ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λ. Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σπυρίδωνος Χαλβατζή 12.12.2014

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Παρασκευή 12/12/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σπυρίδωνος Χαλβατζή σχετικά με τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα είναι τεράστια, τα γνωρίζετε και πολλές φορές τα αναγνωρίζετε. Αυτή και μόνο η αναγνώριση, όμως, δεν φθάνει. Εμείς θεωρούμε ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι οι οποίοι εφαρμόζονται στην Υγεία και το τελευταίο διάστημα, πολλαπλασιάζουν αυτά τα προβλήματα.
Βασικό είναι η μείωση των προϋπολογισμών. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω ότι λείπουν καρδιολόγοι, λείπει προσωπικό στο παθολογοανατομικό, στο φαρμακείο, λείπει τεχνικό προσωπικό, οι τραυματιοφορείς είναι μόνο οκτώ. Οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις δεν συνοδεύονται από προσλήψεις.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά, με ανυπεράσπιστα παιδιά. Νομίζουμε ότι χρειάζεται να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτήν την κατάσταση και να πάρετε άμεσα μέτρα.
Βεβαίως, προβλήματα υπάρχουν και στις τεχνικές υπηρεσίες και στα πλυντήρια και στα σιδερωτήρια. Φοβούμαστε πολύ με τις ελλείψεις που σημειώνονται στο μοναδικό Κέντρο Δηλητηριάσεων στη χώρα που εδρεύει στο νοσοκομείο. Είναι τόσο υποστελεχωμένο που δεν μπορεί να λειτουργήσει. Βεβαίως, υπάρχουν ελλείψεις και σε φάρμακα.
Το τελευταίο παράδειγμα είναι ότι δεν έχει το φάρμακο για τα παιδιά με νανισμό, με αποτέλεσμα να μένουν παιδιά χωρίς θεραπεία ακόμα και τρεις βδομάδες. Επίσης, το φαγητό των παιδιών είναι φτωχό. Γενικότερα, δηλαδή, η κατάσταση δεν είναι καλή. Είναι πολύ ανησυχητικό ότι υπάρχουν γονείς οι οποίοι παίρνουν τα παιδιά τους κρυφά, όταν τελειώνει η θεραπεία τους εκεί, χωρίς εντολές του ιατρού, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.
Υπάρχει και το πρόβλημα των κοινωνικών περιστατικών, δηλαδή είναι εκεί παιδιά με εισαγγελική εντολή και μένουν μαζί με άρρωστα παιδιά. Νομίζουμε ότι πρέπει να πάρετε μέτρα για την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και να παρέχονται σε όλα τα παιδιά δωρεάν όλες οι υπηρεσίες, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ανεξάρτητα από το αν είναι ή δεν είναι ασφαλισμένα.
Δεύτερον, πρέπει να μας δώσετε μια απάντηση: Τι θα γίνει με την πρόσληψη μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων που χρειάζονται άμεσα για να ανταποκριθούν σε αυτά τα καθήκοντα; Και βεβαίως να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, πρώτα από όλα Χρόνια Πολλά, με υγεία.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Ξέρω την ευαισθησία σας, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάει παιδί ή ασθενής σε κρατικό νοσοκομείο που να μην καλύπτεται σήμερα από το νομικό πλαίσιο που διαθέτουμε.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λάθη μπορεί να γίνονται. Δηλαδή, κάποιοι διοικητές ή κάποιοι υπάλληλοι από υπερβάλλοντα ζήλο μπορεί να ζητούν παραπάνω χαρτιά και διαβεβαιώσεις.  
Κύριε συνάδελφε, όμως, σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε και εμείς πολύ αυστηροί με τους διοικητές και με τους διευθυντές των νοσοκομείων, όσον αφορά τα παιδιά αλλά και όλους όσους προσφεύγουν στα ΤΕΠ, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και δικαιούνται νοσηλείας. Από τον Ιούνιο που έχουμε βγάλει την εγκύκλιο προσπαθούμε. Γιατί σας είπα ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που δεν δέχονται κάποια έγγραφα, υπάρχει μια γραφειοκρατία και ταλαιπωρεί τους ασθενείς.
