ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Parapolitika fm 90.1. Πέμπτη, 16/3/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Parapolitika fm 90.1, στο δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, να πάμε λίγο στην επικαιρότητα και να μου πείτε πώς είδατε την νίκη του Ρούτε στην Ολλανδία.
Λ. Γρηγοράκος: Ανάσα για τον κόσμο μετά από δύο χαστούκια: το Brexit και το Τράμπ.

Δημοσιογράφος: Θα έχουμε και Γαλλικές εκλογές και θα έχουμε μια Λεπέν που φαίνεται ότι είναι πρώτη, αν και στο τέλος, στο δεύτερο γύρο, και εγώ εκτιμώ ότι δεν θα είναι.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι στη Γαλλία θα βγει ένας ανατρεπτικός κεντρώος, ο Μακρόν, ο οποίος έχει και λίγο ακτιβισμό μέσα του.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω τώρα για το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται λίγο ανασκουμπωμένο, έως αρκετά.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι όσο θα θέλαμε. Όχι όσο τουλάχιστον εγώ θα ήθελα.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν ανασκουμπώνεται;
Λ. Γρηγοράκος: Γιατί πρέπει να πάει σε εκλογές από τη βάση, να ανανεωθεί και σε πρόσωπα, και σε ιδέες. Πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό και ανατρεπτικό στο χώρο για να μαζευτούμε όλοι μαζί. Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές ούτε με την Άννα Διαμαντοπούλου, ούτε με τον Φλωρίδη, ούτε με τον Ραγκούση, ούτε με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Δημοσιογράφος: Δεν τα πάει καλά η κυρία Γεννηματά και θέλετε εκλογές; Θέλετε πάλι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού;
Λ. Γρηγοράκος: Κάποια στιγμή κύριε Τράγκα, πρέπει όλοι να αναγεννηθούμε, να επαναβεβαιώσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία. Η κυρία Γεννηματά μπορεί να πάει στη βάση, να ξαναβάλει υποψηφιότητα και να ανανεωθεί, να αναγεννηθεί και να πάρει μια καινούργια εντολή. Για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση από πουθενά. Για μένα, αυτό είναι που αυτή την στιγμή κρατάει το ΠΑΣΟΚ χαμηλά -και όχι σε διψήφιο νούμερο και στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, μετά από αυτή την κατρακύλα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή την ανερμάτιστη πολιτική που παρουσιάζει. Άρα, χρειάζεται να κάνει κάτι ανατρεπτικό για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε να ξαναπάει η βάση του ΠΑΣΟΚ σε εκλογές και να βγάλει νέο αρχηγό.
Λ. Γρηγοράκος: Με όλους μαζί, με ανοιχτές πύλες.

Δημοσιογράφος: Ο Παπανδρέου σας έφερε ή σας έδιωξε κόσμο;
Λ. Γρηγοράκος: Επειδή δεν φοβάμαι να τα λέω, νομίζω ότι χάσαμε 2-3%, από την ώρα που ήρθε. Είναι δική μου άποψη και δεν το έχουμε συζητήσει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρώ ότι αυτό το ποσοστό πήγε στον Μητσοτάκη. Η άνοδος του Μητσοτάκη δηλαδή που παρουσιάζει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αφορά ποσοστό δικό μας.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι οφείλεται στην επιστροφή του Γιώργου στο ΠΑΣΟΚ. Φύγαν οι ΠΑΣΟΚ-ατζήδες και πήγαν προς τον Μητσοτάκη.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

Δημοσιογράφος: Η εκτίμηση του φίλου μου, του βουλευτή Λακωνίας γύρω από την καταστροφή του ΠΑΣΟΚ, που έγινε μονοψήφιο, αφορά τον κύριο Γιώργο Παπανδρέου;
Λ. Γρηγοράκος: Αφορά όλους μας. Την συμπεριφορά μας απέναντι στους ψηφοφόρους μας, απέναντι στο τι κάναμε το 2010. Ήμασταν ανερμάτιστοι, πιστεύαμε στο παλαιό λαϊκισμό. Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε ούτε εμείς, ούτε η κοινωνία από αυτά που είχαμε πάθει. Δεν καταλάβαμε ότι άλλα λέγαμε και άλλα εισέπραττε η κοινωνία. Μπορεί να ήταν επιβεβλημένο τότε να μπούμε στο μνημόνιο, για να σώσουμε τη χώρα, αλλά αυτό χρειαζόταν λίγο χρόνο, για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί σε τι δίνη πραγμάτων και σε τι μεγάλη καταστροφή βρισκόταν η χώρα και το πολιτικό της σκηνικό. Ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων τότε κύριε Τράγκα. Είχαμε αδυναμία να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες της χώρας, στις στοιχειώδεις ανάγκες της χώρας και στις απαιτήσεις μιας διακυβέρνησης η οποία χρειαζόταν άλλα αντανακλαστικά, τα οποία εμείς δεν τα είχαμε.

Δημοσιογράφος: Ο Βενιζέλος έκανε δουλειά;
Λ. Γρηγοράκος: Μεγάλη δουλειά, θυσίασε και το προσωπικό του “πολιτικό χρηματιστήριο”. Το έβαλε εκεί και έχασε.

Δημοσιογράφος: Θυσίασε την πολιτική του καριέρα λέτε.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι. Γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πατριώτης, τον ενδιαφέρει η χώρα. Είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, ευφυής, με όλα τα καλά και κακά χαρακτηριστικά ενός ευφυούς ανθρώπου.

Δημοσιογράφος: Αν πάμε τώρα σε εκλογές και μείνει η κυρία Φώφη Γεννηματά, τι προβλέπετε εσείς; Ποια είναι η εκτίμηση σας για το ΠΑΣΟΚ;
Λ. Γρηγοράκος: Θα πάμε καλύτερα. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο μου, δεν είναι το ζητούμενο των ανθρώπων του κέντρου, των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται στο μεταρρυθμιστικό κέντρο.

Δημοσιογράφος: Θα πάτε λίγο καλύτερα αλλά όχι πολύ καλά. Αυτό μου λέτε τώρα.
Λ. Γρηγοράκος: Θα μπορούσαμε να πάμε πάρα πολύ καλά, όπως σας είπα και στην αρχή.

Δημοσιογράφος: Καλά, αφού θέλετε κάλπες, ποιον αρχηγό θα θέλατε εσείς για να πάει ταχύτατα προς τα πάνω το κόμμα;
Λ. Γρηγοράκος: Ας αποφασίσει η βάση. Εγώ θα ήθελα και η ίδια να είναι υποψήφια αλλά να υπάρχουν και νέα πρόσωπα -τα οποία υπάρχουν στο χώρο μας- αλλά, με αυτό το ”σφιχτό”, κλειστό, όχι ρομαντικό κόμμα, δεν μπορούν να έρθουν να εκφραστούν.
Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε “σφιχτό” και όχι ρομαντικό; Έχει μέσα οικογενειοκρατία;
Λ. Γρηγοράκος: Όλα τα έχει. Έχει και καλά και κακά στοιχεία, είναι ένα κόμμα το οποίο ήταν μεγάλο και έγινε μικρό. Πρώτα από όλα, έχει μέσα του μικρομεγαλισμό, δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί.

Δημοσιογράφος: Ειδικά μετά την εκλογική ισοπέδωση.
Λ. Γρηγοράκος: Έχει το φόβο μέσα. Βέβαια, έχει και τις καλές ιδέες του και είναι και ένα κόμμα το οποίο έχει καθαρίσει, όσο μπορούσε, γιατί “σέρνει” και μια βαριά ιστορία πίσω του, με τα δάνεια και με αυτά που έκαναν τα στελέχη του.

Δημοσιογράφος: Οι ακάθαρτοι που πήγαν;
Λ. Γρηγοράκος: Αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι.

Δημοσιογράφος: Είναι όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ;
Λ. Γρηγοράκος:Κοιμούνται” στο ίδιο κρεβάτι. Δεν θέλω να μπω σε ονόματα. Τους βλέπετε κάθε μέρα στη Βουλή τι λένε και τι κάνουν. Λαϊκισμός, οπισθοχώρηση, ένα πολιτικό προσωπικό το οποίο επιθυμεί να κρατήσει τη χώρα εκτός τροχιάς προόδου.

Δημοσιογράφος: Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δίκιο όταν λέει ότι τα παλαιά κόμματα είναι αμαρτωλά;
Λ. Γρηγοράκος: Τις αμαρτίες που έχει κάνει σε δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τις έχουν κάνει όλοι οι άλλοι στα 40 χρόνια. Χθες ήμουν εισηγητής στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε 100, την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με 60 άρθρα. Τα νομοσχέδια είχαν κύριο χαρακτηριστικό ότι, από το σύνολο των άρθρων, τα περισσότερα ήταν ρουσφετολογίες. Παραδείγματος χάρη, στο χθεσινό νομοσχέδιο, έφεραν τον επανέφεραν τον νόμο του 2000 για τις ιδιωτικές κλινικές ενώ εμείς είχαμε περάσει έναν νόμο, με το μνημόνιο, που εκσυγχρόνιζε και έβαζε αυστηρές προδιαγραφές για τις ιδιωτικές κλινικές. Όμως, γυρίσαμε πίσω στο 2000 γιατί έπρεπε να ικανοποιήσουν κάποιους.