ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με την απαράδεκτη κωλυσιεργία της εφαρμογής του νόμου για την ιθαγένεια.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αθήνα, 20 Αυγούστου 2015
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κύριο Νίκο Βούτση
ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη κωλυσιεργία της εφαρμογής του νόμου για την ιθαγένεια»
Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις πρότειναν νομοσχέδια στη Βουλή και εφόσον αυτή συμφωνούσε οι υπουργοί εφάρμοζαν τους ψηφισθέντες νόμους.
 
Σήμερα όμως ζούμε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Σαν το καράβι με τους πρόσφυγες που μισθώθηκε για να φιλοξενήσει πρόσφυγες στην Κω στη συνέχεια αποφασίστηκε να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη αλλά εν πλω άλλαξε προορισμό και σήμερα κατέπλευσε στον Πειραιά.
Μετά από πολλούς αγώνες και την επιμονή του ΠΑΣΟΚ η ενιαία (τότε) συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ της κυβέρνησης πείστηκε να καταθέσει στη Βουλή, έστω και καθυστερημένα, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών της δεύτερης γενιάς.
Με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει προς συζήτηση το νομοσχέδιο στην ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο έγινε νόμος χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ αλλά με τις ψήφους της αντιπολίτευσης πριν 40 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή άκουσα από τη μεριά των κυβερνητικών βουλευτών καταγγελίες κατά των προηγούμενων ανάλγητων κυβερνήσεων χωρίς ούτε μια  κουβέντα παραδοχής για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του νόμου 3838/10 του ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε όμως και επιχειρήματα τύπου Χρυσής Αυγής από βουλευτές που σήμερα κατέχουν θέση στη νέα κυβέρνηση.
Μέχρι σήμερα όμως ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών της δεύτερης γενιάς ΔΕΝ εφαρμόστηκε γιατί οι υπηρεσίες της (στα λόγια) φίλης των των μεταναστών Υπουργού δεν έχουν στείλει τις απαραίτητες οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Έτσι εκατοντάδες παιδιά, που πείστηκαν από τις "καλές προθέσεις" της Υπουργού, έκαναν σχέδια και πήραν αποφάσεις που αφορούν τις σπουδές  ή το επάγγελμα τους, βρίσκονται για μια ακόμα φορά μετέωρα. Ειδικά για την κατηγορία των παιδιών που επεδίωκαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό τα σχέδια τους ακυρώνονται. Θα ζητήσει κάποιος συγνώμη γι αυτό;
Σήμερα η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές. 
Θα υπάρξει το φιλότιμο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος πριν την παραίτηση της κυβέρνησης ή έχουν θέσει το θέμα στην διαπραγμάτευση για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τους ΑΝΕΛ;
Σε ένα κράτος δικαίου οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  1. Για ποιόν λόγο δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου 4332/2015 ενώ έχουν περάσει πάνω από 40 μέρες από την ψήφιση του;
  2. Πότε σκοπεύει να εκδώσει την εγκύκλιο που προβλέπεται για να μπορούν οι υπηρεσίες να εφαρμόσουν τον νόμο;
  3. Έχει προβλεφθεί η επίσπευση των διαδικασιών για τους νέους και νέες που έχουν συνδέσει την απόλαυση αυτονόητων δικαιωμάτων τους με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που ηθικά και νομικά δικαιούνται;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Λεωνίδας Γρηγοράκος