ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ "Πειραιάς Κανάλι Ένα" 90,4. Πέμπτη, 13/10/2016


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ "Πειραιάς Κανάλι Ένα" 90,4 
και τους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασσιμάτη


Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016


Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα 
Είναι μια παλαιά πρόταση αυτή. Βάζει μέσα και την περίοδο Καραμανλή την οποία δεν τολμάει να την ακουμπήσει κανείς. Στην κυβέρνηση υπάρχει μισή παρέα του Καραμανλή. Ο Παπαγγελόπουλος, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, παραδείγματος χάρη, πού βρίσκεται τώρα; Κάπου στην αριστερά νομίζω ότι είναι. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που παρέλαβε χρέος 180 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2004, να παραδώσει 300 δισεκατομμύρια το 2008 και να μην έχει καμία ευθύνη για όλα αυτά. Ζούσαμε στην οικονομική “όαση” του κυρίου Αλογοσκούφη και μετά βρεθήκαμε να μην ξέρουμε πού πάμε. Και να μην υπάρχει καμία ευθύνη; Και μας επαναφέρουν την ΕΛΣΤΑΤ του Γεωργίου τώρα και δεν μιλάει κανείς; Για πράγματα δεδομένα και αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γεωργίου ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ το 2012. Και αυτός ο άνθρωπος ξαναγυρίζει τώρα στα δικαστήρια επειδή πρέπει ο κ. Τσίπρας κάθε λίγο και λιγάκι να μας στέλνει τη λίστα Λαγκάρντ, τη Siemens, τις offshore εταιρείες του κυρίου Παπασταύρου.
Βέβαια, πρέπει να δούμε και την είσοδο στην ΟΝΕ. Γιατί και εκεί υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να διερευνήσουμε. Γιατί να μην μιλήσουμε και για την περίοδο του Σημίτη; Είπαμε να τα βάλουμε και αυτά μέσα.


Για την πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα
Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να είναι τα μεγάλα προβλήματα: η υπερφορολόγηση, η μείωση των εισοδημάτων, τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, το ΕΚΑΣ. Αντ' αυτού, ξαφνικά μιλάμε για την διαπλοκή, για τα δάνεια του κυρίου Ψυχάρη; Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει θέση για όλα αυτά. Αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε συνέχεια μπροστά αυτά τα θέματα για να σκεπάσουμε την ανικανότητα και την ανεπάρκεια των διαχειριστών αυτής της συγκεκριμένης κυβέρνησης.
Σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και τον κύριο Γεωργίου, όταν είδα την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, απογοητεύτηκα πάρα πολύ. Γίναμε πολύ στρογγυλοί εκεί για να κρατήσουμε τις ισορροπίες. Αν θέλει ο Μητσοτάκης να κάνει κάτι, πρέπει να κάνει τομές και πρέπει να πει την αλήθεια και να μην “κάνει γαργάρα” ορισμένα πράγματα. Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για την αλήθεια. Δεν μπορεί ο κύριος Τσίπρας να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, να μετατρέπει το ψέμα σε αλήθεια, να χρησιμοποιεί του κόσμου την λάσπη και να μην πάρει θέση ο κύριος Μητσοτάκης. Αυτό νομίζω ότι ήταν κάτι το οποίο θα τον στιγματίσει.


Για την αποτυχία συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι
Υπάρχουν ευθύνες. Πρώτα από όλα, ευθύνες των ηγεσιών. Το παιχνίδι δεν ήταν έντιμο. Ήταν “στημένο” από την αρχή, δεν το θέλανε. Εγώ στη ζωή μου ξέρω κάτι: όταν θέλεις κάτι, το επιτυγχάνεις. Ήθελαν να κρατήσουν τα “μετερίζια” τους. Το Ποτάμι τώρα, αν κοιτάει κανείς τις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται στην ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ ζει δεν ζει. Χρειάζεται να διατηρηθεί ο μεσαίος χώρος. Στις προηγούμενες εκλογές ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν πήγε να ψηφίσει. Αυτός ο κόσμος κάθεται και παρακολουθεί τα γεγονότα γιατί δεν τον εκφράζει κανείς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι “ψαγμένοι” αλλά απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και θέλουν κάτι το διαφορετικό.


