ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου βουλευτή Λακωνίας, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου. Πέμπτη, 29/09/2016


 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου  2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, έπειτα από τα όσα καταγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, σχετικά την κοστολόγηση και σύναψη σύμβασης για τη μέθοδο της διαγνωστικής αρθρόσκοπησης, δηλώνει τα εξής:
Ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχα συναρμοδιότητα να επικυρώσω την ομόφωνη υπ’ αριθμ. 10 απόφαση της 248ης/2-12-2014 της ολομέλειας του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), που αποτελείται από τριάντα και πλέον έγκριτους ιατρούς και επιστήμονες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είχα τον οποιοδήποτε αποφασιστικό ή γνωμοδοτικό ρόλο ως προς την συγκεκριμένη πρόταση. Απλώς, όφειλα να αποδεχτώ την τεκμηριωμένη θέση ενός επιστημονικού, συλλογικού οργάνου.
Ο κ. Πολάκης γνωρίζει ότι το μηχάνημα διαγνωστικής αρθροσκόπησης δεν προοριζόταν για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για τα οποία είχα αρμοδιότητα. Αντίθετα, ήταν ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας (ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία)  και τον ΕΟΠΥΥ, για τα οποία δεν είχα καμία αρμοδιότητα.
Αντιλαμβάνομαι τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις ανομολόγητες επιδιώξεις του κ. Πολάκη να με εμπλέξει σε μια υπόθεση με την οποία ουδεμία ουσιαστική σχέση έχω.
Όμως, η λάσπη, η  συκοφαντία, η διαβολή δεν με αγγίζουν. Η παρουσία μου στο Υπουργείο Υγείας ήταν απολύτως καθαρή και διαφανής. Εξ’ ου και τολμώ να πω δημοσίως ότι τα θέματα που διαχειρίστηκα δεν επιβάρυναν ούτε κατά ένα ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.
Ας ψάξει λοιπόν αλλού ο κ. Πολάκης, αν θέλει και αν μπορεί να θεμελιώσει τις κατηγορίες του. Με τα ψέματα, αποσκοπεί στην ενοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων. Δεν μπορεί όμως να τους δώσει βορά σε μια ενορχηστρωμένη και εσκεμμένη εκστρατεία ανθρωποφαγίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ήθος και την εντιμότητά μου δεν μπορούν να τα αμφισβητούσουν όλοι εκείνοι που οφείλουν την πολιτική τους υπόσταση σε ένα και μοναδικό πράγμα: στο ψέμα. 

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

«Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πλέον μετέωρη». Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Free Sunday. Κυριακή, 25/09/2016

 Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πλέον μετέωρη»9/25/2016


Για «μεταρρυθμιστική συμμαχία» γράψατε σε άρθρο σας στο «Βήμα», την ίδια φράση χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Συνεννοημένοι είστε;
Δεν γνωρίζω αν παρακολουθεί την αρθρογραφία μου ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που μπορώ να καταλάβω είναι ότι αντιλαμβάνεται σωστά τις καίριες ανάγκες της χώρας. Πάντως, συνεννοημένοι δεν είμαστε. Η έξοδος από την κρίση είναι συνυφασμένη με ένα ισχυρό, μεταρρυθμιστικό σοκ. Η αναδιάρθρωση του κράτους, ο δημοσιονομικός εξορθολογισμός, η ανασύσταση όλων των δομών κοινωνικής προστασίας, όπως είναι ο τομέας της υγείας, η απεξάρτηση της παιδείας από τους πρωτοφανείς αναχρονισμούς και ιδεοληψίες της συριζαϊκής διακυβέρνησης, η καλλιέργεια επενδυτικού ενδιαφέροντος, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι όλες ζωτικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, για να έχουν πρακτικό αντίκρισμα, χρειάζονται μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Εξού και υποστηρίζω την αναγκαιότητα μιας διευρυμένης συμμαχίας όλων των φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Θετικό γεγονός είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να υπερβεί τις παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές που, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα είναι κυρίαρχες στην πολιτική ζωή του τόπου. Είναι πολύ σημαντικό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέλει να «γυρίσει σελίδα», αφήνοντας στην άκρη τις αυταρέσκειες και μονομέρειες του παρελθόντος. Η πρόσφατη δήλωσή του ότι σε ενδεχόμενη επικράτησή του θα δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα και με εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο κινείται αναμφίβολα σε σωστή τροχιά.

Ποια είναι η γνώμη σας για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;
Με την παρουσία του στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι υπολείπεται του πρωθυπουργικού ρόλου. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις της διακυβέρνησης. Φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλέον τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η χώρα και ο ίδιος. Η εικόνα που έβγαλε στη ΔΕΘ ήταν αποκαλυπτική. Πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι έχουμε πρωθυπουργό που δεν έχει να πει τίποτα. Εξαιτίας αυτού και η πρωτοφανής νευρικότητα, αμηχανία και αναλγησία την οποία εμφάνισε. Η ψυχολογική του αδυναμία να καταλάβει και να κατανοήσει το άγχος μιας δημοσιογράφου η οποία μένει άνεργη μετά την κυβερνητική απόφαση να κλείσουν κανάλια είναι αποκαρδιωτική. Όταν ένας πρωθυπουργός εμφανίζει συμπτώματα αυταρχισμού και έπαρσης, είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Οι πρωθυπουργικές αυταρέσκειες επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να αποδράσει από την αμείλικτη πραγματικότητα, καταφεύγει σε μυθεύματα και σε πρωτοφανή ψέματα. Δυστυχώς, στη σύγχρονη Ιστορία η σήμανση του Τσίπρα θα είναι «ο πρωθυπουργός που είπε τα μεγαλύτερα και πιο πολλά ψέματα».

