικών δυνάμεων, των οικονομικών δυνάμεων και των εμπορικών δραστηριοτήτων.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά είναι μια φτωχοποίηση κ. Γρηγοράκο που έχει βγει από την κυβέρνηση Παπανδρέου...
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, αλλά ξέρετε, κυρία Παπαδάκου, ότι εμείς κάποτε ήμασταν έτοιμοι να το ξεπεράσουμε αυτό και εσείς οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να μας το απομειώνετε. Ετοιμαζόμασταν να βγούμε από το μνημόνιο το 2015. Είδατε προχθές ότι και ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η χώρα χρεώθηκε 100 δισεκατομμύρια τον τελευταίο χρόνο και δεν έκανε τίποτα. Έτσι λοιπόν βλέπετε και δραστικές μειώσεις στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους και μια ανυπαρξία εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Βλέπουμε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες, που τις είχαμε ξεκινήσει εμείς από παλιά, δεν προχωράνε. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δεν το πιστεύει αυτό που κάνει. Το κάνει με μισή καρδιά και κλαψουρίζοντας. Ο Σπίρτζης  κλαψουρίζει. Ο  Σκουρλέτης κλαψουρίζει. Δε συναινούν όλα αυτά στην προώθηση όλων αυτών των παρεμβάσεων  που πρέπει να γίνουν. Γι αυτό, η υλοποίηση όλων αυτών των μέτρων που περνάνε στη Βουλή παραμένει ζητούμενο.  Έτσι, βλέπετε η κυρία Δούρου να είναι απέναντι στην επένδυση του Ελληνικού, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να είναι απέναντι στον ΟΛΠ, ο κύριος Σπίρτζης να υπογράφει και να κλαίει. Όταν λοιπόν έχουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος αυτό που κάνει δεν το πιστεύει, ξέρετε, δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου, βλέπετε στα ΜΜΕ, αποπνέει ένα πνεύμα σοβιετικοποίησης. Θέλει να ελέγξει τα πάντα, όχι μόνο τον Τύπο. Θέλει να ελέγξει την ελληνική οικονομία και θέλει να ελέγξει και το προσεχές εκλογικό αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Από αυτά που λέτε, καταλαβαίνω ότι δε θα ψηφίσετε αυτόν τον νόμο.
Λ. Γρηγοράκος: Με τίποτα. Ξέρετε γιατί; Γιατί πιστεύω ότι μας φέρνουν σε μια εποχή του 1950. Αν μας το έφερναν πέρυσι, θα το κάναμε. Ήταν εξάλλου ζητούμενο της αριστεράς και μερίδας του ΠΑΣΟΚ αυτό. Αυτή τη στιγμή όμως υποκρύπτει δόλιες σκέψεις. Τώρα μας φέρνει ένα νομοσχέδιο, που θέλει πάση θυσία να ψηφιστεί. Αυτή είναι η μεγάλη ιστορία που δεν μπόρεσε να καταλάβει κανείς και τώρα αποκαλύπτονται, αποκαλύπτεται η εξουσιομανία και του Τσίπρα και του Καμένου και των ανθρώπων οι οποίοι τους στηρίζουν σήμερα. Κάνουν «γαργάρα» τα πάντα αρκεί να παραμείνουν στην κυβέρνηση και φέρνουν έναν εκλογικό νόμο για να εμποδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν τους καίγεται καρφί για τίποτα ούτε για το αβάσταχτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που έχουν οι επιλογές τους. Η πρώτη φορά αριστερά είναι μεγάλη αυταπάτη. Αποδεικνύεται ότι ήταν ένας μύθος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ξέρουν ότι αν πάνε σε εκλογές, θα τις χάσουν.
