ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου βουλευτή Λακωνίας και Γραμματέα της Κ.Ο ΠΑ.ΣΟ.Κ με θέμα την επίκαιρη ερώτηση για την αντιμετώπιση των πυρόπληκτων περιοχών νομού Λακωνίας

 
30.07.2015


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα από αυτή τη θέση σήμερα να δώσουμε μια ουσιαστική πραγματικά απάντηση - γιατί μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή από τη Λακωνία, γιατί ξέρουν ότι υπάρχει αυτή η επίκαιρη ερώτηση σήμερα εδώ - για το μεγάλο πρόβλημα των πυρκαγιών και των συνεπειών που έχει η περιοχή αυτή που είναι μια πραγματικά όμορφη περιοχή του Νομού Λακωνίας και η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.
Το μόνο που μπορώ να σας πω ενδεικτικά είναι ότι αποτεφρώθηκαν 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 25.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα κυρίως με ελιές. Όμως συγχρόνως είχαμε, όπως καταλαβαίνετε, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε πραγματικά τραγική κατάσταση. Ο τουρισμός της περιοχής έχει πληγεί πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ. Ξέρουμε ότι παρά το ότι η Κυβέρνηση ήρθε τις πρώτες μέρες κάτω και προσπάθησε όσο το δυνατόν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της είναι γεγονός –και εδώ πρέπει να πούμε πολλά ευχαριστώ και συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην οργάνωση του Νομού, του Δήμου αλλά και όλων των υπηρεσιών, της Αστυνομίας, του Στρατού που ήταν όλοι παρόντες- ότι μετριάστηκε η πυρκαγιά και οι καταστροφές της πυρκαγιάς. Όμως η περιοχή καταστράφηκε οικονομικά, διότι είναι μια τουριστική περιοχή το καλοκαίρι, η περιοχή της Νεάπολης, της Ελαφονήσου και όπως καταλαβαίνετε είναι πλήρη καταστροφή.
Εγώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ήρθα σήμερα εδώ και θα ήθελα να σας καταθέσω και προτάσεις από το Επιμελητήριο Λακωνίας αλλά και από όλους τους φορείς. Μάλιστα έχω μαζέψει και τις ερωτήσεις που έχουν κάνει και άλλοι συνάδελφοί μου Βουλευτές και θα σας τις καταθέσω και αυτές. Τα έχω μαζέψει σε ένα περιληπτικό σημείωμα και θα σας το καταθέσω και αυτό για να μπορέσουμε να δράσουμε γρήγορα. Αυτό μας ενδιαφέρει, καθώς και να προλάβουμε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, τις βροχές του φθινοπώρου, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, όλο το βουνό πάνω από τη Νεάπολη έχει καεί και αν έρθουν τα πρωτοβρόχια, όλος ο όγκος του βουνού θα πέσει στη Νεάπολη και θα πνιγούν οι άνθρωποι, τα εδάφη θα μετακινηθούν, η λάσπη θα είναι πρωτόγνωρη. Άρα, πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα πάρα πολύ γρήγορα, γιατί ήδη έχουμε καθυστερήσει.
Σας ευχαριστώ πολύ και στη δευτερολογία μου θα σας πω περισσότερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Γρηγοράκο, που θέσατε το θέμα και με τον τρόπο με τον οποίο το θέσατε. Έχω κι εγώ ακριβώς την ίδια διάθεση για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί για την όσο δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.
Να σας πω ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο σχετικά επαρκές, δυστυχώς όμως είναι κατακερματισμένη η αρμοδιότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει την ευθύνη για την καταγραφή των πυρόπληκτων κτηρίων και των εγκαταστάσεων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει την ευθύνη για την προστασία και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και τις καταπατήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Δασαρχείο την αποτίμηση της καταστροφής και την κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, το Υπουργείο της Αγροτικής Οικονομίας και ο ΕΛΓΑ για την αποτίμηση καταστροφών σε καλλιέργειες και το δικό μας Υπουργείο για την άμεση οικονομική ενίσχυση αυτών που έχουν πληγεί.
Ενδεικτικά σας λέω σε ό,τι αφορά εμάς ότι υπάρχει πρόβλεψη για άμεση καταβολή επιδόματος κατ’ άτομο για τις πρώτες ανάγκες 586 ευρώ. Πρόσθετα 586 ευρώ, αν υπάρχουν πολύτεκνοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες και οικονομική ενίσχυση μέχρι 5.869 ευρώ για την αντικατάσταση οικοσκευής.
Το θέμα είναι ότι και στο επίπεδο της εφαρμογής υπάρχει μια σχετικά κατακερματισμένη αρμοδιότητα. Υπάρχουν επιτροπές σε επίπεδο δήμων που θα πρέπει να καταγράψουν τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων, για να πάρουν αυτό το βοήθημα που προέρχεται από τις υπηρεσίες πρόνοιας του δικού μας Υπουργείου και επίσης υπάρχουν επιτροπές που πρέπει να συνταχθούν με απόφαση του Περιφερειάρχη για τις υπόλοιπες αποκαταστάσεις.
Επίσης, υπάρχει το μείζον έργο της καταγραφής της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να αποφευχθούν καταπατήσεις.
Για τη χαρτογράφηση των πυρόπληκτων περιοχών έχουμε ήδη φροντίσει να ληφθούν δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης. Εκεί γίνονται ψευδόχρωμες απεικονίσεις που απεικονίζουν την κατάσταση πριν και μετά, για να μην μπορεί να γίνουν επεμβάσεις.
Στο επίπεδο τώρα το άμεσο έχουν γίνει αυτοψίες στις περιοχές της Νεάπολης, του Αγίου Νικολάου Βοιών στο Μεσοχώρι, στο Λάχιο και στη Φαρακλού. Από αυτές τις αυτοψίες έχουν προκύψει καταστροφές κτηρίων, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται ολοσχερών κατεστραμμένα – έξι - και άλλα επισκευάσιμα, για τα οποία πρόκειται να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. Ακριβώς όπως έχετε κάνει εσείς την προετοιμασία σας, την έχουμε κάνει και εμείς και γι’ αυτό αυτά που σας είπα ήταν πολύ συνοπτικά για το περίγραμμα. Υπάρχουν έγγραφα -και θα σας τα καταθέσω για να τα πάρετε υπόψη σας- για τα πρώτα μέτρα και είμαι και εγώ και οι άλλοι συναρμόδιοι Υπουργοί στη διάθεσή σας, για να δούμε πώς μπορούμε να προγραμματίσουμε από εδώ και πέρα ακόμη καλύτερα την παροχή της κρατικής βοήθειας.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο συνάδελφος κ. Γρηγοράκος έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είσαστε κατατοπιστικός, αλλά πρέπει να κάνουμε συνδυασμό όλων αυτών που λέτε εσείς μαζί με εμάς, τους τοπικούς Βουλευτές, αλλά και όλο το σύστημα του κράτους στην περιφέρεια Πελοποννήσου των Δήμων της Λακωνίας.
Έχω εδώ – την οποία την έχετε και εσείς - την Ειδική Έκθεση της κ. Σπανού, η οποία έχει τις διαδικασίες της χορήγησης ενισχύσεων στους πληγέντες από πυρκαγιές του 2007.
Θα σας το καταθέσω. Μπορείτε να το βρείτε, αλλά επειδή εγώ το έχω έτοιμο, θα σας το δώσω.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Επίσης έχω έτοιμα όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως από τους συναδέλφους μου Βουλευτές που έχουν καταθέσει τις διάφορες ερωτήσεις, τι ζητάει περίπου και τι η Λακωνία θα ήθελε να κάνετε από την πλευρά του Υπουργείου και την πλευρά της Κυβέρνησης. Τα έχω εδώ.
Σε αυτό, όμως, που πραγματικά θα θέλαμε να μας συνδράμετε, είναι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Λακωνίας, οι οποίοι ζητούν να ενταχθεί αν μπορεί ο Νομός, όπως είχαν ενταχθεί παλιά οι πυρόπληκτοι νομοί, στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου με τα υψηλότερα κίνητρα.
Υπάρχει, λοιπόν, μια δέσμη προτάσεων -την οποία θα σας δώσω- από το Επιμελητήριο Λακωνίας, όπου πολλές από αυτές είναι πραγματοποιήσιμες και θα είναι πραγματικά ανακουφιστικά μέτρα για τους κατοίκους της περιοχής.
Είχα μια συζήτηση πριν έρθω εδώ με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον κ. Διονύση Χατζηδάκη. Είναι ο Δήμαρχος Φαλήρου. Είχαμε μια συζήτηση, λοιπόν, χθες στην ΚΕΔΕ. Και αυτοί ετοιμάζονται να συνδράμουν από την πλευρά τους με τεχνογνωσία, διότι πραγματικά θα είναι φοβερό. Επειδή το βουνό είναι ακριβώς πάνω από την πόλη και επειδή έχει ολοσχερώς καταστραφεί, όπως καταλαβαίνετε, οι κατολισθήσεις θα είναι πολύ μεγάλες και η μεταφορά χώματος προς την πόλη και το λιμάνι θα είναι πολύ μεγάλη. Άρα, λοιπόν, πρέπει να τα προλάβουμε όλα αυτά.
Πρέπει να δούμε, όμως, και τι θα κάνουμε άμεσα με αυτή την οικονομική ενίσχυση που λέτε, κύριε Υπουργέ, στους πληγέντες, γιατί είναι μια μαύρη περιοχή. Δεν έχει μείνει τίποτα. Όπως καταλαβαίνετε οπωροκηπευτικά δεν υπάρχουν, τα ζώα και τα μελίσσια των κτηνοτρόφων έχουν καταστραφεί, τα ζώα θέλουν ζωοτροφές, διότι έχει καταστραφεί όλη η περιοχή, πρέπει να μετακινηθούν αυτά.
Θα πρέπει, λοιπόν, με συνδυασμένες κινήσεις και με όλα τα Υπουργεία να δούμε τι θα κάνουμε, ούτως ώστε γρήγορα να παρέμβουμε, για να μπορέσουμε να μειώσουμε όλες αυτές τις μεγάλες επιπτώσεις και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, οι άνθρωποι θα σηκωθούν να φύγουν, εάν δεν πάρουν κάποια χρήματα για το φυτικό κεφάλαιο. Ακούσατε ότι τριάντα πέντε χιλιάδες στρέμματα από ελιές καταστράφηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα εισόδημα. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε τι θα κάνουμε και τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια αυτής της δέσμης μέτρων –που σας παρέδωσα τώρα- που είχε κάνει η κ. Σπανού από την πλευρά του Συνηγόρου του Πολίτη.
Σας ευχαριστώ και περιμένω την απάντησή σας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Οπωσδήποτε θα συνεργαστούμε και θέλω, όπως έκανα και στην πρώτη τοποθέτησή μου, να σας συγχαρώ για το ύφος της τοποθέτησής σας. Νομίζω ότι αυτό είναι το πραγματικό νόημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, ώστε από κοινού όλα τα συγκροτημένα όργανα της πολιτείας να μπορούν να ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες.