ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 fm. Πέμπτη, 21/7/2016


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στο ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 fm
και τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη

 Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, δεν προλαβαίνουμε πλέον από τις ειδήσεις. Εντός και εκτός. Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, καταρχήν οι 200, απ΄ ότι φαίνεται, δεν μαζεύονται, 179 θα είναι.
Λ. Γρηγοράκος: Όπως καταλαβαίνετε, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τελείωσε το πρώτο βράδυ. Από την στιγμή που η Χρυσή Αυγή πήρε την συγκεκριμένη απόφαση, νομίζω ότι τελείωσε. Και από την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία πήρε την απόφασή της και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την πρόθεση να φέρει κάποια τροπολογία ούτως ώστε να στριμώξει τα κόμματα του κέντρου.
Δημοσιογράφος: Είδα κάποιες τοποθετήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ανοίγουν το ζήτημα του εκλογικού νόμου και γενικότερα των θεσμικών αλλαγών, όχι με αγαθή πολιτική πρόθεση λόγω της ανάγκης να υπάρξουν κάποιες αλλαγές αλλά για αλλαγή ατζέντας αφενός και αφετέρου, για να διασφαλίσουν ρόλο την επόμενη μέρα.
Λ. Γρηγοράκος: Θέλουν να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη έξοδο τους από την εξουσία και θέλουν να είναι παρόντες στο επόμενο εκλογικό σκηνικό. Δηλαδή θέλουν να εξασφαλίσουν ένα επαρκές ποσοστό για να μπορέσουν να είναι παρόντες. Όμως δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια δυνατότητα γιατί η πλειοψηφία των πολιτών τους γυρίζει την πλάτη. Επειδή θέλουν να είναι παρόντες στις μετεκλογικές εξελίξεις, θα κάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα εκλογές για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα ποσοστό. Διότι όσο αργότερα πηγαίνουν οι εκλογές, τόσο θα καταποντίζονται οι ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι με ένα χρονικό ορίζοντα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη θα μπορούμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλές παράμετροι. Μια παράμετρος είναι το ζήτημα της λίστας. Η λίστα τελειώνει του χρόνου τον Απρίλιο. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον Τσίπρα γιατί θα θέλει να κρατήσει τους ανθρώπους που τον στηρίζουν, να έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα για να μπορέσει να αντέξει στην πίεση που θα υποστεί από την νέα κυβέρνηση. Πιστεύω ότι το θέμα μας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σήμερα -που περιμένουμε να ψηφιστεί από αυτές τις ομάδες που έχουν δηλώσει ότι θα τον ψηφίσουν– θα πρέπει να αφορά την αναζήτηση από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενός κοινού βηματισμού. Δηλαδή, δεν πρέπει να έχουν περιχαρακωμένα πια τα κομματικά τους σύνορα και θα πρέπει οπωσδήποτε να τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον. Γιατί η ζωτική ανάγκη της χώρας είναι να βγει επιτέλους από την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει τα τελευταία επτά χρόνια. Έτσι, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Δημοσιογράφος: Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δική σας τοποθέτηση ότι σε μια ανοιχτή Νέα Δημοκρατία θα βλέπατε τη συμμετοχή σας σε αυτήν;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρει σημεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, με το Ποτάμι, με την Ένωση Κεντρώων –που πρέπει να το κάνει αυτό, γιατί ακόμη και σε περίπτωση μιας αυτοδυναμίας του στις επόμενες εκλογές θα χρειαστούν ευρύτερες προγραμματικές και πολιτικές συναινέσεις- πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κινούνται στο πλαίσιο του φιλοευρωπαϊκού τόξου. Εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση με κανέναν. Θέλω να συνεργαστώ. Δεν θα μπορώ βέβαια να ενταχθώ στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά νομίζω ότι μια συνεργασία μαζί τους θα ήταν θετική. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν μπορούν από μόνες τους να διαχειριστούν τα μεγάλα και τα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και το έχουν αποδείξει. Άρα, εφόσον πάμε σε μια τέτοια εξέλιξη το επόμενο χρονικό διάστημα, νομίζω ότι ο χώρος του κέντρου, επειδή έχει κατακερματιστεί, είναι εθνική, πολιτική και κοινωνική ανάγκη η ανασυγκρότησή του. Άρα λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι ένας από τους συνομιλητές αυτού του χώρου για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδά της.
Δημοσιογράφος: Άρα, βλέπετε ως πιθανή την σύμπτυξη ενός μετώπου Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού.
Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει να το επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές οι δυνάμεις να είναι μαζί, να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες, προεκλογικές συμφωνίες. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάτι σημαντικό στο χώρο του προοδευτικού κέντρου, ούτως ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το πρώτο κόμμα -που πιστεύω ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία- για να μπορέσουμε να βγούμε από τα αδιέξοδά μας. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε μια εθνική πολιτική και κάποια στιγμή να μας ενδιαφέρει η χώρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε αυτά που λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ: να κατεβάσουμε το όριο στο Κοινοβούλιο για να μπει στη Βουλή κάθε πικραμένος και να πει το δικό του παράπονο. Αυτά τα ανύπαρκτα σχήματα πρέπει σήμερα το βράδυ να έχουν τελειώσει. Δεν μπορεί να φτιάχνει ο καθένας ένα κόμμα για να μπορεί να πιέζει τα υπάρχοντα κόμματα. Το εκλογικό σύστημα χρειάζεται τροποποιήσεις, όμως δεν είναι αυτές τροποποιήσεις που έφεραν ο Τσίπρας και ο Καμμένος σήμερα στη Βουλή.
Δημοσιογράφος: Εσείς, παραδείγματος χάριν, θα βλέπατε τη μείωση του μπόνους ή τη συνάρτησή του με κάποιο ποσοστό του πρώτου κόμματος; Δηλαδή ένα αναλογικότερο σύστημα;
Λ. Γρηγοράκος: Εμένα με πλησιάζει η πρόταση του Θεοδωράκη, ανά δύο μονάδες το κόμμα να παίρνει και έναν βουλευτή. Αλλά εμένα με εκπροσωπεί πολύ περισσότερο το γερμανικό σύστημα. Δηλαδή να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να ψηφίζει άλλον για κυβερνήτη και άλλον για βουλευτή. Να γίνει μια κατάτμηση των περιφερειών. Δεν μπορεί να φέρουμε εκλογικό νόμο στη Βουλή και η κυβέρνηση να αρνείται την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Είναι αποκαλυπτικό αυτό που έφερε στη Βουλή ο Τσίπρας. Αν έφερνε διάφορα πράγματα και τα συζητούσαμε, μπορούσαμε να κάνουμε κάτι θετικό γιατί πρέπει να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε μικρότερες διότι θα είναι και πιο αντιπροσωπευτική η εκπροσώπησή τους αλλά το κυριότερο, όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρχει και λιγότερη διαπλοκή. Θα βάλει φρένο στο αποκαλούμενο πολιτικό χρήμα. Αυτά ήθελα εγώ να φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή. Δεν έφερε κάτι τέτοιο. Έφερε κάτι ηθικολογίες, οι οποίες είναι κενές περιεχομένου. Έχουν βγει οι βουλευτές του και λένε το παραμύθι τους και ζουν το μύθο τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το φοβερό. Λένε αυτά τα πράγματα αυτές τις μέρες, που είναι ανούσια πια η συζήτηση στη Βουλή. 
Δημοσιογράφος: Αν πάμε σε εκλογές με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, δε συγκροτηθεί κυβέρνηση και πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, άρα με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί η πιθανότητα ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού είναι μεγάλη.
Λ. Γρηγοράκος: Τραγωδία θα είναι. Και όλα αυτά γιατί σήμερα εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός σαν αριστερός ριζοσπάστης, ο οποίος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να έλκεται ιδιαιτέρως από την εξουσία. Του αρέσει πολύ η εξουσία, όπως αρέσει και στον Καμένο. Έτσι, λοιπόν, αντί να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε για το καλό του τόπου, κάνουμε πράγματα για το δικό μας προσωπικό συμφέρον. Όμως, ο Τσίπρας έχει οδηγήσει τη χώρα σε ένα καθεστώς πολιτικής και κοινωνικής ασφυξίας. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών και οι δημοσκοπήσεις και η κοινωνία, το βλέπει κανείς αυτό αν έχει καλή επαφή με την κοινωνία, δείχνει το δρόμο της εξόδου στον κύριο Τσίπρα και στον κύριο Καμένο.
Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος, ένας από τους λόγους που ο κύριος Τσίπρας ενδεχομένως θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές , όπως λέτε, το έλεγε και χθές ο κύριος Λεβέντης, μάλιστα μου είπε ότι στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Τσίπρα εκείνος του το άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλογών…
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό το πράγμα με τον κύριο Λεβέντη πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή, με όλο το σεβασμό. Η πολιτική είναι κάτι πολύ σημαντικό για να ασχολούνται πολλοί. Δεν είναι υπόθεση καφενείου. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.  Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να λέει ό,τι του κατεβάσει.
Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προφανώς υπάρχει λόγω αδυναμίας εφαρμογής του προγράμματος και του υψηλού, κοινωνικού και πολιτικού κόστους. Τι λέτε εσείς γι αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε, κύριε Καλαρρύτη, αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα θα υπάρχει κόφτης μεθαύριο. Όπως καταλαβαίνετε, ο κόφτης δε θα επηρεάσει τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είναι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κράτος -το οποίο είναι ο πελάτης του ΣΥΡΙΖΑ- οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα είναι αυτοί που θα βγουν στους δρόμους. Και αυτό θέλει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει την καταβαράθρωσή του, όπως την έπαθε και ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν προχώρησε τότε σε εκλογές να κρατήσει το κόμμα του σε ένα επαρκές ποσοστό, ούτως ώστε να μπορεί να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Απλώς ο Τσίπρας, το ξέρει αυτό. Η ομάδα που είναι δίπλα του είναι έμπειρη. Είναι η ομάδα Μπανιά που είναι έμπειρη και παίζει καλά με το εκλογικό σύστημα. Λοιπόν, όταν θα δείτε την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβρη που θα γίνουν οι δημοσκοπήσεις, θα πάει σε εκλογές για να κρατήσει ένα ποσοστό για να είναι παρών στις επόμενες εξελίξεις οι οποίες δε θα είναι  καλές για τον Τσίπρα.
Δημοσιογράφος: Πέραν  των εκλογικών και πολιτικών υπολογισμών του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα θέμα αντικειμενικό. Το πρόγραμμα αυτό φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όριά του ή υπάρχει φοροδοτική αδυναμία. Ακόμα κι αν έρθει επόμενη κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αυτούς που προείπατε, μία συγκυβέρνηση, θα έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο πράγμα. Τις πιέσεις να εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα. Εκεί τι γίνεται, τι μπορεί να γίνει;
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας έμπειρος, πιο ευέλικτος πολιτικός, έχει τη δυνατότητα να μιλήσει καλύτερα με τους Ευρωπαίους  και οι Ευρωπαίοι θα αναμορφώσουν τη στάση τους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και σήμερα η επίσκεψη του Λιού στην Ελλάδα έχει καθοριστική σημασία. Είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις – και γι αυτό επιμένω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει τα ανοίγματά του από τώρα πριν πάμε σε εκλογές – δε θα μπορούν να διαχειριστούν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας που θα προκύψουν μετά από το Σεπτέμβριο. Γι αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι κύριε Καλαρρύτη.
Δημοσιογράφος: Θα είναι εφικτό πιστεύετε, αν έχουμε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με κυβερνητικούς εταίρους αυτούς που είπατε, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, κλπ., αν δώσουν ως αντάλλαγμα μειώσεις δαπανών στοχευμένες, να πάρουν μειώσεις φόρων;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Δεν υπάρχει περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει να προχωρήσει στο ίδιο μοντέλο και να μην κάνει μειώσεις φόρων. Η ελληνική οικονομία δε θα υπάρξει αν δεν γίνει μείωση φόρων, μείωση του κράτους, πράγμα που το είχαμε καταφέρει με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς μειώσαμε τον ΦΠΑ και αυτοί τον έφερεαν στο 24%. Ο Έλληνας ασφυκτιά αυτή τη στιγμή. Και γι αυτό θα πρέπει ο Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, πρώτα απ’ όλα να προχωρήσουν σε μείωση της φορολογίας. Να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει, ούτως ώστε να γίνουν και επενδύσεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία. Δε μπορούμε να βασιζόμαστε στο κράτος. Πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα δώσει τη λύση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Ο ιδιωτικός τομέας έχει γενοκτονηθεί. Ως αντάλλαγμα τι θα μπορούσε να δώσει μια επόμενη κυβέρνηση; Μείωση δαπανών πού, παραδείγματος χάριν; Περιστολή του δημόσιου τομέα και άλλη;
Λ. Γρηγοράκος: Το δημόσιο εξακολουθεί να είναι σπάταλο, το πιστεύω αυτό. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Δε μπορεί ο δημόσιος τομέας να είναι αυτός ο χώρος ο οποίος κάνει ακόμα προσλήψεις. Ακόμα σε διάφορους τομείς των Υπουργείων υπάρχουν σπατάλες. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μείωση δαπανών, θα πρέπει να μειώσουμε τα έξοδά μας στο κράτος, ούτως ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί και να είναι αυτός που θα μας δώσει χρήματα και θέσεις εργασίας. Αυτήν την άποψη εκφράζω και στο θέμα της υγείας. Έχω γράψει ένα άρθρο για τους «Financial Times» αυτές τις μέρες, που πιστεύω ότι θα δημοσιευτεί και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο ο μόνος τρόπος να σωθεί η υγεία στην Ελλάδα είναι να ιδιωτικοποιηθούν τμήματα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.  Πρέπει να πάμε σε τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις ώστε να μειώσουμε τη φορολογία στους Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να πάμε σε καινοτόμα σχέδια. Να αναμορφώσουμε όλο το σύστημα και της υγείας και της παιδείας και των δαπανών και των επενδύσεων, Να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί φαίνεται ότι αυτό το μοντέλο που σήμερα ακολουθούμε και ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι κουρασμένο και εξουθενωμένο και δε δίνει τις λύσεις που πρέπει να δώσει.