ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση 12.12.2014

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Παρασκευή 12/12/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση σχετικά με τη συγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου προγράμματος στην κατ’ οίκον νοσηλεία.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν ήθελα να σας συγχαρώ που ανταποκριθήκατε στο θέμα της προηγούμενης επίκαιρης ερώτησης που είχα θέσει σχετικά με τη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών στα νοσοκομεία και την εξέλιξη της διαδικασίας για το διορισμό των γιατρών που είχε σταματήσει από το 2009. Πράγματι, όπως με ενημερώνουν, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, τουλάχιστον στα νοσοκομεία του Πειραιά που γνωρίζω καλά, συγκροτήθηκαν οι επιτροπές, έκαναν τη δουλειά τους, έκαναν την επιλογή και οι φάκελοι τώρα βρίσκονται στο Υπουργείο σας και πρέπει να υπογραφούν, για να μπορέσουν να διοριστούν. Πάντως πραγματικά θέλω να σας δώσω τα συγχαρητήριά μου γιατί ενεργήσατε γρήγορα. Ξέρουμε τις ελλείψεις. Θα είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική η στελέχωση.
Το θέμα της σημερινής ερώτησής μου έχει να κάνει με την ανάπτυξη συμπληρωματικών δομών νοσηλείας που αν τις οργανώσουμε σωστά, θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία που ξέρουμε ότι έχουν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα κλινών.
Πολλοί από τους ασθενείς δεν χρειάζονται ίσως τη νοσοκομειακή περίθαλψη και θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με το πρόγραμμα φροντίδας ή περίθαλψης στο σπίτι, κατ’ οίκον νοσηλείας όπως λέγεται σήμερα, ή με την ανάπτυξη ξενώνων κοντά σε νοσοκομεία.
Ξέρουμε ότι πάρα πολλές ιδιωτικές κλινικές έχουν κλείσει. Παλιότερα τα νοσοκομεία είχαν τη δυνατότητα συμβάσεων μ’ αυτές τις κλινικές προκειμένου να αναπτύξουν συγκεκριμένα τμήματα. Για παράδειγμα, το Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά είχε πάρει μια παλιά ιδιωτική κλινική και είχε φτιάξει το Τζάνειο Παιδιατρικό Τμήμα.
Αυτές οι δομές ίσως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία προκειμένου να γίνουν ξενώνες για μακροχρόνια ασθενείς που δεν μπορούν ίσως να είναι στο σπίτι και άρα να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας, αλλά και συγγενείς ασθενών που ταξιδεύουν από μια άλλη πόλη που δεν έχει νοσοκομείο προκειμένου να είναι κοντά στον άνθρωπό τους.
Γνωρίζω ότι παλιότερα στη Ρόδο είχαν πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία. Στο Νοσοκομείο της Ρόδου εξυπηρετούνται ασθενείς και από τα γύρω νησιά. Είχαν βρει, λοιπόν, έναν ξενώνα και τον είχαν διαμορφώσει. Κάποια στιγμή όμως αυτό σταμάτησε και δεν έχω καταφέρει να μάθω ακριβώς το λόγο για τον οποίον σταμάτησε.
