ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Παρέμβαση του Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ραδιοφωνικό σταθμό Αρκαδία f.m. (93.8 fm) - Τρίτη, 13 Οκτωβρίου




Παρέμβαση του Λεωνίδα Γρηγοράκου
στο ραδιοφωνικό σταθμό Αρκαδία f.m. (93.8 fm)

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2015

Για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών
Είχα πει πριν τις εκλογές ότι θα είμαι κοντά στη χώρα, ότι θα ψηφίσω για τη χώρα. Πίστευα ότι ο κύριος Τσίπρας θα αντιλαμβανόταν τις δύσκολες στιγμές που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας και θα έκανε αυτό που ήθελε όλη η κοινωνία αλλά δυστυχώς προσέκρουσε στις αγκυλώσεις και στις ιδεοληψίες ενός κόμματος που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Έτσι λοιπόν, δεν μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα την εντολή του ελληνικού λαού. Θεωρώ ότι η εντολή του ελληνικού λαού ήταν: κυβερνήστε μαζί, όλοι μαζί αυτό που δεν κάνατε το 2012, κάντε το τώρα γιατί η Ελλάδα το έχει ανάγκη.

Για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μνημόνιο
Ο Τσίπρας είναι πολύ ισχυρός. Επικράτησε σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις διότι μετράω και το δημοψήφισμα. Όμως πιστεύω ότι αυτό το σχήμα έχει μια πρωτοφανή πολιτική και διαχειριστική ανεπάρκεια. Αυτό το σχήμα δεν διαθέτει τους ανθρώπους που μπορούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία. παραδείγματος χάρη σήμερα το πρωί άκουγα μια κυρία Σταματάκη η οποία χθες ήταν σε μια διαδήλωση κατά της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Αυτά όμως τα έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα έχουν ψηφίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λοιπόν δείχνει μια αμφισημία, κάνουν κάτι που δεν θέλουν.
Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να αφομοιώσει και δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα διότι τα προηγούμενα χρόνια είχε οικοδομήσει πάνω στην αντιμνημονιακή πολιτική η οποία ήταν μια διχαστική πολιτική για την Ελλάδα. Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση και θα το δείξει το επόμενο χρονικό διάστημα παρότι εμείς θέλαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας με υπευθυνότητα, χωρίς ακρότητες και χωρίς λαϊκισμούς. Με 155 βουλευτές πιστεύω ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα η χώρα.
Η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποφασιστικότητά της. Θέλει να κάνει τις αλλαγές; Θέλει να κάνει μια δημοσιονομική προσαρμογή; Θέλει να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές; Θέλει να περάσει το πρόγραμμα το οποίο έχει υπογράψει;

Για τον ρόλο της αντιπολίτευσης
Ο λαός ήταν σαφής απέναντί μας και τον Ιανουάριο και πολύ περισσότερο τώρα. Μας έδωσε ένα σαφέστατο μήνυμα: καθίστε απέναντι, κάνετε αντιπολίτευση. Άρα, η αντιπολίτευση οφείλει να κάνει αντιπολίτευση. Ψηφίσαμε το μνημόνιο λόγω του μεγάλου κινδύνου στο οποίο βρέθηκε η χώρα. Το μνημόνιο αυτό το διαπραγματεύτηκε όμως ο κύριος Τσίπρας, δεν το διαπραγματευτήκαμε εμείς. Εμείς το ψηφίσαμε στο πλαίσιο ενός μεγάλου κινδύνου. Τώρα θα τον αφήσουμε να εφαρμόσει το μνημόνιό του. Δεν έχει την πλειοψηφία; Συμμετείχαμε εμείς στις διαπραγματεύσεις;
Εγώ την αξιοπιστία μου δεν την παίζω με κανέναν και είμαι σαφής. Το μνημόνιο αυτό και τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο αυτό τις έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. Εμείς στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια γιατί χωρίς αυτή τη συμφωνία η χώρα θα πήγαινε στον γκρεμό. Όμως σε πολλά από αυτά που έχει κάνει ο κύριος Τσίπρας δεν συμφωνούμε. Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα διότι ο κύριος Τσίπρας έχει κάνει μια στροφή προς τον πολιτικό ρεαλισμό. Όμως έβλαψε τη χώρα με την αργοπορία του, αντιπολιτευόμενος εκτός οικονομικής πραγματικότητας επί πέντε χρόνια.

