ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής. Πέμπτη, 30/6/2016


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο: 
«Για την κύρωση της από 24 Ιουνίου 2016 τροποποίησης και κωδικοποίησης σε ενιαίο κείμενο της από 13ης Φεβρουαρίου 2002 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ και άλλες διατάξεις»


Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Για να παρακολουθήσετε το video της ομιλίας, πατήστε εδώ


Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έρχομαι από μια συζήτηση για το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. «Εν ου παικτοίς» ονομαζόταν η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Κύριε Υπουργέ, σήμερα απογοητεύτηκα, γιατί ήξερα ότι είχατε τις αντιρρήσεις σας για το ΟΛΠ και την COSCO και περίμενα μια περισσότερο σώφρονα συμπεριφορά. Όχι όλο αυτό που συνέβη σήμερα με την επιστολή της COSCO και τις διορθώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ένα πράγμα θα πω. Είσαστε «μανούλες», όπως έλεγε και ο Σταυρίδης στον Παπαμιχαήλ. Θυμάστε την έκφραση του Σταυρίδη στην συγκεκριμένη κωμωδία, «μωρέ τι μανούλα είσαι εσύ», σχετικά με το γαλλικό και τα σουηδικό χαρτί. Μεγάλες «μανούλες». Αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε. Γι’ αυτό το λόγο θα εξαγάγετε και τεχνογνωσία. Πώς το «όχι» γίνεται «ναι». Αυτό γίνεται προσπάθεια να συμβεί τις τελευταίες μέρες. Και πρέπει να συμβεί για το συμφέρον της Ευρώπης.
Να εξαγάγετε, λοιπόν, αυτή σας την τεχνογνωσία, για το πώς το «όχι» γίνεται «ναι». Αλλά κύριε Υπουργέ μου διαφωνείτε. Το έχετε ξαναδηλώσει και εγώ ο ίδιος εδώ και 5 χρόνια σας ακούω να διαφωνείτε με όλα αυτά. Σας εκτιμώ αφάνταστα και θέλω να το ξέρετε. Αλλά, όταν ο Υπουργός διαφωνεί, πηγαίνει σπίτι του. Απλά πράγματα. Με εξαναγκάζετε να σας κατηγορήσω για θεσιθήρα. Διαφωνείτε και το καταλαβαίνω, επειδή αυτό που κάνετε δεν είναι μέσα στο «κύτταρό» σας, οπότε και δεν το πιστεύετε.
             Γι’ αυτό έγινε όλο αυτό που συνέβη σήμερα. Δε θα είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά, γιατί η πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής συμφωνεί στην ιδιωτικοποίηση. Απλούστατα εσείς θα τολμούσα να πω ότι είστε πιο «επιτυχημένοι» στην εφαρμογή του σκληρού μνημονίου και θέλατε να τα περάσετε όλα χωρίς να «ανοίξει μύτη». Αλλά, δυστυχώς, το χάσατε το παιχνίδι και «άνοιξαν μύτες», τελικά, σήμερα. Σας κατηγορεί όλος ο κόσμος.
Δε θα μπορούσα, όμως, να μην μιλήσω για κάτι που χθες συνέβη στο χωριό μου. Το χωριό μου είναι ένα πολύ μικρό χωριουδάκι της Λακωνίας με 30-40 κατοίκους το χειμώνα και το καλοκαίρι που έρχονται και κάποιοι από την Αμερική γίνονται 100 οι κάτοικοι. Εμφανίστηκε, λοιπόν, χθες το ΣΔΟΕ και σφράγισε δύο καφενεδάκια, που τα είχαν δύο συνταξιούχες των 80-85 χρόνων. Εγώ, προσωπικά ντρέπομαι γι’ αυτό, όπως ξέρω, ότι ντρέπονται και οι συνάδελφοί μου από όλες τις παρατάξεις, γιατί ξέρουμε, ότι την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή είναι στα ύψη.
Υπάρχουν μέρη που το ΣΔΟΕ ούτε που τολμάει να πάει. Πήγε, όμως, σε ένα πολύ μικρό χωριό. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να τα «βάλουμε» όλοι μας κάτω και να δούμε πώς θα διατηρήσουμε αυτή την ύπαιθρο, που «πεθαίνει», «αιμορραγεί» και είναι κάποια καφενεδάκια, τα οποία τα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι για να συγκεντρώνονται όλοι μαζί, να συναντιούνται εκεί, να βλέπουν το γιατρό του χωριού ή να πηγαίνει ο μανάβης και ο ψαράς να τους εφοδιάζει. Πρόκειται για τα άγονα χωριά της Ελλάδας. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τη «χρυσή τομή», να βρούμε την λύση. Σε αυτά τα καφενεδάκια ο καφές κοστίζει 50 λεπτά. Ελάτε κύριε Υπουργέ, να σας κεράσουμε.
Άκουγα χθες, τον πρόεδρο των εφοριακών, ο οποίος είπε κάποια στιγμή, πως δεν έχει εφορία η Μύκονος! Καταλαβαίνετε την ντροπή που αισθάνθηκα, όταν την ίδια στιγμή συνέβαιναν όσα σας είπα στο χωριό μου. Φυσικά και δεν έχει εφορία η Μύκονος. Γιατί δεν την φτιάχνετε;
Πριν λίγο ο κύριος Εμμανουηλίδης είπε, πως υπάρχουν 1.5 εκατομμύριο άνεργοι, Και τι κάνετε γι΄ αυτό, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Μιλήσατε προηγουμένως για 300 δισεκατομμύρια χρέος. Μα τι λέτε; Μέσα στον ενάμιση χρόνο που κυβερνάτε κοστίσατε 100 δισεκατομμύρια. Δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία αυτή, αλλά μην μιλάτε κιόλας. Ενάμιση χρόνο, τώρα, τι κάνατε; Τα όνειρά σας; Την αυταπάτη την κάνατε εξαπάτηση. Αυτό κάνατε.
Προηγουμένως, στο βήμα ήταν ο κύριος Λεβέντης, ο οποίος εμφανίστηκε ως φοβερός υποστηρικτής της απλής αναλογικής. Μα καλά δεν βλέπει, ότι ακόμη και με την αυξημένη αναλογική δεν υπάρχει κυβέρνηση; Υπάρχει κυβέρνηση; Πού είσαστε; Μπορείτε να πάτε στα χωριά σας; Θα πάτε τώρα το καλοκαίρι και θα δείτε πως είναι τα πράγματα. Δεν είμαι εγώ, όμως, αυτός που θα έπρεπε να ντρέπεται. Δεν ντρέπομαι καθόλου που επιλέγω τη χώρα από το προσωπικό, ιδιοτελές συμφέρον του οποιουδήποτε βουλευτή και κόμματος. Γιατί αυτή τη χώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, κάποιοι την έχουν «πληρώσει» ακριβά. Για αυτή τη χώρα κάποιοι έφτασαν από το 45% στο 4%. Είναι ντροπή για την Αριστερά τα όσα κάνετε.
Είδα, λοιπόν, για να επανέλθω, τον κύριο Λεβέντη να είναι μεγάλος υποστηρικτής της απλής αναλογικής, γιατί, κύριοι συνάδελφοι, η εξουσιομανία «παίζει» επικίνδυνα παιχνίδια. Κάποιοι πήγαν να πράξουν το ίδιο το 1989, το 2000, το 2004. Πήγαν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο και «έπεσαν» οι ίδιοι στην «παγίδα» που έφτιαξαν. Τους ξέρετε. Και τον Κουτσόγιωργα και τον Σκανδαλίδη και τον Παυλόπουλο. Όταν προσπαθούσαν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, πάντα «έπεφταν» στην «παγίδα» τους οι ίδιοι.
Ο εκλογικός νόμος είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος και των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, την συγκεκριμένη πολιτική στιγμή. Κάποιος το είπε, προηγουμένως, ότι υπήρχε απλή αναλογική παλαιότερα με τον Παπαναστασίου. Όμως, αυτή την στιγμή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από αυτό.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ομοψυχία. Πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Πρέπει όλοι να «βάλουμε πλάτη», γιατί και εσείς, τώρα πια, φορτωθήκατε το τρίτο, το πιο αδυσώπητο μνημόνιο και μιας και το κάνατε αυτό, θα βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Αλλά μην μας λέτε συνέχεια άλλα πράγματα και μας «κουνάτε το δάχτυλο», γιατί ξέρουμε που ήσασταν πριν πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην τα «πληρώνει» όλα το 4% και το 5%.
Εμείς δεν «κουνάμε το δάχτυλο» σε κανέναν. Εμείς λέμε, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ομοψυχία. Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να βγει από την κρίση, που τόσα χρόνια την μαστίζει. Πρέπει κάποια στιγμή η Ελλάδα να αποφασίσει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αυτό και τίποτα άλλο.

Σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στην εκπομπή “Τώρα” του ΣΚΑΪ, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου. Πέμπτη, 30/6/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, 
στην εκπομπή “Τώρα” του ΣΚΑΪ, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου
                                                                                    

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Για να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη, πατήσετε εδώ 
(η παρέμβαση του κ. Γρηγοράκου ξεκινά στο 52:25) Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι πως και εσείς περιμένετε να δείτε την τελική μορφή του εκλογικού νόμου;
Λ. Γρηγοράκος: Πριν από λίγο άκουσα, πως ο κύριος Βούτσης είπε ότι ο εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουλίου. Όλη η ιστορία του εκλογικού νόμου είναι ένας γρίφος
Δημοσιογράφος: Χθες ο κύριος Βούτσης μιλώντας στην Εύα Αντωνοπούλου και επειδή έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν «βγαίνουν τα κουκιά» και αν θα υπολογίσει η κυβέρνηση τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, εφόσον τις  δώσει το συγκεκριμένο κόμμα, ο κύριος Βούτσης απάντησε, πως η ο ψήφοι είναι ψήφοι. Για την ακρίβεια είπε, πως στην Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ψήφοι.
Λ. Γρηγοράκος: Είναι και αυτό μια άποψη. Όταν μας συμφέρει βαφτίζουμε το «κρέας»-«ψάρι». Θα σας πω κάτι. Όταν ήμουνα γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας συμμετείχα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Τότε Πρόεδρος ήταν η κυρία Κωνσταντοπούλου και είχα δει μια σχετική αγάπη προς το χώρο της Χρυσής Αυγής. Νομίζω, λοιπόν, πως αυτή η αγάπη συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Πιστεύω, πως υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής και έχω και συγκεκριμένα παραδείγματα να σας πω. Όταν κάποιες φορές είχα ενστάσεις σε κάποια διαδικαστικά πράγματα, που συζητούνταν στη Διάσκεψη των Προέδρων, ορισμένοι έφευγαν από την αίθουσα, όπως ο κύριος Λαφαζάνης, ώστε να μην υπάρχει πλειοψηφία και να μην μπορούμε να λάβουμε απόφαση. Υπήρχε μια ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Χρυσή Αυγή. Όπως λένε και οι ίδιοι, λοιπόν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής θα τις χρησιμοποιήσουν, γιατί τους συμφέρει. Εξάλλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μόνο ιδιοτελείς σκοπούς και προσπαθεί να περνάει τα πάντα στην Βουλή με μοναδικό στόχο να μείνει στην εξουσία. Αυτό που αντιμετωπίζουμε στην Βουλή είναι πρωτόγνωρο τόσο από το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Είμαι παλιός πολιτικός και έχω εμπειρία στο κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά βλέπω στο ελληνικό κοινοβούλιο να περνάνε τροπολογίες και άρθρα, που οι βουλευτές της κυβέρνησης ούτε που τα έχουν δει και δεν γνωρίζουν καν τις επιπτώσεις αυτών που ψηφίζουν.
Δημοσιογράφος: Αυτό δεν συνέβαινε στο παρελθόν;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι, δεν συνέβαινε. Όπως δεν συνέβαινε αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην Βουλή, να έρχονται άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Επειδή, όπως σας είπα και προηγουμένως έχω μεγάλη εμπειρία τόσο ως βουλευτής και αντιπρόεδρος στην Βουλή όσο και από τις θητείες μου ως Υπουργός στην πολιτική ζωή του τόπου θυμάμαι, ότι υπήρχαν εύλογες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, όταν κάποια στιγμή γινόταν «κατάχρηση» τροπολογιών και είχαμε προσπαθήσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο να περνάνε πονηρές τροπολογίες μεταμεσονύκτιες ώρες, να το καταργήσουμε. Και, πραγματικά, το είχαμε καταφέρει αυτό. Αλλά τώρα πια η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν τηρείται σε κανένα σημείο ο Κανονισμός της Βουλής. Στα πλαίσια του λαϊκισμού που επικρατεί, της πτώσης των θεσμών και της ηθικής της πολιτικής νομίζω, πως τώρα πια λαμβάνονται αποφάσεις που δεν τιμούν την αξία και την ιστορία αυτού του κοινοβουλίου.
Δημοσιογράφος: Πάντως, ήδη, ο κόσμος αναφέρει την περίπτωση του κυρίου Χρυσοχοϊδη, που είχε πει, ότι δε διάβασε το μνημόνιο.
Λ Γρηγοράκος:  Ο κύριος Χρυσοχοϊδης είναι ένα ειλικρινής πολιτικός. Είπε την αλήθεια. Εγώ πρώτη φορά βλέπω το «ψέμα» να γίνεται «αλήθεια», η «νύχτα» να γίνεται «μέρα» και το «μαύρο»-«άσπρο». Αυτά είναι τα επιτεύγματα της συγκεκριμένης κυβέρνησης.
Δημοσιογράφος: Εσείς τι θα κάνετε με τον εκλογικό νόμο; Έχετε κατασταλάξει;
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως και έχω κατασταλάξει. Και μάλιστα έχω κατασταλάξει πριν καν δω τον εκλογικό νόμο. Πριν ένα χρόνο περίπου, όταν ήμουνα γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, με πρόταση του τότε Προέδρου, του κυρίου Βενιζέλου είχαμε καταθέσει μια πρόταση νόμου, για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική, όπως περίπου συζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει, σήμερα. Τότε ήταν άλλες εποχές άλλα ήθη. Τώρα πια το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι εντελώς διαφορετικό. Όποιος ψηφίζει τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει πίσω του ιδιοτελείς σκοπούς. Θα είναι πολύ «φθηνή» μια τέτοια ψήφος. Αν για παράδειγμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, το όφελός της θα είναι ένας ή δύο το πολύ βουλευτές. Αν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ ψηφίσει τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο θα αμφισβητήσει την ίδια του την ιστορία και την φιλοσοφία. Το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 4,6% επειδή πίστευε, ότι πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Έφτασε σε αυτά τα ποσοστά, επειδή πίστευε, ότι η χώρα πρέπει να βγει από τα αδιέξοδά της και να είναι παρόν για να δώσει την μάχη του. Στο τέλος του 2014 ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο. Ήρθαν, όμως και μας φόρτωσαν με περισσότερα μνημόνια και θα δείτε, ότι τον Σεπτέμβριο, που η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών δε θα είναι επαρκής, θα υπάρξει απευθείας «κόφτης». Ήρθε ο κύριος Τσίπρας και οι βουλευτές του, που θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό και έφεραν στην Ελλάδα τον «κόφτη». Η συγκυρία έχει αλλάξει. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πάμε στην μικροπολιτική αντίληψη του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Καμμένου, να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για να μπορεί ο κύριος Τσίπρας να είναι συνεχώς στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτό επιδιώκει με τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Το μόνο που θέλει είναι να παραμείνει στην εξουσία.
Δημοσιογράφος: Άρα θα καταψηφίσετε;
Λ. Γρηγοράκος: Εννοείται, πως θα καταψηφίσω. Με πάθος.
Δημοσιογράφος: Επειδή αναφερθήκατε στο ΠΑΣΟΚ, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν, πλέον, πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ούτε εγώ ούτε όσοι έχουν μείνει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ θέλουν να έχουν κάποια πολιτική συγγένεια, κάποια επαφή. Νομίζω, πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει το κακό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, εκείνο το κομμάτι, το οποίο συνεχώς ζητούσε προνόμια, τα οποία δε τα δικαιούντο. Οι άνθρωποι αυτού του κομματιού, λοιπόν έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή, γιατί θέλουν να έχουν και πάλι μερτικό στην εξουσία.
Δημοσιογράφος: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, το πρωί, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ  χαρακτήρισε “λαμόγια του ΠΑΣΟΚ” αυτούς που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι ένας μεγάλος και αξιόλογος πολιτικός, που έχει τις δικές του πολιτικές και προσωπικές ιδιορρυθμίες. Εγώ δε θα τον κριτικάρω, αλλά θα πω, πως είναι ένας άνθρωπος έντιμος, πολιτικά ευφυής και ξέρει τι λέει.