Το σημερινό μου ερώτημα, λοιπόν, έχει να κάνει με την ανάπτυξη αυτών των συμπληρωματικών δομών.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το πρόγραμμα της «Κατ’ οίκον νοσηλείας» είχε ξεκινήσει από τη μεριά του Υπουργείου και από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ένας σχεδιασμός ενεργειών για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού αυτού με τη συγκρότηση πιλοτικών δικτύων του προγράμματος σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και αυτό αναφερόταν σε ένα έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία Ιανουάριος 2014 και καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών τον Φεβρουάριο του 2014. Όμως αυτή η προβλεπόμενη στο έγγραφο υπουργική απόφαση που έπρεπε να εκδοθεί, δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Και αναρωτιέμαι: γιατί το έχουμε καθυστερήσει; Εάν και εσείς συμφωνείτε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης αυτών των συμπληρωματικών δομών, θα θέλαμε να ξέρουμε ακριβώς τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει. Το μελετάτε περισσότερο; Περιμένετε την ανταπόκριση από τη μεριά των νοσοκομείων; Επίσης, θα θέλαμε να μας πείτε και ποια τμήματα Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας θα περιλαμβάνει αυτό το πιλοτικό δίκτυο και άρα, να μας δώσετε και κάποια στοιχεία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι στο «Νοσοκομείο Μεταξά» έχουν ένα τέτοιο πειραματικό πρόγραμμα. Σε ένα άλλο νοσοκομείο, στο «Τζάνειο», δεν έχουν. Ποια νοσοκομεία αναπτύσσουν τέτοια προγράμματα και γιατί όχι όλα; Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Ρεπούση, χαίρομαι ιδιαίτερα για την ερώτηση που μου κάνατε σήμερα, αλλά και για τις διαπιστώσεις που κάνατε ότι πραγματικά εγώ είχα δώσει εντολή στις 28/8/2014 να γίνουν οι κρίσεις. Είναι γεγονός ότι αργήσαμε πάρα πολύ. Δεν άργησε το Υπουργείο, αλλά άργησαν να συσταθούν οι Επιτροπές. Όπως σας είχα πει και την προηγούμενη φορά, υπήρχαν βέβαια αυτές οι Επιτροπές αλλά, όπως καταλαβαίνετε, πέρασαν τόσα χρόνια που οι περισσότεροι συνάδελφοι είχαν πάρει σύνταξη. Άρα, έπρεπε να κάνουμε μία διαδικασία από την αρχή ανασύστασης των Επιτροπών αυτών. Τέλος πάντων, φτάνουμε σε ένα καλό σημείο τώρα να κάνουμε τις προσλήψεις των γιατρών, γιατί έχουμε τις θέσεις. Στο διάστημα από την προηγούμενη ερώτησή σας μέχρι σήμερα θέλω να σας πω ότι το Γενικό Λογιστήριο μάς αποδέσμευσε επιπλέον 372 θέσεις από τις προηγούμενες 475. Όπως εξήγησα και την προηγούμενη φορά, σε άλλη ερώτηση, ναι μεν υπήρχαν προκηρύξεις περίπου 2.000 θέσεων γιατρών, αλλά επειδή πέρασαν τα πέντε-έξι χρόνια από το 2009, οι γιατροί αυτοί επέλεξαν έναν άλλο τρόπο ζωής, πιθανόν πήγαν στο εξωτερικό, πήγαν στον ιδιωτικό τομέα ή έφτιαξαν τα δικά τους ιδιωτικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι εάν αυτές τις 800 θέσεις μονίμων στελεχών που έχουμε τώρα στο Υπουργείο Υγείας, τις καλύψουμε. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος.
Θέλω να σας πω ότι καμιά φορά δεν φταίνε και τα Υπουργεία ούτε οι Υπουργοί ούτε το Υπουργείο το ίδιο. Έχουμε δύο μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες. Προχθές είχα πάει σε ένα νοσοκομείο της Περιφέρειας Αθηνών και βέβαια μας ζητούν πάλι προσωπικό. Αυτές τις ημέρες έχουμε προκηρύξει 302 θέσεις επικουρικών γιατρών και προτιθέμεθα στο νόμο που θα ψηφίσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή να ανανεώσουμε τη θητεία όλων των επικουρικών γιατρών για ένα χρόνο. Δηλαδή, όσων γιατρών υπηρετούν αυτή τη στιγμή, στις 1/1/2015 θα ανανεωθεί απευθείας η σύμβασή τους για ένα χρόνο. Δηλαδή, θα έχουμε απευθείας ανανέωση θητείας για 800 γιατρούς για ένα χρόνο.
Και θα δούμε τι θέλουν τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία θέλουν πάρα πολλούς γιατρούς, γιατί υπήρχαν κενά. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι υπήρχε μία μεγάλη δυσκολία σε αυτό. Πάντως, αυτή τη στιγμή αρχίζουν τα πράγματα να παίρνουν το δρόμο τους.
