ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Άρθρο του Λεωνίδα Γρηγοράκου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα". Κυριακή, 24/04/2016




http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=794646&wordsinarticle=%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%82



 Άρθρο του Λεωνίδα Γρηγοράκου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα". 
Κυριακή, 24/04/2016

Καθαρές αποφάσεις, καθαρές λύσεις


 
Τα αδιέξοδα της χώρας είναι πρωτοφανή. Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, δείχνουν την πρόθεση της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου να τρενάρει την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Κι αυτό σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τις δημοσιονομικές ανάγκες. Φαίνεται πλέον καθαρά πως οι κυβερνώντες, εκτός του ό,τι δεν μπορούν, δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Έτσι αντί να διαθέτουν μια στρατηγική διαπραγμάτευσης, μετατρέπουν τις διαπραγματεύσεις σε στρατηγική για λαϊκή κατανάλωση.
Με το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό τους ακροατήριο, επιδίδονται σε ασκήσεις κοινωνικής και πολιτικής ευαισθησίας. Τη στιγμή που εισηγούνται ένα φορομπηχτικό τσουνάμι, διακηρύσσουν ότι προστατεύουν τους αδύνατους, τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Παραπλανούν τους πολίτες, κάνοντας το μαύρο άσπρο. Λαϊκίζουν ασύστολα για να διατηρήσουν την εξουσία. Τελικά, αποδεικνύονται επικίνδυνοι όχι μόνο επειδή είναι ανίκανοι και ανεπαρκείς, αλλά και γιατί είναι ικανοί για όλα.
Η εξουσιομανία τους οδηγεί σε ανερμάτιστες επιλογές. Ακόμη και τώρα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο εμφανίζονται αντιμνημονιακοί! Το παράδοξο αυτό επιβεβαιώνει την αδυναμία προσαρμογής τους στο οικονομικό περιβάλλον. Προτιμούν να ζουν στον θολό κόσμο των ιδεοληψιών και των αγκυλώσεων, παρά να προβούν στις αναγκαίες αναθεωρήσεις. Γι’ αυτό και η συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, που υποστηρίζουν κάποιοι, καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη.
Όποιοι προσβλέπουν σε κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτουν ότι στην πραγματικότητα αποδέχονται τον Τσίπρα για πρωθυπουργό. Προφανώς, προτάσσουν το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της χώρας, της οικονομίας, των πολιτών. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι θέλουν να συμπορευθούν με τον φυσικό και ηθικό αυτουργό της πλέον επιζήμιας περιπέτειας που πέρασε ο τόπος;
Αρνούνται, λοιπόν, να ζητήσουν το αυτονόητο: καθαρές αποφάσεις, καθαρές λύσεις. Και η μόνη καθαρή λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες με την παραίτηση της συγκυβέρνησης. Άλλωστε, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος της παραμονής της είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος μιας εκλογικής αναμέτρησης.
Οι μεσοβέζικες θέσεις των επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων αντιστρατεύονται την ανάγκη της χώρας να μπει, επιτέλους, στον δρόμο της κανονικότητας. Οι διακηρύξεις τους δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα όταν αρνούνται να υιοθετήσουν το αίτημα των εκλογών. Και η άρνησή τους μάλλον είναι εκ του πονηρού. Το ίδιο και η άρνησή τους να αναζητήσουν από τώρα τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να αναλάβουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τη διακυβέρνηση της χώρας.
Υποστηρίζοντας κάποιοι ότι τους χωρίζει άβυσσος από την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν αντιτίθενται μόνο στην ανάγκη σύμπλευσης όλων των ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων αλλά στην πραγματικότητα θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το φλερτ με τον Τσίπρα, αδιαφορώντας παντελώς για την έξοδο από την κρίση.