Δημοσιογράφος: Για το θέμα της ψήφου στα 17, για το οποίο έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και μάλιστα, όχι σε χαμηλούς τόνους, τι έχετε να πείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Εσωτερικών είχα κάνει μια ομιλία για το εκλογικό σύστημα και σε ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθεί η οποιαδήποτε αλλαγή. Εκεί είχε παρευρεθεί και ο κύριος Κουβέλης, ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τότε και είχε δημιουργηθεί μια ένταση στους κόλπους του κόμματός του, όταν εγώ εξέφρασα την άποψη, για ψήφο ακόμη και στα 16. Αυτή η άποψη είναι στα πρότυπα της Αμερικής, όπου τα παιδιά, που έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο, για παράδειγμα μπορούν να οδηγούν. Αυτό γίνεται, για να τα καταστήσουν υπεύθυνα. Παίρνουν στα χέρια τους ένα μηχάνημα, που απαιτεί έναν ειδικό χειρισμό και χρειάζεται υπευθυνότητα. Τώρα, βέβαια, αυτή την άποψη την εισήγαγε ο κύριος Καμμένος. Την ακριβή πρόθεση, του κυρίου Καμμένου, πίσω από αυτή την εισήγηση δεν μπορώ να τη γνωρίζω, αλλά αφού εμπιστευόμαστε τα νιάτα πρέπει να προχωρήσουμε. Χωρίς να είναι απαραίτητο να ισχύει πάντα, ένας νεαρός 16 χρόνων μπορεί να σκέφτεται πιο καθαρά από έναν άνθρωπο 95 χρόνων που έχει τα ίδια δικαιώματα στην ψήφο. Πρέπει, λοιπόν, να το συζητήσουμε. Εγώ σκέφτομαι και τα 16 χρόνια. Το είχα πει και είχα δεχτεί κριτική τότε αλλά εξακολουθώ να το πιστεύω.
Δημοσιογράφος: Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά, λοιπόν;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που φαίνεται να έρχεται με μία νέα άποψη για την κοινωνία, να τον αντιμετωπίσουμε, όπως αντιμετώπισε ο Κουτσόγιωργας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1989, όπως αντιμετώπισε ο Σκανδαλίδης τον Κώστα Καραμανλή και όπως αντιμετώπισε ο Παυλόπουλος το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Όποιος έφτιαχνε “παγίδες” για να πέσει ο αντίπαλός του μέσα, στο τέλος έπεφτε ο ίδιος στην “παγίδα”. Πρέπει να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Μια σταθερή και δυνατή κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί αυτό το θέμα του “κόφτη”, που είναι ένα συνεχές μνημόνιο, γιατί αλλιώς χαθήκαμε. Τώρα πια, όταν ακούω “κόκκινες γραμμές” από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξέρω, τι θα γίνει. Αν για παράδειγμα βάλουν μια “κόκκινη γραμμή”, ότι δε θα έρθουν στον ΣΚΑΙ ξέρω καλά, ότι το απόγευμα σε κάποια εκπομπή θα δω ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τόσο εύκολα καταργούνται οι κόκκινες γραμμές αυτής της κυβέρνησης.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε, ότι υπάρχουν κάποια στελέχη από τον πυρήνα της Φώφης Γεννηματά, όπως είπε και ο κύριος Πάγκαλος σήμερα, που μπορεί να μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ;
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω, πως η κυρία Γεννηματά παρά τις σκληρές ανακοινώσεις που βγάζει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ έχει δίπλα της μια ηγετική ομάδα, η οποία έχει αποφασίσει να μετακινηθεί προς τα εκεί. Προσπαθούν, λοιπόν, να πάει λίγο προς τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ και λίγο προς τα δεξιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει ο καινούριος διπολισμός στη χώρα. Αυτά, βέβαια είναι παιχνίδια στο χάρτη, γιατί άλλα λέει η κοινωνία και η ζωή. Πιστεύω, λοιπόν, πως υπάρχουν πολλά στελέχη που θέλουν να “πέσουν στην αγκαλιά” αυτών που, όπως είπε ο Πάγκαλος, έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δε θα τους ακολουθήσω. Θα τους ευχηθώ καλή τύχη. Θεωρώ, ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς είναι υπαρκτός, ζωντανός και ό,τι αν μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα προδώσουν τα πιστεύω και του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και όλων όσων πίστευαν στο ιδεολόγημα της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε αυτός ο χώρος να παραμείνει ζωντανός, να αποτελεί τον εξισορροπιστικό χώρο των ευρωπαϊκών, υγιών δυνάμεων του κέντρου. Όλων αυτών των δυνάμεων, δηλαδή, που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για τις επόμενες γενιές και την Ελλάδα. Δεν μπορεί αυτός ο χώρος να εκλείψει. Θα είναι μεγάλο ιστορικό λάθος της κυρίας Γεννηματά αν γίνει αυτό. Η κυρία Γεννηματά φαίνεται πως με μια ομάδα στελεχών θέλει να πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λάθος. Ο χώρος του κέντρου πρέπει να παραμείνει ζωντανός, γιατί έχει ιστορικό ρόλο να παίξει. Για παράδειγμα, σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να βασιστεί σε κάποιες δυνάμεις, να έχει κάποιο στήριγμα, γιατί, όπως είδατε με 178 βουλευτές επί Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν μπόρεσε να κυβερνηθεί η χώρα, πόσο μάλλον τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με 153 βουλευτές. Βέβαια, τώρα έχει αλλάξει το πολιτικό ήθος και όπως βλέπετε πάνε όλοι και ψηφίζουν σαν τα “γαλόπουλα”. Δεν ακούγεται καμία αντίθετη γνώμη. Θα χρειαστούν, λοιπόν, κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες θα έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει, ότι θα υλοποιήσουν δέκα πράγματα. Θέλουμε να πάει μπροστά η χώρα. Είναι απαραίτητο αυτή την στιγμή η χώρα να πάει μπροστά, αλλά δε γίνεται να προχωρήσουμε με το λαό διχασμένο και διαιρεμένο, όπως έγινε με το Brexit. Ο λαός όταν μπαίνουμε σε διαδικασία δημοψηφίσματος διχάζεται. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Αυτό είναι το κοινό που λέτε ότι έχει το ελληνικό με το βρετανικό δημοψήφισμα; Γιατί είδαμε και τον Πρωθυπουργό να δίνει κάποιες συμβουλές στον Κάμερον.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω, ότι το δημοψήφισμα στην Αγγλία έχει μεγάλες επιπτώσεις και ιστορικά θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες ακόμη και από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Είναι τόσο μεγάλες οι ανακατατάξεις που θα φέρει στην Ευρώπη, που θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Στην Βρετανία οι νέοι ψήφισαν να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και οι μεγαλύτεροι να φύγει. Στην Ελλάδα έγινε το αντίθετο. Πρέπει να βλέπουμε τη χρονική στιγμή που γίνεται ένα δημοψήφισμα και τι κρύβει από πίσω του. Από το Brexit η Ελλάδα θα χάσει. Τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης όλοι ασχολούνταν με την Ελλάδα και είχαμε βρει κάποιους υποστηρικτές. Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα η Ευρώπη είναι να προχωρήσει γρήγορα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέσα στον σταθερό πυρήνα, γιατί θα ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, που θα δημιουργηθούν χώρες δύο ταχυτήτων. Θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της για να παραμείνει στις χώρες πρώτης ταχύτητας, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Brexit είναι ένα κακό όνειρο, που θα φέρει πολλές ανακατατάξεις και η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να αναμορφώσει τις θέσεις της με την Ευρώπη, να έρθει στη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και όχι μια γερμανική Ευρώπη. Για να το κάνει αυτό πρέπει να επανέλθει στις γραμμές της παραδοσιακής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι οι προστάτιδες δυνάμεις της Ελλάδας είναι η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Θα πρέπει να ξαναδεί τις παλιές συνταγές. Θα πρέπει η Ελλάδα να βάλει τα δυνατά της, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μπει στην ανάπτυξη και να μην ακολουθεί μόνο το μνημόνιο, όπως κάνει τώρα, που υπάρχει έλλειψη πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού για έξοδο από την κρίση.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αντέννα Νότιας Ελλάδας 97.2. Παρασκευή, 24/6/2016