Επιμένω, λοιπόν, να σας πω τι συνάντησα σε αυτό το Νοσοκομείο. Μου είχαν ζητήσει είκοσι επικουρικούς γιατρούς. Τους λέω: «Γιατί μου ζητάτε είκοσι επικουρικούς γιατρούς, εφόσον έχετε δεκαέξι γιατρούς να κρίνετε;» Και οι ίδιοι δεν ήξεραν ότι υπάρχουν δεκαέξι γιατροί υπό κρίση. Άρα, τι φταίει, μόνο το Υπουργείο; «Μα, -λέει- ξέρετε, δεν έχουμε γιατρούς». Και τους είπα «έχετε δεκαέξι γιατρούς να κρίνετε και μου ζητάτε είκοσι;» Και οι δεκαέξι γιατροί είναι μόνιμοι και όχι επικουρικοί. Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
Η δεύτερη αντικειμενική δυσκολία, κυρία συνάδελφε, είναι ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αποστελεχωθεί, δεν έχει στελέχη. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φόρτο εργασίας, για να διορίσουμε 800 επικουρικούς γιατρούς και 800 μόνιμους γιατρούς με μία διαδικασία που, όπως ξέρετε, περιλαμβάνει Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ξανά Υπουργείο, κοινοποίηση, ΦΕΚ και όλα αυτά, καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό έχει μία τεράστια γραφειοκρατία και δυστυχώς, δεν έχουμε υπαλλήλους. Έχουν πάρει σύνταξη πάρα πολλοί υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας ήταν ένα Υπουργείο το οποίο είχε πάρα πολλούς υπαλλήλους, αλλά αυτή τη στιγμή έχει αποστελεχωθεί. Υπάρχουν, λοιπόν, εγγενείς αδυναμίες όσον αφορά το ότι δεν πάμε γρήγορα στους διορισμούς των μονίμων στελεχών στην υγεία αλλά και των επικουρικών στελεχών. Να σας απαντήσω συγκεκριμένα στην ερώτησή σας τώρα, το εξής…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Θέλετε να τα πείτε τώρα; Έχετε και τη δευτερολογία σας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα απαντήσω στη δευτερολογία μου. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία σαράντα επτά μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 27ο Γενικό Λύκειο Αθήνας. Η Βουλή τούς καλωσορίζει. Κυρία Ρεπούση, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Ευχαριστώ. Κύριε Υπουργέ, άκουσα με προσοχή όσα μας είπατε. Πράγματι, συμφωνούμε ότι είναι κρίμα να υπάρχουν γιατροί, να υπάρχουν τα χρήματα και οι γιατροί αυτοί να μην μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία, διότι υπάρχουν αδράνειες του συστήματος, οπωσδήποτε. Το παράδειγμα που αναφέρατε είναι χαρακτηριστικό, ότι είχαν τις θέσεις και δεν το ήξεραν. Γι’ αυτό και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πάντα είναι απαραίτητος και χρήσιμος, για να κινητοποιείται και το κράτος και η Πολιτεία κ.λπ. Καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι θα προχωρήσετε άμεσα στους διορισμούς αυτούς, όσων έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι φάκελοι βρίσκονται στο Υπουργείο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Είναι στο Υπουργείο.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Απ’ ό,τι γνωρίζω, από 1η Ιανουαρίου δεν ισχύει και το κονδύλι.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ό,τι υπάρχει, εγώ θα το τελειώσω.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Ωραία. Δεν προλάβατε στην πρωτολογία σας να αναφερθείτε στο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Νοσηλεία».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα σας πω τώρα.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Όμως εγώ πώς θα έχω τη δυνατότητα να απαντήσω;
Ο κύριος Υπουργός, κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφέρθηκε στο ζήτημα του διορισμού των γιατρών, που οπωσδήποτε είναι πάρα πολύ κρίσιμο, δεν πρόλαβε να μου δώσει καμία απάντηση στο θέμα της ερώτησης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Θα προσπαθήσει να είναι σύντομος ο Υπουργός, για να σας δώσω ένα λεπτό μετά, αν χρειαστεί.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Μπορεί να σας ικανοποιήσει η απάντησή του. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ελαστικότητα που δείξατε σε αυτό το θέμα. Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα που θίξατε, κυρία συνάδελφε. Μπορώ να σας πω ότι έχουν γίνει αρκετά πράγματα, αλλά το αρκετά είναι σχετικό. Δεν έχουν γίνει αυτά που τουλάχιστον εγώ προσωπικά θα ήθελα.