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ TV και τον δημοσιογράφο Χρήστο Χαλαζιά στην εκπομπή «Έκτακτο παρΑΡΤημα» Τετάρτη, 13.04.2016



Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ TV και τον δημοσιογράφο Χρήστο Χαλαζιά
στην εκπομπή «Έκτακτο παρΑΡΤημα» 


Αθήνα, 13 Απριλίου 2016

Για το διαγραφή από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Κάποιο λόγο θα είχε η κυρία Γεννηματά να με διαγράψει όμως εγώ δεν το γνωρίζω. Ίσως πρόκειται για ανασφάλεια, τι να σας πω. Δεν ξέρω κανένα λόγο που να δικαιολογεί τη διαγραφή μου. Αυτά που είχα πει εγώ τότε μετά από 3-4 μέρες, βγήκε η ίδια, τα εξήγγελλε και ήθελε να τα εφαρμόσει. Επίσης, είχα πει ότι η εκλογή Μητσοτάκη διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και πιθανόν να ακολουθήσουν κάποιοι. Αυτό θεωρήθηκε ότι ήταν κατηγορία εναντίον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Εγώ ρώτησα τους συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ αν τους κατηγόρησα, αν τους συκοφάντησα αλλά κανείς δεν μου το επιβεβαίωσε. Όμως δεν με ενδιαφέρει πλέον το θέμα αυτό. Αυτή την στιγμή με ενδιαφέρει η χώρα. Είμαι στον νομό Λακωνίας με τους ανθρώπους που τόσα χρόνια με αγαπάνε και τους αγαπώ, τους εκτιμώ και με ενδιαφέρει ο νομός μας.

Για το χρέος της χώρας και τη βιωσιμότητά του

Θα χρειαστούν 80 – 100 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους. Πότε δεν ήταν χρεοκοπημένη η Ελλάδα; Το χρέος αυτό το οποίο το έχουμε αναγάγει σε πανάκεια και σε λύση των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μεγαλύτερη εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Η χώρα δεν κινδύνεψε ποτέ από το χρέος. Κινδύνεψε από άλλες καταστάσεις. Το χρέος ήταν πάντα διαχειρίσιμο. Απλούστατα, η χώρα κινδύνεψε διότι η διακυβέρνηση Καραμανλή του 2004 – 2009  δεν φρόντισε να τιθασεύσει το χρέος. Η υπόθεση του χρέους είναι μια ολόκληρη ιστορία πάνω στην οποία έχει ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει ποτέ μια κυβέρνηση προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ. Επί πέντε χρόνια τώρα εξαπατά συνέχεια τον ελληνικό λαό, λαϊκίζοντας και λέγοντας πράγματα που ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν. Ακούω τώρα για μεταρρυθμίσεις. Αυτό που έχει γίνει σήμερα στη Βουλή σημαίνει μεταρρύθμιση; Πέρασαν 18 τροπολογίες. Δεκαπέντε μήνες τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό που κυριαρχεί είναι το: «βλέποντας και κάνοντας». Δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου από την κρίση. Έφτιαξαν μια επιτροπή με την κυρία Κωνσταντοπούλου και κάθε μέρα έλεγαν για το χρέος. Και πήγε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εδώ είναι το τραγικό. Ο Πρόεδρος, αντί να κρατάει μια ισορροπία στο ζήτημα των θεσμών, πήγε εκεί και νομιμοποίησε μια περίεργη ιστορία για το χρέος την οποία, βλέποντας την οι δανειστές θεωρούν ότι δεν έχουν αξιόπιστους συνομιλητές στη χώρα μας, θεωρούν ότι οι κυβερνώντες παίζουν ένα παιχνίδι το οποίο ούτε οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν. Πιστεύω λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το χρέος. Κινδυνεύει από την έλλειψη πολιτικής βούλησης να λύσει τα ενδοοικογενειακά της προβλήματα. Το πρόβλημα της χώρας είναι αμιγώς πολιτικό.