Η εντολή, όμως, από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι όλοι όσοι πηγαίνουν στα επείγοντα πρέπει να εξετάζονται δωρεάν και δεν πρέπει κανείς από αυτούς τους ανθρώπους να φεύγει παραπονούμενος. Για τους άλλους ανθρώπους φίλους μας, συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και εκείνοι μπορούν να πηγαίνουν και να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει ειδική επιτροπή. Είναι σίγουρο βέβαια ότι όλα αυτά έχουν τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και παρουσιάζονται κάποια φαινόμενα και περιστατικά τα οποία δεν τιμούν και δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό μας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω για το θέμα του φαγητού που βάλατε. Προσωπικά έχω πάει σε πενήντα πέντε νοσοκομεία. Επειδή ζούμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτό το θέμα. Αν υπάρχουν κάποιες καταγγελίες για αυτό που μου λέτε, θα ήθελα να τις ξέρω.
Διότι εμείς είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο θέμα της σίτισης των ασθενών και ιδιαίτερα τέτοιων ομάδων ασθενών. Όμως, δεν σας κρύβω ότι επειδή γυρίζω, όπως σας είπα, στην επικράτεια, μπορούν τα νοσοκομεία να κάνουν και κοινωνικό έργο και το κάνουν με πολλή προσοχή και χωρίς να βγαίνουν και να διακηρύσσουν το έργο που κάνουν στις τοπικές κοινωνίες.
Ιδιαίτερα στην επαρχία, κύριε Χαλβατζή, όταν περισσεύουν μερίδες από τα νοσοκομεία, υπάρχει η εντολή, αλλά και ο τρόπος να δίδονται σε συσσίτια μέσω των μητροπόλεων όλα αυτά τα φαγητά, τα οποία περισσεύουν από τα νοσοκομεία. Έτσι επιτελούν ένα έργο και τα νοσοκομεία σε αυτόν τον τομέα.
Θα ήθελα να μιλήσουμε, επίσης, για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και για τα φάρμακα που μου είπατε εσείς προηγουμένως για το νανισμό, δηλαδή για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε ξεκάθαροι. Εγώ ήρθα εδώ να σας πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω τίποτα.
Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων, οι οποίες έχουν –να το πω έτσι- τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Αυτά τα φάρμακα θέλουμε να τα περάσουμε σε έναν ειδικό κωδικό και σας λέω ποια είναι:
Πρώτον, είναι τα αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία κοστίζουν πάρα πολύ στα νοσοκομεία και φέρνουν σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση τα νοσοκομεία.
Δεύτερον, είναι τα ογκολογικά φάρμακα, για τα οποία πραγματικά, αν και υπάρχουν πρωτόκολλα, το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό.
Τρίτον, είναι τα φάρμακα, τα οποία έχουν σχέση με τους αιμοποιητικούς παράγοντες και την αιμοδοσία και είναι πάρα πολύ ακριβά φάρμακα.
Τέταρτον, κύριε Χαλβατζή, είναι το θέμα που με ρωτάτε εσείς. Είναι η αυξητική ορμόνη, για την οποία γίνεται ένα πάρα πολύ μεγάλο παιχνίδι. Και επειδή ξέρω ποιος είστε, σας λέω ότι θέλει μεγάλη προσοχή. Εγώ ήδη έχω συστήσει μια Επιτροπή για την αυξητική ορμόνη. Δεν είναι ότι θεραπεύει τα πάντα, όταν δίνεται το φάρμακο αυτό, το οποίο είναι πανάκριβο κι έχει ρίξει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου έξω. Ξέρετε και την υπόθεση, η οποία κυκλοφορεί εκεί, ειδικά στο Νοσοκομείο ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι αυτά τα φάρμακα με νομοθετική ρύθμιση, κύριε συνάδελφε, έρχονται και μπαίνουν σε ειδικό κωδικό.
Τελειώνοντας, θέλω μόνο να σας πω το εξής: Δεν υπάρχει θέμα λειτουργίας των νοσοκομείων και χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Για το προσωπικό θα σας μιλήσω μετά. Το 1.620.000.000 για τα λειτουργικά των νοσοκομείων, έχει ήδη παραδοθεί. Εχθές δόθηκαν 3 εκατομμύρια στην Α΄ ΥΠΕ. Δεν υπάρχει κανένα θέμα λειτουργίας και χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Θα σας απαντήσω στη δευτερολογία μου για τα υπόλοιπα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Χαλβατζή, έχετε το λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή πρόθεση μπορεί να υπάρχει, εγκύκλιοι μπορεί να υπάρχουν, αλλά τα περιστατικά αναλγησίας που εμφανίζονται δεν είναι λίγα. Εμείς δεν μένουμε μόνο σε περιπτώσεις. Όμως, επειδή συγκεντρώνουμε στοιχεία απ’ όλη τη χώρα, διαπιστώνουμε αυτά τα φαινόμενα. Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο είναι πως, βεβαίως, όταν περισσεύουν και όπου περισσεύουν μερίδες φαγητού, δεν πρέπει να πετιούνται. Διότι είναι ύβρις -με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης- να πετάς μαγειρεμένο φαγητό, να πετάς ψωμί. Αλίμονο! Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Δεν το αναφέρουμε στην ερώτηση για εντυπωσιασμό.
Τρίτον, σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, ναι, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων είναι πανάκριβες. Ειδικά τα ογκολογικά φάρμακα και τα της αιμοδοσίας. Και, βεβαίως, η αυξητική ορμόνη είναι μια εντελώς εξειδικευμένη περίπτωση. Ωστόσο, η ζωή είναι ζωή και φυσικά δεν μπορεί να κοστολογείται! Εδώ, όμως, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό και τις κυβερνητικές επιλογές, περικόπτονται.
Θέλω να επαναλάβω, κύριε Υπουργέ, ότι βρισκόμαστε σε έναν τομέα, όπου είναι το πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας. Είναι παιδιά ανυπεράσπιστα, είναι παιδιά αδύναμα, που δεν έχουν καμία δυνατότητα αυτά τα ίδια και πολλές φορές με γονείς άνεργους, υποαπασχολούμενους και χωρίς οικονομικές δυνατότητες. Χρειάζονται άμεσα μέτρα και απαιτείται προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Οι ανάγκες –το γνωρίζετε κι εσείς- είναι πολύ μεγάλες. Μεγάλωσαν αυτές οι ανάγκες, κύριε Υπουργέ -κι εσείς το γνωρίζετε καλύτερα όχι μόνο με τα στατιστικά στοιχεία που έχετε ως Υπουργός, αλλά και ως γιατρός, νοσοκομειακός, μάχιμος τόσα χρόνια- εξαιτίας της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Αυξήθηκαν πάρα πολύ τα ποσοστά των ασθενών, των εχόντων ανάγκη, που πάνε στα δημόσια νοσοκομεία. Εδώ ξανατονίζουμε ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες προσωπικού. Συνταξιοδοτούνται γιατροί, νοσηλευτές ή άλλο προσωπικό και δεν καλύπτονται αυτές οι ανάγκες.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, έχουμε ένα προχθεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» που αναφέρει ότι στο διπλανό νοσοκομείο, στο Νοσοκομείο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, η Μονάδα Λοιμώξεων -που αναφέρεται ως ΜΑΚΚΑ- η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από εκατόν δέκα τέσσερα χρόνια, το 1900, κινδυνεύει και υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι οδηγείται σε λουκέτο. Μετά το καθιερωμένο κλείσιμο για την απολύμανση του καλοκαιριού, δεν άνοιξε ακόμα και η χρονιά τελειώνει. Τα νεογνά και τα παιδιά με λοιμώδη νοσήματα νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές. Και αυτό ασφαλώς συνιστά μέγα κίνδυνο. Κύριε Υπουργέ, ανεξάρτητα απ’ όλα, πάρτε μέτρα τώρα, άμεσα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την ολοκλήρωση της απάντησής σας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Χαλβατζή, καταλαβαίνω την ευαισθησία σας, αλλά, όπως είπατε κι εσείς, μιλάτε σε έναν άνθρωπο που το ξέρει το θέμα -όχι βέβαια απόλυτα, γιατί δεν μπορεί κανείς να ξέρει απόλυτα αυτό που έχει σπουδάσει στη ζωή του- αλλά μπορώ να το ακουμπήσω από πολλές πλευρές.