Το θέμα αυτό που μου λέτε άπτεται της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά ακουμπάει και στα νοσοκομεία, έχει και τον ιδιωτικό τομέα. Γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις, γιατί με την αλλαγή που κάναμε με τα ΠΕΔΥ για να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημιουργήσαμε αναστατώσεις στο χώρο -γιατί κάναμε αναστατώσεις-, προκαλέσαμε τεράστια προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών με τις διαθεσιμότητες, με τα κλεισίματα των εργαστηρίων, των ιατρείων. Τώρα αρχίζει το σύστημα να περπατάει. Ήθελε σαράντα εννέα υπουργικές αποφάσεις. Έχουμε προκηρύξει και εννιακόσιες θέσεις γιατρών στο ΠΕΔΥ, για τις οποίες, κυρία συνάδελφε –είναι ευκαιρία να ενημερώσω και όλους τους συναδέλφους- δεν είχαμε προσφορά. Δηλαδή, προκηρύξαμε εννιακόσιες θέσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και μάλλον έχουμε αποχή γύρω στο 50%. Είναι πεντακόσιες θέσεις κενές. Αυτό κάτι μας λέει, ότι οι γιατροί δεν θέλουν να μπουν στο σύστημα. Πρέπει να βρούμε λύσεις.
Γι’ αυτό το ενδιαφέρον θέμα, όμως –θα μου επιτρέψει ο Πρόεδρος να πάρω λίγο χρόνο παραπάνω- θέλω να σας πω ότι έχει ξεκινήσει από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μια συζήτηση με τα νοσοκομεία, γιατί από το 1983 είναι η «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και έρχεται μετά από τριάντα χρόνια.
Είναι γεγονός, όμως, ότι κάποια νοσοκομεία, όπως είπατε εσείς προηγουμένως, το εφαρμόζανε με ευθύνη των διοικητών το Πρόγραμμα. Ένα τέτοιο καλό πρόγραμμα εφάρμοζε για πολλά χρόνια, όπως θυμάμαι ως γιατρός εγώ, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κάτω Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με επιτυχία. Ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα εφαρμόζει το Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» κι αυτή με επιτυχία. Ένα καλό πρόγραμμα είχε και ο Ερυθρός Σταυρός και αυτό επιτυχημένο.
Σας θυμίζω τώρα –επειδή είστε και έμπειρη πολιτικός- ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» που είχαμε από τους δήμους, από την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν περίπου, να βοηθάει ανθρώπους, σε πολλαπλά βέβαια επίπεδα, και να παρέχει και μια είδους νοσηλεία στο σπίτι, κατ’ οίκον φροντίδα δηλαδή. Και φάρμακα πηγαίναμε από τους δήμους με τους δημάρχους, με ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, το «Φροντίδα στο Σπίτι». Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή τώρα, έχουμε αργήσει πολύ. Και έχουμε αργήσει πολύ, διότι είχαμε όλες αυτές τις αναστατώσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα νοσοκομεία δεν ήξεραν πώς θα προχωρήσουν. Έχουμε προχωρήσει στο πλαίσιο. Αυτήν τη στιγμή έντεκα νοσοκομεία στην Ελλάδα εφαρμόζουν την «Κατ’ οίκον Νοσηλεία», τρία κέντρα υγείας και ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο.