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αντέννα Νότιας Ελλάδας 97.2, στο δημοσιογράφο Ηλία Σταθάκη


Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.


Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων από το θάνατό του

Ήταν ένας μεγάλος πολιτικός άντρας, μια φωτεινή προσωπικότητα, που μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έβαλαν την Ελλάδα στα μεγάλα, ευρωπαϊκά, πολιτικά «σαλόνια». Ήταν και οι δύο προικισμένοι άνθρωποι, φιλέλληνες, με κουλτούρα διαφορετική, αλλά και οι δύο ήξεραν πολύ καλά από πολιτική. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν άνθρωπος βαθιά κοινοβουλευτικός, θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω «μελλοντολόγο», αφού σήμερα επιβεβαιώνονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση παλαιότερες, ιστορικές του ρήσεις. Στην ιστορική ομιλία του στο Μάαστριχτ είχε πει, ότι «πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών και όχι μια γερμανική Ευρώπη». Σήμερα, λοιπόν, είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την Ευρώπη.

Για τις διαφορετικές εκδηλώσεις από το ΠΑΣΟΚ προς τιμήν της μνήμης του ιδρυτή του

Λ. Γρηγοράκος: Ο Ανδρέας Παπανδρέου δε θα το φανταζόταν αυτό ούτε στο χειρότερο όνειρό του. Πίστευε σε αυτό το κόμμα, που είχε δημιουργήσει και είχε πει, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, επικρατεί στο παρόν και θα υπάρχει βαθιά στο μέλλον. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ακολούθησε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, δεν εκπροσώπησε τα κοινωνικά στρώματα της βάσης του, έχασε την επαφή του με την κοινωνία και αυτή την στιγμή να «πνέει τα λοίσθια» και να παλεύει να μπει στην Βουλή. Αιτίες είναι  τόσο η πολιτική συγκυρία όσο και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και του ίδιου που μας έβαλε στο μνημόνιο χωρίς να ρωτήσει κανέναν από το κόμμα του ούτε την κεντρική επιτροπή ούτε το πολιτικό συμβούλιο ούτε τους βουλευτές ούτε τους Υπουργούς του. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό και «ανοιχτό», με όργανα στα οποία γινόταν πάντα σοβαρή συζήτηση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένα φωτεινό πολιτικό παράδειγμα στην Ελλάδα και άφησε πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη. Στην συνέχεια τον αντικατέστησε ένας πολύ καλός πολιτικός, ένας άνθρωπος της λογικής και της σύνεσης, ο Κώστας Σημίτης. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κυβέρνησε για πολλά χρόνια και έκανε πολλά πράγματα για αυτή τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά με τα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί και έχει γίνει ένα πολύ μικρό κόμμα.

Για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή και αν θα συμμετέχει σε αυτές

Μα για ποιες εκλογές μιλάμε; Ξέρει κανείς τίποτα για αυτές τις εκλογές; Ενδιαφέρεται η κοινωνία καθόλου; Θέλω να πω κάτι με μεγάλη λύπη. Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ ούτε μπήκε κανείς σε διαδικασία να συζητήσει μαζί μου για τη διαδικασία, αυτή, των εκλογών. Στην Λακωνία ήρθαν μεγαλοστελέχη του κεντρικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, αλλά κανένας δεν με πήρε τηλέφωνο. Δεν καλούν τον τοπικό βουλευτή; Εγώ εξακολουθώ να λέω παντού, ότι ανήκω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει πρόβλημα. Δεν μπορεί να με διαγράψει η κυρία Γεννηματά. Είναι πολύ μικρή για να διαγράψει στελέχη, τα οποία έχουν δώσει την ψυχή τους για τον τόπο και το κόμμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που ενόχλησε την κυρία Γεννηματά. Μάλλον, την ενόχλησαν οι αλήθειες που είπα, γιατί αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, για να είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Όσοι γνωρίζουν από πολιτική βλέπουν, ότι αυτή την στιγμή παίζονται μικροπολιτικά «παιχνίδια» στην πλάτη του ελληνικού λαού, με τον εκλογικό νόμο. Εάν συνεχίσει την συγκεκριμένη πολιτική πεπατημένη το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στην αφάνεια. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην «πέσουν στην παγίδα» που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Brexit

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Υπήρχε πάντα μια καχυποψία των Άγγλων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενστάσεις υπήρχαν από την εποχή της Θάτσερ, αλλά η Θάτσερ ποτέ δεν έκανε τέτοιες κινήσεις που θα οδηγούσαν σε αστάθεια. Όλη αυτή η ιστορία είναι μια ανόητη κίνηση του Κάμερον, όπως ανόητη ήταν η περσινή κίνηση του Τσίπρα, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει παρόμοια γεγονότα για την Ελλάδα, αλλά τελευταία στιγμή μετέτρεψε το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ». Ο Κάμερον θα εξαναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να παραιτηθεί και πρέπει να παραιτηθεί, γιατί εξέθεσε σε μεγάλο κίνδυνο τόσο την ίδια του τη χώρα όσο και την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλέπετε τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει με την Βόρεια Ιρλανδία και την Σκωτία. Υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού της Μεγάλης Βρετανίας. Η Μεγάλη Βρετανία όσο και να έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική της πολιτική εξακολουθεί και έχει την αίγλη μιας τεράστιας αυτοκρατορίας και παραμένει ο πιο πιστός και αγαπητός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ευρώπη. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Αμερικής στην Ευρώπη. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Πρέπει κάποιος να κάνει και μια διαφορετική ανάγνωση. Τους κινδύνους στους οποίους υπέβαλλε η Μεγάλη Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Brexit μπορούμε να τους δούμε και διαφορετικά. Ίσως είναι καιρός η Ευρώπη να αναμορφωθεί, γιατί βλέπω πως υπάρχουν αποσχιστικές δυνάμεις στην Ιταλία, την Ισπανία και έχει ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου». Γνωρίζω, ότι 4.2 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είναι Βρετανοί πολίτες ζουν και εργάζονται εκεί. Αυτοί θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα με τις βίζες τους και την παραμονή τους. Και μην ξεχνάμε το οικονομικό πρόβλημα. Ο Υπουργός Οικονομικών της Αγγλίας είπε ήδη, ότι θα έχουν «τρύπα» 30 δισεκατομμύρια λίρες. Δεν ξέρω, λοιπόν, πόσο θα κοστίσει αυτή η ιστορία.

Για τη διακυβέρνηση Τσίπρα

Υπάρχει έλλειψη, από την πλευρά της κυβέρνησης, στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο από την κρίση. Ακολουθούν πιστά το μνημόνιο ως μοναδική πολιτική. Αυτήν την πολιτική που μάχονταν σκληρά όταν ήταν αντιπολίτευση. Υπάρχει πολυφωνία, έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία για όλα τα θέματα. Τις ιδιωτικοποιήσεις, το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά, τα αεροδρόμια. Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού, δεν υπάρχει κανένα πλάνο ούτε για επενδύσεις ούτε για πολιτική ανάπτυξης. Αυτή την στιγμή η φορολογική επιδρομή πλήττει ανεπανόρθωτα όλες τις υγιείς, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ποια είναι η «δίκαιη ανάπτυξη»; Ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση του ΣΕΒ δεν είπε ούτε λέξη για την παραγωγικότητα και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Για το πώς θα ενισχυθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα για να έρθουν θέσεις εργασίας, μέσα από αυτό τον φτωχό αναπτυξιακό νόμο και το ασφαλιστικό, δεν είπε τίποτα. Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο αύξηση της ανεργίας, σε πρωτοφανείς διαστάσεις για τη νέα γενιά. Δεν υπάρχουν πουθενά «κόκκινες γραμμές». Αποδεικνύεται ότι αυτή η ιστορία του «πρώτη φορά αριστερά» ήταν μια μεγάλη απάτη και όχι αυταπάτη, όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία. Η φορομπηχτική πολιτική και το μνημόνιο, που εφαρμόζονται από την συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η μόνη αλήθεια και όχι τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» που γίνονται με συζητήσεις για το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Τον Έλληνα πολίτη δεν τον ενδιαφέρει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να εξυπηρετηθούν τα μικροπολιτικά συμφέροντα του εκάστοτε κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία. Το πρόβλημα της χώρας είναι ένα και μοναδικό. Η οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και η δραματική μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου

Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει την αντιπολίτευση από τα μεγάλα θέματα της χώρας, όπως η οικονομία και η υγεία. Τα μηνύματα που εκπέμπουν αυτές οι αλχημείες με τον εκλογικό νόμο είναι επικίνδυνα. Αν η αντιπολίτευση «τσιμπήσει» το δόλωμα, τότε θα είναι υπόλογη, γιατί θα συμπράξει σε ένα άθλιο σχέδιο που μοναδικό στόχο έχει την ανατροπή από την πολιτική ενότητα. Οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα πρέπει να εξυπηρετεί τη χώρα. Η χώρα χρειάζεται να κυβερνηθεί, δεν μπορεί να βρίσκεται συνέχεια σε εκλογές και μέσα σε πολιτική αστάθεια. Θα κατεβάσουν το ποσοστό εισόδου στην Βουλή στο 2% και θα μπουν στην Βουλή 25 κόμματα με 2 βουλευτές το καθένα, ώστε η Ελλάδα να είναι ακυβέρνητη, αφού δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το θέμα είναι ποιες δυνάμεις μπορούν να συνταχθούν για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση; Υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις; Με ποιο πολιτικό και προγραμματικό σχέδιο μπορούμε εμείς να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία της χώρας; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο κύριος Τσίπρας αλλά κυρίως η αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Χρειαζόμαστε σαφείς και καθαρές απαντήσεις. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπαν προχθές ότι είναι αντίθετοι, για τους δικούς τους λόγους. Εγώ θέλω, όμως, να απαντήσουν και οι δυνάμεις του κέντρου, που σε αυτές θέλω να συγκαταλέγομαι και εγώ.

Για την απόδοση ευθυνών, όσον αφορά στην παρούσα κατάσταση της χώρας

Θα πρέπει να δούμε, γιατί μετά την εποχή Σημίτη και την είσοδο μας στην ΟΝΕ πήραμε την κάτω βόλτα. Να δούμε αν φταίει ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Αλογοσκούφης, ο Παπακωνσταντίνου, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος. Κάποια στιγμή πρέπει ο ελληνικός λαός να τα δει όλα αυτά. Να αποδοθούν ευθύνες. Και να σας πω κάτι; Μην «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας». Δεν μπορεί να φταίει ο Αλογοσκούφης, ο Καραμανλής έφταιγε. Δεν μπορεί να φταίει ο Παπακωνσταντίνου, ο Παπανδρέου έφταιγε. Οι αρχηγοί που είναι επικίνδυνοι και επιπόλαιοι αλλά πάνω από όλα ανερμάτιστοι και με απολίτικες αποφάσεις, όπως αυτές που μετατρέπουν το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» είναι οι αρχηγοί, οι οποίοι δεν είναι σταθεροί στις απόψεις τους και δεν πατάνε γερά στα πόδια τους. Είναι αρχηγοί που θέλουν να ξεπεράσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και παίρνουν ανεύθυνες αποφάσεις, όπως ο Κάμερον. Τώρα είναι αργά. Δεν πρέπει να γίνονται πολιτικά πειράματα. Βλέπουμε ότι η χώρα αυτή μπαίνει σε μεγάλη δίνη.

Για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και την έλλειψη μεγάλων ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα

Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η απουσία των μεγάλων εκείνων ανθρώπων, όπως η Θάτσερ, ο Μιτεράν, ο Κόλ, Ντεστέν, ο Γκονζάλεζ, ο Σόκρατες. Όλοι αυτοί ήταν μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το όνειρο αυτών των ανθρώπων πλέον βάλλεται εκ των έσω. Όσοι θέλουν να φύγουν ας φύγουν. Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί πώς θα κάνει επανεκκίνηση και θα προστατεύσει όλα όσα εγγυάται. Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου. Η Ευρώπη έχει τον πιο υγιή κοινωνικό ιστό, τις καλύτερες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και την καλύτερη κοινωνική σύγκλιση. Γι αυτό άλλωστε αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να παίρνουμε αποφάσεις του «ποδαριού» και να την «πληρώνει» ένας ολόκληρος λαός. Είναι άθλια τα πολιτικά σχέδια ηγετών που δεν μπορούν να «σταθούν στα πόδια τους» και πετάνε την μπάλα στον λαό, γιατί φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι πολιτική, όταν φοβάσαι να πάρεις αποφάσεις να κάνεις δημοψηφίσματα; Αυτά είναι άθλια πολιτικά σχέδια μιας ανίκανης κυβερνώσας παρέας, όπως αυτής του Κάμερον, ο οποίος για να «χαϊδέψει» τα αυτιά των ευρωσκεπτικιστών που έχει στο κόμμα του πήρε την απόφαση του δημοψηφίσματος και είδαμε τα σημερινά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να «πατάει κανείς σε δύο βάρκες».