Πώς σας φάνηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη; Σας έπεισε;
Ο λόγος και η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έδειξαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να ανατοποθετήσει την παράταξη της οποίας ηγείται σε μια διαφορετική πολιτική και ιδεολογική βάση. Το εγχείρημά του αναμφίβολα είναι δύσκολο και σύνθετο. Προσκρούει στις παγιωμένες αντιλήψεις αλλά και δομές του κόμματός του. Η επικράτησή του δεν σημαίνει και αυτόματη μεταστροφή της ΝΔ στις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές διακηρύξεις του νέου προέδρου της. Άλλωστε ένα κόμμα συντηρητικό είναι φυσικό να δυσκολεύεται να αφομοιώσει νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέες προσεγγίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του κ. Σημίτη, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές που ενσάρκωνε βρίσκονταν σε διάσταση με αυτές του κόμματος. Η δυσαρμονία αυτή φάνηκε και στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν ο τότε πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές σε καίρια ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, αυτό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Έτσι και τώρα, βλέπουμε τη δυσκολία, ακόμη και δυστοκία, του κ. Μητσοτάκη να «εμποτίσει» την παράταξή του με τις ιδέες και θέσεις που πρεσβεύει. Κατά τη γνώμη μου, γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρή αποφασιστικότητα και σταθερή επιμονή για την προώθηση του μεταρρυθμιστικού του σχεδίου. Ο κίνδυνος του συγκερασμού και του μέσου όρου είναι υπαρκτός. Οι υπάρχουσες δυνάμεις στη ΝΔ είναι εύλογο να μην μπορούν να συγχρονιστούν με τον βηματισμό του κ. Μητσοτάκη. Η αδυναμία αυτή ξεπερνιέται στον βαθμό που ο πρόεδρος της ΝΔ επιδείξει την απαιτούμενη προσήλωση στους στόχους και τις επιδιώξεις του. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος για τη βούλησή του. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει με εκείνους τους πολίτες που στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε αυτόν. Ωστόσο, το καίριο ζήτημα είναι η αντιστοιχία λόγου και έργου. Η υπόθεση αυτή είναι δύσκολη. Δεν εξαρτάται μόνο από τις αντικειμενικές συνθήκες αλλά και από τις υποκειμενικές δυνατότητες. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να «κερδίσει το στοίχημα» των καθαρών θέσεων και των καθαρών λύσεων. Η στοχοπροσήλωσή του σε αυτό είναι ικανή και απαραίτητη προϋπόθεση για να «χαράξει» και να «περπατήσει» σε νέους πολιτικούς δρόμους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όλο μιλά για άνοιγμα στο κέντρο και νέα πρόσωπα αλλά στην πράξη δεν γίνεται καμία αλλαγή, τηρείται η επετηρίδα του κόμματός του. Γιατί, κατά τη γνώμη σας;
Τα κόμματα είναι κλειστοί μηχανισμοί νομής και αναδιανομής της κάθε εξουσίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επικαλούμενη επετηρίδα. Οι διακηρύξεις τους για «άνοιγμα» στην κοινωνία, για ανανέωση, για την ανάγκη να βγουν νέες δυνάμεις στο προσκήνιο, τις περισσότερες φορές στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου. Είναι λόγια του αέρα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το κομματικό σύστημα χρειάζεται μια ουσιαστική αναδόμηση, έναν πραγματικό μετασχηματισμό. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα κόμματα, τα οποία, δυστυχώς, είναι περιχαρακωμένα στον μικρόκοσμό τους. Γι’ αυτόν νοιάζονται, γι’ αυτόν ενδιαφέρονται, αδυνατώντας να απεξαρτηθούν από τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις και πρακτικές τους. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ, που τυγχάνει να γνωρίζω καλά, ακόμη και τώρα, που είναι μικρό και συρρικνωμένο κόμμα, αδυνατεί να «δει» πέρα από τον εαυτό του. Έχει παλινδρομήσει στις αρχέγονες πολιτικές του. Εμφανίζει συμπτώματα «αυτισμού». Και όλα αυτά γιατί η κα Γεννηματά δεν έχει τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί στη μεγάλη αναγκαιότητα της ανασύνθεσης του αποκαλούμενου ενδιάμεσου χώρου. Προτιμά ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα, που θα στηρίζεται σε φίλους και αρεστούς, γιατί δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα ΠΑΣΟΚ με ανοιχτούς ορίζοντες. Η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να αλλάξει τη ΝΔ είναι αναμφίβολα θετική. Βοηθάει στον απεγκλωβισμό των κομμάτων από τα στερεότυπα και τις δοξασίες του χθες. Βέβαια, χρειάζεται κάποιον χρόνο για να αποδείξει ότι οι επιθυμίες του μπορούν να έχουν πρακτικό αντίκρισμα. Η ανάδειξη νέων δυνάμεων είναι μια επίμονη διαδικασία. Προϋποθέτει αταλάντευτη συνέπεια και προσήλωση. Με τη θέση μου αυτή δεν θέλω να δικαιολογήσω τις όποιες καθυστερήσεις, ακόμη και αμφισημίες, εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης ως προς την υλοποίηση των διακηρύξεών του. Ευελπιστώ ότι θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της παράταξης της οποίας ηγείται. Εξάλλου κάτι τέτοιο είναι συνυφασμένο με τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Και το άνοιγμα στο Κέντρο που καρκινοβατεί;
Το «άνοιγμα» στο Κέντρο είναι μια αυτονόητη πρωτοβουλία, αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να διαμορφώσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Όπως είναι γνωστό, «η μάχη, οι εκλογές, κερδίζονται με το Κέντρο». Γνωρίζουμε ότι μια μεγάλη κατηγορία πολιτών αυτοτοποθετείται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Σήμερα, που ο χώρος του ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πρωτοφανή καθίζηση, ο ενδιάμεσος χώρος αναζητά μια νέα πολιτική έκφραση. Την ανάγκη αυτή προσπαθεί να καλύψει ο κ. Μητσοτάκης. Το προσωπικό του προφίλ μπορεί να εξυπηρετεί αυτόν του τον στόχο, όμως το κόμμα του οποίου ηγείται δύσκολα μπορεί να αποτελέσει τον υποδοχέα ενός κόσμου που θέλει να ξεφύγει από τις γνωστές διαχωριστικές γραμμές «δεξιά - αριστερά». Έτσι μπορούν να εξηγηθούν και οι δυστοκίες που εμφανίζονται ή, όπως λέτε εσείς, να «καρκινοβατούν» τα «ανοίγματα» στο Κέντρο.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Τι βλέπετε μπροστά;
Τις πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν δραστικά οι πρωτοφανείς αποκαλύψεις για τις σχέσεις του επίδοξου καναλάρχη και «κόκκινου» εργολάβου με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Η «χιονοστιβάδα» αυτών των αποκαλύψεων προκαλεί ανεπανόρθωτο, σχεδόν, πλήγμα σε μια κυβέρνηση που παραπλάνησε τον ελληνικό λαό με ορυμαγδό ψεμάτων και εμφάνισε τον εαυτό της ως θεματοφύλακα της ηθικής στην πολιτική και της διαφάνειας. Το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο με «τυμπανοκρουσίες» προέβαλε, αποδείχθηκε παντελώς «κάλπικο» και ανυπόστατο. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον μετέωρη. Στερείται των στοιχειωδών προϋποθέσεων που θα της επέτρεπαν να παραμείνει στο «πηδάλιο» της χώρας. Η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία μπορεί να παραμένει ανθεκτική, γιατί ως νεόκοποι της εξουσίας δεν θέλουν να απολέσουν τα αξιώματα που αυτή τους παρέχει, ωστόσο η κοινωνική και πολιτική «ασφυξία» που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της θα την «πνίξει».