Για την διαχείριση του μνημονίου και την έξοδο από αυτό

Τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει πολλά λάθη από όλους μας. Και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και από εκείνες που διαχειρίστηκαν τα μνημόνια. Και γιατί έγιναν λάθη; Διότι ποτέ δεν πιστέψαμε ότι τα μνημόνια θα μας έβγαζαν από την κρίση. Ενώ εμείς την προηγούμενη φορά υπογράφαμε τα μνημόνια, υπήρχε πίσω μας μια κοινωνία η οποία ήταν αντίθετη σε αυτό που προσπαθούσαμε να πετύχουμε. Αυτό μας έφερνε συνέχεια πίσω και ο λογαριασμός αυξανόταν, όπως αυξάνεται και τώρα. Δεν υπήρχε πολιτική βούληση διότι ο ελληνικός λαός ξαφνικά βρέθηκε σε ένα περιβάλλον το οποίο ούτε το είχε σκεφτεί ούτε τον είχε προϊδεάσει κανείς. Βρέθηκε σε ένα πολιτικό σκηνικό που κανείς μας δεν ήξερε για το τι θα συνέβαινε τα επόμενα  χρόνια. Και εμείς δεν μπορέσαμε να πείσουμε την κοινωνία γιατί δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό λόγο.

Για τις πρακτικές της κυβέρνησης Τσίπρα

Λένε τεράστια ψέματα. Εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Βάζουν κόκκινες γραμμές τις οποίες τις αναιρούν την επόμενη μέρα. Κοροϊδεύουν και τους εαυτούς τους. Παίζουν ένα παιχνίδι το οποίο χρειάζεται ψυχοθεραπευτές. Ποια ακριβώς είναι η κόκκινη γραμμή του Τσακαλώτου; Γιατί κάθε φορά τις περνάνε και μετά μας λένε ότι έκαναν και διαπραγμάτευση. Λαϊκίζουν κάθε μέρα ότι δήθεν κάνουν διαπραγμάτευση. Σήμερα ο Τσίπρας πήγε στην Ευρώπη να παρακαλέσει. Γονατιστός παρακαλάει να κρατηθεί η χώρα όρθια. Έχουν καταλάβει ότι έχουν στήσει τη χώρα στον τοίχο; Δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα δεν έχει κανένα περιθώριο αν δεν αλλάξουν ρότα; Πρέπει να σηκώσουμε τις φωνές για να μας ακούσουν; Η χώρα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση διότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ιδεοληψίες. Υπέγραψαν το καλοκαίρι, καλώς ή κακώς, το υπέγραψαν το μνημόνιο. Και αυτό το μνημόνιο που υπέγραψαν δεν το θέλουν. Εγώ δεν αρνούμαι ότι υπέγραψα το μνημόνιο. Το υπέγραψα γιατί πιστεύω ότι η χώρα κινδυνεύει. Αυτοί το υπέγραψαν και δεν πιστεύουν ότι η χώρα κινδυνεύει. Υπογράφει προχθές ο Πρωθυπουργός για το λιμάνι του Πειραιά και έρχεται ο Δρίτσας και μας λέει ότι δεν έχει λήξει το θέμα; Ζουν σ' έναν άλλο κόσμο. Τα capital controls ποιος τα έφερε; Η προηγούμενη κυβέρνηση τα έφερε; Την μικρομεσαία παραγωγική τάξη την κατέστρεψε αυτό το γεγονός; Είδατε τι έγινε προχθές με την Ηλεκτρονική; Τους ακούσατε; Ότι τους κατέστρεψαν τα capital controls. Δεν κάνει κανείς αυτοκριτική. Εγώ είπα το εξής: «Φταίμε για όλα όσα μας είπατε. Ο λαός μας έστειλε στην αντιπολίτευση». Το είπα. Θέλω να δω τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση. Να μου πουν τον τρόπο, το πρόγραμμα, την στρατηγική που θα ακολουθήσουν για να βγούμε από την κρίση. Θέλω να ακούσω κάποια στιγμή ότι η χώρα θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Αν μου το πει κάποιος, θα είμαι μαζί του. Άκουσα ψέματα, 11,5 δις, 15 δις, 25 δις, 781 μισθό, 13 σύνταξη, 15 μισθό, παράλληλο πρόγραμμα. Ντροπή! Χθες το υπουργείο Υγείας είπε τι έκανε τους τελευταίους 15 μήνες. Δεν έχει κάνει τίποτα. Τέτοια απάτη είναι πρωτόγνωρη. Η κυβέρνηση αυτή είναι ιδεοληπτική. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη δουλειά. Η μοναδική κόκκινη γραμμή που έχουν είναι η κατάληψη και η παραμονή τους στην εξουσία.