Δημοσιογράφος: Απ’ ό,τι φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, που φέρνουν πράγματι πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα πράγματα δεν πάνε προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας ακόμα κι αν ισχύσει το μπόνους. Εσείς, επειδή είστε ανεξάρτητος και επειδή έχετε δική σας, αυτόνομη παρουσία στη Λακωνία, υπό προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν με τον κύριο Μητσοτάκη;
Λ. Γρηγοράκος: Έχω γράψει ένα άρθρο, το οποίο θα δημοσιευθεί στο Βήμα της Κυριακής. Η ουσία του άρθρου αυτού είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρει τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις τις σημερινές και να μιλήσει μαζί τους για την έξοδο από την κρίση. Διότι οι άνθρωποι που κυβερνάνε σήμερα τη χώρα δεν έχουν κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Το πρόβλημά τους, και με λυπεί πάρα πολύ, είναι πώς θα παραμείνουν στην εξουσία. Δεν βάζουν έναν εκλογικό νόμο που να διασφαλίζει μια φυσιολογική εξέλιξη πραγμάτων. Μέλημά τους είναι να μείνουν δεύτερο κόμμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ερασιτέχνες, είναι επικίνδυνοι, μ’ αυτά που έλεγε  ο Λαφαζάνης, που λέει ο Γκαλμπρέιθ, που λέει ο Βαρουφάκης. Δε μπορώ, λοιπόν, να βασιστώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Βλέποντας ότι αυτοί θα υποστούν μια μεγάλη πολιτική ήττα, όποτε και να γίνουν εκλογές, κάνουν αλλόκοτα παιχνίδια, με τον εκλογικό νόμο.   Και όταν έρθει ο εκλογικός νόμος είναι ικανοί να κατεβάσουν,  εντός εισαγωγικών, και τα βρακιά τους  επειδή θέλουν να μείνουν στο πολιτικό παιχνίδι. Σ’ αυτό, λοιπόν, το ανήθικο δε συναινώ και το καταψηφίζω.
Δημοσιογράφος: Ναι. Εσείς όμως, υπό προϋποθέσεις, θα βλέπατε μια συνεργασία με τον κύριο Μητσοτάκη.  Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Όταν του λέτε τι να κάνει…
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Δε θεωρώ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δημοκρατική πολιτική δύναμη. Κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι. Αυτό που έχουν κάνει με τα plan B, δεν τα κάνουν λογικοί άνθρωποι. Δε μπορώ ωστόσο να απορρίψω συλλήβδην το ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα κομμάτι του, που είναι πολύ δημοκρατικό. Και με αυτό το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλουν οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού κέντρου, της ευρωπαϊκής προοπτικής,  να μιλήσουν, για να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Δε μπορεί, κυρία Παπαδάκου, να συνεχίζει η Ελλάδα οχτώ χρόνια τώρα να είναι μία χώρα μέσα – έξω. Το Grexit, το Σεπτέμβριο, θα είναι προ των πυλών. Γι αυτό πιστεύω θα πάει σε εκλογές ο Τσίπρας. Διότι δε θα μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη φορομπηχτική πολιτική. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων είναι μηδαμινή. Δε θα μπορούν να πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι, άρα θα υπάρξει κόφτης. Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν αντέχει αυτή η κυβέρνηση της πρώτης φορά αριστερά. Έτσι λοιπόν πιστεύω, ότι οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Τσίπρα αντιστρατεύονται το εθνικό συμφέρον και πάνω απ’ όλα αντιστρατεύονται την Ελλάδα και την έξοδο από την κρίση, διότι, αν περάσει αυτός ο εκλογικός νόμος, θα φέρει ακυβερνησία. 

Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 (102fm). Παρασκευή, 8/7/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. 3 (102fm)


Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016
 
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε εσάς και σε όλους όσοι μας ακούνε στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη. Καλημέρα στη Βόρειο Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Από όσο μου έχετε πει έχετε σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη και διατηρείτε ισχυρούς δεσμούς με την πόλη μας.
Λ. Γρηγοράκος: Από το 1972 μέχρι το 1978 σπούδασα στην Ιατρική Θεσσαλονίκης και ήταν τα καλύτερά μου χρόνια. Το θυμάμαι με πολύ νοσταλγία.
Δημοσιογράφος: Συναντιέται η Λακωνία με την Θεσσαλονίκη.
Λ. Γρηγοράκος: Έρχομαι πάντα μία φορά το χρόνο στην Θεσσαλονίκη. Έχω δεσμούς με την πόλη, έχω κουμπάρους στην Θεσσαλονίκη και έχω δημιουργήσει οικογενειακές σχέσεις σε αυτή την πόλη, την οποία αγαπώ ιδιαιτέρως.
Δημοσιογράφος: Να υπενθυμίσουμε στον κόσμο, ότι έχετε διατελέσει το 2013 Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, το 2014 Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και φυσικά έχετε υπάρξει Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Λ. Γρηγοράκος: Τώρα είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αθήνα, σε αναστολή βέβαια, εξαιτίας των βουλευτικών καθηκόντων μου.
Δημοσιογράφος: Και ανεξάρτητος βουλευτής από τον Ιανουάριο του 2016.