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στην εκπομπή του Ε Tv, «Τώρα ό, τι συμβαίνει». Σάββατο, 24/09/2016

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας,
στην εκπομπή του Ε Tv, «Τώρα ό, τι συμβαίνει»


Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016


Για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και την απώλεια του αποκαλούμενου ηθικού πλεονεκτήματος  του ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί αυτό που θα πω να ενοχλήσει κάποιους ή να τους στενοχωρήσει. Πριν από τρία χρόνια ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός σε δύο Υπουργεία. Ποτέ δεν παρουσιάστηκα μόνος μου σε εκπομπή της τηλεόρασης. Φρόντιζα να έχω πάντα αντίλογο.
Είναι πολύ «βαριά» τα λόγια που θα πω. Η κυβέρνηση αυτή πάσχει από οίηση. Αυθαιρετεί και συνέχεια λέει ψέματα. Αυτές οι πράξεις της κυβέρνησης αποτελούν πράξεις εκτροπής από το δημοκρατικό πολίτευμα.
Θα σας πω, λοιπόν, ως παράδειγμα, ένα ανέκδοτο, που μου είπε κάποιος παράγοντας ενός Υπουργείου, όταν πήγα εκεί ως Υπουργός. Μου λέει: «Ξέρεις τι θα κάνεις στις δύσκολες στιγμές ως Υπουργός; Θα έχεις τέσσερις φακέλους. Όταν συναντήσεις την πρώτη δυσκολία θα βγάλεις τον πρώτο φάκελο». Ο πρώτος φάκελος, λοιπόν τραβήχτηκε και έγραφε «δώστε μου λίγο χρόνο δεν έχω ενημερωθεί ακόμη». Στην επόμενη δυσκολία τραβήχτηκε ο δεύτερος φάκελος, ο οποίος έγραφε, ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Σας θυμίζουν κάτι αυτά; Τρίτη δυσκολία, τρίτος φάκελος, στον οποίο έγραφε, ότι φταίνε όλοι οι άλλοι. Στον τέταρτο και τελευταίο φάκελο έγραφε: «ήρθε η ώρα να φύγεις». Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα. Ήρθε η ώρα να φύγουν. Είπαν τόσα ψέματα, κατασυκοφάντησαν ανθρώπους, προσωπικότητες, βουλευτές, κόμματα, για να μπορέσουν να πάρουν την εξουσία. Και τα κατάφεραν. Την πήραν την εξουσία, αλλά δεν τη διαχειρίζουν με δημοκρατικότητα.