Για τα λάθη του Τσίπρα
Πέντε χρόνια αντιπολιτευόταν αυτό που υπέγραψε σήμερα. Η Ελλάδα για επτά μήνες μπήκε σε κάποιους πειραματισμούς, σε παλινωδίες, με έναν αλλοπρόσαλλο Βαρουφάκη που άλλα έλεγε και άλλα έκανε. Ο κόσμος πίστευε ότι ο Τσίπρας διαπραγματεύεται. Αν όντως διαπραγματευόταν, τότε απέτυχε παταγωδώς. Εμείς οφείλουμε να ασκήσουμε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση με δημιουργικό και τεκμηριωμένο λόγο και τρόπο. Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε τον ακραίο λαϊκίστικο λόγο του κυρίου Καμμένου και του κυρίου Τσίπρα. Θέλουμε να είμαστε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση γιατί ξέρουμε ότι όλα όσα έκανε η αντιπολίτευση στο παρελθόν δεν ωφέλησε τη χώρα και κάτι τέτοιο δεν ωφελεί κανένα κόμμα που θα μπει σε αυτή τη διαδικασία την καταγγελίας, του βερμπαλισμού, του λαϊκισμού. Εγώ έχω όμως την εντύπωση ότι οτιδήποτε έχει σχέση με την μεταρρύθμιση, την ιδιωτικοποίηση τους προκαλεί αποστροφή. Πιστεύω ότι η χώρα και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν υποχρέωση να αναζητήσουν συγκλίσεις. Δεν βλέπω τον κύριο Τσίπρα να ζητάει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, θέλει να πάνε όλοι προς τη δική του πλευρά. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος καθώς διάλεξε για σύμμαχο τον Καμμένο γιατί δεν λέει ποτέ όχι. Ενώ πιστεύω ότι οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη θα ζητούσε μια προγραμματική συμφωνία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα έχει σχέση με το μέλλον της χώρας για τα προσεχή 15-20 χρόνια. Δεν μπορεί κάποιος να θεμελιώσει έναν αξιόπιστο και ταυτόχρονα εναλλακτικό πολιτικό λόγο όταν συνδέεται με τον Τσίπρα γιατί ο κύριος Τσίπρας αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Την μια μέρα ψηφίζαμε και την άλλη μας καθύβριζε ο κύριος Καμμένος. Νόμιζαν ότι πηγαίναμε για ανταλλάγματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη ούτε καν με φίλα προκείμενα  να μπει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Να στηρίξει τις σωστές πολιτικές, τις μεταρρυθμιστικές επιλογές, ναι. Αλλά να μπει σε μια κυβέρνηση η οποία είναι αχταρμάς νομίζω ότι είναι λάθος.


Για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και περιλαμβάνει τα μέτρα για την εφαρμογή του μνημονίου
Το νομοσχέδιο αυτό και τι δεν έχει μέσα: μείωση μισθών και συντάξεων, το ασφαλιστικό, το αγροτικό, μια φοβερή φορομπηχτική πολιτική για την υγεία, για την παιδεία, για τα πάντα. Εμείς είχαμε δώσει το mail Χαρδούβελη το οποίο προκάλεσε μια ολόκληρη πολιτική θύελλα εναντίον μας. Εμείς είχαμε πει ότι θα κάναμε μια επέκταση της σύμβασης τότε και πιστεύαμε ότι θα μπαίναμε σε μια άλλη εποχή στην οικονομία. Και θεωρώ ότι σήμερα θα είχαμε βγει από τα μνημόνια. Όπως είχαμε συμφωνήσει και με το ΔΝΤ με το οποίο η συμφωνία μας θα έληγε το 2016. Εμείς είχαμε παλέψει γι’ αυτό. Εγώ όμως δεν ζητάω να δικαιωθώ και να χάσει η χώρα γιατί θέλω η χώρα να πάει μπροστά. Και ό,τι καλό και μεταρρυθμιστικό φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα, εμείς θα το στηρίξουμε. Ό,τι φέρει και είναι για το καλό του τόπου, εμείς θα το ψηφίσουμε. Δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε ο κύριος Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση.
Για την πολυπόθητη δόση από τους δανειστές και τα μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή
Η χώρα θα βοηθηθεί από αυτή την συμφωνία. Αρκεί αυτή η συμφωνία να τηρηθεί και να την πιστέψουμε. Αν πάμε καλά και συνετά, η χώρα έχει τα περιθώρια να βγει σε δύο χρόνια από όλη αυτή τη διαδικασία. Αλλά δεν είμαι σίγουρο ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αυτή την στιγμή συνθέτουν τη διακυβέρνηση μπορούν να είναι τόσο μεταρρυθμιστικές διότι έχουν μέσα τους κάτι τα αναχρονιστικό. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει όλο το βαθύ παλαιό ΠΑΣΟΚ.