Λ. Γρηγοράκος: Άλλη μία “ευτυχής” στιγμή. Το λέω αυτό, γιατί έπρεπε να υπάρξει μια θυσία για να γίνει κάτι στο χώρο της κεντροαριστεράς. Έπρεπε κάποιος να θυσιαστεί. Βγήκα, λοιπόν, τότε και είπα αυτά που πίστευα για το χώρο της κεντροαριστεράς και ακριβώς μετά “πήραν μπροστά” όλοι οι υπόλοιποι. Καθόντουσαν σε έναν θώκο μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη και είχαν αφήσει τα πράγματα στην μοίρα τους, γιατί νόμιζαν θα κυλήσουν από μόνα τους.
Δημοσιογράφος: Θυμίζω στους ακροατές μας, ότι η διαγραφή σας από την Δημοκρατική Συμπαράταξη έγινε με αφορμή κάποιες δηλώσεις σας, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Λ. Γρηγοράκος: Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαγραφή βουλευτή για δηλώσεις και όχι για πράξεις. Αυτό που λέω είναι πολύ σημαντική διαφορά. Μήπως η διαφορετική άποψη ενός βουλευτή, η διαφορετική γνώμη μέσα σε ένα κόμμα είναι επιλήψιμη; Τα αίτια της διαγραφής μου είναι άλλα και μάλιστα σημαντικά. Γιατί η κυρία Γεννηματά και η παρέα της ήθελαν να πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που κατάλαβαν την μεγάλη “απάτη” που διέπραξε εις βάρος τους ο κύριος Τσίπρας σκληραίνουν την στάση τους. Δεν πειράζει, όμως. Ποτέ δεν είναι αργά. Τότε ήθελαν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ και εγώ διαφωνούσα. Αυτή ήταν η κύρια αιτία της διαγραφής μου. Δε διαγράφτηκα επειδή είπα ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας αξιόπιστος πολιτικός. Γιατί το ίδιο είχα πει και όταν είχε εκλεγεί ο Τσίπρας. Είχα πει, ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται το “νέο αίμα” και ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ένας αξιόπιστος πολιτικός, ο οποίος θα προσφέρει στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τότε γιατί δε διαγράφτηκα; Το θέμα αυτό, πια, έχει τελειώσει.
Δημοσιογράφος: Ήθελα να ξεκινήσουμε με το θέμα των ημερών, που έχει να κάνει με τον εκλογικό νόμο. Δηλώσατε, ότι δε θα ψηφίσετε την κυβερνητική πρόταση.
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως και δε θα την ψηφίσω, γιατί πιστεύω, ότι η χώρα αυτή την στιγμή έχει ανάγκη από ισχυρές και δυνατές κυβερνήσεις. Δεν έχει ανάγκη από τα “παιχνίδια” ενός σχήματος, όπως αυτό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. “Παίζουν στα ζάρια” την τύχη της χώρας. Βλέπουν, ότι πια δεν τους βγαίνουν τα σχέδιά τους και προσπαθούν να παραμείνουν παρόντες στο επόμενο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με οποιονδήποτε τρόπο. Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει τεράστιες πολιτικές, ηθικές και ποινικές ευθύνες, τις οποίες πρέπει να ερευνήσει η δικαιοσύνη. Από το δικό σας σταθμό καλώ και εγώ τους εισαγγελείς να πάρουν θέση για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο πολιτικό σκηνικό του τόπου με τις δηλώσεις Galbraith, Χουλιαράκη, Βαρουφάκη και όλα όσα έγιναν γνωστά. Θα πρέπει να πάρουν όλα αυτά, επιτέλους, τον σωστό δρόμο.
