ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Επιστολή του βουλευτή Λακωνίας και Γραμματέα της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών για την καθυστέρηση της καταβολής αποζημιώσεων στους κατοίκους των Βάτικων‏


Δήλωση του Βουλευτή Λακωνίας & Γραμματέα Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με την απαντητική επιστολή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας/Υπ.Εσωτερικών κ. Τ. Μαυρόπουλου προς τον Δήμαρχο Μονεμβασίας,καθώς και την επιστολή του Δημάρχου Μονεμβασίας προς τον Υπ.Εσωτερικών σχετικά με την μη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου στην ευρύτερη περιοχή των Βατίκων.


Αθήνα, 26 Αυγούστου 2015

Με αφορμή την επιστολή που κοινοποίησε στον Βουλευτή Λακωνίας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρ. Τριχείλης, μετά την απάντηση που έλαβε από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Τ. Μαυρόπουλο, ο κ. Γρηγοράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με θλίψη και οργή διαπιστώνω ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί  για την πυρόπληκτη  περιοχή των Βατίκων. Σήμερα συμπληρώνονται 40 ημέρες από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νομό Λακωνίας και, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις στους Βατικιώτες ούτε έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Οι ανησυχίες μας, που διατυπώθηκαν
πρόσφατα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, δυστυχώς επιβεβαιώνονται και με την επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Μονεμβασίας, κ. Ηρ. Τριχείλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Βούτση.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί απαξιώνουν επιδεικτικά ένα ολόκληρο νομό και τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κατοίκων τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ασκούν έντονες πιέσεις όλες αυτές τις ημέρες.

Επιτέλους αιδώς Αργείοι! Κηρύξτε τώρα τα Βάτικα  πυρόπληκτη περιοχή! Πάρτε μέτρα στήριξης των πληγέντων αμέσως! Φτάνουν οι συσκέψεις χωρίς αντίκρισμα και οι δηλώσεις συμπάθειας, οι κάτοικοι της Λακωνίας απαιτούν και δικαιούνται την προσοχή της Πολιτείας. Εντός της ημέρας θα στείλω σχετική επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.
Τα Βάτικα  πρέπει να ζήσουν!» Επιστολή του βουλευτή Λακωνίας και Γραμματέα της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών για την καθυστέρηση της καταβολής αποζημιώσεων στους κατοίκους των Βάτικων‏

Αθήνα, 26.08.2015
 
Κύριοι Υπουργοί,
Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή με την ελπίδα ότι δεν απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων, αν και τα στοιχεία που έχω στη διάθεση μου συνηγορούν σε αυτό που απεύχομαι.
Με έκπληξη ενημερώθηκα από το Δήμαρχο Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τρειχίλη, για το περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσο Μαυρόπουλο (αρ. Πρωτοκόλλου 2774). Είχε προηγηθεί επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου προς τον Υπουργό Εσωτερικών (αρ. Πρωτοκόλλου 14674), αλλά και συνεχή τηλεφωνήματα άκαρπης αναζήτησης του Γενικού Γραμματέα επί 35 ημέρες. Με θλίψη διαπιστώνω ότι, έως την ώρα που γράφεται η παρούσα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για την πυρόπληκτη περιοχή των Βατίκων, δεν έχει χορηγήσει αποζημιώσεις και δεν έχει προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά μέτρα, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νομό Λακωνίας στις 17/07/2015. Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του φθινοπώρου, οπότε αναμένονται και οι πρώτες βροχές. Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί ένας ολόκληρος νομός και εγώ προσωπικά, οι εμπλεκόμενοι φορείς κωλυσιεργούν συστηματικά -ελπίζω όχι και εσκεμμένα- και αφήνουν τους Λάκωνες στο έλεος της τύχης τους. Όσοι ενδιαφερόμαστε για τα Βάτικα, απαιτούμε να ξεπεραστούν άμεσα οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να σταματήσουν οι συσκέψεις χωρίς αντίκρυσμα. Οι ενέργειες των Υπουργείων σας είναι ανακόλουθες με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Με την υπ΄ αριθμ. 436/21.07.2015 επίκαιρη ερώτηση μου προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών μετέφερα, ως όφειλα, τα αιτήματα κατοίκων και φορέων της Νεάπολης Λακωνίας και εξέφρασα την αγωνία μου για την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση της περιουσίας των πυροπαθών. Παράλληλα, τόνισα στον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος προσήλθε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να απαντήσει στην ερώτηση μου, πόσο ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο πλημμυρών.
Ο κύριος Κατρούγκαλος μου απάντησε ότι η αρμοδιότητα είναι κατακερματισμένη σε έξι Υπουργεία, αλλά ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί η άμεση καταβολή επιδόματος για τις πρώτες ανάγκες, ποσού 586 Ευρώ κατ΄ άτομο -με πρόσθετη ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες- καθώς και οικονομική ενίσχυση έως 5.869 Ευρώ για την αντικατάσταση οικοσκευής.
Με διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνεργασία με τους φορείς και τους βουλευτές του νομού, ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ανακουφιστούν το ταχύτερο δυνατό οι πολίτες.
Τις πταίει για την προκλητική έλλειψη μέριμνας; Σας καλώ να αφήσετε κατά μέρος τους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς που πλήττουν την παράταξη σας σε βάρος της χώρας και να ολοκληρώσετε επί τέλους τις καλοκαιρινές διακοπές, που φαίνεται να σας απασχολούν περισσότερο από μία ταλαιπωρημένη περιοχή και να αντιληφθείτε ότι η διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ταχύτητα.
Εάν δε ληφθούν μέτρα στήριξης των κατοίκων και της περιοχής αμέσως, σας καθιστώ υπεύθυνους πολιτικά, νομικά και ποινικά για ό,τι συμβεί όταν σημειωθούν οι πρώτες βροχές. Κηρύξτε τώρα τα Βάτικα πυρόπληκτη περιοχή και μην κωλυσιεργείτε αδικαιολόγητα!

Λεωνίδας Γρηγοράκος