Για τη σημασία ανασυγκρότησης του δημοκρατικού κεντροαριστερού χώρου
Με την Δημοκρατική Συμπαράταξη - που είναι ένα καινούργιο εγχείρημα που προσπαθεί να συσπειρώσει τον κατακερματισμένο χώρο της κεντροαριστεράς - οφείλουμε πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσουμε χωρίς ψευδαισθήσεις την καινούργια πραγματικότητα όπου ο Τσίπρας είναι ένας πανίσχυρος πολιτικός αρχηγός και θέλει μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση και ένα ιδιαίτερο πολιτικό λόγο για τα επόμενα χρόνια. Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ έχουμε υποστεί μια στρατηγική ήττα πάρα πολύ μεγάλη και φαίνεται ότι το πάλαι ισχυρό πολιτικό ΠΑΣΟΚ κλείνει τον κύκλο του και δεν υπάρχουν περιθώρια αναζωογόνησης. Άρα πρέπει να πάμε σε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο. Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να αναγεννηθεί το παλαιό ΠΑΣΟΚ με παλαιά υλικά το μόνο που επιτυγχάνει είναι την αναπαλαίωσή του. Οφείλουμε όλοι εμείς να σεβαστούμε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και την προσφορά του στον τόπο. Συγχρόνως οφείλουμε να δώσουμε μια καινούργια πνοή, να δείξουμε ότι είμαστε ένα κόμμα καινοτόμο, ένα κόμμα του εκσυγχρονισμού, ένα κόμμα των μεταρρυθμίσεων, ένα κόμμα του αύριο που το αύριο αυτό θα πρέπει να φτάσει μέχρι το 2050. Δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο ιδεολόγημα και να δώσουμε ένα νέο αφήγημα στην κοινωνία για μας και για τα παιδιά μας που να έχει προοπτική για τα επόμενα 30 χρόνια. Αν δεν το κάνουμε αυτό δεν μπορούμε να υπάρξουμε σαν πολιτικός χώρος όπως είμαστε σήμερα.

Για την ανάγκη ανασύνθεσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος
Για να μπορεί να σταθεί αυτή η χώρα χρειάζεται μια βαθιά τομή στον πολιτικό σύστημα. Χρειάζεται να πάμε στην αναθεώρηση πολλών πραγμάτων. Σε ένα καινούργιο πολιτικό σύστημα που θα εκφράζει τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν στην Ελλάδα καινούργιες πολιτικές δυνάμεις στον ορίζοντα. Θα γίνουν εκλογές και στη Νέα Δημοκρατία, να δούμε τι θα υπάρξει από εκεί. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις. Θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις και από το ΣΥΡΙΖΑ και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει σε ένα καινούργιο πολιτικό αιώνα.
Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο και μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για την ανασύνθεση όλων των δυνάμεων του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Για τον πρόταση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με την μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών κατά 10%
Πιστεύω ότι έχουν γίνει ήδη μεγάλες μειώσεις όμως θα συμφωνήσω με τον κύριο Βούτση αν και είναι πολύ λαϊκίστικο αυτό που κάνει. Αν θέλουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας να πάει μπροστά πρέπει να υπερασπίζεται από έναν βουλευτή που να του φτάνουν τα λεφτά που παίρνει για να μπορεί να πάει στην επαρχεία του και να μην εξαρτάται από κανέναν για να μην κάνει καμία διαπλοκή. Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν πρέπει να είναι στους λίγους, πρέπει να εκπροσωπείται από τους πολλούς. Και πολλοί βουλευτές με αυτά τα χρήματα δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Όμως συμφωνώ με τον κύριο Βούτση. Είμαι από τους ανθρώπους που έχουν μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Είμαι ιατρός και δόξα το Θεό δεν έχω κανένα πρόβλημα σε αυτά που άκουσα από τον κύριο Βούτση. Αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε και τους άλλους συναδέλφους οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έχουν τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Άρα οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα πρέπει να γίνει με έναν λαϊκίστικο τρόπο. Εγώ σαν πρόταση είχα πει η αποζημίωση μου να ανέλθει στο ποσό του κανονικού μισθού, δηλαδή του καθηγητή πανεπιστημίου, συν ένα επίδομα. Ο κάθε ένας από εμάς να μας πει τι δουλειά έκανε και να παίρνει ένα ποσό ίσο με εκείνο του μισθού του και ένα επίδομα.