ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Κυριακή 07/12/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μέρες είναι δύσκολες γενικά για την Ελλάδα και έχει αποδειχθεί ότι η έξοδος από το μνημόνιο –πράγμα που είναι ο κύριος στόχος της Κυβέρνησης- δεν είναι περίπατος. Η αντίθεση μεταξύ Βορρά και Νότου είναι υπαρκτή και υπήρχε -αν θυμάστε καλά με τα μεσογειακά προγράμματα του Ανδρέα Παπανδρέου- από το 1981 και πρέπει να δεχθούμε ότι υπάρχει μία ασυμμετρία πολιτική. Αυτή, λοιπόν, η ασυμμετρία δημιουργεί όλο αυτό το πρόβλημα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το σφίξιμο της οικονομικής πολιτικής.

Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται ένας συμβιβασμός, ο οποίος είναι απαραίτητος μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρέπει η Ελλάδα να αποφύγει τις μεταβατικές λύσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε μνημόνια το 2015. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέπεια, συναίνεση και πάνω απ’ όλα νηφαλιότητα σε όλα αυτά και θα βγούμε από την κρίση, εφόσον είμαστε όλοι ενωμένοι. Άρα, λοιπόν, η συνταγή είναι μία: νηφαλιότητα, σωστή αντιμετώπιση και βέβαια τήρηση των συμπεφωνηθέντων. Δεν υπάρχει περίπτωση δανειστής να σου κάνει σκόντο. Θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους και θα τα πάρουν. Οποιαδήποτε κίνηση που πιστεύουμε εμείς ότι θα τους ενοχλήσει και δεν θα πάρουν τα χρήματά τους, θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώ τα γεγονότα από τις τηλεοράσεις και το διεθνή Τύπο και βλέπω ότι όλοι έχουν επικεντρωθεί στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή είναι μια πολιτική κρίσιμη δοκιμασία για όλους μας, γιατί πρωτίστως κρίνει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας, καθώς εάν εμείς εναρμονιστούμε με αυτό, τότε θα καταλάβουν κάποιοι ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Έτσι, λοιπόν, η σημερινή Βουλή, όση αντίθεση και να υπάρχει από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, οφείλει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Υπάρχουν πολιτικές και αριθμητικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και βέβαια μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης γι’ αυτό το θέμα και μπορούμε κάλλιστα σε πολιτικό επίπεδο να τα βρούμε. Οφείλουμε να τα κάνουμε αυτά, διότι πρέπει να εναρμονιστούμε με την επιθυμία των πολιτών και επιθυμία των δύο τρίτων των πολιτών είναι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να επιδείξει τον απαραίτητο ρεαλισμό. Λέω στην κ. Καφαντάρη που μιλούσε προηγουμένως για πρόβα αντιπολίτευσης, ότι στην πρόβα νυφικού στο τέλος δεν ήταν όλα καλά τα πράγματα. Γι’ αυτό να ξέρετε ότι δεν πρέπει να προδικάζετε τίποτα.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές πολύ ρεαλιστικές, πραγματικές και συνεπείς γενικά στην Αντιπολίτευση και θα σεβαστούν τη θεσμική στάση και δεν θα εμπλέξουν σε πολιτικά παιχνίδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να πρυτανεύσουν μικροπολιτικές, πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και όλων των δυνάμεων και ειλικρινά διαπιστώνω ότι υπάρχουν σε προσωπικό επίπεδο νηφάλιες και ψύχραιμες φωνές από όλες τις πλευρές της Βουλής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, η οποία δεν θα ακυρώνει την αυτοτέλειά της και δεν θα υποκύπτει σε κανένα κομματικό συσχετισμό, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε η βούληση των Βουλευτών να είναι ανεξάρτητη.

Οι φορείς του πολιτικού συστήματος οφείλουν να ανταποκριθούν στην εκπεφρασμένη βούληση της κοινής γνώμηςσ να αποφύγουμε την προσφυγή στις κάλπες. Τώρα που βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ομφαλοσκοπούμε, αλλά ούτε και να προτάσσουμε τις κομματικές και προσωπικές μας φιλοδοξίες.

