ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Ερώτηση Λ. Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την κατανομή ασθενοφόρων οχημάτων στον νομό Λακωνίας. Δευτέρα, 29/8/2016


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Α.Π. 7728 - 29/8/2016
29 Αυγούστου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό



ΘΕΜΑ: «Κατανομή ασθενοφόρων οχημάτων στον νομό Λακωνίας στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013».


Είναι γνωστό το θέμα του χρονίζοντα διαγωνισμού των 167 ασθενοφόρων οχημάτων και των 19 Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Μόλις πριν ένα μήνα ολοκληρώθηκε η παράδοση του πρώτου ασθενοφόρου από τα 90 νέα οχήματα, που αποτελούν μέρος του εν λόγω διαγωνισμού, για την κάλυψη των αναγκών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Με βάση το παραπάνω Περιφερειακό Πρόγραμμα έχει γίνει γνωστό, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εφοδιαστεί με 10 νέα ασθενοφόρα οχήματα, εκ των οποίων τα 2 θα διατεθούν στο νομό Λακωνίας, για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που αντιμετωπίζει.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  1. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατανομή των ασθενοφόρων στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

  1. Η κατανομή των 2 ασθενοφόρων στο νομό της Λακωνίας θα αφορά στο νοσοκομείο Σπάρτης και το νοσοκομείων Μολάων αντίστοιχα, όπως έχουν επαλειμμένα εισηγηθεί οι αρμόδιοι φορείς του νομού, εξαιτίας των αυξημένων προνοσοκομειακών αναγκών των συγκεκριμένων περιοχών;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Λεωνίδας Γρηγοράκος







Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κανάλι 1, Πειραιά. Τετάρτη, 17/8/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κανάλι 1, Πειραιά, στο δημοσιογράφο Νίκο Μπαρδούνια

