ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Mega και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα.

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο κανάλι Mega και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα.

Σχετικά με τον ρόλο της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση έχει μελαγχολία. Αυτή την στιγμή, για μένα δεν υπάρχει ούτε κυβέρνηση ούτε αντιπολίτευση, διότι δεν υπάρχει αντιπολιτευτικός λόγος.
Αναφέρομαι και για το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο. Δεν μπορείς να πεις ότι κάνεις αντιπολίτευση, όταν μιλάς για το μνημόνιο. Οι κύριοι εκφραστές του μνημονίου ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Μπορείς, λοιπόν, τώρα να λες πράγματα εναντίον του μνημονίου; Δεν είσαι σοβαρός. Δε γίνεσαι πιστευτός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε θέλει και δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό είναι το θέμα. Είναι αμφίθυμοι. Μιλάω, λοιπόν, για την ανικανότητα της κυβέρνησης και την μελαγχολία της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί. Δεν έχει πρόγραμμα, επειδή άλλα περίμενε, άλλα έγιναν. Δεν μπορεί να πει, ότι πλέον υπάρχει μια νέα ιδεολογία που λέγεται νεοφιλελεύθερη αριστερά. Δεν μπορούν οι ίδιοι να δεχτούν όλες αυτές οι νεοφιλελεύθερες λύσεις είναι λύσεις που προτείνουν και ψηφίζουν οι ίδιοι. Άρα λοιπόν τώρα υπάρχει θέμα με την κυβέρνηση αλλά και με την αντιπολίτευση. Αν δε βρούμε έναν καινούριο, μεταρρυθμιστικό λόγο, που να είναι πιστευτός στην κοινωνία και όχι να αναμασάμε όσα είχαμε κάνει την προηγούμενη φορά και να λέμε ότι τώρα δεν μας αρέσει που τα κάνουν οι άλλοι, αν δεν έχουμε έναν καινοτόμο πολιτικό λόγο, πραγματικά πιστευτό στην κοινωνία, που θα της πούμε, ότι εκεί θα πάμε πραγματικά την χώρα τα επόμενα χρόνια, αν δεν πούμε, ότι αυτό είναι το πρόγραμμα για τη χώρα τα επόμενα χρόνια, τότε δεν έχουμε προοπτική.

Για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας

Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι η οικονομία, το ασφαλιστικό και η ανεργία.
Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους φόρους. Πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα πειστικό.
Αυτή την στιγμή το 3ο μνημόνιο περιέχει 92% φορομπηχτική πολιτική και 8% αναπτυξιακή πολιτική. Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν διαφορετικά. Περίπου 50-50. Τώρα έχουμε μόνο φόρους. Μείωση των δημοσίων δαπανών. Αν, λοιπόν, όλοι μαζί και με μια κυβέρνηση διαφορετική από αυτή, γιατί αυτή δεν μπορεί, δεν πούμε ότι θα κάνουμε δέκα πράγματα μέσα σε τρία χρόνια, αν δεν συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, η Ελλάδα δε βγαίνει από την κρίση. Συνεργατικό δε θα με βρείτε αλλά οικουμενικό θα με βρείτε. Δηλαδή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ και σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις θα είμαι απέναντι.
Σε ένα άλλο σχήμα, όμως, ναι. Και να διευκρινίσω, δε θέλω να συμμετάσχω, δεν έχω καμία τέτοια διάθεση ούτε εθισμένος στην κυβέρνηση είμαι, η Ελλάδα, όμως, έχει ανάγκη από ένα σχήμα που θα έχει εθνική συνεννόηση και εθνικό πρόγραμμα που θα βγάζει τη χώρα από την κρίση.
Θα πάμε, όμως, με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όχι όπως την προηγούμενη φορά, γιατί τότε τα πράγματα ήταν πρωτόγνωρα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα πάμε, λοιπόν, σε μια συμφωνία όπως έκανε η Μέρκελ με τους σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία. Θα πούμε ότι σε δύο μήνες θα κάνουμε συγκεκριμένα δέκα πράγματα. Θα έχουμε εκλογές μετά από τρία χρόνια. Με μια αλά καρτ συνεννόηση, όποτε μας συμφέρει δεν έχουμε αποτέλεσμα. Τώρα χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί, πραγματικά, με τη χώρα.

Για τις επιλογές Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός ζητά συνενόχους σε αυτά που έχει υπογράψει και σε αυτά που έχει δεσμευτεί. Θεωρώ αναγκαία την οικουμενική κυβέρνηση για να προχωρήσει η χώρα με τις δύσκολες αυτές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έτσι ώστε να μεταβούμε σε μια διαφορετική εποχή και η χώρα να πάει μπροστά. Η εθνική και πολιτική συνεννόηση δεν είναι αλά καρτ. Εμείς θα κριθούμε ως αντιπολίτευση, από τις προτάσεις που θα κάνουμε στα μείζονα προβλήματα της χώρας. Την παιδεία, το ασφαλιστικό, τις μεταρρυθμίσεις. Δε θα κριθούμε, όμως, από το βαθμό υποταγής στην κυβέρνηση για να περάσει αυτά που θέλει η ίδια. Πηγαίνει τώρα ο κύριος Τσίπρας στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητάει βοήθεια και συναίνεση. Όσα δεν έκανε δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια, τα ζητάει τώρα, πλαγίως, μέσω του κυρίου Παυλόπουλου. Δεν το θεωρώ έντιμο. Το σχήμα που κυβερνά αυτή την στιγμή τη χώρα είναι αδύναμο. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα. Δεν μπόρεσαν να τα διαχειριστούν μεγάλες πλειοψηφίες, όπως των 178 βουλευτών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ούτε ο Γ. Παπανδρέου με μια κυβέρνηση 160 βουλευτών.
Τα πράγματα είναι δυσκολότερα σήμερα, γιατί έχουν περάσει πέντε χρόνια και ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Με την οικουμενική κυβέρνηση θα υπάρχει ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Και για να κάνουμε έναν σχολιασμό της θετικής για εμένα, συνάντησης Τσίπρα - Στουρνάρα, να πούμε ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχαν στελέχη που δημιουργούσαν προβλήματα στις προσπάθειες του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ελπίζω, τώρα να προχωρήσουν σε συνεργατική βάση.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας

Κάνοντας κριτική στις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της Υγείας, θα ήθελα να πω ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση, προσπαθώντας μόνο να κατακυριεύσει το κράτος, με τις θέσεις που διανέμει. Χθες λοιπόν είχαν συνέντευξη οι διοικητές των νοσοκομείων. Μια ντροπιαστική διαδικασία, για τους παλιούς διοικητές, στα πλαίσια της αξιολόγησης. Πήγαν, λοιπόν, χθες το βράδυ τέσσερις διοικητές, σε αυτή την επιτροπή αξιολόγησης και συνολικά διήρκεσε η διαδικασία για όλους δέκα λεπτά! Τέσσερις διοικητές νοσοκομείων δέκα λεπτά! Δεν σας λέει κάτι αυτό; Τους άκουσαν μόνο. Αυτή ήταν η επιτροπή αξιολόγησης. Πρέπει, λοιπόν, πρώτα από όλα να υπάρχει αξιοκρατία, αξιοσύνη και κυρίως αξιοπρέπεια.