Να απαντήσω στο τελευταίο θέμα που θέσατε. Σήμερα μίλησα με τη διευθύντρια του κέντρου που είπατε, του ΜΑΚΚΑ, το οποίο το ξέρω ως γιατρός. Είναι ένα κτήριο ακριβώς πίσω από το ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ που έχει προσφέρει πολλά στα παιδάκια ειδικά της επαρχίας και ειδικά των λοιμώξεων και των ειδικών λοιμώξεων.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Τεράστια η προσφορά του!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που θέσατε το θέμα.
Έχω ήδη ραντεβού κι έχω πει στις υπηρεσίες του Υπουργείου την επόμενη εβδομάδα να το στελεχώσουμε. Μίλησα με την υπεύθυνη γιατρό, την κυρία –αν δεν απατώμαι- Σγούτσου Βάνια. Είναι επίκουρη καθηγήτρια, αν θυμάμαι καλά, γιατί δεν θέλω να την αδικώ. Επειδή ήμουν σε ένα συνέδριο λοιμώξεων, αποφασίσαμε να τα πούμε την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα απουσιάσει στο εξωτερικό, γιατί το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζει την επανέναρξη της λειτουργίας του.
Θα δώσουμε, λοιπόν, δύο γιατρούς, που ζήτησε η κυρία διευθύντρια, μέσα από το νοσοκομείο και τέσσερις νοσηλευτές, που μας ζήτησε η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Αυτό θα το κάνουμε, κύριε Χαλβατζή, και πιστεύω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να σας ενημερώσω και προσωπικά γι’ αυτό.
Όσον αφορά τώρα το ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, δεν μπορεί κανείς γιατρός ή κανείς πολιτικός ή κανείς άνθρωπος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να πει ότι όλα τα πράγματα είναι καλά στην υγεία. Το πρόβλημα της υγείας δεν λύνεται και ούτε θα λυθεί. Και προσωπικά δεν διεκδικώ να το λύσω. Το πρόβλημα της υγείας έρχεται πολύ πίσω και θα πάει πολύ βαθιά στο μέλλον στην Ελλάδα. Θέλει πολλά να γίνουν. Έχουν γίνει πολλά, αλλά θέλει πολύ περισσότερα να γίνουν.
Είναι γεγονός ότι αυτή η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσε να μην επηρεάσει την ποιότητα της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Το κόστος των υπηρεσιών είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι γεγονός αυτό που είπατε, ότι επειδή υπάρχει αυτή η οικονομική ένδεια, οι ασθενείς, οι συμπολίτες μας, καταλήγουν στα κρατικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα κρατικά νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να έχουν πραγματικά μεγάλο φόρτο εργασίας. Τα δύσκολα περιστατικά, επειδή είναι ακριβά, ο ιδιωτικός τομέας δεν τα αναλαμβάνει. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου πρώτα υπήρχαν κάποιες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα, τώρα, επειδή ο ΕΟΠΥΥ έχει τεράστια προβλήματα ρευστότητας και δεν πληρώνει καλά τον ιδιωτικό τομέα, όπως καταλαβαίνετε ο ιδιωτικός τομέας σταμάτησε να δίνει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό έχει αποτέλεσμα να φορτίζονται πολύ περισσότερο τα κρατικά νοσοκομεία στο τμήμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Όλα όσα είπατε είναι αλήθεια. Το νοσοκομείο, όμως, πήρε στον προϋπολογισμό του τον προηγούμενο χρόνο είκοσι επτά εκατομμύρια και στο νοσοκομείο αυτό ό,τι μας ζητήθηκε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, το δώσαμε.
Δώσαμε είκοσι τέσσερα άτομα προσωπικό: δώδεκα γιατρούς, δεκαοκτώ νοσηλευτές, δέκα διοικητικούς, έξι παραϊατρικό προσωπικό, ένα λοιπό επιστημονικό προσωπικό και έξι άτομα για την τεχνική υπηρεσία.
Θα μου πείτε ότι αυτά είναι «αλάτι». Όχι, αυτές τις ημέρες υπάρχουν δυόμισι χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι στα πλαίσια της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα πάνε να πιάσουν δουλειά στα νοσοκομεία και από εκεί θα πάρουν μια βοήθεια τα νοσοκομεία.
Δεν προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το λύσουμε, αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει όλες της ελληνικές οικογένειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κάνουμε το καλύτερο. Υπάρχει καλή προσπάθεια, υπάρχει καλή πρόθεση. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα.
Ευχαριστώ.