Θέλω, όμως, να σας πω ότι αυτά τα νοσοκομεία έχουν συνήθως μια οργανωμένη υπηρεσία με ένα αυτοκίνητο, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρούς, οι οποίοι μπορεί να πηγαίνουν στο σπίτι. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πηγαίνουν γιατροί από το Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» και είναι ένα πάρα πολύ ωραίο Πρόγραμμα αυτό που κάνουν οι συνάδελφοι εκεί. Όμως, «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» κάνουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έχουμε δώσει χώρο εκεί και αυτό πρέπει να το δούμε. Δηλαδή, την «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» τώρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα την έχει αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Βλέπουμε, λοιπόν, και αυτοκίνητα στο δρόμο για «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» του ιδιωτικού τομέα. Εμείς, μια και γίνεται αυτή η προσπάθεια από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και πρέπει να βάλουμε οπωσδήποτε πιλοτικά -όπως είπατε κι εσείς προηγουμένως- το Πρόγραμμα να λειτουργήσει. Διότι το Πρόγραμμα έπρεπε να λειτουργεί από το 2014, έπρεπε να έχει δώσει τις τελικές προτάσεις στις 15 Φεβρουαρίου του 2014. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε το Υπουργείο να τα βγάλει πέρα. Θέλω να πω ότι σε αυτό το Πρόγραμμα που σχεδιάζουμε, κύριε Πρόεδρε, θα συμμετέχουν γενικοί γιατροί, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, επισκέπτες και επισκέπτριες υγείας, κατ’ επέκταση και τα συνεργεία άλλων επαγγελματιών, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Προσπαθούμε, δηλαδή να έχουμε μια ομάδα που να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της «Κατ’ οίκον Νοσηλείας», η οποία στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης και στην Αμερική είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο.
Ελπίζω μια επόμενη φορά να έχω περισσότερα στοιχεία να σας δώσω και για περισσότερα νοσοκομεία, γιατί πιστεύω ότι τα έντεκα νοσοκομεία, τα τρία κέντρα υγείας και το ένα πολυδύναμο ιατρείο που κάνουν αυτή τη στιγμή «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» είναι πολύ λίγα για την Ελλάδα. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία Ρεπούση, θα σας δώσω το λόγο για μια πολύ γρήγορη απάντηση.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σημειώσετε τα εξής: το Πρόγραμμα της «Κατ’ οίκον Νοσηλείας» δεν πρέπει να συγχέεται με το «Βοήθεια στο Σπίτι». Διότι, για παράδειγμα, έχουμε έναν ασθενή που δυστυχώς ο άνθρωπος είναι στο τελευταίο στάδιο της αρρώστιας του. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να του δώσει εξιτήριο να πάει στο σπίτι του, ενώ πια δεν μπορεί να του προσφέρει κάτι μέσα στο νοσοκομείο. Αυτό θα αποσυμφορήσει και τα νοσοκομεία. Δηλαδή, πρέπει να δούμε περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν λόγο να μένουν άλλο στα νοσοκομεία και μένουν γιατί δεν υπάρχει το Πρόγραμμα. Και αυτό επιβαρύνει πάρα πολύ τα νοσοκομεία. Επίσης, πολλά Προγράμματα «Κατ’ οίκον Νοσηλείας», σύμφωνα με αυτά που έχω εγώ στην αντίληψή μου, δεν έχουν γιατρούς. Έχουν νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς πράγματι, όπως είπατε, αλλά δεν έχουν γιατρούς. Και χρειάζεται ο γιατρός στο Πρόγραμμα αυτό, στην αντίληψη που σας λέω. Απλώς σημειώστε αυτά τα πράγματα και κάντε γρήγορα, γιατί τα νοσοκομεία πραγματικά το χρειάζονται αυτό το Πρόγραμμα. Άρα και από τη μεριά της Πολιτείας όσο επιταχύνετε αυτές τις διαδικασίες θα έχετε προσφέρει ένα πολύ καλό έργο. Ευχαριστώ.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο για ένα λεπτό προκειμένου να δώσω μία πληροφορία;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Πολύ σύντομα, όμως, κύριε Υπουργέ.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κάτω Κηφισιάς υπάρχουν ευεργέτες, οι οποίοι φτιάχνουν έναν ξενώνα, όπως είπα προηγουμένως. Ο ξενώνας αυτός θα φιλοξενεί και τους συγγενείς από όλη την Ελλάδα, ανθρώπων που ήρθαν να κάνουν ακτινογραφίες, χημειοθεραπείες, όλα αυτά. Προχωράει αυτό το θέμα. Αυτό που ήθελα να σας διαβεβαιώσω όμως είναι ότι το Πρόγραμμα του Νοσοκομείου «Η Παμμακάριστος» έχει και γιατρούς και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όμως με την ένδεια γιατρών που σας είπα προηγουμένως, το Πρόγραμμα αυτό πάει πολύ πίσω και ο σχεδιασμός του Υπουργείου πάει πολύ πίσω. Ευχαριστώ.