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα κύριε Μπαρδούνια και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Δημοσιογράφος: Ήμουνα στην Λακωνία και έκανα τις βόλτες μου σε Πλύτρα, Γέρακα, Μονεμβάσια, σε όλα αυτά τα ωραία μέρη και μάλιστα θέλω να σας ρωτήσω κάτι, που με στενοχώρησε. Το συζήτησα και με εκπροσώπους διαφόρων φορέων και μου έκαναν παράπονα για το δρόμο από την Σκάλα μέχρι το Βλαχιώτη, που, όπως μου είπαν θυμίζει Αίγυπτο, τριτοκοσμική χώρα.
Λ. Γρηγοράκος: Να σας πω. Εδώ και πολλά χρόνια είχε προγραμματιστεί να γίνουν τα απαραίτητα έργα σε αυτό το κομμάτι, 12 συνολικά χιλιόμετρα, αλλά η κρίση μας «πήγε πίσω». Αυτό το έργο είχε προγραμματιστεί με δύο τρόπους: Ή να «πέσει» μέσα στην κοιλάδα του Ευρώτα και να ενωθεί με το καινούριο κομμάτι της Μακρινάρας ή να «περάσει» από εκεί που τελειώνει ο δρόμος των Κροκεών και να συνεχίσει πάνω από την Σκάλα και το Βλαχιώτη. Αυτό, βέβαια, είχε πολλά «υδραυλικά» και το κόστος του ήταν πολύ μεγαλύτερο. Όλα αυτά ήταν προγραμματισμένα, αλλά, δυστυχώς, μας «χτύπησε»  η κρίση.
Δημοσιογράφος: Η κρίση, όμως έχει αλλάξει και την πολιτική μας ατζέντα. Η αντιπολίτευση λέει, ότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών, ο κύριος Τσίπρας το διαψεύσει…
Λ. Γρηγοράκος: Ας ξεκινήσουμε με την αντιπολίτευση και ας αφήσουμε τον κύριο Τσίπρα για την συνέχεια. Η αντιπολίτευση βρίσκεται απέναντι σε μεγάλες υποχρεώσεις και απαιτήσεις της κοινωνίας. Ο κύριος Μητσοτάκης περισσότερο από όλους, αλλά και ολόκληρη η αντιπολίτευση οφείλουν να θεμελιώσουν μια φερέγγυα εναλλακτική πρόταση. Όλο αυτό απαιτεί να υπερβεί κάποιος τα κομματικά του σύνορα και τον μικρόκοσμό του. Αν και η ΝΔ παραμένει ένα μεγάλο κόμμα, μην ξεχνάμε, ότι τα τελευταία χρόνια όλα τα κόμματα έχουν «μικρύνει» κατά πολύ. Βέβαια, ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να ξεπεράσει και τις εσωτερικές σκοπιμότητες, γιατί αυτές τις μέρες βλέπουμε «πράματα και θάματα» να συμβαίνουν. Βλέπουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλάει για τρίτο συμμέτοχο στην κυβέρνηση. Αφήνει υπονοούμενα για κάποιους, με την όλη ιστορία της ΕΛΣΤΑΤ και όλα όσα συμβαίνουν τελευταία.
Δημοσιογράφος: Ο κύριος Βενιζέλος «φωτογραφίζει» την Καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ…
Λ. Γρηγοράκος: Γιατί είναι υπαρκτή. Ο κύριος Παπαγγελόπουλος τι είναι; Ο κύριος Καμμένος τι είναι;
Δημοσιογράφος: Δηλαδή πιστεύετε, ότι μπορεί να υπάρξει διάσπαση στην ΝΔ;
Λ. Γρηγοράκος: Τι να σας πω, δεν ξέρω. Η εξουσία ενώνει, φυσικά, αλλά τις τελευταίες μέρες βλέπω πράγματα, που είναι πολύ περίεργα. Ο κύριος Καραμανλής προσπαθεί, να παραμείνει στο «απυρόβλητο», για την περίοδο 2004-2009, όπου μαζί με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Παυλόπουλο προσέλαβαν 875.000 ανθρώπους στο δημόσιο. Τα είχα πει όλα αυτά, αν θυμάστε, όταν ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και είχε γίνει θέμα. Δεν μπορούν, λοιπόν, να ζητάνε από άλλους την ηθική πλευρά της πολιτικής, γιατί ο πολιτικός νόμος αφορά το πολιτικό ήθος των δημοσίων ανδρών. Δεν αποτελεί παράδειγμα πολιτικού ήθους ένας άνθρωπος, που ήταν επί πέντε χρόνια Πρωθυπουργός της χώρας, να μην παίρνει θέση για τίποτα, να μην μιλάει για τίποτα και για όλα να φταίνε οι άλλοι. Οφείλει να ερευνηθεί αυτή η περίοδος μέχρι το 2009. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε «κολπάκια», όπως αυτά τα οποία είπε σε συνέντευξή του ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Ζαχαριάδης, ο οποίος υποστήριξε, ότι η κυβερνητική περίοδος του κυρίου Καραμανλή ήταν καλύτερη από αυτή Σαμαρά-Βενιζέλου. Καλά κάνει ο κύριος Ζαχαριάδης και τους διαχωρίζει. Αυτός τη δουλειά του κάνει. Το θέμα, όμως είναι ότι δεν «τρώμε κουτόχορτο». Και κρίση έχουμε και μνήμη. Μπορούμε και θυμόμαστε καλά ποιος κυβέρνησε το 2004-2009, ποιος ξεπέρασε κατά 50 δισεκατομμύρια τον προϋπολογισμό της χώρας και γιατί πήγαμε στα «βράχια». Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να «παίζει» με τα σενάρια πρόωρων εκλογών με βάση τη διάθεσή του. Χθες βγήκε και έβρισε συλλήβδην την αντιπολίτευση, λέγοντάς μας όλους ανόητους. Δεν έχει ακόμη καταλάβει, ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αναστροφής του δυσμενούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί εις βάρους του; Γι αυτό, λοιπόν προσπαθεί με τη λιγότερο επώδυνη λύση να πάει τη χώρα στις εκλογές.
Δημοσιογράφος: Κάθε κυβέρνηση, όμως προσπαθεί να κερδίζει χρόνο…
Λ. Γρηγοράκος: Δε θα έχει αυτή η κυβέρνηση χρόνο κύριε Μπαρδούνια, γιατί ο λογαριασμός, που θα έρθει τον Σεπτέμβριο θα είναι «αβάσταχτος». Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά βαρύ και το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως ζουν τον «μύθο» τους, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, γιατί είναι πολύ «γοητευμένοι» από την εξουσία.
Δημοσιογράφος: Τότε γιατί να φύγουν από την εξουσία;
Λ. Γρηγοράκος: Θα φύγουν γιατί δε θα μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση που έρχεται. Αυτή η αποκαλούμενη κυβερνώσα αριστερά, μαζί με το ακροδεξιό μόρφωμα του Καμμένου είναι «εκτός τόπου και χρόνου». Όλα αυτά τα τραγελαφικά, που συμβαίνουν στην πολιτική ζωή του τόπου, μόνο σύγχυση προκαλούν. Οι ίδιοι -για να μιλήσω σαν γιατρός- είναι σε μια «διπολική διαταραχή». Αυτό το λέω, γιατί συνεχώς παλινδρομούν. Χθες ο κύριος Τσίπρας παλινδρόμησε και πάλι προς τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που ψήφισε το πιο σκληρό μνημόνιο ξαφνικά το «παίζει» και πάλι αντιμνημονιακός. Υπέγραψαν το μνημόνιο και μίλησαν για την ανάγκη «βίαιης ωρίμανσης» του ΣΥΡΙΖΑ και μετεξέλιξής του σε κεντροαριστερό κόμμα. Αν θυμάμαι καλά αυτά τα λέει ο κύριος Δραγασάκης. Συγχρόνως, όμως «φλερτάρουν» με τους αναρχικούς των Εξαρχείων και βγαίνει ο κύριος Κυρίτσης και λέει, ότι υπάρχει «κοινωνική και πολιτική δίωξη». Διώκονται, δηλαδή, όσοι κατηγορούνται για τρομοκρατία, για τα πολιτικά και κοινωνικά τους φρονήματα. Μα είμαστε σοβαροί; Αν θέλουν να μιλάνε σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο έχει καλώς, αλλά μου φαίνεται, τώρα τελευταία, ότι ούτε αυτό τους «ακούει». Ας πάρουν, λοιπόν, αυτό το μικρό κομματάκι του 3% και 4%, που είχαν παλιά και ας πάνε εκεί που ξέρουν να «παίζουν» τα «παιχνίδια» τους. Εμείς, προσεκτικά θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια άλλη, εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία. Αυτή η εναλλακτική πρόταση δεν μπορεί να πραγματωθεί μόνο με τη διαφαινόμενη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα πρέπει ο ίδιος να ξεπεράσει τα διλήμματα. Θα πρέπει, δηλαδή, να προχωρήσει μπροστά χωρίς ταλαντεύσεις και συγκερασμούς, γιατί αν δεν το κάνει θα υποστεί τις «παραλυτικές» ισορροπίες, που προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν μέσα στο κόμμα του. Θα πρέπει ο ίδιος, δηλαδή να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Πρέπει να πάει σε μια ανόθευτη μεταρρυθμιστική στρατηγική. Αυτό πιστεύω, πως πρέπει να γίνει. Εγώ είμαι ένας ανεξάρτητος βουλευτής και μπορώ να έχω την άποψή μου. Οφείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί από αυτόν εξαρτώνται τα μελλοντικά πολιτικά «βήματα» της χώρας, να βρει τον «συγχρονισμό» του, το «βηματισμό» του με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου.
Δημοσιογράφος: Έστω και αν αυτό οδηγήσει σε διάσπαση του κόμματός του;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Αν δεν το κάνει, δεν πρόκειται να κυβερνήσει. Αν πάει σε «συνταγές» του παρελθόντος θα κάνει λάθος. Και το ΠΑΣΟΚ πήγε σε «συνταγές» του παρελθόντος και καταστράφηκε. Και η ΝΔ πήγε σε «συνταγές» του παρελθόντος και καταστράφηκε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε «συνταγές» του παρελθόντος και καταστράφηκε. Εάν δε διαμορφωθούν οι συνθήκες εξόδου από την κρίση, εάν δηλαδή αυτές οι δυνάμεις που υπάρχουν στο φιλοευρωπαϊκό χώρο της αντιπολίτευσης -που ξεκινά από την ΝΔ και φτάνει μέχρι και σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ- δεν αναζητήσουν σημεία σύγκλισης, θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι αναγκασμένες να το κάνουν. Να συγκροτήσουν εκ των προτέρων, πριν πάμε σε εκλογές, μια πρόταση εξουσίας.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει αυτές τις δυνάμεις;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτή την στιγμή φαίνεται, ότι είναι ο μοναδικός, γιατί από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κάνουν συνεχώς «ομφαλοσκοπήσεις».
Δημοσιογράφος: Με προλάβατε. Σήμερα έβγαλε ανακοίνωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην οποία προτείνει κοινό ψηφοδέλτιο με το Ποτάμι, αν γίνουν εκλογές. Το σχόλιό σας;
Λ. Γρηγοράκος: Εάν οι ίδιοι δεν ξεπεράσουν το «σύνδρομο του μικρομεσαίου», δε γίνεται τίποτα. Όλες αυτές οι μεσοβέζικες λύσεις είναι «όνειρα θερινής νυκτός». Σε αυτή την φάση, που βρίσκεται η κεντροαριστερά οφείλει να δείξει, με τις δυνάμεις της, πόσο αναγκαία είναι για το πολιτικό σκηνικό του τόπου. Για να είναι αναγκαία και απαραίτητη θα πρέπει πίσω από όλα αυτά, που συζητάμε, να μην υπάρχουν κομματικές αντιδικίες, σαν αυτά που λέει ο κύριος Θεοχαρόπουλος, συγκολλήσεις μικρών κομματιών δε γίνονται. Επίσης, θα πρέπει, να μην  υπάρχουν προσωπικοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι, πραγματικά δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Όλα αυτά δεν συγκινούν τους ψηφοφόρους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθώ την περιθωριοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την παντελή του απουσία. Για παράδειγμα, χθες και προχθές -επειδή είμαι ενεργός και παρακολουθώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- το ΠΑΣΟΚ έβγαζε ανακοινώσεις μόνο για του Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο δευτερόλεπτο έστελνε συγχαρητήρια για τους αθλητές. Λες και δεν υπάρχουν προβλήματα στη χώρα, με τα οποία πρέπει, ως κόμμα, να ασχοληθεί. Αυτό ξέρετε γιατί γίνεται; Υπάρχει παντελής απουσία από την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί υπάρχει εγγενής αδυναμία της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να εκφράσει και να προωθήσει μια σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική. Δεν μπορεί να ανασυνθέσει, αυτή η κυρία, την κεντροαριστερά. Είναι πάρα πολύ «μικρή». Η κεντροαριστερά δεν είναι Νομαρχία ή Δημαρχεία. Το προχθεσινό που είπε, ότι «θα φάμε και κουφέτα», ότι θα γίνουν «γάμοι και αρραβώνες» είναι φοβερό. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Είναι αυτός πολιτικός σχολιασμός των γεγονότων; Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπηρετήσει η κυρία Γεννηματά αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για να ανασυντεθεί η κεντροαριστερά. Γι’ αυτό πιστεύω όλοι, και η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Θεοδωράκης και ο κύριος Θεοχαρόπουλος αλλά και όποιο άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το επιθυμεί, θα πρέπει να μπορεί να βάλει υποψηφιότητα. Θα πρέπει η κυρία Γεννηματά, λοιπόν, να «ανοίξει» τη διαδικασία.
Δημοσιογράφος: Μου κάνει εντύπωση, γιατί στην ίδια γραμμή με εσάς είναι και ο κύριος Μανιάτης…
Λ. Γρηγοράκος: Από πότε τα λέει αυτά ο κύριος Μανιάτης; Από τότε που αποφάσισε να είναι και αυτός υποψήφιος αρχηγός; Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολλοί περισσότεροι οι υποψήφιοι από τους ψηφοφόρους. Με όλο τον σεβασμό στον φίλο μου τον Γιάννη.
Δημοσιογράφος: Μου κάνει εντύπωση, γιατί λέει ακριβώς το ίδιο: «ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι της λεγόμενης αντιμνημονιακής δεξιάς»…
Λ. Γρηγοράκος: Τα έχω πει αυτά εδώ και πολύ καιρό. «Γιάννη μου καλώς ήρθες στη χώρα της λογικής».
Δημοσιογράφος: Για το θέμα της ασφάλειας, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι από τους κεντρικούς πυλώνες της ΝΔ. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δείχνει ανοχή στους κουκουλοφόρους. Το ερώτημα είναι, ότι αυτοί οι κουκουλοφόροι δρούσαν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τι έχει αλλάξει τώρα;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να δούμε το «κίνημα» αυτό με άλλο «μάτι» και άλλο «μυαλό». Θα πρέπει να δούμε διαφορετικά αυτές τις «συλλογικότητες της πλατείας», τους αναρχικούς των Εξαρχείων, με τους οποίους «φλερτάρει» ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο κύριος Κυρίτσης. Θα πρέπει όλες οι δυνάμεις του τόπου να κάνουν ένα modus vivendi, όπως έκαναν οι πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, στην  υπόθεση Μόρο. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα και γενικά με την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα, που καμία κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Πρώτα θα πρέπει να τα βρουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Τι κάνουμε με κάποιους ανθρώπους, που ζητούν μια διαφορετικότητα; Η διαφορετικότητα είναι ανεκτή από την κοινωνία. Λειτουργός του ποινικού νόμου στην Ελλάδα, ευτυχώς, είναι μόνο η δικαιοσύνη και το Σύνταγμά μας. Είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή Δημοκρατία. Αλλά αυτή η Δημοκρατία θέλει κόπο, χρήμα, σκέψη και μια καινοτομία. Κάτι διαφορετικό και εκσυγχρονιστικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί, όπως είπατε, υπήρχε και τότε. Εάν θέλουμε να είμαστε ριζοσπάστες πρέπει όλα αυτά να τα συζητήσουμε. Το θέμα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη έχει τελειώσει. Και πόσο μάλλον στην Ιταλία και την Γερμανία, που είχαν μεγάλα προβλήματα. Υπήρχε η μεγάλη ιστορία των «κινημάτων». Τελείωσαν, όμως, όταν υπήρξε συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Εδώ υπάρχει ακόμη αυτό το πρόβλημα, γιατί οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν συζητήσει ούτε μεταξύ τους ούτε με αυτούς τους χώρους. Γιατί και αυτοί οι χώροι πρέπει κάποια στιγμή να εκφράζονται, αρκεί να μην εκφράζονται με τη βία.
Δημοσιογράφος: Όταν μια πολιτική δύναμη προσπαθούσε, να «ανοίξει» διάλογο με αυτούς τους χώρους, οι υπόλοιπες δυνάμεις την κατηγορούσαν, ότι κάνει τα «στραβά μάτια» και συζητάει «κάτω από το τραπέζι»…

Λ. Γρηγοράκος: Δε νομίζω. Δεν νομίζω, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν συζήτησε. Και το ΠΑΣΟΚ είχε συζητήσει. Απλά δεν είχαμε βρει τον κατάλληλο «βηματισμό». Είχαν γίνει τέτοιες συζητήσεις. Και αν θυμάστε, μέλη του ΠΑΣΟΚ είχαν κατηγορηθεί, ότι είναι μέλη τέτοιων οργανώσεων. Άρα, κάποιες φορές θα πρέπει με μετριοπάθεια και υποχωρητικότητα, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτές τις δυνάμεις, που έχουν μια διαφορετική αντίληψη για τη ζωή και για το που πάει ο κόσμος. Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε με ευγένεια και εντιμότητα. Δεν μπορούμε να πάμε σε μετωπική ρήξη με όλα αυτά που γίνονται σήμερα. Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά δεν μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν. Υπάρχει ένα πολιτικό «κενό» εδώ και θα πρέπει όλοι μαζί να το καλύψουμε και να πραγματοποιηθεί μια συμφωνία μεταξύ των πολιτικών και διαφόρων «κινημάτων», τα οποία πιθανόν να είναι στα όρια του εξτρεμισμού. Δεν μπορούμε, όμως, να προχωράμε σε μεσοβέζικές λύσεις γιατί η κοινωνία είναι ακάλυπτη απέναντι σε κάποιους ανθρώπους, που πιθανόν να έχουν χάσει την επαφή με το πολιτικό γίγνεσθαι του κόσμου.

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, "Πρώτη Γραμμή", στο δημοσιογράφο Βασίλη Λυριτζή. Τετάρτη, 10/8/2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, "Πρώτη Γραμμή", στο δημοσιογράφο Βασίλη Λυριτζή

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την νίκη του χρυσού μεταλλίου από την Άννα Κορακάκη, στην σκοποβολή, στου Ολυμπιακούς του Ρίο. Συγχαρητήρια στην κοπέλα για την νίκη και τον αγώνα που έδωσε. Ξέρετε, όμως τι λέει ο κόσμος; Ότι όλοι οι πολιτικοί θα σπεύσουν για συγχαρητήρια και για μια φωτογραφία δίπλα σε αυτή την κοπέλα, τώρα που νίκησε, «κλέβοντας», ουσιαστικά, κάτι από την λάμψη της. Γεγονός που δεν τους αξίζει, γιατί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον Πρόεδρο του μικρότερου κόμματος δεν ακούστηκε ποτέ, ότι χρειάζεται ενίσχυση αυτή η κοπέλα και τόσοι άλλοι αθλητές. Προπονείται σε μια κατασκευή από τσίγκους, ενώ έχουμε τόσα ολυμπιακά ακίνητα που «ρημάζουν». Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Λ. Γρηγοράκος: Έχω μια συγκεκριμένη αντίληψη γύρω από το θέμα. Μου άρεσε πάρα πολύ, που η μικρή αυτή κοπέλα, στα 20 χρόνια της, δήλωσε, ότι αυτό το μετάλλιο το αφιερώνει στον πατέρα της και σε ολόκληρη την οικογένειά της. Σε αυτούς που ήταν και πριν δίπλα της αλλά θα είναι και στην συνέχεια, όταν θα «σβήσουν τα φώτα». Είναι πολύ σημαντική αυτή η δήλωση. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου και αν γίνονται είναι η «γιορτή» και το «πάρτι» των κατασκευαστικών εταιριών. Άρα, σε αυτό το σημείο πρέπει να δούμε, τι θα γίνει στο μέλλον. Καμία χώρα, που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες δε βγήκε «κερδισμένη», παρά μόνο το Λος Άντζελες, το 1984. Έχει αποδειχθεί, ότι όποια χώρα «πήρε» του Ολυμπιακούς Αγώνες «έπεσε» έξω. Άρα, όλο αυτό γίνεται για την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων. Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, να γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. Αυτή την πρόταση θα την έβλεπα με πολύ αγάπη και συμπάθεια. Αλλά αυτό που γίνεται στις μέρες μας, με έναν πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ και δολαρίων να διακινείται σε ένα «πάρτι», που γίνεται από χώρα σε χώρα, απλά και μόνο για να διατηρείται ζωντανό αυτό το κατασκευαστικό «εμπόριο», με βρίσκει αντίθετο. Φυσικά και αντιλαμβάνομαι, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι διαφορετικό σε κάθε χώρα. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε βιωματική σχέση μαζί τους, αλλά, δυστυχώς έχω την εντύπωση, ότι τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και «ξεφτίζουν».
Δημοσιογράφος: Εγώ δεν μιλάω μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον πρωταθλητισμό αλλά για την ανάγκη, γενικά, οι νέοι να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, φυσικά και οι νέοι θα πρέπει να «εισαχθούν» στον αθλητισμό, αλλά ακριβώς κάτω από το στούντιο του ΣΚΑΙ, όπου βρισκόμαστε και σε όλη την παραλιακή ζώνη του Φαλήρου και του Πειραιά υπάρχουν ολυμπιακά ακίνητα τα οποία «ρημάζουν». Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει ο κόσμος. Τεράστιες εγκαταστάσεις, πάρα πολλά χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν για αυτά τα κτίρια και δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να επενδύσουμε πάνω τους, σχεδιάζοντας την μεταολυμπιακή εποχή. Εννοείται, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τεράστια σημασία και αξία. Είναι το ιδανικότερο μέσο για να «περάσουμε» το ολυμπιακό ιδεώδες και να εμπεδώσουμε την ειρήνη, ειδικότερα στις μέρες μας και σε έναν πολιτισμό, ο οποίος «κοχλάζει». Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε, τι θα γίνει την επόμενη μέρα, γιατί σήμερα τα πράγματα μετρώνται μόνο με την οικονομία. Ερχόμαστε, λοιπόν στις δικές μας ευθύνες. Σχεδιάσαμε το 2004, αλλά δε φτιάξαμε ένα πλάνο, ένα σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε την επόμενη μέρα και εδώ είναι το υποκριτικό, στην όλη ιστορία. Είμαστε μια μικρή χώρα και θα έπρεπε να έχουμε αναλογιστεί το μέγεθός μας και να έχουμε κινηθεί σε αυτό το μέτρο. Είδατε χθες την αίθουσα της σκοποβολής στο Ρίο; Έχετε δει, τι είχαμε φτιάξει εμείς εδώ; Προχωρήσαμε στην κατασκευή εγκαταστάσεων «φαραωνικού» τύπου. Ήταν βέβαια μια επιλογή αυτή που κάναμε, αλλά δεν μπορέσαμε να την στηρίξουμε στην συνέχεια.
Δημοσιογράφος: Ενώ έχουμε τόσα θέματα να συζητήσουμε, για παράδειγμα στις 18 του μήνα «εμφανίζεται» ο ΕΝΦΙΑ ή το θέμα των αναδρομικών μειώσεων στις συντάξεις, όσων υπολογίζεται η σύνταξη με τον καινούριο τρόπο και τόσα άλλα, παρατηρώ, ότι συγκρούεστε οι πολιτικοί, για την ιστορία του νόμου και της τάξης. Και τι εννοώ. Θέλω το σχόλιό σας για τα θέματα της τρομοκρατίας, των καταλήψεων, των διαφόρων συμπεριφορών, τα θέματα που προέκυψαν με την εκκλησία και να ρωτήσω και κάτι, που μου έχει κάνει εντύπωση. Διώκονται κάποιοι για τα φρονήματά τους, πιστεύετε; Θέλω την δική σας άποψη. Αυτό ειπώθηκε από τον κύριο Κυρίτση. Υπάρχει τέτοιο θέμα στην Ελλάδα, σε μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα; Μήπως όλο αυτό αλλάζει και την καυτή πολιτική ατζέντα, γύρω από τα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας;
Λ. Γρηγοράκος: Θα ήθελα να ξεκινήσω από κάτι διαφορετικό και θα έρθω στα ερωτήματά σας. Να κάνω ένα σχόλιο για τη χώρα και την οικονομία. Αυτό που θέλω να πω στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ότι δε βλέπω κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Αυτό με ανησυχεί. Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο και για αυτό αναπαράγεται όλη η παραπάνω ιστορία. Οι λαϊκίστικες δυνάμεις, που, αυτή την στιγμή εκπροσωπούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ θυμίζουν κάτι από Τσάβες και από Πούτιν. Ασκούν, δηλαδή, ανερμάτιστες πολιτικές θέλοντας ναι μεν, να είναι στην επικαιρότητα, «σκεπάζοντας» δε την πραγματικότητα και δημιουργώντας γεγονότα, ώστε να αποστρέφουν τον λαό από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και να οδηγούν την σκέψη του κόσμου σε άλλη κατεύθυνση.
Να σας μιλήσω για τα γεγονότα των ημερών. Εμένα μου άρεσε η τοποθέτηση του κυρίου Παρασκευόπουλου. Και βέβαια δεν μπορώ να κατηγορήσω όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουν την ίδια άποψη με μια συγκεκριμένη πολιτική. Όμως υπάρχουν δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες αρέσει, να «χαϊδεύουν» κάποιους από εκείνο το χώρο, γιατί, απλούστατα πιστεύουν, ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει μια δυναμική, η οποία κάποια στιγμή θα εκφραστεί στις εκλογές. Αυτό είναι το λάθος τους, για εμένα. Στα πλαίσια του κομματικού και προσωπικού συμφέροντος δεν πρέπει να θυσιάζουμε τη δημοκρατία. Σε αυτή τη χώρα έχουν δικαιώματα όλοι οι πολίτες και αυτά οφείλουμε να τα προασπίζουμε όποτε και όπου χρειαστεί. Είμαστε όλοι υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι υπάρχουν δικαιώματα και από την άλλη πλευρά. Για παράδειγμα, όλα αυτά που έγιναν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τους “no boarders”, τα γεγονότα στην Μονή Πετράκη, στις εκκλησίες και όλες αυτές τις καταστροφές, για ποιο λόγο θα πρέπει να τις πληρώσει ο ελληνικός λαός; Φυσικά γίνονται και λάθη. Πάντα συνέβαιναν τέτοιου είδους γεγονότα, αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος και με ανοχή από την κυβέρνηση. Παλαιότερα, βέβαια είχαμε κατηγορήσει και ανθρώπους, που δεν είχαν καμία σχέση με τέτοιου είδους καταστάσεις, στα πλαίσια του, ότι έπρεπε να δώσουμε μια λύση. Και τώρα τα ξανασυζητάμε όλα αυτά. Είχαμε φτάσει στο σημείο, να κατηγορηθούν άνθρωποι για το θέμα της τρομοκρατίας, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση. Αυτό γινόταν για «λαϊκή κατανάλωση». Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου, του φίλου μου, του Γιάννη του Τσεκούρα και του Πάμπλο. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι, ότι, αυτή την στιγμή, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από όλα αυτά τα πράγματα. Η χώρα έχει άλλες ανάγκες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική συνοχή, την οποία, σήμερα δε διαθέτει. Από την μια πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομονωθεί με τους ΑΝΕΛ αλλά δε βλέπω και από την άλλη πλευρά, να γίνονται από την αντιπολίτευση τα ανάλογα βήματα, αφενός για να πιέσει την κυβέρνηση προς μια σωστή κατεύθυνση και αφετέρου η ίδια η αντιπολίτευση να έχει τον δικό της πολιτικό λόγο. Χρειάζεται η αντιπολίτευση να δώσει το πολιτικό της στίγμα. Η Ελλάδα οφείλει, όσο ποτέ άλλοτε, να είναι συνεκτική στην πολιτική της. Βλέπετε όλα όσα διαδραματίζονται δίπλα μας, με τον Ερντογάν και τον Πούτιν και που μπορεί να οδηγήσουν τέτοιες καταστάσεις. Αυτή την στιγμή δε νομίζω, ότι το ΝΑΤΟ είναι πολύ «ευτυχισμένο», με όσα συμβαίνουν. Τα θέματα, που μπορεί να προκύψουν από την όλη διαδικασία επανασύνδεσης Ρωσίας-Τουρκίας, θα τα βρούμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες. Εάν η Τουρκία συνεχίζει να «παίζει» αυτό το παιχνίδι, τα νησιά μας, στο Αιγαίο θα «βουλιάξουν». Άρα, τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ διαφορετικά από αυτά, που θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν στο εσωτερικό της.
Δημοσιογράφος: Ένα άλλο θέμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι δηλώσεις του κύριου Σκουρλέτη για το 17% της ΔΕΗ, το θέμα του Ελληνικού και πολλά άλλα δημιουργούν ερωτηματικά. Με τέτοιες κινήσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης είναι σαν να υπονομεύεις αυτό, το οποίο εσύ ο ίδιος θέλεις. Άρα δεν μπορείς να το πετύχεις και μένουμε στην ίδια κατάσταση. Ταυτόχρονα έχουμε μια κοινωνία, που επιβαρύνεται φορολογικά και ανεργία στα ύψη. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Πως «βγαίνουμε» από όλα αυτά;
Λ. Γρηγοράκος: Χωρίς πρόγραμμα δεν μπορούμε να «βγούμε» από αυτή την κατάσταση. Χρειάζονται τρία πράγματα. Πρώτον θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή, δηλαδή να εστιάσουμε στον πρωτογενή τομέα. Δεύτερον να αυξήσουμε το τουριστικό μας συνάλλαγμα, να ενισχύσουμε δηλαδή τον τουρισμό μας και τρίτον θα πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Θα σας πω, πώς μπορεί να γίνει αυτή η μείωση. Από τα νοσοκομεία, για παράδειγμα, στα οποία υπάρχει ακόμη «λίπος» και φυσικά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε χρήματα, να μειώσουμε τους φόρους και να δώσουμε νέες θέσεις εργασίας, γιατί ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο και φοβάμαι, ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε κοινωνική έκρηξη.
 Να σας εξηγήσω, λοιπόν, τι εννοώ, μιλώντας για τις δαπάνες των νοσοκομείων. Ο κύριος Πολάκης εγκαινίασε πριν λίγες μέρες το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Διαφωνώ με αυτό. Όχι, βέβαια, ότι δεν πρέπει να έχει νοσοκομείο η Σαντορίνη. Διαφωνώ, όμως, με τον τρόπο, τον οποίο το έκανε. Θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει και εμείς. Να πάρουμε, δηλαδή, τους 118 εργαζομένους του Κέντρου Υγείας, να τους πάμε στο νοσοκομείο και να πούμε: «εμείς ανοίξαμε το νοσοκομείο». Εγώ, όμως δεν συμφωνώ με αυτή τη λαϊκίστικη πολιτική. Θα μπορούσα να το έχω εγκαινιάσει εγώ ο ίδιος. Δεν το έκανα όμως, γιατί ξέρω, πως το νοσοκομείο αυτό, για να λειτουργήσει χρειάζεται 15 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα λεφτά προτίμησα να «ανοίξω» τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι το συγκεκριμένο νοσοκομείο, το οποίο γνωρίζω καλά, ότι δε θα μπορέσει να λειτουργήσει. Επίσης, πριν λίγες μέρες το ΣτΕ δικαίωσε για το θέμα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον κύριο Γιαννόπουλο. Να δούμε, λοιπόν, ο κύριος Πολάκης θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ;
Να συνεχίσω τη σκέψη μου και να σας πω, πως θα κερδίσουμε χρήματα. Στον τομέα του φαρμάκου, για παράδειγμα. Προσπαθήσαμε, να κερδίσουμε 1 δισεκατομμύριο, για τα νοσοκομεία, από τις φαρμακευτικές μελέτες, που θα γινόντουσαν στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν υπάρχουν τρόποι. Καιρός να γίνει. Επίσης πρέπει κάποιες υπηρεσίες των νοσοκομείων, να ιδιωτικοποιηθούν. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με την σημερινή κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Τα νοσοκομεία μας αυτή την στιγμή «βυθίζονται», γιατί υπάρχει μια κακή διαχείριση, ένα κακό μοντέλο διοίκησης, στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαμε και εμείς.
Δημοσιογράφος: Οι κρατήσεις των ασφαλισμένων, για το σύστημα υγείας είναι τερατώδεις. Τι παίρνουμε πίσω εμείς;

Λ. Γρηγοράκος: Ναι είναι αλήθεια. Δεν παίρνουμε τίποτα πίσω. Σήμερα βγήκε ο κύριος Κατρούγκαλος και είπε, ότι βγαίνει το 6% για τον ΕΟΠΥΥ, από κάθε μια ξεχωριστά σύνταξη και όχι μόνο από τη μία. Πράγμα, βέβαια, το οποίο παλαιότερα αρνούταν. Εμείς είχαμε πει, ότι για τα νοσοκομεία θα δίναμε 1.480.000.000 ευρώ. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται, ότι θα δώσει 160 εκατομμύρια λιγότερα και τα οποία δεν έχει δώσει ακόμη. Τότε, εμείς σε μια δύσκολη συγκυρία προσπαθούσαμε, συνεχώς, να «σβήνουμε τις φωτιές που μας άναβαν». Θυμάμαι, ότι είχα φέρει μια τροπολογία στην Βουλή, η οποία έλεγε, ότι οφείλουν τα παιδιά, τα οποία έχουν τελειώσει Ιατρική και τα έχει σπουδάσει δωρεάν ο ελληνικός λαός, πριν πάρουν την ειδικότητα τους να προσφέρουν για έναν χρόνο τις υπηρεσίες τους στον Έλληνα πολίτη, υπηρετώντας στα αγροτικά ιατρεία της χώρας, που περνάει δύσκολα, την υπηρεσία υπαίθρου, έστω με το πενιχρό αντίτιμο των 700 ευρώ. Η πρώτη κίνηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το που κέρδισε τις εκλογές ήταν να καταργήσει αυτή τη διάταξη. Κάποιοι πίεζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνει αυτό. Έχουμε 250 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας «κλειστές». Τις έχουμε και «σαπίζουν». Ξέρετε πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό; Τεράστια ποσά. Μπορούμε να τις δώσουμε στους ιδιώτες και να «ανοίξουν».

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Politia Radio 90,7 Σπάρτης. Τρίτη, 9/8/2016


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
στο Politia Radio 90,7 Σπάρτης, στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Νεόφυτο

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016

 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο.

Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλη την Λακωνία, εν μέσω, βέβαια, του Αυγούστου. Μιας περιόδου που κατά τον Κοέλιο «δεν υπάρχουν ειδήσεις». Αλλά πάντα θα υπάρχουν ειδήσεις. Έτσι δεν είναι;

Δημοσιογράφος: Έτσι ακριβώς. Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησής μας.

Λ. Γρηγοράκος: Υποχρέωσή μου. Είναι εξάλλου κάτι που αγαπάω. Η επικοινωνία με την Λακωνία είναι κάτι που θα με συγκινεί μια ζωή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, όπως είπατε και εσείς, μήνας Αύγουστος, κι όμως η «πολιτική ατζέντα» είναι γεμάτη. Ο εκλογικός νόμος δεν κατάφερε να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία και δε θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές…

Λ. Γρηγοράκος: Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο πάνω σε αυτό. Με την συγκεκριμένη μεθόδευση ο κύριος Τσίπρας προσπάθησε, να αποτρέψει τη φυσιολογική εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων. Προσέξτε τι προσπάθησε να κάνει. Στην προσπάθειά του να περάσει αυτό τον εκλογικό νόμο προκάλεσε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να πλήττονται δραστικά από την πρωτοφανή «φοροκαταιγίδα» που έρχεται, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την μείωση των συντάξεων. Προσπάθησε, λοιπόν, με αυτό τον εκλογικό νόμο να αποτρέψει τις φυσιολογικές πολιτικές εξελίξεις. Και τι εννοώ με τη φράση αυτή. Οι φυσιολογικές πολιτικές εξελίξεις έχουν να κάνουν με το, ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου πρέπει, να ξεπεράσουν τους κομματικούς εγωισμούς και ανταγωνισμούς και με «μπροστάρη» τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί, αυτή την στιγμή, αυτός έχει τον πρώτο λόγο μιας και είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συνεργαστούν. Δεν πρέπει οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ακολουθήσουν την πολιτική του «ώριμου φρούτου» και να περιμένουν να «σαπίσει» η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Πρέπει, αντίθετα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες συνεργασίας εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ανεξάρτητα, βέβαια, από το «φλέρτ» που υπάρχει μεταξύ του κυρίου Λεβέντη και του κυρίου Τσίπρα, γιατί, επιτέλους πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν τα έχει σκεφτεί κανείς. Πρέπει να αντιμετωπιστεί μια «καταιγίδα» που έρχεται τον Σεπτέμβριο, γιατί η παραγωγική, οικονομική και πολιτική υστέρηση της Ελλάδας επιβάλλουν την άμεση σύμπραξη αυτών των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Υπάρχουν διαχρονικές εκκρεμότητες από το παρελθόν, τις οποίες εμείς καλούμαστε, τώρα, να τις διαχειριστούμε ως χώρα και ως κοινωνία. Πρέπει, βέβαια, να δεχτούμε την μεταρρυθμιστική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια άλλη, ισχυρή διακυβέρνηση, η οποία θα στηρίζεται σε ικανές και άξιες παρουσίες, με αναφορές τόσο στον κεντροδεξιό όσο και στον κεντροαριστερό χώρο. Θα πρέπει, δηλαδή, να γίνουν πράγματα πολύ δυνατά αυτό τον καιρό. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά.

Δημοσιογράφος: Πριν πάμε στα θέματα συνεργασίας και στον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια άλλα πράγματα. Η κυβέρνηση προχωρά σε συνταγματική αναθεώρηση, σε λίγες μέρες ξεκινάνε τα σχολεία με πολλά προβλήματα. Ποια είναι η άποψή σας για την κατάσταση;

Λ. Γρηγοράκος: Αυτή η κυβέρνηση θα είναι γεμάτη προβλήματα, γιατί, απλά βρίσκεται σε «πολιτικό κενό. «Βαδίζει στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα». Δεν υπάρχει προοπτική και καμία στρατηγική εκ μέρους της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπολείπεται των αναγκών της χώρας. Μοναδικό της μέλημα είναι να υποκαθιστά την πολιτική με κάποιες επικοινωνιακές «φούσκες», όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αλλοπρόσαλλη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση πολιτεύεται εκτός οικονομικής πραγματικότητας και μοναδική επιδίωξή της είναι αφενός να δημιουργεί, με διάφορα επικοινωνιακά «τερτίπια», εντυπώσεις και να αποπροσανατολίζει τους πολίτες αφετέρου αυτή η 18μηνη θητεία έχει αποδείξει, ότι αυτή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση «γοητευμένη» από την εξουσία. Η «πρώτη φορά αριστερά», λοιπόν, μαζί με τους ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε πρωτοφανή και τραγικά αδιέξοδα. Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έχουν μειωθεί δραματικά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Το φορολογικό «τσουνάμι» έχει «χτυπήσει» αλύπητα όλους τους φορολογούμενους. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω, ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε τραπεζικός τομέας. Ο τραπεζικός τομέας που αποτελεί την «καρδιά» της οικονομίας κάθε χώρας, στην Ελλάδα βλέπουμε, ότι βρίσκεται σε κατάσταση απονέκρωσης, εξαιτίας όλων αυτών των ανερμάτιστων κυβερνητικών χειρισμών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι τράπεζες στη χώρα μας να οδηγούνται σε αφελληνισμό. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά, ότι τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν την τύχη τους, ότι η ανεργία είναι στα ύψη, ότι η πολιτική που ακολουθείται εδώ και 18 μήνες έχει ερημοποιήσει πλήρως την ελληνική οικονομία, ότι δεν υπάρχει καμία επένδυση και ότι η αγορά έχει καταρρεύσει καταλαβαίνετε, σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Όλες αυτές οι καίριες παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες, τις οποίες θα έπρεπε η χώρα να έχει αναδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν τελματώσει. Εγώ θα επιμείνω στην άποψη μου και θα επαναλάβω, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν η καλύτερη. Τον Φεβρουάριο του 2015 θα είχαμε βγει από το μνημόνιο. Ήρθαν, όμως, αυτοί οι «τύποι» που είπαν τόσα πολλά ψέματα, ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει και τα έδωσαν όλα. Έφεραν ένα πιο σκληρό μνημόνιο και τα έδωσαν όλα για την εξουσία. Τα έδωσαν όλα για να είναι παρόντες στο πολιτικό σκηνικό.

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με τις τελευταίες σας συνεντεύξεις, τις οποίες έχω διαβάσει πιστεύετε, ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές.  Αντέχει, όμως, η κοινωνία και η οικονομία εκ νέου εκλογές;

Λ. Γρηγοράκος: Το είπα και προηγουμένως. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει οπωσδήποτε, γιατί κάνει κακό στη χώρα. Για αυτό το λόγο καλώ εγώ στην σύμπραξη όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να φύγει πάρα πολύ γρήγορα, γιατί η Ελλάδα θα φτάσει σε αδιέξοδα.  Αργότερα, μην ξεχνάτε έρχεται και ο κόφτης. Όπως έγινε γνωστό, τα έσοδα στα ταμεία του κράτους είναι 500 εκατομμύρια λιγότερα από τα αναμενόμενα. Φανταστείτε τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο με τη «φοροκαταιγίδα» που έρχεται, και τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών να είναι ήδη μηδαμινή. Θα πάμε, λοιπόν, σε αυτόματο «κόφτη» και σε κοινωνική εξέγερση, όσο και να θέλουν να καθυστερήσουν τα γεγονότα. Βλέπετε τι κάνουν, τις τελευταίες μέρες με το θέμα του «Ελληνικού»; Βλέπετε τι κάνει ο κύριος Σκουρλέτης με την ΔΕΗ; Οι άνθρωποι δε θέλουν και δεν μπορούν. Τρία πράγματα χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να αναταχθεί. Αφενός ο πρωτογενής τομέας να παράγει περισσότερο. Να αλλάξει, δηλαδή, το παραγωγικό μοντέλο και να «βάλουμε όλοι τα δυνατά μας», ώστε να παράγουμε περισσότερα και να έχουμε περισσότερες εξαγωγές. Αφετέρου θα πρέπει να φτιάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την εικόνα της χώρας, ώστε να προσελκύσουμε μεγαλύτερο τουριστικό εισόδημα. Και τρίτο αλλά πολύ σημαντικό είναι η μείωση των δαπανών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε χρήματα και θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας, να πληρώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Μην ξεχνάμε, ότι θα πρέπει να φτιάξουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε η χώρα να αρχίσει, πια, να παράγει, για να μπορέσει να στηριχθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα και να δώσει νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε. Αλλιώς, με αυτό τον κρατικίστικο τρόπο που σκέπτονται και χωρίς να κάνουν ούτε μια ιδιωτικοποίηση δεν υπάρχει μέλλον. Πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Πέρασε ο καιρός των δανεικών. Κάνεις δεν μας δίνει δανεικά. Κάποτε κάναμε κοινωνική πολιτική με δανεικά. Από αυτή την πρακτική, όμως πρέπει να «ξεκόψουμε».

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι έχετε μια συμπάθεια στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι αλήθεια;

Λ. Γρηγοράκος: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκλογή του δεν τον στήριξε μόνο η ΝΔ. Τον στήριξαν και οι εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κέντρου. Για αυτό κέρδισε την προεδρεία της ΝΔ. Το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό στην αρχή. Εγώ, προσωπικά στηρίζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί είχε πει κάποια συγκεκριμένα πράγματα στον προεκλογικό του λόγο. Είχε πει, λοιπόν, ότι θα ξεκόψει από τα «κατάλοιπα» του παρελθόντος. Σε αυτό τον μεταρρυθμιστικό λόγο πιστεύω. Δηλαδή αναχρονιστικές πολιτικές και λαϊκισμοί, που είτε έχουν «πράσινο» είτε «μπλε» είτε «κόκκινο» χρώμα θα τελειώσουν. Αυτό είπε. Εγώ, λοιπόν, αν και δεν ανήκω στον συγκεκριμένο χώρο και ούτε θέλω να ενταχθώ στο χώρο της ΝΔ πιστεύω στον μεταρρυθμιστικό λόγο. Εγώ παραμένω κεντροαριστερός. Ο βιωματικός μου χώρος είναι η κεντροαριστερά. Αλλά περιμένω από το χώρο μου, για χάρη της χώρας αυτή την στιγμή, να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτά τα σενάρια που εντέχνως «καλλιεργούν» κάποιοι περί ένταξής μου στην ΝΔ δεν είναι βάσιμα. Έχω θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στηρίζω το εγχείρημα του χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι επιθυμώ να οργανωθώ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς υστεροβουλίες και ανομολόγητες επιδιώξεις προσδοκώ στην κυβερνητική αλλαγή. Πρέπει οπωσδήποτε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, γιατί θεωρώ, ότι ο αρχηγός της ΝΔ, αν έρθει και βρει τον βηματισμό του με τις δυνάμεις του κέντρου, είναι ικανός να ενσαρκώσει μια άλλη πορεία για την ανάταξη του τόπου και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει «βαρίδια». Αυτή είναι η δική μου αντίληψη και για αυτό θέλω να στηρίξω αυτή την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, όμως οφείλει και ο χώρος του κέντρου, τον οποίο αυτή την στιγμή εκπροσωπούν η κυρία Γεννηματά, ο κύριος Θεοδωράκης, ο κύριος Λεβέντης και οι Κινήσεις Πολιτών, να μην αρνείται οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες παίρνονται από άλλους ανθρώπους, όπως του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος είπε, ότι αυτός ο χώρος πρέπει να ανασυνταχθεί για το καλό της χώρας. Η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αρνείται να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία αυτή, γιατί θέλει να έχει ένα μικρό κόμμα, το οποίο θα είναι «τσόντα» ενός άλλου μεγαλύτερου κόμματος. Εγώ δεν ανήκω σε αυτή τη φιλοσοφία. Η κυρία Γεννηματά μέσα από μια συνέντευξή της στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» εξαπολύει μύδρους εναντίον όσων δεν υποτάσσονται στα προσωπικά της σχέδια, κάνοντας λόγο για «παρασυναγωγές». Ποιες είναι οι «παρασυναγωγές»; Πιστεύω, ότι ο διάσπαρτος χώρος της κεντροαριστεράς θα υπερκεράσει κάποια στιγμή την κυρία Γεννηματά και όλες τις συντηρητικές δυνάμεις που είναι αυτή την στιγμή μαζί της. Η κεντροαριστερά θα ανασυγκροτηθεί «θέλουν δε θέλουν» κάποιοι και αυτό θα γίνει, γιατί είναι ιστορική ανάγκη για τη χώρα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ισχυρός, μεταρρυθμιστικός, εκσυγχρονιστικός πόλος, που θα στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα.

Δημοσιογράφος: Από ό, τι καταλαβαίνω υπάρχει ένα χάσμα στις σχέσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Γεννηματά, στη ΝΔ είπατε δε θα ενταχθείτε, οπότε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, σε ποιο ψηφοδέλτιο θα σας δούμε;

Λ. Γρηγοράκος: Πιθανόν και πουθενά. Αν υπάρξω κάπου θα είμαι ως ανεξάρτητος-συνεργαζόμενος. Θέλω να τονίσω, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει την εκλογή του σε δυνάμεις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές. Ο πολιτικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη απέχει πολύ από αυτόν της ΝΔ. Απέχει πολύ από τον λόγο ενός δεξιού. Το εγχείρημά του, λοιπόν, να μετεξελίξει το κόμμα του και να το οδηγήσει προς το κέντρο είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο. Πάνω από όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει τεράστιες αντιδράσεις από το ίδιο του το κόμμα, γιατί όλες οι ιδέες που έχει προσκρούουν στις παγιωμένες και σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένες απόψεις της ΝΔ. Άρα προσπαθεί, μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, να ανατρέψει όλα τα δεδομένα που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή του τόπου. Έχει απήχηση και δημοσκοπικό προβάδισμα αλλά οπωσδήποτε πρέπει να βρει αυτές τις δυνάμεις, τις οποίες «συγκινούν» οι μεταρρυθμιστικές του προτάσεις. Και φυσικά στο χέρι του είναι να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες, προκειμένου να διευρύνει την επιρροή του, δίνοντας παράλληλα μια πιο ισχυρή υπόσταση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει. Τη θεωρώ αξιέπαινη αυτή την προσπάθειά του για την κεντροδεξιά. Πιστεύω, όμως, όπως είπα και προηγουμένως, πως είναι απαραίτητη και η κεντροαριστερά. Σε αυτό το χώρο της κεντροαριστεράς θα είμαι και εγώ παρών. Θέλω να βοηθήσω. Ευχαρίστως να συνεργαστώ αλλά δεν μπορώ να ενταχθώ σε ένα τέτοιο κόμμα,  με το οποίο έχουμε βασικές πολιτικές διαφορές. Με τον κύριο Μητσοτάκη δεν έχω βασικές πολιτικές διαφορές αλλά με την ΝΔ έχω αρκετές.

Δημοσιογράφος: Από τον νομό μας, την Λακωνία, ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε;

Λ. Γρηγοράκος: Αυτό τον καιρό επειδή είμαι πολύ συχνά στην Λακωνία και παρακολουθώ τα γεγονότα εκ του σύνεγγυς νομίζω, ότι τη γραμμή που ακολουθώ την επικροτούν και την επιδοκιμάζουν. Θέλουν κάτι διαφορετικό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με το παλιό σύστημα. Το παλιό σύστημα χρεοκόπησε. Θα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό απαιτεί μια μίξη πολιτικών. Ούτε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ ούτε κάποιων αριστερίστικων ομάδων αρκούν. Χρειάζεται να υπάρξουν νέες ιδέες, να δούμε τι θα γίνει με την Ελλάδα και να καταθέσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Χρειάζεται, δηλαδή, μια κυβέρνηση, την οποία προτείνω εδώ και καιρό, που να στηρίζεται στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου. Ο κύριος Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Πιθανόν να πάρει και αυτοδυναμία. Αλλά και με την αυτοδυναμία ακόμη θα πρέπει να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του κέντρου, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τα μεγάλα αδιέξοδα της χώρας. Για αυτό προτείνω να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης.

Δημοσιογράφος: Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Λ. Γρηγοράκος:  Πρέπει να γίνει. Πρέπει να βρεθεί κοινός βηματισμός, για να φτιάξουμε μια νέα προγραμματική και πολιτική πρόταση. Όλες οι παλιές προτάσεις είναι ξεπερασμένες. Βλέπω τις προτάσεις μεταξύ Γεννηματά και Θεοδωράκη. Αυτές οι προτάσεις έχουν ήδη αξιολογηθεί. Οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων είναι πολύ λιγότερες των προσδοκιών της κοινωνίας. Αν θέλουν αυτές οι ηγεσίες των μικρών κομμάτων του κέντρου να υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον και όχι τις προσωπικές τους επιδιώξεις οφείλουν να κάτσουν και να μιλήσουν σε ένα τραπέζι για τη χώρα. Αν θέλουν να μείνουν σε ένα  πολύ μικρό αντιπολιτευτικό χώρο και λόγο, φλερτάροντας με τον κύριο Τσίπρα ας μείνουν. Δεν μπορούν, όμως να συνεχίσουν έτσι. Οφείλουν να απαντήσουν χωρίς υπεκφυγές και «κορώνες» τι εκπροσωπούν σήμερα στην Ελλάδα. Περισσότερο αποκρυσταλλωμένες θέσεις έχει ο κύριος Θεοδωράκης και βλέπω και κάποιες προγενέστερες αμφιταλαντεύσεις και αμφισημίες, να τις έχει ξεπεράσει. Η κυρία Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένοι να αντιστρατευτούν στην πράξη και όχι στα λόγια τις επικίνδυνες και ανερμάτιστες πολιτικές των Τσίπρα-Καμμένου; Μέχρι τώρα, όμως κινούνται στα κρυφά. Κοιτάνε και από εδώ και από εκεί. Πιστεύω, λοιπόν, πως αν δε γίνει κάτι πολύ σημαντικό το επόμενο χρονικό διάστημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τα μεγάλα προβλήματα της χώρας θα είναι παρόντα τον Σεπτέμβριο. Το όλο το εγχείρημα της κυρίας Γεννηματά θα «βουλιάξει» αφού δεν έχει έρμα και θα πάμε σε εκλογές πολύ γρήγορα. Τον κύριο Τσίπρα τον συμφέρει να «βουλιάξει» το εγχείρημα του κέντρου, για να μπορέσει να παίξει το ρόλο του πάλι σε μια πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική. Εγώ δε θέλω μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε καμία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Ο κύριος Βενιζέλος θα μπορούσε να «παίξει» καθοριστικό ρόλο σε αυτή την συνεργασία;

Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω θα «παίξει», γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας μεγάλος πατριώτης. Το έχει αποδείξει επανειλημμένα. Με την ήττα του το 2015 αποδείχθηκε, ότι είναι και βαθιά δημοκράτης. Εγώ διαφωνούσα. Δεν ήθελα να φύγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ήθελα να τελειώσει τη θητεία του και να είναι μέχρι τώρα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αν ήταν μέχρι τώρα αρχηγός, τα πράγματα στην Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αυτή την στιγμή θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την πλευρά του κυρίου Μητσοτάκη και από την πλευρά άλλων εκσυγχρονιστικών δυνάμεων αλλά και από την πλευρά του Βενιζέλου και από την πλευρά δυνάμεων που εκπροσωπούνται από τον Κώστα Σημίτη, ως ομπρέλα, το τονίζω. Υπάρχουν εκσυγχρονιστικές δυνάμεις που έχουν αποδείξει, ότι έχουν προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δυστυχώς αυτό δεν το δέχονται η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Θεοδωράκης, γιατί θέλουν να έχουν ένα κομματάκι εξουσίας και να το διαχειρίζονται κατά το δοκούν. Διαφωνώ με αυτό. Η χώρα θέλει ξεκάθαρες λύσεις, δυνατές κυβερνήσεις και ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ μας. Πάνω από όλα θέλει ένα μπλόκ φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό και την απέχθεια προς οτιδήποτε ιδιωτικό, που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κακό «σπυρί» και πρέπει να φύγει από το πολιτικό σκηνικό του τόπου.