Δημοσιογράφος: Είπατε ισχυρές κυβερνήσεις. Προφανώς αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν υπάρχουν, πλέον, στην Ελλάδα και δεν ξέρω αν θα ξαναπροκύψουν. Μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Λ. Γρηγοράκος:  Εγώ πιστεύω, πως η διαφαινόμενη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που έχει βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία άρον-άρον να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Θέλουν να τελειώνουν γρήγορα τα θέματά τους, ώστε να αφαιρέσουν την αυτοδυναμία από τον Μητσοτάκη. Όπως κάποτε, χωρίς να ντρέπομαι να το πω, κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ ήθελαν να αφαιρέσουν την αυτοδυναμία από τη ΝΔ, το 1989. Δέχομαι, φυσικά, κριτική για αυτά που λέω. Αλλά κάθε φορά που Υπουργός ή Υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούσαν να βάλουν τρικλοποδιά και να εμποδίσουν το ανερχόμενο κόμμα της αντιπολίτευσης, τότε το κόμμα αυτό ερχόταν παντοδύναμο στην εξουσία. Όπως πήρε την εξουσία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989, με έναν πολύ δύσκολο εκλογικό νόμο και έγινε κυβέρνηση με 48%. Όπως έγινε με τον νόμο Σκανδαλίδη και στην συνέχεια   πήρε την εξουσία ο Κώστας Καραμανλής και όπως έκανε, φυσικά και ο Παυλόπουλος με τον Καραμανλή που προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βέβαια στην συνέχεια κέρδισε τις εκλογές. Κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή εκλογικού νόμου, η οποία στόχο έχει να εμποδίσει την αντιπολίτευση να “ανέβει” στην εξουσία και μάλιστα αυτοδύναμη πάντα πέφτουν στον “λάκκο” οι ίδιοι που τον “έσκαβαν”.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο θέλω να μου λύσετε μια απορία. Τον περσινό Ιούνιο ο κύριος Βενιζέλος ως Πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει μια παρεμφερή πρόταση για τον εκλογικό νόμο, την οποία συνυπογράψατε. Περιείχε καθιέρωση απλής αναλογικής και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Λ. Γρηγοράκος: Ήμουν γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας τότε. Βεβαίως και την συνυπέγραψα. Τότε ήταν άλλη εποχή. Η Ελλάδα βρισκόταν σε τεράστια δυσκολία και χρειαζόταν πολλές δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα φράγμα μπροστά σε αυτό που τελικά έγινε μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος έκανε “κωλοτούμπα” 180 μοίρες για να μπορέσει να μετατρέψει το “ΟΧΙ” σε “ΝΑΙ”. Η εποχή έδειξε, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Υπήρχε μια συνεργασία του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Κουβέλη με 178 βουλευτές. Μπόρεσαν να κάνουν κάτι; Αυτό που θέλω είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ένα κόμμα που θα  πει, ότι αυτό είναι το πρόγραμμά που θα εφαρμόσει, να το καταθέσει στο λαό και ο λαός να διαλέξει με την σειρά του, ότι αυτή θα είναι η κυβέρνηση που θέλει να αναλάβει τα ηνία του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα έξι τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε μια συνεχή πολιτική αναστάτωση. Δεν μπορεί να “βγάλει” σταθερές κυβερνήσεις ή οι κυβερνήσεις που “βγάζει” δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχουν εξ' αρχής αποφασίσει, γιατί η αντιπολίτευση δεν τις αφήνει ποτέ να κυβερνήσουν. Ο κύριος Τσίπρας, τώρα, βλέποντας τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει προσπαθεί να είναι παρών στο επόμενο πολιτικό σκηνικό και να διαμορφώσει τις συνθήκες που αυτός θέλει. Σε αυτό το “παιχνίδι” εγώ δε θα “παίξω”. Είμαι ξεκάθαρος.
Δημοσιογράφος: Με ποιο τρόπο θα γίνει, όμως αυτό που λέτε; Μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση, δηλαδή, έτσι όπως είναι σήμερα το πολιτικό σκηνικό;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έναν “αέρα” νίκης. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν την πρωτιά. Εάν, λοιπόν υπάρχει ένα καλό, προοδευτικό κέντρο, μαζί με ορισμένες δυνάμεις που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν, πιστεύω, να συμπαραταχθούν και να φτιάξουν μια καλή κυβέρνηση, έχοντας συμφωνήσει σε δέκα πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν. Ο κύριος Τσίπρας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες και δεν συμμετείχε. Το θυμάστε; Δεν ήθελε να συνεργαστεί. Ήθελε να γίνει Πρωθυπουργός. Όπως ήθελε ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν “έριξε” τον Καραμανλή. Όλοι το ίδιο ήθελαν. Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις προσπαθούμε να τα “φορτώσουμε” στον επόμενο. Ο Τσίπρας θέλει να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, αφού έχει εγκλωβίσει τον Μητσοτάκη σε αυτό το εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε όταν το αποφασίσει για τις εκλογές να αποτελεί το αναγκαίο δεκανίκι, με την απλή αναλογική. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να “παίζουμε” άλλο με την τύχη της χώρας και του λαού. Ήρθε η ώρα όλοι μας να “βάλουμε πλάτη” για τη χώρα. Και αυτό τί σημαίνει; Σημαίνει, ότι αυτή την στιγμή ο κύριος Τσίπρας δεν είχε κανένα λόγο να προχωρήσει σε αναμόχλευση του εκλογικού νόμου. Πέρυσι υπήρχαν δυνάμεις που έλεγαν στον κύριο Τσίπρα να συμφωνήσουμε όλοι μαζί με 220-250 βουλευτές, για να πάμε τη χώρα μπροστά. Να συμφωνήσουμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα, σε δέκα πράγματα για να βγει από την κρίση η χώρα. Ο κύριος Τσίπρας ήθελε να κυβερνήσει με τους συνεταίρους του. Με αυτό τον τύπο που έλεγε τις γνωστές φράσεις που δε θέλω να επαναλάβω, ο οποίος δεν ξέρω, βέβαια, τι λέει τώρα. Δε θα χαριστούμε ούτε στον κύριο Τσίπρα ούτε στον κύριο Καμμένο. Μας κατασυκοφάντησαν. Μας κατασυκοφάντησαν και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του για να γίνουν κυβέρνηση. Δε θα τους ξαναδώσουμε την ευκαιρία να καταστρέψουν το μέλλον της χώρας.