Και τώρα έρχομαι στο αντικείμενό μου, στο Υπουργείο Υγείας. Όντας γιατρός, είναι πολύ μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω στο Υπουργείο Υγείας. Και πήγα στο Υπουργείο Υγείας, γιατί πιστεύω ότι είχα χρέος να ανταποκριθώ στην εθνική προσπάθεια.

Δεν θα κάνω κριτική σε κανέναν από τους προηγούμενους Υπουργούς, γιατί δεν είναι σωστό. Δεν πρέπει κανείς να λέει ότι οι προηγούμενοι φταίνε πάντα. Όταν πήγαμε στο Υπουργείο Υγείας, βρήκαμε μία συγκεκριμένη κατάσταση: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικά ο «χάρτης της υγείας» ήταν άδειος.

Θα παρακαλούσα, όμως, τους συναδέλφους Βουλευτές και τους συνδικαλιστές των χώρων σας –όσο και αν θέλουν να πάνε αντίθετοι σε αυτά που κάνουμε- να σας παραθέσω τα ακριβή, τα αληθινά στοιχεία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία που έχω και μπορείτε να τα ψάξετε σε όλους τους ιστότοπους, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας.

Εγώ πιστεύω ότι είναι αντιστρεπτή η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Αλλά ειδικά το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και όλο το βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων έχουν δείξει μεγάλη γενναιότητα. Είναι ηρωική η στάση τους τα τελευταία χρόνια.

Πιστεύω ότι μπορούμε όλοι μας να πούμε πως ό,τι δεν αλλάζει πεθαίνει. Και οφείλαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσουμε να μαζέψουμε το σύστημα, το οποίο ήταν ανεξέλεγκτο τα τελευταία χρόνια.

Στο Υπουργείο Υγείας, λοιπόν, έχουμε δώσει προτεραιότητα στη στελέχωσή του. Σας λέω, λοιπόν, ότι το σύνολο των προσλήψεων του 2014, με ακριβή νούμερα, στους γιατρούς είναι 2.486 άτομα. Θα μου πείτε: «Μα, συνάδελφε, δεν φαίνεται». Ναι, δεν φαίνεται γιατί το σύστημα ήταν άδειο. Και σε αυτό το άδειο σύστημα έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Και δεν ήταν άδειο το σύστημα τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν ένα σύστημα το οποίο είχε αρχίσει από το 2000 με την μη ανανέωση του νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην το ανανεώσουμε και επιστημονικά. Ήρθαν και κάποιοι νόμοι, οι οποίοι δεν βοήθησαν το σύστημα, δηλαδή το «δημοσιοϋπαλληλίκι» των γιατρών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα.

Θέλω, λοιπόν, να σας αναφέρω αναλυτικά: Τετρακόσιοι δέκα έξι γιατροί έχουν προσληφθεί και είναι στα νοσοκομεία. Τριακόσιοι εβδομήντα μόνιμοι γιατροί –πάλι πήραμε προχθές το «ΟΚ»- μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν προσληφθεί και αυτοί. Άρα, σύνολο μόνιμου προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο του 2014 είναι επτακόσιοι ογδόντα έξι.