Για την Υγεία στη Λακωνία

Με μεγάλο κόπο καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να κρατήσουμε όρθιο το νοσοκομείο Μολάων. Δεν έχω κανένα παράπονο από οποιονδήποτε. Εγώ έκανα τη δουλειά μου σαν βουλευτής Λακωνίας και Υπουργός. Το νοσοκομείο της Σπάρτης και όλης της περιοχής συντηρούνται από ένα πρόγραμμα για την ελονοσία, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που, δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι τον τελευταίο χρόνο και ας ελπίσουμε να μην αρρωστήσει κάποιος. Με αυτό το πρόγραμμα είχαμε καταφέρει και είχαμε στείλει 30 νοσηλευτές και γιατρούς και έτσι μπορέσαμε και κρατήσαμε το σύστημα όρθιο. Δεν βλέπω να υπάρχει καμία τέτοια διάθεση με την πολιτική που ακολουθείται. Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, φοβάμαι ότι τα νοσοκομεία της Λακωνίας θα έχουν υπαρξιακό πρόβλημα και δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στον Fly Radio 89.7, στο δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο. Πέμπτη, 23/6/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στον Fly Radio 89.7, στο δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Ας ξεκινήσουμε με την επέτειο θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Λ. Γρηγοράκος: Πέρασαν 20 χρόνια από το θάνατό του. 20 χρόνια από την απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας, ενός ανθρώπου που άλλαξε την μοίρα της Ελλάδας και παρέδωσε μια χώρα, η οποία στα χέρια του κατάφερε να σημειώσει ένα μεγάλο, ιστορικό άλμα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να εφοδιάσει τη χώρα με δυνατά “όπλα” και “βέλη” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είχε φτιάξει ισχυρούς θεσμούς, έκανε πραγματικότητα την ίση κατανομή του πλούτου, είχε διαμορφώσει μια διαφορετική δημοκρατία και έκανε πολλά βήματα προόδου, με τα οποία η Ελλάδα ζει τα τελευταία 35 με 40 χρόνια. Ήταν μια μεγάλη και προικισμένη προσωπικότητα, φιλέλληνας και μορφωμένος. Τονίζω τη λέξη “μορφωμένος”, γιατί στην Ελλάδα έχουμε απαίδευτες ηγεσίες. Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι αρκετά μορφωμένος οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής πιστεύω πως υστερούν πάρα πολύ. Σε σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και προηγούμενους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο Κώστας Σημίτης, οι οποίοι ήταν προβεβλημένοι επιστήμονες και είχαν μια διαφορετική πολιτική και κοινωνική κουλτούρα οι σημερινοί υστερούν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος μπορούσε να προβλέψει τα πράγματα, πίστευε στο τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού, γιατί αν θυμάστε τη φοβερή και ιστορική, πια, ρήση του στο Μάαστριχτ, ότι “στο δρόμο που βαδίζουμε, δε θα φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών αλλά μια γερμανική Ευρώπη”. Να που όλα όσα είπε έγιναν πραγματικότητα και τώρα τα “βρήκαμε μπροστά μας”.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε θα ήταν διαφορετική η Ευρώπη σήμερα, αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου;
Λ. Γρηγοράκος: Φυσικά και θα ήταν, γιατί έβαζε βέτο σε κάποια πράγματα. Αν θυμάστε την ιστορία με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τότε είχε μια πολύ μεγάλη και σκληρή κόντρα με την Θάτσερ, αλλά κατάφερε με την πολιτική που ακολούθησε να κερδίσει και να φέρει στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα προγράμματα, τα γνωστά ΜΟΠ, τα οποία βοήθησαν πάρα πολύ τις χώρες της Μεσογείου, γιατί, όπως καλά ξέρετε, ο νότος με τον βορρά είχε πάντα μια αντιπαλότητα. Οι χώρες του βορρά είναι οι πλούσιες χώρες και του νότου οι φτωχές. Είχε επίσης βοηθήσει με τη γνωστή “κίνηση των 6”. Είχε κάνει πολλές τολμηρές και επικίνδυνες εκδηλώσεις και αποστολές με τον Αραφάτ, τον Μιτεράν, τον Καντάφι, τον Γιαρουζέλσκι και πολλούς άλλους. Αν θυμάμαι καλά, τον Μάρτη του 1987 οξύνθηκαν πολύ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και απειλήθηκε μέχρι και πολεμική σύρραξη αλλά ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης και κατάφερνε όλα στο τέλος να καταλήγουν προς όφελος της Ελλάδας. Έκανε πάρα πολλά πράγματα αλλά τα μεγαλύτερα κληροδοτήματά του ήταν οι “τομές” τόσο στη Δημοκρατία όσο και στους θεσμούς του κράτους. Αυτά είναι δείγματα ενός μεγάλου ηγέτη, όπως “τομές”, βέβαια, έκανε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρεσβύτερος.
Δημοσιογράφος: 20 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται; Έχουμε και εσωκομματικές εκλογές αυτή την Κυριακή.
Λ. Γρηγοράκος: Το ΠΑΣΟΚ πια έχει χάσει την πυξίδα του. Δεν νομίζω ότι απασχολούν καθόλου την κοινωνία της Λακωνίας και γενικότερα της Ελλάδας οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι σαν βουλευτής Λακωνίας, ακόμη και αν η κυρία Γεννηματά και οι πρώην σύντροφοί μου λένε πως με διέγραψαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο ΠΑΣΟΚ δεν με έχουν καλέσει ποτέ και με αντιμετωπίζουν σαν ξένο σώμα. Ένα πράγμα θα πω. Ξένο σώμα είναι αυτοί, όχι εγώ. Ξένο σώμα είναι όλοι αυτοί, μια μικρή ομάδα, σήμερα, στο ΠΑΣΟΚ, απαξιωμένων στελεχών, που διοικούν ένα πολύ μεγάλο και ιστορικό κόμμα. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έχει συμβεί. Εγώ παραμένω ΠΑΣΟΚ μαζί με κάποιους προσωπικούς μου φίλους από την Λακωνία, που είμαστε μαζί από το 1974. Εμείς οι “παλιοί” είμαστε φλογεροί υποστηρικτές του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί πιστεύουμε ότι ήταν εθνικός και λαϊκός ηγέτης. Ήταν ένας οραματιστής, που αναμόρφωσε την Ελλάδα. Εμείς, λοιπόν, παραμένουμε σε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει σχέση με την κοινωνία και όχι σε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει σχέση με τους μηχανισμούς. Εγώ φυσικά δε θα συμμετάσχω στη διαδικασία των εκλογών ούτε θα τη νομιμοποιήσω με την παρουσία μου, αφού δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση και δε νομίζω ότι θα βγει κάποιο αποτέλεσμα στην Λακωνία. Θεωρώ ότι είμαι πιο πολύ ΠΑΣΟΚ από τους ιδίους και σε μια τέτοια διαδικασία, κατά την οποία δεν έχει τηρηθεί ούτε καταστατικό ούτε έχει γίνει κάποια ουσιώδης προετοιμασία δεν μπορώ να συμμετάσχω. Πρόκειται για μια παρωδία εκλογών.
Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος, ότι το ΠΑΣΟΚ στην Λακωνία θα μπορέσει να ξαναφτιάξει το “περιβόλι” του; Γιατί κακά τα ψέμματα, στην Λακωνία, ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με Γρηγοράκο. Αυτό είναι δεδομένο και δε νομίζω, ότι το αμφισβητεί κανένας.
Λ. Γρηγοράκος: Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, όταν κατεβαίνουν στην Λακωνία άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλη θέση στον κεντρικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ - αν και το ΠΑΣΟΚ πια είναι ένα μικρό κόμμα - και δεν καλούν τον τοπικό βουλευτή, τον άνθρωπο που τόσα χρόνια έδωσε έναν αγώνα και ήταν συνεπής στο χώρο, τότε υπάρχει θέμα. Τι να συζητήσουμε; Γιατί, αν θυμάστε επί Γιώργου Παπανδρέου αν και είχα μεγάλες αντιθέσεις με την πολιτική του, δεν στάθηκα ποτέ απέναντι ούτε στις εκλογές ούτε στην Βουλή ούτε στην κοινωνία. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι μικρόψυχοι όσοι κάνουν όλα αυτά. Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη πολλά να δώσει στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω, πως με μια άλλη ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ θα είχε άλλη τύχη. Όχι, όμως, υπό την Φώφη Γεννηματά, γιατί θεωρώ, ότι η κυρία Γεννηματά είναι κατώτερη των περιστάσεων, ιδιαίτερα σε αυτή την πολιτική συγκυρία και δεν μπορεί να εκφράσει την ελληνική κοινωνία, για αυτό και τα ποσοστά του είναι τόσο συρρικνωμένα. Είναι ενδεικτικό, ότι ακόμη και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακόρυφη πτώση το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει τίποτα. Ο κόσμος προτιμά να κατευθυνθεί σε άλλους χώρους παρά σε αυτό το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί να τον εκφράσει.
Πιστεύω, λοιπόν, πως είναι δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ να ανασυνταχθεί. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχα ασχοληθεί με την επανενεργοποίηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ώστε να παίξει έναν ρόλο, να είναι η “ομπρέλα” σε μια κίνηση και ο θεματοφύλακας για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στο χώρο του προοδευτικού κέντρου. Εμένα δεν μου αρέσει ο όρος “κεντροαριστερά”. Προτιμώ την έννοια του “προοδευτικού κέντρου” και της “σοσιαλδημοκρατίας”. Σε αυτό το χώρο είμαι εξάλλου και εκεί θα παραμείνω. Πιστεύω, λοιπόν, πως από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε εξελίξεις στο χώρο του “κέντρου” και θα είμαι παρών.
Δημοσιογράφος: Να πάμε και στα υπόλοιπα θέματα. Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Σήμερα η Μεγάλη Βρετανία αποφασίζει αν θέλει να μείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Πιστεύετε, ότι μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα;
Λ. Γρηγοράκος: Θα μας συμπαρασύρει σίγουρα. Αν και νομίζω, πως οι Γερμανοί έχουν πάρει τα μέτρα τους, γιατί, πια, ας μη γελιόμαστε ζούμε σε μια γερμανική Ευρώπη, όχι σε μια Ευρώπη των λαών. Φανταστείτε, ότι αν κάνουν λάθος οι Άγγλοι και βγουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γνωστό “city” θα μεταφερθεί στην Φρανκφούρτη. Όλη η οικονομική κυριαρχία, το οικονομικό πακέτο της Ευρώπης, οι μεγάλες επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο θα τα πάρει η Γερμανία, στην Φρανκφούρτη και τότε, αλίμονό μας. Πιστεύω, ότι η Μεγάλη Βρετανία δε θα κάνει αυτό το λάθος, αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν λάθος του Κάμερον όλη αυτή η ιστορία με το δημοψήφισμα. Τελικά, όμως, πιστεύω θα σκεφτούν σωστά και δε θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πουν “ΝΑΙ” και δε θα μεταλλαχθεί το “ΝΑΙ” σε “ΟΧΙ”, όπως έκανε ο κύριος Τσίπρας εδώ, γιατί ένα δημοψήφισμα έχει κινδύνους. Μην παίρνετε σαν παράδειγμα την “κωλοτούμπα” του κυρίου Τσίπρα στο δικό μας δημοψήφισμα και το ότι μπόρεσε η Ευρώπη και στάθηκε όρθια χωρίς να διαλυθεί. Στην Βρετανία είναι διαφορετικά τα πράγματα. Στην Βρετανία έχουν Δημοκρατία αλλά υπάρχει και μια Βασιλεία, η οποία δεν αστειεύεται σε τέτοια θέματα. Πρόκειται για μια θεσμική Βασιλεία, η οποία, ουσιαστικά, βρίσκεται στο γενεαλογικό δέντρο των Άγγλων, θα τολμούσα να πω. Αυτή την στιγμή η Βασίλισσα δε θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάτε, ότι έχει θεσμικό ρόλο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα παραμείνουν για λόγους ασφάλειας, οικονομίας και συνοχής. Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το 1952 με την Οικονομική Κοινότητα, τότε, και έχει φτάσει σήμερα σε αυτό το σημείο μέσα από πολλές αντιθέσεις, με πολύ αγώνα, με μάχες από ανθρώπους μεγάλους, όπως ο Μιτεράν, ο Κόλ, η Θάτσερ, ο Ντεστέν, ο Ντελόρ, ο Γκονζάλες για να στήσουν αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι κρίμα να καταστραφεί. Όλοι το αγαπάνε αυτό το οικοδόμημα. Αγαπάνε την Ευρώπη για τη Δημοκρατία, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την πολιτική και την κοινωνική αλληλεγγύη που έχει. Αυτή η χώρα, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει ακέραια, να μην πληγωθεί και οι πολίτες της να μην πέσουν σε αυτό το ατόπημα. Πιστεύω, ότι όλα θα πάνε καλά και δε θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημοσιογράφος: Θέλω να μου σχολιάσετε λίγο τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ για τον κύριο Βαρουφάκη, ότι μας κόστισε 100 δις ευρώ.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτά να τα ακούνε οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι είναι αλήθεια. Η Ελλάδα από το 1974 και για 40 χρόνια που κυβερνήθηκε από τα κόμματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου είχε θέματα με το χρέος. Το χρέος τότε έφτασε γύρω στα 300 δισεκατομμύρια και τότε ήταν που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου την ιστορική φράση “αν δεν τιθασεύσουμε το χρέος, το χρέος θα μας καταπιεί”. Προσέξτε όμως. Σε 40 ολόκληρα χρόνια έφτασε στα 300 δισεκατομμύρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη διακυβέρνηση μόνο ενάμιση χρόνο και μας χρέωσε 100 δισεκατομμύρια. Εγώ συμμετείχα στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ξέρω ότι ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν η καλύτερη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης. Αυτό θα το λέω πάντα. Στο τέλος του 2014 ετοιμαζόμασταν να βγούμε από το μνημόνιο και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας φόρτωσε ένα ες αεί μνημόνιο, ένα μνημόνιο μέχρι το 2100! Είναι τρομερό αυτό που συνέβη στην Ελλάδα και δεν μιλάει κανείς. Από τον Σεπτέμβριο έρχονται σκληρές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Εμείς ήμασταν αυτοί που βάζαμε “κόκκινες γραμμές” και οι “κόκκινες γραμμές” μας ήταν αληθινές. Τους θυμάμαι από αντιπολίτευση ακόμη να μιλάνε για “κόκκινες γραμμές” και όταν έγιναν κυβέρνηση, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κράτησαν καμία “κόκκινη γραμμή”. Επαίρονται, ότι έχουν μια αριστερή κυβέρνηση και συγκυβερνούν με αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα, τους ΑΝΕΛ. Υπάρχει αριστερή κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε ακροδεξιά δεκανίκια; Θα συγκρίνω ποτέ τη δημοκρατικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Όχι, ποτέ.
Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να μιλήσουμε και για τα παιχνίδια που γίνονται με τον εκλογικό νόμο. Γιατί θέλουν αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα; Τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων δεν πρέπει να “πέσουν στην παγίδα” και να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος θα ευνοήσει τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας και η παρέα του θέλουν να αποφύγουν το Ειδικό Δικαστήριο, για αυτό θέλουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο. Θέλουν να μπορούν να ελέγχουν τις καταστάσεις στην Βουλή κι πιθανόν να μην μπορέσει να γίνει ποτέ κυβέρνηση άλλη εκτός των δύο πρώτων κομμάτων. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν όλα τα άλλα τα σβήνουμε. Δεν πρέπει να σβηστεί τίποτα, όμως, γιατί έχουν γίνει τραγικά λάθη. Και για την επιλογή του Βαρουφάκη φταίει ο κύριος Τσίπρας. Η επιλογή των προσώπων, όπως η Πρόεδρος της Βουλής, που πραγματικά μας “είχε αλλάξει τα φώτα” με την κακή έννοια “βαραίνει” τον κύριο Τσίπρα. Όλες οι αρνητικές κινήσεις και επιλογές της κυβέρνησης “βαραίνουν” τον κύριο Τσίπρα. Δεν είναι δικές μου επιλογές, αλλά επιλογές ενός συγκεκριμένου προσώπου και μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” και “τα του Θεού τω Θεώ”. Όπως επίσης κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τι έγινε από το 2004 έως το 2016 και η Ελλάδα “πήγε στα βράχια”. Έχουν ευθύνες τόσο ο Κώστα Καραμανλής, ο νεότερος, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για αυτούς παρά μόνο για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Μιλάει κανείς για αυτούς που έφεραν πραγματικά την μεγάλη κρίση στην Ελλάδα; Γιατί είναι στο απυρόβλητο; Ακριβώς επειδή ανοίγω αυτά τα θέματα με απειλούν κιόλας. Μου λένε “γιατί μιλάς”; Η περίοδος του Κώστα Καραμανλή από το 2004 έως το 2009 ήταν καταστροφική. Και δε φταίει ο Αλογοσκούφης ούτε στην συνέχεια ο Παπακωνσταντίνου για ό, τι έγινε. Υπήρχε μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί, λοιπόν να είμαι εγώ διευθυντής μιας ΜΕΘ και να έχω από “κάτω” συνεργάτες που τους έχω επιλέξει ο ίδιος και όταν γίνεται κάποιο λάθος να φταίνε μόνο οι συνεργάτες μου και όταν κάτι γίνεται καλά, τα εύσημα να τα παίρνω μόνο εγώ. Οι ευθύνες είναι πάντα ευθύνες. Γιατί εγώ είμαι αυτός που χαράσσει τη γραμμή μιας πολιτικής υγείας έτσι και αυτός χαράσσει τη γραμμή μιας κυβερνητικής πολιτικής. Φταίνε, λοιπόν, αυτοί που κυβερνούσαν τη χώρα. Ούτε ο Αλογοσκούφης ούτε ο Παπακωνσταντίνου. Αυτή την στιγμή φταίει ο κύριος Τσίπρας. Είναι ο κύριος υπεύθυνος της σημερινής κατάστασης. Δεν μπορεί οι Ευρωπαίοι και ο Σόιμπλε να λένε ότι θα βγαίναμε από τα μνημόνια και να έρχεται ο κύριος Τσίπρας να μας υπερχρεώνει και να κάνει το “μαύρο”- “άσπρο”. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Μετατρέπουν τη “νύχτα” σε “ μέρα” και την “αλήθεια” σε “ψέμα”. Βγαίνουν στις τηλεοπτικές εκπομπές χωρίς ίχνος ντροπής για όσα έκαναν τα προηγούμενα χρόνια εναντίον μας. Δε θα μπω σε αυτή τη διαδικασία ούτε θα πω “πετάξτε λεμόνια” σε κανέναν τους. Δε θα το κάνω ποτέ αυτό. Αλλά πρέπει να καυτηριάσουμε όσα συμβαίνουν στην Αθήνα τον τελευταίο καιρό με λεωφορεία και τρόλεϊ να καίγονται καθημερινά, με αγάλματα και προτομές να καταστρέφονται και να εξαφανίζονται. Κάποιοι πρέπει να φταίνε. Κανείς, όμως, δε λέει τίποτα.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα και ένα σχόλιο για το χώρο της Υγείας και γενικότερα για την στάση του κυρίου Πολάκη τις τελευταίες εβδομάδες.
Λ. Γρηγοράκος: Δε θα σχολιάσω καθόλου τόσο ως προσωπικότητα όσο και ως στάση ζωής τον άνθρωπο αυτό. Νομίζω, πως κάνει κακό και στο χώρο της Υγείας αλλά και στο χώρο της πολιτικής. Δεν εκφράζει την ελληνική κοινωνία. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ιδιαίτερο, οπότε ας τον χαίρονται αυτοί που τον έχουν επιλέξει. Εμένα με ενδιαφέρει η υγεία του ελληνικού λαού, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο. Ενώ είχαμε εξασφαλίσει με τον κύριο Σταϊκούρα 4.500 θέσεις εργασίας για την Υγεία και είχαμε βάλει τα λεφτά για αυτές τις πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2015, από την στιγμή που βγήκαν κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Θα έρθω και στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να πω τι έχει γίνει τώρα στην Λακωνία και τι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Το 2015, όταν Υπουργός έγινε ο κύριος Κουρουμπλής, ο κύριος Βαρουφάκης, με άλλο ένα λάθος του, έδωσε τα 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς να υπολογίσει ότι η χώρα δεν είχε καθόλου ρευστό, οπότε αναγκάστηκαν και όλες τις πιστώσεις, όπως αυτές για τις 4.500 θέσεις εργασίας στην Υγεία, τις μετέφεραν για να μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για την Υγεία δεν έχουν προγραμματίσει τίποτα. Το ΕΣΥ είναι στη χειρότερή του κατάσταση. Έχει διαλυθεί. Τα budgets στο χώρο της Υγείας έχουν συρρικνωθεί τραγικά, τα νοσοκομεία δεν έχουν καμία οικονομική στήριξη και αδυνατούν να ξεπεράσουν τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν. Ο ιδιωτικός τομέας δε βρίσκεται σε καθόλου καλή κατάσταση. Πρέπει ο ιδιωτικός με το δημόσιο τομέα να τα “βρουν”. Θα πρέπει να γίνουν δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανασφάλιστους Έλληνες. Ό, τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς ήμασταν αυτοί που είχαμε εξασφαλίσει τη δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία, όλων των ανασφάλιστων Ελλήνων, μέσω μιας ειδικής επιτροπής. Ξέρετε υπήρχε το φαινόμενο φοροφυγάδες και πλούσιοι να πηγαίνουν μέχρι και στα συσσίτια των δήμων και να έχουν δωρεάν περίθαλψη στο ΕΣΥ, χωρίς να το δικαιούνται. Γι΄ αυτό είπαμε ότι χρειάζεται μια επιτροπή, που θα ελέγχει. Δεν μπορεί η χώρα να είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε”. Όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία αρκεί να αποδεικνύεται η πενιχρή οικονομική τους δυνατότητα.
Επειδή λοιπόν ακούω συνεχώς ψέματα, ότι διόρισαν γιατρούς στην Λακωνία, να σας πω, πως έχει πραγματικά έχει η κατάσταση. Αυτοί οι γιατροί που ήρθαν στην Λακωνία είναι οι γιατροί, που εγώ είχα καταφέρει μέσα από τη δύσκολη διαδικασία του Υπουργικού Συμβουλίου να προκηρυχθούν οι μόνιμες θέσεις, για τα νοσοκομεία της περιοχής. Και επειδή αναφερθήκαμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτή η απάτη που διέπραξε ο συγκεκριμένος Υπουργός, ο οποίος μάλιστα πήρε και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων είναι πρωτάκουστη. Ο Υπουργός διευθύνει. Δεν κρίνει. Υπάρχουν άλλα αρμόδια όργανα για αυτό. Αν είχε αντιληφθεί κάτι ύποπτο στο ΚΕΕΛΠΝΟ όφειλε να στείλει τα αρμόδια όργανα να ελέγξουν, όχι να αναλάβει μόνος του. Ο Υπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίρνει φακέλους. Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Λακωνία είχε κάνει μια μεγάλη δράση για την ελονοσία στην περιοχή της Σκάλας, που δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και θα έχουμε πάλι προβλήματα. Αν θυμάστε πέρυσι δεν είχαμε κρούσματα, γιατί εμείς είχαμε κάνει και ψεκασμούς και είχαμε επανδρώσει τις υγειονομικές δομές της Λακωνίας με προσωπικό. Βρήκαμε αυτούς τους ανθρώπους με την μέθοδο της χιονοστιβάδας, έναν-έναν. Τους καταγράψαμε όλους, δημιουργήσαμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα, δώσαμε γιατρούς στα νοσοκομεία, νοσηλεύτριες στα κέντρα υγείας και είχαμε στηρίξει το σύστημα. Αν σταματήσει τώρα αυτό το πρόγραμμα τα νοσοκομεία στην Λακωνία θα υποστούν πολύ μεγάλη κρίση και καθίζηση. Το σύστημα Υγείας δε θα μπορέσει να τα “βγάλει πέρα”.
Δημοσιογράφος: Θέλω να σας μεταφέρω και το ερώτημα μιας ακροάτριας, η οποία θα ήθελε την άποψή σας για τον αείμνηστο Γεννηματά, όπως την είπατε για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Λ. Γρηγοράκος: Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας πατριώτης, με όραμα για την Ελλάδα, αλλά δεν συνεπάγεται, ότι ο Γεννηματάς μετέφερε τις ικανότητές του και στην κόρη του. Άλλο η κόρη του και άλλο αυτός. Ήταν πολύ μεγάλος πολιτικός και ο φυσικός διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου