ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Ερώτηση Βουλευτών και Γραμματέα Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Λ.Γρηγοράκου με θέμα «Αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος και συλλογή φόρων»


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2015
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος και συλλογή φόρων»
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος κατά την συζήτηση για την ψήφιση του νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4334/2015» στις 22.07.2015 κατά την διάρκεια τοποθέτησης του ανέφερε επακριβώς «Ότι για τα εμβάσματα στο εξωτερικό υπάρχει ήδη σχέδιο και έχουμε όλα τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για όσους έχουν βγάλει χρήματα από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα και μπορούμε να ταιριάξουμε αυτά τα εμβάσματα με τις φορολογικές τους δηλώσεις».
Επειδή όμως το ζήτημα της φορολόγησης των αδήλωτων καταθέσεων και του περιορισμού διακίνησης «μαύρου» χρήματος είναι εξαιρετικά σημαντικό για την δίκαιη κατανομή των βαρών και επειδή και ο προκάτοχος του κ. Τσακαλώτου, είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις, αλλά στην ερώτηση που του είχαμε υποβάλει με αριθμό 636/9.3.2015 δεν απάντησε στην ουσία των ερωτήσεων.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  1. Πόσα χρήματα έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης και πόσα είναι τα φυσικά πρόσωπα που τα έβγαλαν;
  2. Πότε προβλέπεται η έρευνα να αποδώσει καρπούς για το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή πότε θα γίνει ο καταλογισμός της ποινής και η δέσμευση των λογαριασμών και πόσα χρήματα υπολογίζετε ότι θα εισπράξει το δημόσιο;
  3. Εξετάζετε και όσους έβγαλαν χρήματα και πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και αν όχι γιατί;
  4. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα για τις λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν και πότε προβλέπετε να ολοκληρωθεί;
  5. Σχεδιάζει το Υπουργείο να προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση για εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων;
  6. Πόσα έσοδα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης μέχρι σήμερα από την έρευνα στην λίστα Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν και λοιπές λίστες, αλλά και από τον καταλογισμό προστίμων για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που δεν είχαν δηλωθεί στα εισοδήματα τους ;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δριβελέγκας Ιωάννης
Κεγκέρογλου Βασίλης