Πήραμε οκτακόσιους επικουρικούς γιατρούς, από τους οποίους μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί οι πεντακόσιοι. Θα τοποθετήσουμε και άλλους τριακόσιους δύο. Άρα, συνολικά οκτακόσιοι δύο.
Πήραμε εννιακόσια άτομα –και εκεί δεν είχαμε μεγάλη προσφορά και πρέπει να το δούμε- στο ΠΕΔΥ, δηλαδή προκηρύξαμε 900 θέσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και δεν είχαμε την ανάλογη προσφορά, γιατί υπάρχει εξήγηση και θα σας την πω: Δεν μπορεί να πάει ένας αγροτικός γιατρός με 600 ευρώ σε ένα ορεινό χωριό. Είναι εδώ και ο Υπουργός Οικονομικών, το συζητήσαμε προηγουμένως με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν να μην αυξηθούν τα εισοδήματα των υγειονομικών. Πώς θα πάει ένα παιδί με 650 ευρώ να υπηρετήσει και να κάνει την υπηρεσία υπαίθρου, η οποία βέβαια δεν ήταν και υποχρεωτική, αλλά την κάναμε υποχρεωτική; Και παρότι την κάναμε υποχρεωτική και προκηρύξαμε 789 θέσεις αγροτικών ιατρών προχθές, δεν είχαμε προσφορά. Πώς θα γίνει; Και δεν είχαμε προσφορά, διότι οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Άρα, τώρα που μπορούμε και ανασαίνουμε και υπάρχει ένα πλεόνασμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουμε τα εισοδήματα των υγειονομικών.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι προκηρύξαμε και 200 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ. Σχετικά με τους αγροτικούς ιατρούς, αλλάζουμε το νόμο και λέμε ότι οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι έχουν κάνει έξι χρόνια σπουδές -όπως και εμείς κάναμε και πηγαίναμε και κάναμε το αγροτικό μας ιατρείο- δεν θα μπορούν να φεύγουν και να σπουδάζουν στο εξωτερικό, εάν δεν κάνουν την υπηρεσία υπαίθρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εθνική αναγκαιότητα και θα πρέπει οπωσδήποτε αυτή να την υπηρετήσουμε όλοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα δίνουμε απευθείας δυόμισι χιλιάδες θέσεις κοινωφελούς εργασίας για τα νοσοκομεία, γιατί είναι άδεια από διοικητικό και τεχνολογικό προσωπικό. Και προγραμματίζουμε –εδώ είναι το Υπουργείο Οικονομικών, να το δείτε και μέσα- 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών για το 2015 και 2.500 νοσηλευτικό προσωπικό για το 2015. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Θα παρακαλέσω όποιον έχει από εσάς οποιαδήποτε αντίρρηση -γιατί βλέπω τους συνδικαλιστές του χώρου καθώς και όλων των χώρων, να μιλάνε για νούμερα, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα- να έρθουν στο Υπουργείο και να πάρουν τις επίσημες καταστάσεις, τους προϋπολογισμούς και τις θέσεις.

Ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έχω επισκεφθεί πενήντα νοσοκομεία. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος, αλλά είμαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία των νοσοκομείων, διότι έχουν βάλει πλάτη οι Έλληνες πολίτες και αυτοί είναι οι Έλληνες γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων. Είμαι αισιόδοξος ότι το 2015 θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, ούτως ώστε τα νοσοκομεία να βρεθούν σε καλύτερη θέση από τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι γεγονός ότι έχουμε μειώσει τις δαπάνες των νοσοκομείων και έχουμε μειώσει και τις δαπάνες στο φάρμακο, όμως κάνουμε τέτοιες κινήσεις οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη το 2015. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα φέρουμε μια νομοθετική παρέμβαση για την εκπαίδευση των γιατρών. Φέρνουμε το νομοσχέδιο το οποίο θα λύσει πάρα πολλά πρακτικά προβλήματα και θα δώσει την ευχέρεια για θέσεις εργασίας στο εθνικό σύστημα υγείας και στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα στις εξαγγελίες που έκανα σήμερα θα είναι και η κατάργηση του πεντάευρου. Ευελπιστούμε ότι θα καταργήσουμε το πεντάευρω και επιπλέον θα φέρουμε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τις άγονες και τις νησιωτικές περιοχές στην Ελλάδα. Μάλιστα, προτιθέμεθα –για πρώτη φορά σας το λέω- το πρώτο εξάμηνο του 2015 να ανοίξουμε και το νοσοκομείο της Σαντορίνης, καθώς και όλα τα νοσοκομεία και τις δομές που υπάρχουν στη χώρα.


Σας Ευχαριστώ πολύ!