Για τις κυβερνητικές παλινωδίες και τη διγλωσσία της κυβέρνησης
Πρόσφατα, στην Ολομέλεια της Βουλής, βγήκε ο κύριος Μπαλτάς και μίλησε για την στρατηγική ήττα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού που ενσαρκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι είναι σοσιαλιστές αλλά κάνουν και λάθη στο δρόμο για την ολοκλήρωση του σοσιαλισμού. Στην συνέχεια, βγήκε ο κύριος Φλαμπουράρης και λέει: «Εμείς δεν τις πιστεύουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε όμως την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Με τέτοιου είδους φτηνά εφευρήματα οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ πουλάνε σανό. Ενώ πηγαίναμε προς το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, έπαιζαν επικοινωνιακά «παιχνίδια». Και συνεχίζουν να «παίζουν». Προηγουμένως, άκουγα τον κύριο Μπαλάφα να λέει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όταν έρθει, λοιπόν, μια δύσκολη στιγμή αρχίζουν τον αριστερό τους λόγο και, με έπαρση διατείνονται, ότι αυτοί δεν κάνουν όσα τους καταλογίζονται. Φέρνουν την Ελλάδα στο «χείλος» του γκρεμού και πηγαίνουν και τα υπογράφουν όλα στο τέλος. Η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωτόγνωρο πολιτικό παράδειγμα. Δεν έχουν φέρει ούτε μια αντίρρηση επί δύο χρόνια στην Βουλή. Οι φανατικοί πολέμιοι των μνημονίων, όταν έρχονται στην Βουλή ψηφίζουν τα πάντα. Τους αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουν. Είναι γοητευμένοι από την εξουσία. Το μόνο που επιχειρούν είναι η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και της χώρας για να μπορούν να έχουν λόγο. Δεν έχουν καταλάβει, όμως, ότι έχει έρθει η ώρα του «Βατερλό».

Για τους αντιδιαπλεκόμενους και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την ενημέρωση
Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με τα κανάλια αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδιο για την κυβέρνηση. Τη Δευτέρα το πρωί οι άλλοι δύο από τους συνολικά τέσσερις υπερθεματιστές θα πρέπει να καταβάλουν ένα πολύ μεγάλο ποσό. Ξέρετε εγώ, κατάγομαι από ένα πολύ ορεινό χωριό της Λακωνίας, στον Ταΰγετο, που έχει πάρα πολλές πέτρες. Θα πάω, λοιπόν, το επόμενο Σαββατοκύριακο στο χωριό μου και θα καλέσω όλους τους συγχωριανούς μου, να μου δώσουν τις περιουσίες τους, για να μπορέσω να πάρω ένα δάνειο για να αποκτήσω και εγώ τηλεόραση. Αφού, τώρα με βοσκοτόπια αποκτάς τηλεοπτικό κανάλι.

Για τα τεκταινόμενα στην Υγεία
Φέτος δόθηκαν 300 εκατομμύρια λιγότερα για την Υγεία. Στους προϋπολογισμούς του 2014 και 2015, που είχαμε φτιάξει μαζί με τον κύριο Σταϊκούρα, είχαμε δώσει 4.500 θέσεις εργασίας για την Υγεία. Δυστυχώς όμως, ο κ. Βαρουφάκης έδωσε πίσω τα 11,2 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ, τα οποία χάθηκαν και μετά δεν είχαν να πληρώσουν τις συντάξεις. Ολόκληρο, λοιπόν, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ο κύριος Κουρουμπλής τον έδωσε για τις συντάξεις, για τις ανάγκες του Υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ. Χάθηκαν, λοιπόν, τα χρήματα από το προϋπολογισμό, για τις 4.500 θέσεις εργασίας στην Υγεία και τώρα, μετά από δύο χρόνια έρχονται, πάλι με ψέματα, και λένε για προσλήψεις στην Υγεία. Πρέπει να δείτε, τι έλεγε τον Μάιο του 2015 ο κύριος Τσίπρας στο Κερατσίνι και τι έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα στην ΔΕΘ. Λένε συνεχώς ψέματα. Το 85% του ελληνικού λαού, στην προχθεσινή δημοσκόπηση πιστεύει, ότι ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του λένε ψέματα.
Επίσης, το νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν έχει καμία τύχη αν δεν πάει στους ιδιώτες. Αυτό το πιστεύω και το λέω εδώ και πολύ καιρό. Αυτό το νοσοκομείο, που φτιάχτηκε με δωρεές 15 εκατομμυρίων από κάποιους ιδιώτες, δεν μπορεί να το διαχειριστεί το δημόσιο, γιατί είναι ακριβό. Το νοσοκομείο Σαντορίνης, για να λειτουργήσει, θέλει 10 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Για να σας δείξω το μέτρο θα σας πω ένα παράδειγμα. Τα δύο νοσοκομεία της Λακωνίας επιχορηγούνται από την ελληνική πολιτεία με 3 εκατομμύρια. Αν, λοιπόν, για 15.000 πληθυσμό δώσουμε 10 εκατομμύρια, καταλαβαίνετε τι κόστος είναι αυτό. Το νοσοκομείο Σαντορίνης ήταν και παραμένει ασύμφορο για το ελληνικό κράτος.
Η Υγεία, βέβαια, δεν είναι επενδυτικό αγαθό. Θα πρέπει να προσέχουμε. Όμως, έκλεισαν μια δομή, αυτή του Κέντρου Υγείας, που υπήρχε και λειτουργούσε κανονικά, και μετέφεραν τους γιατρούς, το προσωπικό, τα ασθενοφόρα αυτής της δομής, για να λειτουργήσουν αυτό το νοσοκομείο. Τα ψέματα έχουν μικρή διάρκεια. Την επόμενη μέρα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Εμείς είχαμε την επιλογή να ανοίξουμε το νοσοκομείο Σαντορίνης αλλά δεν το κάναμε, γιατί δεν ήταν σωστό και δε θέλαμε να λαϊκίσουμε. Αυτό το νοσοκομείο χτίστηκε από δωρεές και ήταν μια πολιτική απόφαση του κυρίου Αβραμόπουλου, το 2007. Για όλα αυτά τα πράγματα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Εμείς, λοιπόν, τότε επιλέξαμε τα 5 εκατομμύρια, που θα δίναμε για να λειτουργήσει αυτό το νοσοκομείο, να τα δώσουμε για να «ανοίξουν» 150 κλίνες ΜΕΘ. Υπήρχε πρόταση και από το Ίδρυμα Νιάρχος αλλά και από άλλους φορείς να πάρουν το νοσοκομείο και να το λειτουργήσουν. Υπήρχαν, λοιπόν, ιδιωτικές προτάσεις, να λειτουργήσουν αυτοί το νοσοκομείο και όλοι οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, να πηγαίνουν με τον ΕΟΠΥΥ τους να περιθάλπονται και να νοσηλεύονται σε αυτό.

