ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής". Κυριακή, 02/10/2016

 
 
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016
 
1.     Κύριε Γρηγοράκο έχετε υποστηρίξει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον μετέωρη. Τι πρέπει να επιδιωχθεί από την αντιπολίτευση; Οικουμενική και επιδίωξη νέας συμφωνίας με τους δανειστές ή εκλογές;
Το κυβερνητικό σχήμα Τσίπρα–Καμμένου είναι μια κυβέρνηση «εσωτερικού χώρου». Καίριο μέλημά του είναι η παραμονή του στην εξουσία, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε οικονομικό και κοινωνικό κόστος προκαλεί αυτό στην Ελλάδα. Εξου και πολιτεύονται με το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά και μόνο στα εκλογικά τους ακροατήρια. Όλες τους οι ενέργειες σε αυτά αποβλέπουν. Ως εκ τούτου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπολείπεται των αναγκών και απαιτήσεων της χώρας. Εξαιτίας των ανερμάτιστων πολιτικών της έχει οδηγηθεί σε μια πρωτοφανή «ασφυξία».  Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Τα οικουμενικά σχήματα είναι παντελώς ακατάλληλα. Και αυτό γιατί η πολιτική τους εδράζεται στις λογικές του μέσου όρου και του συγκερασμού. Τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να της κάνει πράξη μια κυβέρνηση που πιστεύει σε αυτές, γιατί τις θεωρεί καίριες εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Η σημερινή Βουλή δεν έχει τις πολιτικές και αριθμητικές προϋποθέσεις, προκειμένου να αναδείξει μια τέτοια κυβέρνηση.
 
2.     Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό ή φιλελεύθερο μέτωπο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι) ότι ενώ έχει ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο καταγγέλλει την εφαρμογή του προς άγρα ψήφων και θυμίζει τα... Ζάππεια του κ. Σαμαρά. Εσείς τι λέτε;
Ψηφίσαμε τη νέα συμφωνία, γιατί θέλαμε η Ελλάδα να μείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολιτικές που προωθεί η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν υπαγορεύονται από τους δανειστές και τους εταίρους. Παραδείγματα είναι η πρωτοφανής υπερφορολόγηση καθώς και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η κυβέρνηση εισηγήθηκε τις πολιτικές που ακολουθεί. Διαφορετικό πράγμα είναι να τηρείς την συμφωνία ως προς τα καίρια ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής, των πλεονασμάτων, των αποκρατικοποιήσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων και άλλο είναι να ακολουθείς ανερμάτιστες επιλογές, έχοντας μοναδικό κριτήριο την παραμονή στην εξουσία. Ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον άστοχες οι επικρίσεις και οι κατηγορίες, ότι ακολουθούμε τακτικές «Ζαππείων».
 
3.     Έχετε μετανιώσει για τις δηλώσεις σας σε σχέση με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη;. Δικαιωθήκατε ότι "η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα δημοσκοπικά" αλλά δεν είδαμε... μετακίνηση βουλευτών. Πιστεύετε ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση;
Το αντίθετο. Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω μια αυτονόητη θέση: η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμφίβολα είναι θετική εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν θα πάμε μπροστά με εκείνους, που «κουβαλούν» στην πλάτη τους αναχρονιστικές πολιτικές και ξεπερασμένα ιδεολογήματα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμφίβολα εκφράζει μια νέα πολιτική κουλτούρα. Τα κόμματα δεν είναι κέντρα διερχομένων, για να μετακινούνται διάφοροι επίδοξοι βουλευτές και πολιτευτές. Έχουν τη δική τους πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, χωρίς ωστόσο να είναι στατικοί μηχανισμοί. Η άποψη που εξέφρασα και συνεχίζω να υποστηρίζω είναι, ότι χρειάζεται μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική συμμαχία, που θα στηρίζεται σε νέες προσεγγίσεις, σε νέες ιδέες, σε νέες προτάσεις.
Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε κάτι σημαντικό: ανέτρεψε τους συσχετισμούς και απέκτησε ο ίδιος προβάδισμα έναντι του κυρίου Τσίπρα. Φαίνεται όχι μόνο να διατηρεί αλώβητο το πολιτικό του «κεφάλαιο» αλλά και να το ενισχύει. Βέβαια, προς το παρόν τουλάχιστον, ο αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης εισπράττει την «τιμωρητική» ψήφο. Ωστόσο έχει αναδειχθεί σε μια ισχυρή εναλλακτική λύση. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά με ποιες δυνάμεις και με ποιες θέσεις μπορεί να υπηρετήσει με συνέπεια μια πολιτική διεξόδου από την κρίση.
 