Δημοσιογράφος: Σε αυτό που λέτε για κυβέρνηση με κύριο κορμό τη ΝΔ και κάποια κόμματα του κέντρου. Έχετε προτείνει ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι...
Λ. Γρηγοράκος: Και με κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιογράφος: Ναι και με κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Το είπατε.
Λ. Γρηγοράκος: Προσέξτε. Εμείς κάνουμε πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που αυτός δεν έκανε. Δεν έκανε πρόταση σε κανέναν. Έκανε πρόταση σε ένα ακροδεξιό κόμμα, ένα ακροδεξιό μόρφωμα και έχουν το θράσος να μιλάνε για κυβέρνηση “πρώτης φοράς Αριστερά”. Ποιο είναι το έργο της κυβέρνησης της “πρώτης φοράς Αριστερά”; Θα κάνω την σύγκριση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Συγκρίνεται η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη από άποψη ιδεολογίας και στάσης με αυτή την κυβέρνηση που έχουμε σήμερα; Έρχονται πλέον νομοσχέδια και τροπολογίες στην Βουλή και δεν μιλάει κανένας. Πηγαίνουν σαν τα “χηνόπουλα” στην Βουλή και ψηφίζουν. Τους ενδιαφέρει μόνο να υπάρχουν στην Βουλή και δεν κάνουν τίποτα για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Σε αυτή την πολιτική συμμαχία που περιγράφετε έχετε προτείνει και τον κύριο Ραγκούση, ο οποίος όμως διαχώρισε τη θέση του με ένα άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ότι γίνονται “ουρά” του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ έχω μάθει να λέω τα πράγματα “έξω από τα δόντια”. Εάν κάποιοι θέλουν να πάνε με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και με έναν Πρωθυπουργό, που τελευταία στιγμή σωθήκαμε από το στραπάτσο του περσινού του φιάσκου με το δημοψήφισμα που προκήρυξε, τότε ας το κάνουν. Οι ευθύνες όμως υπάρχουν και πρέπει να τις δούμε. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κύριος Ραγκούσης. Εγώ είχα πει, ότι όλες αυτές οι δυνάμεις του κέντρου, όπως ο κύριος Θεοχάρης, ο κύριος Θεοδωράκης, ο κύριος Ραγκούσης -εάν θέλει να συγκαταλέγεται σε αυτές τις δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου-, ο κύριος Λεβέντης, οι κινήσεις πολιτών, μαζί με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οφείλουν να δουν τι θέλει ο λαός και να προχωρήσουν μαζί για να βγει η χώρα από την κρίση. Έξι χρόνια μετά η χώρα είναι σε κατάσταση μετάβασης και δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit. Αυτό το λέω γιατί αγωνιώ για τον Σεπτέμβριο. Έρχονται τα εργασιακά, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Θα υπάρξει αυτόματος “κόφτης”. Θα έχουμε κοινωνική αναταραχή. Δηλαδή, τι περιμένουν κάποιοι; Να πάει η Ελλάδα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, για να προχωρήσουν σε αυτά που λέμε τόσα χρόνια; Υπάρχει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης; Εγώ θέλω ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο δεν βλέπω ότι υπάρχει.
Δημοσιογράφος: Για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζητάει εκλογές λέγοντας, ότι το κόστος παραμονής στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος των εκλογών δεδομένου, όμως, ότι έρχονται θετικές αποτιμήσεις της κυβερνητικής δραστηριότητας τελευταία, όπως οι δηλώσεις Ρέσλινγκ, πώς τοποθετείστε;
Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Ρέσλινγκ, όμως είχε πει, ότι μας κόστισε 100 δισεκατομμύρια αυτή η κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος: Θα επιστρέψουμε στο σημείο για το οποίο κατηγορήθηκαν οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας, ότι προκάλεσαν, δηλαδή, πρόωρες εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Τσίπρας αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο και με τόση βιασύνη, μάλιστα, θέλει να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, να “φορτώσει” ό,τι υπάρχει στον Μητσοτάκη και σε όποιον άλλο θα συμμετάσχει με τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, για να έχουμε “μία από τα ίδια” και να διατηρηθεί ο ίδιος στο πολιτικό προσκήνιο. Είναι “άρρωστοι” με την εξουσία. Θέλουν να είναι παρόντες. Το δικό μας κόμμα από το 45% πήγε στο 12% και στο 4,6% στην συνέχεια, γιατί “βάλαμε πλάτη” για να σωθεί η χώρα. Πρώτα η χώρα και για εμάς δεν μας ενδιέφερε. Και το “πληρώσαμε” με “αίμα” και “δάκρυ”. Τί ακούγαμε; “Τσολάκογλου”, “πουλημένοι”, “μερκελιστές”. Τι δεν είχαμε ακούσει από συκοφαντίες για να πάρουν αυτοί την εξουσία. Την πήρατε, λοιπόν, την εξουσία. Διαχειριστείτε την. Τι θέλετε τώρα από εμάς; Εμείς θέλουμε από εσάς μόνο να τηρήσετε όσα υπογράψατε πέρσι το καλοκαίρι. Εγώ αυτό θέλω. Εφαρμογή του προγράμματος. Δε θέλω η χώρα να κινδυνέψει. Και επειδή βλέπω ότι είναι επικίνδυνοι σε ό, τι κάνουν, γιατί σκέφτονται μόνο επικοινωνιακά, ανησυχώ για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Ένα τελευταίο σχόλιο για το Plan X του κυρίου Βαρουφάκη και τις τελευταίες αποκαλύψεις. Η ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας ζητώντας εξηγήσεις.
Λ. Γρηγοράκος: Σκέφτομαι την επόμενη εβδομάδα να καταθέσω με το νομικό μου σύμβουλο μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, επειδή η χώρα κινδύνευσε από ανθρώπους που δεν είχαν συναίσθηση της θέσης και των καθηκόντων τους. Πρόκειται για ανθρώπους που ετοιμάζονταν να μπουν στο Νομισματοκοπείο, είχαν Plan B, είχαμε ένα Υπουργό που έβαλε τη χώρα σε ένα “κύκλο θανάτου”. Ένας άνθρωπος που είναι “άρρωστος”. Είναι τόσο εγωιστής, που δεν μπορούσε να διαχειριστεί την τύχη ενός ταλαιπωρημένου λαού, εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό ήταν τρομερό. Δεν έχει για όλα αυτά ευθύνες ο Πρωθυπουργός; Δεν έχει ευθύνες που επέλεξε τον συγκεκριμένο άνθρωπο να διαχειριστεί την τύχη του τόπου σε μια τόσο κρίσιμη καμπή; Δεν έχει ευθύνες ο Καραμανλής για τον Αλογοσκούφη, που το 2004-2009 μας “έριξε στα βράχια”;
Δημοσιογράφος: Φιλοξενήσαμε τον κύριο Λαφαζάνη χθες, ο οποίος είναι ξεκάθαρος για τις τοποθετήσεις του.
Λ. Γρηγοράκος: Τον θυμάμαι στην είσοδο του Κρεμλίνου να γελάει ολόκληρος μαζί με την, τότε, Αναπληρώτρια Υπουργό Ανάπτυξης. Οι άνθρωποι ζούσαν το μύθο τους, το όνειρό τους. Ο ελληνικός λαός όμως υποφέρει.
Δημοσιογράφος: Μας είπε ότι Βαρουφάκης και Τσίπρας ήταν αντίθετοι σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ο ίδιος μόνο πίεζε για έξοδο.
Λ. Γρηγοράκος: Πίεζε για να μπουν στο Νομισματοκοπείο; Πίεζε να το καταλάβουν. Τι να πω. Δεν μπορώ να σχολιάσω.