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

​Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” (ΣΚΑΪ). Παρασκευή, 23/09/2016


​Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” (ΣΚΑΪ)


Για να παρακολουθήσετε την εκπομπή, πατήστε εδώ

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Για τα τεκταινόμενα στην οικονομία της χώρας
Πρώτον, είναι πολύ υποκριτικό να έρχονται σήμερα οι κυβερνώντες, οι άνθρωποι οι οποίοι μας πολέμησαν λυσσαλέα και μας κατασυκοφάντησαν, μας καθύβρισαν, μας κυνήγησαν, μας πέταξαν πορτοκάλια, μας πέταξαν γιαούρτια, να λένε για το Ελληνικό, για τον ΟΛΠ, να λένε για όλες αυτές τις επενδύσεις. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται σήμερα και είναι τιμητές αυτών των καταστάσεων. Αυτό είναι φοβερό.
Δεύτερον, στην Ελλάδα αυτή την στιγμή υπάρχουν 2.000.000 παιδιά κάτω των 18, 2.700.000 συνταξιούχοι, 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι, 1.500.000 άνεργοι. Σύνολο 7.000.000 και επιπλέον 1.000.000 κάτω από το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 2.000.000 πολίτες πρέπει να βγάλουν εισόδημα για 10.000.000 πολίτες. Δεν βγαίνει το “μαγαζί”. Τα προηγούμενα χρόνια εμείς προσπαθήσαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τις δικές μας προσπάθειες, δεν τις δεχόταν. Έβγαινε πάντα απέναντι. Εμείς όμως δεν πάμε σε αυτή την πολιτική του αρνητισμού που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους λέμε πως, ό,τι είναι σωστό, εμείς θα το στηρίξουμε, για την Ελλάδα, για τη χώρα. Πρέπει να προχωρήσουμε, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει; Χάνει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αυτό που είχε και το “κουνούσε”, άρχισε πια να το χάνει, διότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που έλεγε. Έρχεται τώρα και προσπαθεί να κάνει κάτι που οι ίδιοι δεν το θέλουν. Έχουν τις ιδεοληψίες τους και γι' αυτό έρχονται και το στηρίζουν με μισή καρδιά.