4.     Είδαμε πρόσφατα ότι ο διάλογος ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι και λοιπών κεντρώων δυνάμεων κατέληξε σε αδιέξοδο. Κατά τη γνώμη σας τι έφταιξε γι αυτή τη δυστοκία; Οι διαφορετικές στρατηγικές και ο ανταγωνισμός Θεοδωράκη - Γεννηματά για την ηγεσία ή οι διαφωνίες για το στίγμα και τις συνεργασίες;
Οι αρχηγικές βλέψεις και οι διαγκωνισμοί για το προεδρικό κοστούμι του νέου φορέα. Ο αρχηγισμός είναι μια από τις γνωστές παθογένειες της πολιτικής ζωής. Ευδοκιμεί κυρίως σε περιόδους που απουσιάζουν οι πραγματικοί ηγέτες. Στην ρημαγμένη κεντροαριστερά, δυστυχώς, οι ηγετίσκοι πλεονάζουν. Κάποιοι έφτιαξαν τα προσωποπαγή τους σχήματα ενώ άλλοι ορέγονται την αρχηγική καρέκλα. Το «ναυάγιο» της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού ήταν προδιαγεγραμμένο μετά την επιμονή της κυρίας Γεννηματά αλλά και του κυρίου Θεοδωράκη να διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία. Έτσι, η δημιουργία του τρίτου πόλου αυτοϋπονομεύτηκε εξαρχής. Κατά τη γνώμη μου, ο τρίτος πόλος μπορεί να υπάρξει, αν αναζητηθεί τρίτος δρόμος, τρίτο πρόσωπο.
 
5.     Ο κ. Θεοδωράκης μιλά ήδη για ένα "νέο κίνημα" στο κεντρώο χώρο και επιχειρεί ανοίγματα και επαφές με προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου ενώ κάποιοι ήδη προτείνουν νέο κόμμα και συνεργασία με τη ΝΔ; Εσείς συμμετέχετε και ποια είναι η πρόταση σας για το χώρο;
Η πρόσφατη δήλωση του κυρίου Θεοδωράκη, ότι μπορεί να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την αρχηγία ανοίγει προοπτικές προκειμένου, να υπάρξει μια ευρύτερη συσπείρωση όλων των μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων.  Η κυρία Γεννηματά, αν πράγματι νοιάζεται για τη δημιουργία ενός τρίτου ισχυρού πόλου δεν έχει παρά να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Υπερβαίνοντας τις προσωπικές της φιλοδοξίες οφείλει να «περάσει στα πίσω θρανία». Προσωπικότητες αξιόλογες, με επαρκή πολιτική και τεχνοκρατική υποδομή, που θα μπορούσαν να ηγηθούν ενός νέου φορέα υπάρχουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αρκεί να ξεπεράσουμε τους προσωπικούς εγωισμούς και τις ματαιοδοξίες μας. Παρακολουθώ από κοντά  και συμμετέχω στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται. Πεποίθησή μου είναι, ότι μπορεί να υπάρξει, όπως είπα και προηγουμένως ένα τρίτος πόλος, που θα συσπειρώνει τις κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις. Ως προς τις συνεργασίες που μπορεί να υπάρξουν, σε πρόσφατη αρθρογραφία μου υποστήριξα την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων και συμπαρατάξεων, κάνοντας λόγο για μια ισχυρή μεταρρυθμιστική συμμαχία.
 
6.     Πρόσφατα είπατε πως "εφόσον η κ. Γεννηματά είναι ακόμα πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ δεν θα είμαι υποψήφιος" και προβλέψατε ότι "δεν θα είναι".  Βλέπετε αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ; Θα επιστρέφατε στο ΠΑΣΟΚ και με ποιες προϋποθέσεις;
Η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ είναι βιωματική. Δεν μπορεί να τη διαγράψει ούτε να την υποκαταστήσει η οποιαδήποτε αυταρχική και αρχηγική απόφαση, όπως αυτή της κυρίας Γεννηματά. Οι διεργασίες που αναπτύσσονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δείχνουν, ότι η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων και των στελεχών της προσβλέπει σε μια νέα πολιτική έκφραση. Την αναγκαιότητα αυτή δεν μπορεί να την υπηρετήσει η κυρία Γεννηματά. Εξού και το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει διολισθήσει σε μια ακραία αναπαλαίωση. Άλλωστε, έτσι ερμηνεύεται και η περιορισμένη απήχηση και εμβέλεια που έχει.
Παραμένω ενεργός βουλευτής στο νομό Λακωνίας, γιατί θέλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες και στις προσμονές των ψηφοφόρων μου. Έτσι θα είμαι ξανά στην πρώτη γραμμή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Ευελπιστώ, ότι μέχρι τότε θα έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις, οι ευρύτερες συσπειρώσεις, συμπαρατάξεις και συμμαχίες.