Για τη θέση του στο ΠΑΣΟΚ
Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και αυτό δεν το χαρίζω σε κανέναν. Από εκεί και πέρα όμως έκανα την κριτική μου στο ΠΑΣΟΚ. Στο ΠΑΣΟΚ το οποίο άφησε τον Μητσοτάκη να αλωνίζει από τις εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο και έπρεπε να διαγραφώ εγώ για να μπει στη διαδικασία της ανασυγκρότησης και να ψάξει να βρει τον εαυτό του.


Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη για μια μεταρρυθμιστική συμμαχία
Αν δεν αλλάξει φυσιογνωμία το σημερινό ΠΑΣΟΚ, αν δεν αποβάλει τον παλαιό κακό του εαυτό και δεν εκσυγχρονιστεί σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε καινοτόμες ρήξεις με την κοινωνία, τις οποίες παλαιά δεν τολμούσαμε να τις ακουμπήσουμε, δεν έχει καμία τύχη. Το ίδιο θα συμβεί αν δεν δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναδειχθούν, αν δεν έχει ένα στρατηγικό πλάνο για το τι θα κάνουμε στο μέλλον. Και αν δεν έχει και ένα πολιτικό αφήγημα για να πείσει την κοινωνία, ότι είμαστε κάτι το διαφορετικό από εκείνο που ήμασταν παλαιά -και αυτό το παλαιό πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας- τότε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία τύχη στην ελληνική κοινωνία. Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ; Για να είναι “τσόντα” της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ; Βγαίνει η Πρόεδρος προχθές και λέει: ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Τότε με ποιον είσαι; Εφόσον δεν είσαι ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεις να πεις με ποιον είσαι. Οφείλεις να πεις ότι είσαι με ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο συμφωνείς γιατί είναι μεταρρυθμιστικό και το θέλεις, και με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο και αυτό είναι προοδευτικό, καινοτόμο, εκσυγχρονιστικό. Πρέπει εμείς, με αυτά τα κομμάτια του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, να ενωθούμε και να βγάλουμε κάτι καινούργιο και διαφορετικό από τα προηγούμενα, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις μικρότητες και τους αρχηγισμούς των μικρών κομμάτων του κέντρου όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, το κόμμα του Ραγκούση, του Θεοχάρη. Αν αυτά δεν απαρνηθούν τον κακό τους εαυτό και αρχίζουν πάλι και συζητάνε για τις θέσεις τους και για το πώς θα διαχειριστούν τη μιζέρια τους, τότε δεν υπάρχει καμία τύχη. Πρέπει ο χώρος αυτός -ο οποίος είναι υπαρκτός στην κοινωνία- να εκφραστεί. Πρέπει να είναι μια μεταρρυθμιστική συμμαχία δυνάμεων που θέλουν να βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα. Η χώρα μας ενδιαφέρει.


Για το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης
Δεν είναι τραγικό αυτό που έκανε τώρα ο Τσακαλώτος; Πήγε και είπε ότι η Ελλάδα δεν είχε ανάγκη τα λεφτά. Πώς δεν τα είχε ανάγκη; Αφού είμαστε σε μια ατέρμονη αξιολόγηση. Αρνούνται οι δανειστές να μας δώσουν αυτό το ποσό γιατί έχουν ήδη δει τι γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε ανθρώπους οι οποίοι είναι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και αμφισβητούν την αναγκαιότητα υλοποίησης όλων όσων έχουμε υπογράψει. Είναι αλλόκοτη η συμπεριφορά του Τσακαλώτου, για να φτάσει να λέει ότι δεν τα έχουμε ανάγκη τα λεφτά. Μας δουλεύει κιόλας, ότι δεν έχει ανάγκη τα λεφτά; Αφού δεν υπάρχει “σάλιο” στην αγορά. Αυτά τα λεφτά θα πέφτανε στην αγορά, θα πηγαίνανε για τα ληξιπρόθεσμα. Πληρώσαμε μια φορά την τακτική του Βαρουφάκη, τώρα πάλι; Είναι αλλόκοτη συμπεριφορά. Ζουν με τις φαντασιώσεις τους και τις ιδεοληψίες τους. Ο Τσακαλώτος πιθανόν να το έκανε αυτό για να πάει σήμερα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.