Για το ρόλο της αντιπολίτευσης στην πολιτική σταθερότητα και στην έξοδο της χώρας από την κρίση
Αυτή την στιγμή η Βουλή υπολειτουργεί. Δεν παράγει ούτε κοινοβουλευτικό έργο, ούτε πολιτικό έργο, ούτε υπάρχει κάποια πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Και εδώ έχει μεγάλες ευθύνες και η ίδια η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να κινήσει “θεούς και δαίμονες” για να μπορέσει να βάλει τη χώρα στην κανονικότητα. Οφείλει να το κάνει αυτό και έχει τις απαραίτητες δυνάμεις. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να “πέφτει” και τον καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα και στην κανονικότητα. Αρχίζουν τα πράγματα και ζορίζουν και υπάρχουν και άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν και λογική και μια ιστορία. Δεν μπορείς να τους τα αμφισβητήσεις όλα αυτά. Αμφισβητώ όμως μερικές ιδεοληψίες όπως αυτές που σχετίζονται με την προηγούμενη κουβέντα που είχατε για την Παιδεία.
Οφείλει η αντιπολίτευση αυτή την στιγμή να συζητήσει και να βρει τον τρόπο ούτως ώστε να επιβάλλει στην κυβέρνηση τους κανόνες του παιχνιδιού. Η αντιπολίτευση έχει ρόλο. Αν είναι η Νέα Δημοκρατία να έρθει και θα κάνει τα ίδια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ας μην έρθει ποτέ. Οφείλει να τελειώνει με τον παλαιό κακό της εαυτό. Όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στο χώρο του κέντρου. Κάποια στιγμή, οι δυνάμεις αυτές οι οποίες θέλουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, θα πρέπει να μιλήσουν και να αποφασίσουν ότι θα συμφωνήσουν πάνω σε δέκα πράγματα και θα τα κάνουν. Πρέπει να υπάρχει ένας μεταρρυθμιστικός λόγος, μια μεταρρυθμιστική συμμαχία.
Ο χώρος του κέντρου θα ανασυνταχθεί γιατί είναι πολιτικά απαραίτητος. Ο χώρος του μεταρρυθμιστικού κέντρου είναι απαραίτητος για την επιβίωση του πολιτικού συστήματος και της Ελλάδας.
Ο Κύριος Μητσοτάκης έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και αυτή την στιγμή φαίνεται ότι αποδίδει διότι είναι 10 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, αν συνεχίζει την σημερινή πολιτική και κάνει μια από τα ίδια με το ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτύχει. Εδώ μιλάμε για τη χώρα και πρέπει να δούμε τι χρειάζεται η χώρα. Όχι τι θέλουν ο κ. Μητσοτάκης, η κα. Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης ή ο κ. Τσίπρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πραγματικά μια καλή εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και ο κ. Τσίπρας είχε κάνει στο παρελθόν πολύ καλές εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη και δεν εφάρμοσε τίποτα από αυτά που έλεγε. Ο λαϊκισμός θα πρέπει να σταματήσει, είτε είναι μπλε, είτε είναι κόκκινος, είτε είναι πράσινος. Άρα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε εκ των προτέρων σε τι θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια και οφείλει η αντιπολίτευση τώρα -για μια προσεχή εκλογική αναμέτρηση- να αποφασίσει τι θα κάνει για τον ελληνικό λαό. Το “μαγαζί” δεν βγαίνει. Πρέπει να υπάρχει μια άλλη προσέγγιση του προβλήματος.

Για το πολιτικό του μέλλον
Δεν είμαι άνθρωπος του παρασκηνίου. Θα είμαι υποψήφιος στη Λακωνία. Δεν θα είμαι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον η κα. Γεννηματά θα είναι πρόεδρος. Πιστεύω όμως ότι δεν θα είναι.

Για τη διαμάχη σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα
Πιστεύω ότι ο ελληνικός πολιτισμός στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Πρώτον, στη φιλοσοφία και στην επιστήμη του, σε αυτά που έχει κληρονομήσει από την αρχαία φιλοσοφία, την αρχαιότητα και από όλους εκείνους τους ανθρώπους που έδωσαν τα φώτα τους σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Δεύτερον, στη δημοκρατία. Τρίτον, στον αθλητισμό και τέταρτον, στη θρησκεία, στην ορθοδοξία. Θα πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι η θρησκεία είναι συστατικό του πολιτισμού μας. Θα πρέπει να είναι πάντα παρούσα αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια αρχή που λέει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας ανήκει μόνο στην Πολιτεία. Και η ελληνική Πολιτεία θα αποφασίζει για τα θέματα αυτά όμως πάντα με συζήτηση. Θα πρέπει δηλαδή να είναι ανοιχτοί οι δίοδοι επικοινωνίας του υπουργού Παιδείας, της κυβέρνησης με την Ορθοδοξία. Γιατί και η Ορθοδοξία έχει προσφέρει πολλά και στην Ελλάδα και στον πολιτισμό. Και σήμερα έχει το δικό της ξεχωριστό και πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Το θέμα δεν είναι: πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Εδώ τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν μετά από συζητήσεις. Γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η Εκκλησία, θα πρέπει να συμμετάσχει στη μεταρρύθμιση της κοινωνίας προς το καλύτερο, προς το δυτικό κόσμο. Αλλά, θα πρέπει να πάμε με βήματα σταθερά και αργά για να μπορούμε να τα αφομοιώσουμε όλοι. Η συζήτηση για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας πρέπει να ανοιχτεί, αν θέλουμε η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές στα πλαίσια της κοινωνίας, της επιστήμης και του εκσυγχρονισμού του κράτους. Θα πρέπει αυτά να γίνουν. Πιστεύω ότι την επόμενη φορά, οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει, πρέπει να ετοιμαστεί από τώρα για τον διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Άρθρο Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ΒΗΜΑ.gr. Πέμπτη, 22/09/2016


Πελατειακή πατέντα*Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016Η κυβέρνηση εισάγει στην πολιτική ζωή μια νέα καινοτομία. Γυρίζει το ρολόι της στο 2007 για να επιλέξει από τις υποψηφιότητες που είχαν υποβληθεί τότε - εννιά χρόνια πριν - τους συντονιστές διευθυντές στα νοσοκομεία της χώρας. Το χειρότερο είναι ότι αποκλείει νέες υποψηφιότητες, ενώ πιθανόν κάποιοι από τους προηγούμενους να έφυγαν από τη ζωή ή να μην ενδιαφέρονται.
Η παραδοξολογία αυτή, αν δεν αφορούσε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως η υγεία των πολιτών, μόνο ως ανέκδοτο θα εκλαμβανόταν. Κανένα σοβαρό επιχείρημα δεν θεμελιώνει την εσκεμμένη ενέργεια του υπουργείου Υγείας. Το μόνο που μπορεί να πει κάποιος είναι ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει η ανοησία. 
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι οι απροκάλυπτα παράνομες μεθοδεύσεις δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας. Αντίθετα υποκρύπτουν ανομολόγητες επιδιώξεις για την εξυπηρέτηση ημετέρων. 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι υπόλογη και για τις πρωτάκουστες διαδικασίες που επιλέγει, καθώς και για την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή που επιβάλει, προκειμένου να υπηρετήσει συγκεκριμένες πελατειακές σκοπιμότητες και την κομματοκρατία.

* του Βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98.7, στην εκπομπή της Βίκυς Μιχέλη, “Στα σημεία των καιρών”. Τρίτη, 20/09/2016


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98.7,
στην εκπομπή της Βίκυς Μιχέλη, “Στα σημεία των καιρών”

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη πατώντας εδώ.
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε με την πολύ ενδιαφέρουσα ερώτησή σας προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την παράνομη ενεργοποίηση παλαιότερης διαδικασίας επιλογής διευθυντών στο ΕΣΥ.

Λ. Γρηγοράκος: Εδώ αρχίζουμε και συζητάμε για το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα που η «πρώτη φορά Αριστερά» διακήρυσσε με περηφάνια. Επειδή θέλουν να τακτοποιήσουν έναν δικό τους ιατρό στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, με μια προκήρυξη του 2007, έρχονται το 2016 να κρίνουν, με τα προσόντα εκείνης της εποχής, ενώ έχουν αλλάξει ήδη οι νόμοι. Αυτό είναι τρομερό. Ενώ δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν έτσι, βάζουν 4 αντί για 5 κριτές για να μετρήσει διπλά η ψήφος του προέδρου και να μπορέσει να περάσει την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Αλίμονο αν και στα διευθυντικά στελέχη του ΕΣΥ πάμε πάλι πίσω στις παλαιές επιλογές. Είναι τρομερό αυτό που γίνεται. Θα πρέπει λοιπόν ο υπουργός να τα αναστείλει αυτά και να επαναπροκηρύξει όλες τις θέσεις. Ξέρετε, μερικοί συνάδελφοι ιατροί έχουν φύγει ήδη από τη ζωή. Μετά από 10 χρόνια θυμηθήκαμε τη θέση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών; Αυτά είναι σημεία των καιρών...

Δημοσιογράφος: Γενικότερα τα πράγματα στο χώρο της υγείας, πως τα βλέπετε, γιατρέ μου;
Λ. Γρηγοράκος: Τα πράγματα τα βλέπω πολύ άσχημα. Εγώ βέβαια έχω φύγει από το υπουργείο Υγείας αρκετό καιρό. Παρακολουθούσα τα γεγονότα και έδωσα στην αρχή και τον χρόνο που χρειάζεται κανείς να προσαρμοστεί σε κάποιο υπουργείο για να προχωρήσουν τα πράγματα. Δυστυχώς, τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τότε. Εμείς δεν μπαίναμε σε διαδικασίες δίωξης πολιτικών αντιπάλων. Και δυστυχώς δεν γίνονται πράγματα για τον πολίτη και την υγεία του. Δείτε το παράδειγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης που το εγκαινίασαν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Ακούτε να συμβαίνει τίποτα αυτόν τον καιρό; Τίποτα. Μετέφεραν το προσωπικό από το κέντρο υγείας στο νοσοκομείο και τώρα δεν λειτουργεί το κέντρο υγείας.

Δημοσιογράφος: Και αν δεν ήταν και η φωτογραφία του κ. Πολάκη στο χειρουργείο νομίζω ότι δεν θα είχε πάρει και τόσο πολλή δημοσιότητα.
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι η επικοινωνία της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά» είναι σπασμωδική, υποκρύπτει πολλά πράγματα και πάνω από όλα, έχει ενοχή.

Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν κάνουν τίποτα, ούτε μπορούν να συντηρήσουν το σύστημα. Γι’ αυτό, με κάποια ατυχή επικοινωνιακά παιχνίδια, προσπαθούν να είναι στην επικαιρότητα. Παραδείγματος χάρη, ο κ. Πολάκης δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να είναι όλη μέρα στο Facebook. Αντί να ασχολείται με τα θέματα της υγείας, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Αυτή είναι η άποψή μου.

Δημοσιογράφος: Δώστε μου και την άποψή σας αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες.
Λ. Γρηγοράκος: Σχετικά με την υπόθεση Καλογρίτσα, θα παρακαλέσω και εγώ την επόμενη φορά που θα γίνει κάποιος διαγωνισμός να πάω στο χωριό μου -ένα ορεινό χωριό του Ταϋγέτου- και να πω στους κατοίκους να μου δώσουν τις περιουσίες τους να πάω να πάρω δάνειο από την τράπεζα και να πάω να πάρω ένα κανάλι. Ντροπή! Παροιμιώδης υπόθεση. Αλλά, δυστυχώς, υπήρχαν άνθρωποι που έμειναν εκτός. Έβλεπα έναν καθηγητή πανεπιστημίου που ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής και άρχισα να χάνω και εγώ την πίστη μου στους θεσμούς. Κατά την άποψή μου, η υπόθεση Καλογρίτσα θα συμπαρασύρει στον γκρεμό και την κυβερνητική πλειοψηφία η οποία δεν εμφανίζεται καν στη Βουλή. Οι βουλευτές της κυβέρνησης, λόγω αυτών των προκλητικών καταστάσεων, έχουν χάσει κάθε θάρρος υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Πιστεύω ότι η υπόθεση της τράπεζας Αττικής θα είναι αυτή που θα ρίξει περισσότερο «λάδι στη φωτιά». Ο Πρωθυπουργός οφείλει να φέρει την υπόθεση αυτή στη Βουλή. Νομίζω ότι, το να μην αποδέχεται η κα Πρόεδρος να γίνει συζήτηση στην επιτροπή, υποκρύπτει πράγματα που ίσως να μην θέλει να τα ξέρει ο λαός. Πρέπει κάποια μέρα να τελειώνουμε με αυτά. Χρειαζόμαστε διαφάνεια. Όχι ότι δεν χρειαζόμασταν παρέμβαση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να γίνουν διαγωνισμοί αλλά να γίνουν με πιο διαφανή τρόπο. Αυτό θέλουμε όλοι. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξαναμπούμε στις κουμπαριές.

Δημοσιογράφος: Οι συνάδελφοι σας από το ΣΥΡΙΖΑ τι λένε;
Λ. Γρηγοράκος: Ελάχιστοι βγαίνουν και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Να προσπαθεί κανείς να συμψηφίσει τα πράγματα είναι μια παλαιά, κακιά μέθοδος. Την είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει αυτό να το ξεπεράσουμε. Η αντιπολίτευση οφείλει να θέσει τους όρους του παιχνιδιού για τις σκανδαλώδεις δραστηριότητες του κ. Καλογρίτσα. Και πρέπει να καλέσει τον πρωθυπουργό να πάρει μια σαφή και καθαρή θέση. Και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διάταξη συζήτησης στη Βουλή. Το ότι βλέπουμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θεωρώ ότι είναι άσφαιρες πολιτικές. Ο κόσμος πια μας βαρέθηκε όλους. Ό,τι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια δεν θα το ξανακάνουμε πάλι. Πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Και εδώ θα πρέπει να προσέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -γιατί προσπάθησε προχθές στην έκθεση να δείξει ότι παραμένει σταθερός στην μεταρρυθμιστική του επαγγελία- να μην ακολουθήσει το δρόμο του λαϊκισμού και των ανέξοδων υποσχέσεων. Τώρα ο ελληνικός λαός δεν θέλει να ξανακούει αυτά τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Πάντως αυτές οι κινήσεις που γίνονται και οι νέοι πολιτικοί φορείς, δεν σας έχουν πλησιάσει;
Λ. Γρηγοράκος: Παραμένω ένας ανεξάρτητος βουλευτής και παραμένω στο χώρο της κεντροαριστεράς. Επειδή ακούγονται διάφορα για το ότι θα μετακινηθώ στη Νέα Δημοκρατία θέλω να πω ότι έχω μια άριστη σχέση με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Όμως έχω και μια βιωματική σχέση με το χώρο από τον οποίο προέρχομαι. Και να ξέρετε ότι ποτέ δεν έχω μπει σε κινήσεις παρασκηνίου. Γιατί πιστεύω ότι όλα περνάνε στο φως. Και δεν πρόκειται ποτέ να κρύψω τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς μου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πια αρχέγονες πολιτικές που πρέπει οπωσδήποτε να τις υπηρετεί κανείς. Προσπαθώ όλο αυτό τον καιρό, με μεγάλη σαφήνεια, να λέω τις απόψεις μου. Λέω ελεύθερα αυτά που πιστεύω και γι’ αυτό και πλήρωσα με τη διαγραφή μου. Υποστηρίζω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν θέλει να κάνει κάτι για τη χώρα, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, για να δημιουργηθεί ένα πρόσφορο έδαφος, ώστε να κυβερνήσει μετά. Έχω την άποψη, βέβαια, ότι η εποχή των κομματικών «μαντριών» και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτά αγωνίζομαι να κάνω πράξη τον τελευταίο καιρό.
Θα δημιουργηθούν κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και θα είμαστε πάντα παρόντες. Πρέπει να καταλάβουν και οι αρχηγοί της κεντροαριστεράς, η κυρία Γεννηματά, ο κύριος Θεοδωράκης και οι άλλες δυνάμεις του χώρου, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Οφείλω να παραδεχτώ, όμως, ότι ο κύριος Θεοδωράκης, την προηγούμενη εβδομάδα με εξέπληξε θετικά, όταν δήλωσε, ότι μετά το «ναυάγιο» με το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ανασύνθεση της κεντροαριστερής παράταξης. Πιστεύω, ότι μετά την πρόταση του κυρίου Θεοδωράκη να φύγουν από υποψήφιοι και οι δύο αρχηγοί αυτών των κομμάτων και να πάνε σε ένα καινούριο, άφθαρτο πρόσωπο θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για το χώρο της κεντροαριστεράς. Η κυρία Γεννηματά, λοιπόν πρέπει να αποφασίσει να «φύγει», γιατί δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το χώρο αυτό. Τότε, θα μείνει ένας «ανοιχτός» δρόμος για την συμπόρευση των μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων της Ελλάδας. Χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλιών και πρέπει να καταλάβει και η κυρία Γεννηματά, ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει αυτό το χώρο και να φύγει από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.